Niste biscuiti aromati, crocanti, ideali pentru Craciun, dar desigur ca merg facuti si cu alte ocazii.
La ornat si decupat biscuiteii ne putem distra si cu copilutii – care avem…
Reteta Shumalia
Ne trebuie:
140 g sirop deschis la culoare (pt prajituri, aluaturi)
( eu am pus miere diluata cu 4-5 lg de apa – un total de 140 g sirop)
125 g zahar
50 ml apa
150 g unt
1/2 lingura bicarbonat de sodiu
480 g faina
2 lingurite scortisoara
1/2 lingurita praf de cuisoare
2 lingirite ghimbir
Pentru decor:
un albus
zahar pudra cat cuprinde
coloranti
bilute colorate
(acestea sunt ingredientele din reteta originala, eu nu am pus nicio aroma in afara de
esenta de vanilie Butter vanilla. Fiecare dupa preferinte)
Cum se fac:
Intr-un vas, pe foc, incalzim siropul cu apa si zaharul pina ce acesta din urma se topeste (nu se infierbinta prea tare).
Punem in vas si untul pina ce se topeste si acesta.
In vasul pt framintat punem faina, mirodeniile si bicarbonatul.
Peste ele punem siropul (asteptam sa se raceasca) si amestecam bine, pana se leaga.
Rezulta un aluat tare si lipicios la pipait.
Construim un sul pe care il invelim in folie si il punem in frigider pina a doua zi (sau alta zi -se poate pastra cca 10 zile la frigider).
Taiem felii din aluat, le intindem cu sucitorul si decupam ce forme dorim.
Va sfatuiesc sa taiati 2-3 felii, iar restul de aluat sa il tineti in frigider daca este cald in bucatarie.
Aluatul se inmoaie, avand unt, iar cand desprindeti biscuitii de pe planseta dupa ce i-ati taiat
se deformeaza fiind coca prea moale.
Foaia din care decupati o intindeti atat cat vreti sa va iasa biscuitii,
tinand cont de faptul ca ei mai cresc in inaltime la cuptor.
Se coc la 200 gr, 5-7 minute.
Eu am incins bine cuptorul si i-am copt in tava de la aragaz, la foc mic spre mediu,
pe hartie de copt pt cca 15 minute, depinde de cuptor. Recomand sa intindeti foaia de aluat c
eva mai groasa decat a mea, pentru a iesi fragezi.
Glazura:
Biscutii se pastreaza acoperiti si ii putem orna a doua zi.
Batem bine albusul de ou si adaugam treptam zahar pudra, amestecam continuu, pana obtinem
o consistenta deastul de fluida cu care sa putem orna.
Eu am impartit glazura in mai multe paharele si am pus colorant.
Am ornat cu o scobitoare.
Biscutii, dupa ce se orneaza, ii lasam sa se usuce o ora-doua, apoi ii putem suprapune.
Daca doriti sa aplicati peste glazura diverse bombonele colorate, nuca de cocos sau zahar tos,
trebuie sa o faceti pana se inceapa sa se intareasca
(ornati biscuitele pe bucati daca nu aveti o viteza “de executie” mare si aplicati treptat bilutele, cocosul sau ce doriti).
Am facut fulgi de nea, floricele:
Stelute:
Omuleti, braduti:
Superbi biscuitei tai!
Au mai ramas?Mi-a tras unul alb cu ochiul…ce zici?
Mariana, merci frumos!
mai am cativa pt ca astia ornati s-au mancat mai.. cu mila 😛
Ce biscuiti frumosi si interesanti! La mine pe blog va asteapta sa-l ridicati – daca va face placere! – un premiu mai special, al prieteniei. Este, aceasta invitatie, un gest de admiratie pentru o doamna deosebita. O saptamana asa cum va doriti!
Edith, eu nu stiu cum ati avut inima sa-i mancati… sunt prea frumosi. daca i-as face lu’ fi-mea i-ar fura si i-ar pune in cutia ei de bijuterii:-) Un An fericit va dorim!
Buna, Edith! Iti urmaresc cu mare interes retele, am testat cateva dintre ele si pot spune ca sunt delicoase!
As dori sa stiu daca te pot trece in listuta mea de bloguri (http://bucatariaportocalie.blogspot.com/).
Multumesc frumos!
Buna ziua ,
Am ajuns pe site-ul dumneavoastra cautand diverse bloguri pe google si m-am gandit sa va scriu sa va rog ceva daca este posibil.
Sunt la inceput cu un site http://www.francez.ro . Am incercat sa fac un site util pentru toata lumea , cu dictionare si
tot felul de chestii legate de limba franceza si Franta.
Cum abia am inceput , mi-e greu si ma chinui sa-l promovez .Intrebarea mea este daca ma puteti ajuta ,
adaugandu-mi site-ul la blogroll sau oriunde pe site-ul dumneavoastra . M-ar ajuta enorm un link la dumneavoastra .
Daca va place site-ul meu si considerati ca merita va raman recunoscator.
Va multumesc,
Cu stima,
Tudor
Tradu texte in orice limba – Dictionar Francez
admin@yahoostatus.ro
Arata diviiin fursecurile Edith iar pozele sunt de exceptie!! Te pup!!
Super parjitureele si foarte frumos decorate. Pot sa te intreb de unde ai luat forma de omuleti? Eu caut de foarte multa vreme si nu gasesc. Multumesc. Spor la gatit in continuare!!!
Draga Edith, de unde ai cumparat forma de “omulet”?? imi place foarte mult, as vrea si eu, dar nu am gasit nicaieri..Daniela
Ai fost premiata :)Vezi pe postarea mea :And the oscar ..came to me 😀
http://www.cris-mary.com/
Simona, Daniela, nici eu nu am gasit nicaieri.
Formele de omuleti si fulgi sunt imprumutate de la o prietena, ea le-a luat acum 2 ani de la un magazin care s-a desfiintat intre timp…
Daca gasiti si sunteti din Bucuresti, poate ma anuntati si pe mine 🙂
Merci!
Crissu, multumesc frumos! 🙂
Buna ziua,
Am gasit site-ul Dumneavoastra de curand si chiar am incercat cateva retete care la inceput nu mi-au iesit atat de bine, dar am perseverat. Imi place ca retetele chiar sunt pe intelesul tuturor si pe mine chiar m-ati castigat. Tineti-o tot asa.
O zi buna
Dana
Buna Dana,
Imi pare bine ca m-ai gasit, si te rog sa nu-mi mai spui dumneavoastra 😛
Imi pare rau sa aud ca nu ti-au iesit retetele… Care anume?
Cand nu iti mai iese ceva, lasa un comentariu la reteta respectiva si vedem ce putem face. Eu cred ca cu putin atentie imosibil sa nu iasa 🙂
Te mai astept, poate sa imi spui cum ti-a reusit o reteta 🙂
Buna seara. Puteti sa imi oferiti o adresa de e-mail la care va pot contacta? Va multumesc.
edithfrincu@yahoo.com
Cookies are very beautiful! Congratulations for a nice blog! Will be a frequent visitor, already liked a lot of things!
Greetings!
Kemi, thanks a lot vor your visit and kind words 🙂
Edith, sper ca nu ne abandonezi….aproape zilnic verific blog-ul tau, incanta-ne cu noutati.
Alina, nu va abandonez :))
Chiar azi o sa mai pun o reteta de fursecuri.
Keep in touch! 🙂
superb ce faci tu pe aici, felicitari.
eu cred ca unt ar trebui vreo 150 de grame. poate remediezi. inc-o data felicitari
merci frumos, o sa rectific. Inseamna ca ai citit reteta originala 😛
buna ziua! va felicit pt retetele minunate, am incercat fff multe dintre ele dar cel mai bun si savurat este tortul Amandina dar si cel cu cafea. am si eu o intrebare in legatura cu glazura acestor biscuiti , dupa ce ii ornam cat timp putem sa-i tinem la temp camerei avand in vedere ca au albus in glazura, sau treb tinuti la rece? va multumesc anticipat! alexandrina
Alexandrina, eu i-am tinut pana i-am terminat la temp. camerei. Ca sa fii impacata cu albusurile crude, le poti bate la bain-marie 🙂
daca nu am sirop si nici timp sa mai cumpar.. cu ce-l pot inlocui?
thx
Am scris la ingrediente ce am pus eu in loc de sirop: “eu am pus miere diluata cu 4-5 lg de apa – un total de 140 g sirop”
ce tip de faina este potrivita mai bine pentru fursecuri? Multumesc, voi incerca si eu sa le fac
faina alba 🙂
Nu am gasit praf de cuisoare.Ma puteti ajuta cu o idee unde se gaseste? Sau pot folosi altceva in loc?Multumesc
Poti sa elimini cuisoarele. Eu nu am pus ca nu ma omor dupa aroma lor.
Insa se gasesc la raftul de condimente, cu siguranta. De obicei sunt intregi si le pisezi (cred ca functioneaza..).
Multumesc, intregi am gasit, insa voi incerca fara, sa vad cum imi ies….