shortbread cookies

Sau asa-numitii “shortbread cookies” cum le spun englezii. Daca nu i-ati incercat, e musai.

Se topesc in gura, iar in combinatie cu ciocolata, dau dependenta!

Va sfatuiesc sa pastrati si pentru a 2-a zi (chiar si a 3-a) pentru ca sunt din ce in ce mai buni.

Nu va spun ca eu nu am mai avut a doua zi decat cateva bucati, pentru ca in ziua cand i-am facut,

pana sa ii glazurez cu ciocolata, am dat peste bolul in care erau si i-am imprastiat pe toti pe jos.
Evident 80% din ei s-au facut praf. Asa ca am mai ramas cu cca 10 bucati sa ii glazurez si sa ii pozez.

Sa va mai spun ca i-am mancat dupa ce i-am cules de pe jos? :)) Nu va mai spun, dar au fost tare buni!

Ne trebuie:

260 g faina

1/4 lgt sare

226 g unt

60 g zahar pudra

1 lgt extract vanilie

pentru glazurare (optional):

100-150 g amestec de ciocolata amaruie si ciocolata cu lapte

1/2 lgt ulei

– pt cca 40 bucati –

Cum se fac:

Amestecam intr-un bol faina si sarea.

Intr-un alt bol mixam untul cca 1 minut pana devine moale si cremos.

Adaugam zaharul pudra si mixam pana devine fina compozitia (cca 2 minute).

Adaugam vanilia.  Cu grija incorporam si faina amestecata cu sarea si omogenizam.

Nu va ingrijorati daca aluatul este inca neomogen. Cu mainile framantati compozitia de 2-3 ori apoi

puneti-o pe o folie de plastic, ii dati o forma plata si o dam la frigider pt cca 1 ora (sau peste noapte).

Scoatem compozitia de la frigider, o lasam 5 min la temp camerei (daca a stat peste noapte, o lasam 15-20 de min),

apoi intindem o foaie groasa de 5-6 mm pe o suprafata usor infainata.

Decupam forme dorite (eu am ales inimioare),

Untitled-2jpg

le punem in tava, pe hartie de copt

si le dam la frigider pt cca 15 minute(ca sa se raceasca si sa isi pastreze forma in timpul coptului).

Untitled-1

(fac o paranteza: hartia neagra din a doua poza, este ambalata ca in prima poza si este luata de la Lidl.

Poate fi folosita in loc de hartia de copt, pe ambele parti zic ei, de cca 300 de ori)

Din resturile ramase dupa decupare, facem iar o bila, o intindem si repetam decuparea.

Apoi le coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 10 minute.

Le scoatem de la cuptor, le lasam cca 5 minute in tava, apoi le transferam pe un gratar sa se raceasca complet.

Cand sunt complet racite le putem glazura. Este la alegerea fiecaruia, insa in combinatie cu ciocolata sunt incredibild e bune.

Topim ciocolata cu uleiul pe baie de aburi si inmuiem fursecurile partial in ciocoata topita.

Le punem sa se usuce pe o hartie de copt.

Bune, bune, bune. Si mai bune a 2-a sau  a 3-a zi, credeti-ma!

Enjoy!

shortbread cookies 1

Si m-am mai jucat putin..

shortbread cookies 2

Pentru Valentine’s Day le puteti glazura si cu royal icing (glazura de zahar colorata..) cum am facut eu mai jos:

fursecuri_fb

Pofta mare la inimioare si sa va iubiti mult! (nu doar de Valentine’s Day 😉 )

Sursa: Joy of Baking