Anul asta de Paste, am facut dulciurile copilariei mele (doua dintre ele) – caise si ciocolata de casa.
Nu mai mancasem de muuult si tare mi-era dor de ele si cum am “prins-o” pe mama am pus-o la treaba.
Reteta de caise (unele persoane le stiu sub numele de piersici…) o am de la mama, care o are de la bunica… are mai bine de 50 de ani reteta asta,
insa sunt cele mai bune caise pe care le-am mancat. Sunt mai migaloase intr-adevar, dar se merita, credeti-ma.
In reteta mea se foloseste untura si din ce am auzit in sfaturile specialistilor, este mai indicat sa consumam untura decat margarina.
Ne trebuie:
Pt. Aluat:
3 oua
3 cesti zahar pudra (cesti de cafea potrivite)
3 cesti untura
1/2 lingurita praf de copt
sare
faina cat cuprinde
Pt. Crema:
350g zahar
350ml lapte
200g unt
2 linguri cacao
Pt ornat:
colorant alimentar (rosu, galben, verde)
zahar tos
(pt cca 80-90 de caise)
Cum se fac:
Mixam untura (aflata la temp camerei) cu zaharul si sarea, apoi se adauga ouale, mixam pentru omogenizare. Punem apoi faina si praful de copt.
Cand punem faina amestecam cu lingura de lemn si punem atata faina pana cand se dezlipese aluatul de lingura.
Incepem sa framantam cu mana, cand nu se mai poate cu lingura.
Se fac gogonele cam de marimea unei cirese care se pun in tava pe hartie de copt, la distanta de 2cm intre ele, pt ca vor creste si sa nu se lipeasca intre ele.
Se dau la cuptorul incins in prealabil pt cca 15-20 min. Nu se lasa sa se rumeneasca (vor iesi cca 160-180 de fursecuri jumatati, in fct de marimea la care le faceti).
Pana se racesc caisele, facem crema:
Se amesteca zaharul cu cacao, apoi se toarna laptele treptat.
Se fierb pana se fac bule mici deasupra (cca 15-20 minute), amestecand din cand in cand (fiti cu ochii pe ea pt ca se umfla).
Se ridica de pe foc si se adauga untul.
O lasam sa se raceasca si daca nu este suficient de inchegata (nu trebuie sa curga cand umplem caisele cu ea), o mai putem pune pe foc sa mai fiarba.
Dupa ce s-au racit caisele, facem in mijloc o gaura cu o lingurita, prin rasucirea linguritei (am fotografiat-o pe mama in actiune ca sa vedeti ce si cum… :)).
Atentie sa nu apasati foarte tare sa nu se crape fursecul. Operatiunea o faceti deasupra unui castron in care sa
se stranga “resturile” care sunt si ele tare bune, am papat cu lingurita la greu :))
Punem crema intr-una din jumatati, acoperim cu cealalta si punem pe un platou cu jumatatea
care nu a fost umpluta cu crema in jos (ca sa se duca crema si in cealalta jumatate, sa stea lipite).
Le lasam asa sa se “lipeasca” bine, minim o ora inainte de a le colora. Nu puneti foarte multa crema, va orientati dupa
ce o faceti pe prima, ca atunci cand le suprapuneti sa nu iasa crema printre ele.
Intre timp pregatim 1-2-3 vase cu apa in care punem colorant alimentar (eu am folosit galben, rosu si verde – in galben am pus f putin rosu sa il colorez putin).
Puteti folosi ce culori vreti, chiar si o singura culoare. Pregatim si un castronel cu zahar tos si 1-2 servetele pentru a scurge excesul de colorant.
Atentie, folositi manusi sa nu va patati de colorant.
Inmuiem una din jumatati in colorant, stergem lichidul in exces de servetel, inmuiem si cealalta jumatate in colorant, stergem excesul
si tavalim caisa prin zahar sa se acopere bine cu zahar. Punem pe un platou.
Pentru operatiunea asta ar fi indicat sa fie 2 persoane, una sa le coloreze si una sa le dea prin zahar. Daca le faceti singure, cu o mana le colorati si cu cealalta le dati prin zahar.
Nu lasati sa treaca mult timp dupa ce le inmuiati in colorant, sa nu se usuce lichidul pentru ca zaharul nu va mai face aderenta la caisa.
Sunt bune rau, rau, rau 🙂
Enjoy!
Concluzii: Desi sunt migaloase si par ca se fac greu, nu se fac asa greu. Tot ce trebuie este sa va inarmati cu rabdare si cu un ajutor (de preferat)si incercati-le macar o data, nu veti regreta!
Daca aveti musfiri, recomand sa faceti portie dubla.
Sunt si mai bune dupa 1-2 zile, daca rezista!!
E adevarat, sunt migaloase, insa ce bine arata si ce bune sunt!!!!
Arata super, de cand nu am mai mancat….! La noi se faceau la nunti, dar mai nou nu se mai fac.
Hristos a inviat ! cam migaloase dar imi inchipui ce bune sunt.pare ca le-ai taiat jumatate si asa le-ai copt,sau mi se pare mie ?
Yummy, ce bune sunt caisele!! Si mie imi plac foarte mult…
Vreau si eu sa le fac dar eu nu am untura .Cu ce se poate inlocui untura?
Super Edith, n-am mai mancat caise bune facute in casa de foarte multi ani. Tin minte si acum prin liceu, mi-am sacrificat o zi din weekend sa fac caise, munca multa, dar rezultatul pe masura 😛
De unde cumperi tu colorant alimentar? Eu nu gasesc niciodata pe nicaieri. 🙁
Pansy, nu le-am taiat, se sfarama daca incerci sa le tai.
Le-am copt bilute, dar se aplatizeaza in timpul coptului la baza… ca orice fursec pe baza de unt/grasime, apoi le-am lipit cate 2..
@Anonim: am intrebat-o pe mama si mi-a spus ca nu a incercat cu alt fel de grasime (gen unt..) Untura le face foarte fragede. Poti cumpara slanina cruda de la macelarie/raionul de carne cruda, o tai cuburi si o topesti intr-o cratita. Iei jumarile cu o paleta si lichidul ce ramane e untura 🙂
Spor!
Piersi, eu gasesc in Kaufland, cred ca se gasesc si in Carrefour, Metro, etc.. Dar sunt din cele ieftine si destul de proaste.
Eu de data asta am folosit unele mai scumpe. Le poti comanda online: http://lumeabasmelor.ro/browse/51/colorant-wilton sau de la mag wilton de la Unirii dc esti din Buc. 🙂
Si daca totusi nu am sau nu vreau cu untura, ce pot sa pun in loc? Banuiesc ca unt, nu? Margarina e oricum o alternativa mai mult decat proasta.
Iulia
Iulia, poti incerca cu unt, insa nu stiu cum vor iesi ca textura.. Incearca jumatate de cantitate eventual 🙂
Astept sa imi spui cum ti-au iesit.
ce deliciu de fiecare data cand mergeam la mama la munca luam un pumn de caise dupa raft delicioase erau..
My grandmother used to make this when I was a child. She called them “little peaches” Usually it was left to me to pit the biscuits. You’ve returned me back to those days 🙂
Mushitza, yes you’re right, I’ve returned to my childhood too eating these. I have the recipe from my mother, and she has it from my grandmother. Old old recipe. We call them apricots. 🙂
Incredibil ce bine arata 🙂
Le-ai explicat atat de bine incat o sa le incerc si eu! Merci!
Adina
Tot eu sunt, ce frumoaseeee sunt. Le stiu si eu de la mama, dar nu m-am incumetat niciodata sa le incerc. Acum ca ne-ai explicat tu asa bine, sigur fac!
Numai bine!
Ileana
Deci da, bestialee sunt!!
Tare as mai manca, dar atat de migaloase sunt… Felicitari ca te-ai incumetat sa le faci 😛
Buna,
Am o intrebare,…eu aveam o reteta acum cativa ani si dupa ce le dadeam prin colorant si apoi prin zahar deveneau fff tari si abia le mancai…puteai sa spargi capul cu ele::)))…acestea raman moi si dupa ce le dai prin zahar si apoi in zilele urmatoare nu se intaresca???
Multumesc…de mult caut o reteta care sa aiba ca rezultat caise numai bune de mancat.
Draga anonima, nu ies tari deloc.
Dupa ce le colorezi sa le pastrezi in casolete/cutii/recipiente inchise pt ca altfel se mai intaresc.
Insa pe zi ce trece devin mai moi si mai bune (nu vor fi pufoase, dar vor fi moi si buune).
Atentie, sa nu pui prea multa faina, pt ca si asta poate fi o cauza pt care ies tari.
Sper sa le incerci si sa iti placa.
Poti incerca cu jumatate de cantitate.
Te astept sa-mi spui cum ti-au iesit 🙂
buna edith.e prima data cand scriu un comentariu la tine pe blog si nu am numai cuvinte de lauda:)imi plac mult retetele tale si mai ales ca sunt explicate bine.acum am vazut si eu reteta de caise si mi sa facut o poooooofta mare doar ca nu am colorant si asta ar insemna sa merg pana in oras sa cumpar si eu nu stau chiar asa aproape de oras….as putea sa fac doar un sirop sa le inmoi in el?stiu ca nu arata bine dar de pofta cred ca ar fi bune….
Draga anonima, sigur ca poti folosi si apa simpla pt inmuiat. Ideea este sa faca aderenta zaharul ca macar zahar deasupra sa aiba daca nu sunt colorata (insa, poti sari si peste etapa datului prin zahar.. e mai rapid 😉
Daca ai sfecla rosie la indemana, poti fierbe una mica, o scoti din apa si fierbi apa pana scade la jumatate si uite asa ai colorant rosu 🙂
Sper sa iti placa 🙂
Am citit si eu reteta, am ointrebare la tine….ce inseamna cana normala de cafea?????sant cani de cafea pentru esspresso, sau pentru cafea cappuccino….sant normale toate……cana inseamna 200 ml sau 250 ml, sau 120 ml???
tare as vrea sa le fac si eu si nu ma pot dumiri ce capaciate are cana….poate masori si imi spui….mersi
Draga anonima, imi cer scuze, mi-a scapat comentariul tau.
Ceasca de cafea are undeva la 125 ml.
Te astept cu impresii daca le incerci 🙂
buna Edith. arata minunat caisele astea. stiu ca in copilarie ne facea mama si le mai umplea si cu magiun de prune ca nu mai facea fata la cat de repede le mancam.:)) as vrea sa le incerc si am o intrebare. cam cata faina intra in compozitie? orientativ as vrea sa stiu. urmaresc blogul tau cu mult drag.
Ancuta, chiar nu stiu, asa am avut reteta de la mama si nu am cantarit-o.
Ideea este sa fie un aluat pe care sa il poti modela bilute in maini si sa nu se lipeasca de mana.
Sper ca te-am ajutat cat de cat 🙂
Buna Edith!!
Astazi din intamplare am dat peste blogul tau in timp ce cautam o reteta care sa contina oua de prepelita.Pot spune ca nu ma declar deloc o bucatareasa buna,sunt chiar la nivelul de incepator insa blogul tau m-a facut sa imi doresc sa realizez macar pe sfert din retele pe care le-ai publicat tu. Este minunat ceea ce faci si pot sa iti spun sincer ca abia astept sa ajung acasa sa incerc una din retetele de paine.
Mult succes in continuare!!!!
Alexandra, ma bucur ca mi-ai gasit blogul!:)
Daca ai incercat painea, sper ca ti-a placut.
Te mai astept! 🙂
bunica mea punea frimiturile de la scobitul caiselor in crema ca sa fie mai groasa..
da, se poate proceda si asa, insa crema mea este suficient de groasa, nu mai are nevoie de ingrosare. Iar faramiturile.. sunt atat de bune mancate cu lingurita.. :)))
caisele tale imi amintesc de o copilarie indepartata…nu stiu daca voi avea curajul sa le fac dar m-au “transportat’ in timp indeparatat si spatiu de mult uitat…
Exact asa mi se intampla si mie 🙂
Nu-s chiar asa greu de facut, putina rabdare trebuie, insa rezultatul.. mmm 🙂 Eventual poti face doar 1/2 de cantitate 🙂
Buna Edith,as dori sa-mi spui daca fursecurile trebuie sa fie moi sau tari dupa 15-20min,cand le scoatem de la cuptor.Pt ca am incercat o reteta la aceste fursecuri insa am crezut ca ele trebuie sa fie tari in momentul cand le scot din cuptor si le-am lasat mai mult si intr-adevar asa au fost de nu puteai sa le mananci.Deci mai mult de 15-20 min nu trebuie lasate si nu trebuie sa fie tari?
Buna Larisa, cum ti-am spus si pe facebook, sincer nu le-am incercat niciodata atunci dupa ce le-am scos. Insa le lasi 15-20 de min la cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu). Nu sunt foarte moi oricum, insa cand se racesc cu siguranta se mai intaresc. Iar dupa ce le umpli cu crema devin mai fragede, mai moi decat neumplute.
Spor!
Poza este de revista! iar retata…minunata!
La multi ani cu bucurie si mulrte realizari in anul care vine!
Cu drag, Gabriela
Multumesc frumos. La multi ani si tie! 🙂