ciocolata_thumb3

Iubesc ciocolata in general, iar despre ciocolata de casa, nici nu trebuie sa va mai spun, o ador!

Reteta asta asteapta cuminte de la Paste sa vada lumina blogului si abia acum reusesc sa v-o arat.

Alaturi de Caise, Ciocolata de casa mi-a indulcit sarbatorile de Paste…

si m-am gandit ca v-ar prinde bine sa o aveti pe masa de Craciun sau Revelion printre dulciuri.

Mie imi aminteste mult de copilarie, ciocolata de casa. Am sa va arat exact cum o face mama.

Desigur, pot exista multe combinatii si variatiuni, dupa gustul fiecaruia.

Ne trebuie:

150 ml apa

200 g unt

500 g lapte praf

50 g cacao

350 g zahar

30 nuci (150- 200 g de miez..)

Cum se face:

Fierbem apa cu zaharul, punem cacaoa si mai lasam sa fiarba pana incepe sa faca bule deasupra. Cam asa:

IMG_5005_1

Ridicam de pe foc si adaugam untul, amestecam pana se topeste, apoi punem laptele praf si nuca taiata grosier.

IMG_5007_1

Omogenizam bine.

O obesevatie am: nu puneti chiar tot laptele. In functie de calitatea lui, amestecul va iesi vascos sau foarte vascos.

Posibil sa fie nevoie sa puneti 500 g minus 4-5-6 linguri ca amestecul sa nu iasa foarte tare, sa il puteti intinde in tava.

Punem intr-o tava hartie de copt si intindem in strat uniform ciocolata.

IMG_5018_1

Dimensiune tava: 25×18 cm. Merge si puutin mai mare.

Lasam la frigider pana incepe sa se intareasca apoi o portionam.

Se poate lasa si la temperatura camerei.

NB: In loc de nuca puteti folosi alune, migdale, sau fistic.

Sau puteti renunta la nuci si puneti stafide, sau fructe confiate.

Puteti pune cateva picaturi de rom sau alta esenta care va place sau coaja rasa de portocala.

Dupa preferinte.

Enjoy!

ciocolata 1