Coronita asta am avut-o pe masa de Craciun. Pe langa faptul ca este foaarte frumoasa este si foarte buna.
Poate sta cu cinste pe orice masa festiva, si acum ca se apropie revelionul, e ideala.
Pentru aluat :
300g faina
150g unt
1 ou
sare
drojdie proaspata 6g (eu am pus 3 g uscata)
cca 100ml apa calduta (depinde de faina)
Pt umplutura:
6oo g carne tocata
2 cepe,
1-2 morcovi rasi,
gogosar murat taiat cubulete,
patrunjel (eu nu am pus)
2 oua
(cantitati pt 2 coronite)
Cum se face:
Punem intr-un vas faina, oul, drojdia, sarea, untul topit si putina apa calduta.
Amestecam si daca mai e nevoie mai adaugam apa (eu am pus cca 50 ml de apa).
Aluatul obtinut se lasa la dospit o ora, cu vasul acoperit cu folie de plastic, intr-un loc calduros.
Intre timp se pregateste umplutura:
Calim carnea cu ceapa taiata cubulete, cu morcovul ras, sare piper. Se lasa sa se raceasca, si adaugam gogosar murat taiat cubulete, patrunjel dc vreti si doua oua batute.
Se intinde jumate din aluat intr-o tava de pizza (eu am foliosit o tava de pizza mai mare si una de tarta),
apoi jumate din umplutura se aseaza cu lingura pe marginea aluatului ,in mijloc se cresteaza cu un cutit formand 8 triunghiuri ,
apoi fiecare triunghi se trage peste umplutura si se apasa varful cu degetul pentru a se lipi.
Se unge cu galbenus, se presara seminte de susan(optional)
si se da la cuptor pana se rumeneste frumos, cam 30-40 min,in functie de cuptor.
Cu siguranta va veti impresiona musafirii cu coronita asta, si ca aspect si ca gust.
Enjoy!
Ce bine arata, Edith!! O sa o incerc si eu de Revelion, cred ca o sa dau pe spate musafirii (daca imi iese :)) ). Deci tu ai facut 2 coronite din cantitatile astea?
Aa, era sa uit, am facut tortul de somon afumat si vreau sa-ti spun ca a facut furori la masa de craciun 😛
Multumesc mult! Sa ai un an nou cu multe bucurii si cu retete la fel de bune frumoaaaase 🙂
Eliza-Mures
Arata minunat… de mult vreau sa o fac si eu. Poate acum ii vine randul. Pup!
Eliza, siigur o sa ai succes si cu coronita asta, ma bucur ca ti-a placut tortul cu somon. 🙂
Un an nou asa cum ti-l doresti!
Te mai astept!
Sara, si eu o aveam notata de muuult si abia acum i-a venit randul 🙂 Pup!
Arata super!!! O sa o fac in curand si revin cu impresii.
Arata genial !!! O fac pt revelion. Btw,am facut si eu tortul cu somon :)) A fost super bun,o sa repet experienta. A,si checul de pui picant :)) Bestiale! U rock !!! Pupici !
Ancuta, sper sa iti placa!
Ana Maria, harnicuta ce esti, ma bucur ca ti-a placut tortul de somon! U too rock girl, ca faci numai minunatii 😉
:*:*:*:*
Am incercat-o si eu! Nu numai ca-i super aratoasa, dar e suuuper gustoasa!!
Anonim, ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept!
Buna Edith,
Am pus ochii pe reteta asta de fffff mult timp, numai ca abia de revelion am reusit sa o fac.
Foarte buna, numai ca am o nelamurire..aluatul meu nu a crescut absolut deloc:( de ce oare?
A trebuit sa mai fac o tura de aluat, ca aveam prea multa umplutura.
Chiar si asa insa, rezultatul a fost delicios:)
Laura, in poze se vede ca nici aluatul meu nu a crescut f mult, in schimb a ajuns pentru 2 coronite..
Chiar nu stiu de ce tie nu ti-a ajuns..
Oricum, ma bucur ca ti-a placut.
Tare buna si simpla de facut…o trec pe lista 😉
Buna ziua !! Intrebare de incepatoare : gogosar murat ?? …adica la sare nu ?…nu din acela la otet , deci cand pun muraturile pt iarna , sa strecor si gogosari printre ???!! Stiu ca va prapaditi de ras …da vreau un raspuns .Trebuie sa fac reteta asta !!!
Gogosari murati=gogosari in otet, adica asa: https://www.edithskitchen.ro/2008/10/gogosari-in-otet.html Sau cumparati de la magazin 🙂
Nu stiu sa se puna gogosarii si in saramura..
Buna Edith,
Daca fac umplutura(calit carne, ceapa, morcov) cu 2 zile inainte de a coace coronita,oare e bine? Bineinteles o sa tin umplutura la frigider intre timp.
Si inca o intrebare, cam cate zile se poate pastra coronita la frigider? 2-3zile maxim??
Mersi si un Craciun Fericit!!
Buna Laura,
Cred ca poti face cu 2 zile inainte umplutura, insa nu va mai fi asa proaspata si buna la gust. Acum, ramane alegerea ta..
2-3 zile tine cu siguranta. Insa nu va rezista atat, crede-ma 🙂
Mersi de raspuns:))
Stiu ca e foarte buna,( am facut-o de cateva ori pana acum:D )
Am niste musafiri a 2-a zi de Craciun si daca o fac in ajun, stiu ca nu ma pot abtine:)) sa nu o gust. Cu siguranta nu voi avea destul timp sa o fac chiar inainte de a veni musafirii.
Nu as vrea sa o fac chiar de Craciun,mai ales ca e si ziua mea, o sa am interdictie totala in bucatarie:))
De aici intrebarea/dilema mea.
foarte buna si arata foarte bine…am facut-o si in mijloc am pus rosii grapes, mini catraveciori si masline…am uitat sa fac o poza, dar o s-o mai fac poate de revelion si daca nu uit o sa o pozez 🙂
ma bucur ca v-a placut, Claudia! 🙂
Cu aluat foietaj nu merge? Din ala cumparat gata? 😀
da, se poate folosi si foietaj, insa nu va iesi la fel de frumoasa si la fel de buna 😛
Buna Edith ! Vreau sa incep prin a te felicita pentru munca depusa cu acest site.
Am facut si eu cateva retete si au avut foarte mare succes. Celor care si-au dorit sa faca retelele le-am sugerat sa acceseze site-ul 🙂 si sa isi aleaga. Coronita am incercat-o si eu si mi-a si reusit. Grozave retetele tale. Multumesc pentru postari si iti doresc la fel de multa inspiratie si pe viitor.
PS: Pozele sunt superbe!
Buna Mirela. Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si urari 🙂
Ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine si te astept in continuare sa te inspiri 🙂