Cu dor de vacanta si de Grecia, am facut zilele trecute creveti saganaki, pe care ii mananc in concedii foarte des.

Buni tare, dar parca n-au fost la fel de buni ca cei mancati la o taverna pe malul marii. Sau doar imi trebuie un concediu a.s.a.p. 😀

Desi pana acum ceva vreme credeam ca saganaki ar insemna branza in sos de rosii pregatita la cuptor,

sau ceva legat de ingrediente/coacere la cuptor,  ei bine, numele de saganaki  este un diminutiv de la sagani,

denumirea recipientelor metalice, cu doua toarte, in care se coace mancarea in mod traditional,

Se fac repede, in 30-40 minute aveti o masa delicioasa!

Ne trebuie:

250 g creveti de apa dulce Edenia

1 ceapa mare

3-4 linguri de ulei

3 catei mari de usturoi

1 conserva rosii decojite

50 ml ouzo sau vin alb

oregano si fulgi chilli (sau ardei iute)

1/2 lingurita zahar

sare, piper

60-100 g branza feta

– cantitati pentru 2 portii –

Cum se fac:

Am decongelat crevetii, le frigider, peste noapte.

Calim ceapa in ulei timp de 7-8 minute, amestecand din cand in cand, pana devine translucida.

Ca sa mearga totul repede, folositi o cratita care merge si la cuptor (eu am folosit o tigaie, apoi am transferat in 2 craticioare individuale).

Adaugam peste ceapa calita, usturoiul pisat, rosiile cuburi din conserva, vinul

(nu am folosit ouzo pentru ca nu-mi place gustul de ananson), oregano, zaharul, fulgii de chilli.

piper si putina sare (branza este deja sarata).

Lasam sa fiarba, neacoperit, amestecand din cand in cand pt cca 8-10 minute, sau pana cand sosul nu mai este asa lichid.

Punem crevetii in sos (crevetii sunt deja curatati),

ii acoperim usor cu sos si presaram deasupra branza feta sfaramata.

Coacem la cuptorul preincalzit pt 10 minute.

Savuram cu multa pofta. Noi am mancat cu lipii grecesti (nu sunt facute de mine din pacate, cu cumparate de la un fast food grecesc).

Insa se pot manca si ca sos pentru paste sau cu garnitura de orez.

Enjoy!