caise

Anul asta de Paste, am facut dulciurile copilariei mele (doua dintre ele) – caise si ciocolata de casa.

Nu mai mancasem de muuult si tare mi-era dor de ele si cum am “prins-o” pe mama am pus-o la treaba.

Reteta de caise (unele persoane le stiu sub numele de piersici…) o am de la mama, care o are de la bunica… are mai bine de 50 de ani reteta asta,

insa sunt cele mai bune caise pe care le-am mancat. Sunt mai migaloase intr-adevar, dar se merita, credeti-ma.

In reteta mea se foloseste untura si din ce am auzit in sfaturile specialistilor, este mai indicat sa consumam untura decat margarina.

Ne trebuie:

Pt. Aluat:

3 oua

3 cesti zahar pudra (cesti de cafea potrivite)

3 cesti untura

1/2 lingurita praf de copt

sare

faina cat cuprinde

Pt. Crema:

350g zahar

350ml lapte

200g unt

2 linguri cacao

Pt ornat:

colorant alimentar (rosu, galben, verde)

zahar tos

(pt cca 80-90 de caise)

Cum se fac:

Mixam untura (aflata la temp camerei) cu zaharul si sarea, apoi se adauga ouale, mixam pentru omogenizare. Punem apoi faina si praful de copt.

Cand punem faina  amestecam cu lingura de lemn si punem atata faina pana cand se dezlipese aluatul de lingura.

Incepem sa framantam cu mana, cand nu se mai poate cu lingura.

Se fac gogonele cam de marimea unei cirese care se pun in tava pe hartie de copt, la distanta de 2cm intre ele, pt ca vor creste si sa nu se lipeasca intre ele.

Se dau la cuptorul incins in prealabil pt cca 15-20 min. Nu se lasa sa se rumeneasca (vor iesi cca 160-180 de fursecuri jumatati, in fct de marimea la care le faceti).

Pana se racesc caisele, facem crema:

Se amesteca zaharul cu cacao, apoi se toarna laptele treptat.

Se fierb pana se fac bule mici deasupra (cca 15-20 minute), amestecand din cand in cand (fiti cu ochii pe ea pt ca se umfla).

IMG_5002_1

Se ridica de pe foc si se adauga untul.

O lasam sa se raceasca si daca nu este suficient de inchegata (nu trebuie sa curga cand umplem caisele cu ea), o mai putem pune pe foc sa mai fiarba.

1

Dupa ce s-au racit caisele, facem in mijloc o gaura cu o lingurita, prin rasucirea linguritei (am fotografiat-o pe mama in actiune ca sa vedeti ce si cum… :)).

IMG_4977_1

Atentie sa nu apasati foarte tare sa nu se crape fursecul. Operatiunea o faceti deasupra unui castron in care sa

se stranga “resturile” care sunt si ele tare bune, am papat cu lingurita la greu :))

Punem crema intr-una din jumatati, acoperim cu cealalta si punem pe un platou cu jumatatea

care nu a fost umpluta cu crema in jos (ca sa se duca crema si in cealalta jumatate, sa stea lipite).

2

Le lasam asa sa se “lipeasca” bine, minim o ora inainte de a le colora. Nu puneti foarte multa crema, va orientati dupa

ce o faceti pe prima, ca atunci cand le suprapuneti sa nu iasa crema printre ele.

IMG_5026_1

Intre timp pregatim 1-2-3 vase cu apa in care punem colorant alimentar (eu am folosit galben, rosu si verde – in galben am pus f putin rosu sa il colorez putin).

Puteti folosi ce culori vreti, chiar si o singura culoare. Pregatim si un castronel cu zahar tos si 1-2 servetele pentru a scurge excesul de colorant.

Atentie, folositi manusi sa nu va patati de colorant.

Inmuiem una din jumatati in colorant, stergem lichidul in exces de servetel, inmuiem si cealalta jumatate in colorant, stergem excesul

si tavalim caisa prin zahar sa se acopere bine cu zahar. Punem pe un platou.

Pentru operatiunea asta ar fi indicat sa fie 2 persoane, una sa le coloreze si una sa le dea prin zahar. Daca le faceti singure, cu o mana le colorati si cu cealalta le dati prin zahar.

Nu lasati sa treaca mult timp dupa ce le inmuiati in colorant, sa nu se usuce lichidul pentru ca zaharul nu va mai face aderenta la caisa.

Sunt bune rau, rau, rau 🙂

Enjoy!

caise 1

Concluzii: Desi sunt migaloase si par ca se fac greu, nu se fac asa greu. Tot ce trebuie este sa va inarmati cu rabdare si cu un ajutor (de preferat)si incercati-le macar o data, nu veti regreta!

Daca aveti musfiri, recomand sa faceti portie dubla.

Sunt si mai bune dupa 1-2 zile, daca rezista!!