Nu mananc chipsuri din comert. Deloc. Desi imi plac mult, prefer sa consum alte bombe calorice (si chimice) la care chiar nu pot renunta :))
Insa uneori am o pofta de chipsuri.. ceva de speriat.
Asa s-a intamplat si in weekend asa ca am facut aceste minunate chipsuri…. la cuptor.
Vi le recomand, sunt tare bune, consumate simple, sau cu un dip, langa un pahar de bere.
Ne trebuie:
5-6 cartofi medii
3-4 lg de ulei
sare, piper, boia iute, turmenic, etc
(pt 2 portii)
Cum se fac:
Se spala bine cartofii cu buretele de bucatarie (partea aspra).
Ii feliam in felii groase de cca 2 mm. Ii punem intr-un castron si turnam peste ei 2-3 lg de ulei. Putem presara peste ei boia iute, turmenic, piper, la alegere. Omogenizam bine.
Sau ii putem lasa simpli. Eu am facut ambele feluri.
Cu o lg de ulei ungem hartia de copt, cu ajutorul unei pensule, hartie pe care o punem in tava de la aragaz.
Aranjam feliile de cartofi in tava, pe un singur rand, presaram sare (si piper daca vrem) si dam la cuptorul bine incins in prealabil.
Dupa cca 10-15 minute scoatem tava de la cuptor si intoarcem feliile de cartofi pe cealalta parte. Mai lasam 5-10 minute la cuptor.
Nu ii lasati nesupravegheati pentru ca se ard destul de repede, mai ales cei pe care i-am taiat mai subtiri…
Cand ii scoatem de la cuptor si ii punem pe farfurii intinse, sa nu se suprapuna prea mult, pentru a nu se inmuia. Dupa ce se racesc, ii putem supraune.
Ii servim ca atare sau cu diverse sosuri.
Noi am mancat si simpli si cu dip de branza cu bacon si ceapa (reteta urmeaza curand).
Minunati, buni si crocanti.
Enjoy!
mult mai sanatosi decat cei de cumparat!
Arata foarte bine !
Nici noi nu papam din comert , insa uneori poftim , dar varianta ta este super si deja ma gandesc sa fac si eu intr-o seara si sa-i rontaim in fata unui film 😉 …
Ce crezi ca mananc acum??? Chipsuri la cuptor!!Sunt bestiale!
Si eu si prietena mea iti multumim mult.
Si inchinam un pahar de bere in cinstea ta 😉
Probabil eu sunt antitalent…. dar la mine jumatete au iesit moi, cauciucati cumva… 🙁 , si nici cei mai crocanti nu aratau nici pe departe ca si ai tai… Oare ce am gresit? Trebuia sa fie oprit cuptorul cand pun cartofii? Eu l-am lasat la foc mic. Please help 🙂
Fetele, ma bucur ca va plac! Sunt tare buni! 🙂
Violeta, ma bucur ca v-au placut 🙂 Acum chiar ca mi-ai facut pofta de niste chipsuri cu bere :)) Pff de unde iau eu acum, hm?? :))
Cristina, imi pare tare rau ca ti-au iesit asa 🙁
I-ai taiat prea grosi oare? Cuptorul a fost bine incins cand i-ai bagat la cuptor? Nu trebuie oprit cuptorul, trebuie foc.. mediu sa zicem (dar sa fii cu ochii pe ei). Poate sa fie din cauza ca i-ai lasat la foc mic? 🙁 Chiar imi pare rau.
Eu zic sa mai incerci cu un cartof sa vezi cum iti iese.
Deci cuptorul incins, focul mediu, ii intorci dupa 10-15 minute si ii mai verifici din cand in cand (ii scoti din tava pe cei mai subtiri cand se fac, or sa se faca mai repede..).
Astept sa-mi spui ca ti-au iesit 🙂
pai nu ma las pana nu ies! Sigur mai incerc o data saptamana asta daca am timp…
cred si eu ca din cauza focului mic, incearca la foc mare, 175 C, sau 350 F.
Sunt incredibil de buni! si eu am mai incercat retete la cuptorul cu microunde, dar ieseau uscati rau. Cred ca ies atat de bine pentru ca sunt dati bine prin ulei si hartia de copt este si ea unsa cu ulei. Multumesc pentru reteta!
Edith, ce inseamna foc mediu? Ai cumva o temperatura aproximativa care mi-ai putea da? Cuptoru meu merge doar in Celsius sau Fahrenheit 🙁
Cristina, asa sa faci 🙂
Ana, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Roxana, incearca la 180 de grade. Icalzesti cuptorul in prealabil.
Cred ca fac si eu in weekend, prea arata bine!
Cristina, fa-i ca-s tare buni 🙂
cartofii i-ai pus cu tot cu coaja?
da, adina, cu tot cu coaja.
Din cauza asta se spala cu buretele de vase..
Mie imi ies daca ii tai in felii cat mai micute si de grosime potrivita. Daca sunt prea subtiri ies floscaiti :))
Dar daca poftesc si n-am timp sa imi fac, recurg la Lay’s Rumeniti in Cuptor, cu sare. Sunt tot cartofi copti si nu au e-uri. Plus ca nu sunt asa grasimosi ca ceilalti din comert 🙂
Mie mi-au iesit mai crocanti cei foarte subtiri..
Nu stiam ca nu au E-uri (nici monoglutamat??) Lays-urile..
Lays nu mai au glutamat,nici Chio.dar Carmen,ai grija,aia rumeniti in cuptor nu sunt felii ce cartofi,am citit pe ei,sunt din ceva pasta cu amidon 🙁 In Germania am mancat copti in cuptor,erau minunati,dar nu mai tin minte ce firma erau 🙁
Dar Edith are dreptate,cei mai buni sunt cei de casa :)) Stii sigur ce e in ei :))
Si mie mi-au iesit la fel ca cei ai Cristinei: moi si cauciucati. 🙁
A 2-a tava e in cuptor, nu stiu daca o sa iasa mai bine. Pe astia o sa-i las ceva mai mult la foc mai mic, poate se mai usuca.
trebuie foc mare, cum a spus Edith, in jur de 180 Celsius sau 350 Fahrenheit. Lasati la foc mic nu vor deveni crocanti niciodata, chiar daca-i lasi mai mult timp, pt ca absorb tot uleiul si se flescaiesc. E ca si cum ai incerca sa faci snitele la foc mic; vor absorbi uleuiul din tigaie, iar exteriorul nu va fi crocant, cum ar trebui.
Asa este, nu trebuie coapte la cuptor slab incalzit. 🙂
LitteQT, chiar nu stiu de ce nu va ies.. Cuptorul a fost bine incins inainte? feliile au fost suficient de subtiri (maax 2 mm)?
A doua tava cum ti-a iesit?
Cuptorul incins, feliile subtiri, taiate cu moulinex-ul. A 2-a tava a iesit la fel ca prima. Eu cred e posibil sa fi fost de la cartofi, alta explicatie nu gasesc.
Nu stiu daca ar putea sa fie de la tipul de cartof. Oricat de faramaicios ar fi cartoful, copt in felii subtiri ar trebui sa se usuce..Mai poate fi o cauza. cand i-ai scos din tava, i-ai pus pe un singur rand pana s-au racit? Sau ia-i suprapus? Daca ii suprapui, se inmoaie, nu mai raman crocanti (am spus si in reteta..).
sau daca a lasat tava pe cuptor au continuat sa se coaca, carry-on cooking se numeste, sau daca pur si simplu au fost lasati in tava incinsa, caldura din tava va continua sa-i coaca
Acum i-am terminat.Desi am urmat instructiunile ca la carte nu mi-au iesit asa crocanti ca ai tai,dar sunt buni!:)
Amelia, au fost taiati subtiri? Cuptorul a fost incins cand i-ai bagat la cuptor? Ai respectat timpul?
Poate trebuia sa ii mai lasi putin in plus.. nu stiu ce sa zic..
I-am facut in seara asta si i-am savurat pana la ultimul.
Multumesc pentru reteta, deliciosi. De acum numai asa o sa iifac 🙂
Mirela
Mirela, ma bucur mult ca ti-au placut!
Sa-ti fie de bine 🙂
Eu mai bine iau din comert ca sunt mai buni nu i-am incercat pe ai tai dar o sa o fac.:*
Ana-Maria, mai buni ca ce? Ca gust poate, mai sanatosi niciodata 😉
Poate ii incerci si pe astia 😉
Hmmm…excelent! Dar eu stau la camin si daca am pofta de rontaiala imi e mai comod sa iau o punga de Star si Krax! Sunt faine!
I-am facut aseara pentru a nu stiu cata oara.. Buni de tot au fost de fiecare data. Eu pun sare mai multa pe ei sa fie si sarati 😛 Multumesc pentru reteta!
I-am facut in weekend. 4 tavi! :)) Bestiali!
Eu M 16 ani si ma descurc de minune in bucatarie[chiar daca sant baiat] reteta ne de nota 10 Chiar foarte delicioasa
Ma bucur ca ti-au placut 🙂
Asta nu e poza ta Edith?
http://www.foodstory.ro/cum-sa-guides/gustarea-pe-care-nimeni-nu-o-refuza-cum-sa-faci-chipsuri-de-cartofi-acasa
Ba da, multumesc. 🙂
Mai mult ca sigur este cumparata de pe un site de stock unde am pozele 🙂
am incercat si eu sunt foarte buni , multumesc de reteta 🙂
ma bucur ca ti-au placut, Florentina! 🙂
Edith, esti geniala! Am facut 2 tavi una dupa cealalta; nu am putut sa ma satur dintr-una.
Am descoperit intamplator site-ul tau acum vreo 2 luni, iar de atunci esti sursa mea de inspiratie: salata calda cu pleurotus si rosii, fasole verde la cuptor, fritatta, burgeri de naut, bulete de cascaval la cuptor, tort de ciocolata, biscuiti etc.
Felicitari si te voi “vizita” in continuare!
Raluca
Raluca, ma bucur tare ca ti-a placut ce ai incercat de la mine, te mai astept sa te inspiri si cu impresii 🙂
Am facut si eu chiar acum o tava… Sunt buni, insa muuult prea putini! Multumim de reteta!
Ma bucur ca i-ai incercat si ti-au placut, Valentina!
Data viitoare stii si faci mai multi 😉
🙁 am incercat si eu si au iesit moi si .. cauciucati, cum spunea cineva. Cred ca este de la cartofi. Din acei cartofi care se innegresc si se inmoaie la prajit cand ii tai pai ma gandesc ca nu au cum sa iasa chipsuri crocante. O sa caut cartofi fara atat azot in ei si mai incerc o data.
Ioana, imi pare rau ca ti-au iesit asa. Cred ca depinde de tipul de cartofi.. Nu stiu ce sa-ti spun.
Nici nu mai retin ce fel de cartofi am folosit atunci, din poze par sa fie albi.. Eu zic sa mai incerci.
I-ai taiat subtiri si uniformi, da? Cuptorul preincalzit la 180 C. 🙂
Am facut si eu azi, au iesit super! Copiii nici nu au asteptat sa se raceasca chipsurile atat de mult le-au placut! Multumesc, esti o sursa de inspiratie pentru mine!
Elena, ma bucur ca v-au placut! 🙂
Te mai astept!
super……acum o sa incerc si eu!!!
Multumesc :*
Lidia, sper sa-ti placa 🙂
da cum se fac c ipsurile?
Mariana, vorbesti serios?!? Tocmai ai comentat la o reteta in care explic cum fac chipsurile de cartofi la cuptor…