covrigi

Ati vazut ca nu am pe blog prea multe retete cu aluaturi pentru ca, trebuie sa recunosc mi-e cam frica de ele.

Dar dupa ce am incercat cozonac, parca am mai prins curaj. Si cum covrigii calzi sunt atat de buni, mi-ai luat inimia in dinti

si am facut covrigi. Absolut de-li-ciosi! Trebuie sa ii incercati. Cu lapte sunt dementiali! 🙂

Ne trebuie:

330 g faina

1/2 lgt sare

1 lgt zahar

2 lgt drojdie

250 ml apa calduta

+

150 ml apa

1 lg bicarbonat de sodiu

sare grunjoasa/mac/susan – pentru deasupra

– cantitati pentru 8 bucati –

Cum se fac:

Intr-un bol mediu amestecam drojdia cu zaharul si 2-3 lg de apa calduta (nu fierbinte!).

Lasam compozitia cca 10 minute.

Intr-un bol incapator amestecam faina cu sarea, adaugam compozitia cu drojdie si restul de apa calduta.

Framantam pana obtinem o coca moale dear nelipicioasa (mai adaugam putina faina daca este necesar).

Punem coca intr-un bol uns cu ulei si lasam la dospit, acoperit cu folie sau un prosop cca o ora.

coca in castron

Punem 150 ml apa cu bicarbonatul la incalzit, pana se infierbanta (intr-un ibric asau o craticioara mica).

Impartim coca in 8 bucati si le acoperim cu folie de plastic sa nu se usuce.

Din fecare bucata facem un sul lung de cca 60 cm. Asta este partea cea mai migaloasa.

Incepeti dintr-un capat si rulati intre palme si sulul de coca se va lungi din ce in ce mai mult.

Indoim sulul in jumatate, rasucim cele doua jumatati si apoi formam un cerc. Introducem cele doua capete in ochiul format

la indoitura si intoarcem covrigul obtinut astfel cu fata in jos. Sper ca imaginile sa fie mai graitoare 🙂

aluat covrigi

Pe masura ce modelam covrigii il punem pe rand in apa calda cu bicarbonat si il lasam cca 5-6 secunde, dupa care il scoatem cu o paleta

si il punem in tava pe hartia de copt. Presaram imediat sare grunjoasa/mac/susan cat sunt uzi, altfel nu se vor lipi pe suprafata lor.

Apoi facem urmatorul covrig si procedam la fel.

covrigi in tava

 Ii punem pe toti in tava si ii lasam cca 5-10 minute. Coacem covrigii la cuptorul preincalzit la 230 C pentru 10-15 minute.

covrigi 3

Ies minunati! Stiti cum miroase in bucatarie? Trebuie sa-i incercati, repet! 🙂

covrigi 1

Enjoy!

covrigi 2

Nota: Recomand sa ii consumati in aceeasi zi (nici nu va fi greu, la cat sunt de buni). La 1-2 ore dupa ce ii pregatiti, sunt crocanti la exterior si moi si pufosi la interior.

Ulterior se vor mai intari, iar daca ii tineti in punga devin usor gumosi. Insa cu lapte merg de minune si a doua zi, stiu asta pentru ca eu am facut portie dubla si am avut si a doua zi.