cheesecake cu zmeura - Cheesecake cu zmeura

Un dulce de sezon, fara coacere, racoros si deloc greu de facut. A fost dulcele pe care l-am ales anul asta pentru ziua mea.

Cheesecake la rece este unul din dulciurile mele preferate, astazi in varianta cu zmeura.

Click pentru alte retete de cheesecake, dietetice sau nu, cu coacere, la rece sau… de baut 🙂

Ne trebuie:

Pentru blat:

220 g biscuiti digestivi

100 g unt topit

Pentru crema de branza:

450 g crema de branza (la temperatura camerei)

400 g smantana pentru frisca

120 g zahar (eu am folosit xylitol)

6 foi de gelatina (12 g)

vanilie

un praf de sare

4-5 picaturi esenta de zmeura (optional)

colorant rosu (optional)

Pentru jeleu:

500 g zmeura

5 linguri zahar (xylitol)

4 foi de gelatina (8 g)

– cantitati pentru o forma de 20-21 cm –

Cum se face:

Pentru ca am vrut sa aleg o varianta mai sanatoasa, nu am folosit zahar, ci xylitol fin de la NoSugarShop.ro.

nosugarshop xylitol fin - Cheesecake cu zmeura

Blatul:

Maruntim biscuitii in robotul de bucatarie, turnam peste ei untul topit si omogenizam bine,

pana obtinem binecunoscuta consistenta de nisip umed. Punem inelul unei tavi pe un platou,

iar in interiorul lui presam cu o lingura compozitia de biscuiti. Dam la frigider pana pregatim umplutura.

blat cheesecake - Cheesecake cu zmeura

Umplutura:

Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu sarea, vanilia si zahar/xylitol si smantana pentru frisca,

pentru cca 2 minute pana se dizolva zaharul.

mixer cu crema de branza1 - Cheesecake cu zmeura

Inmuiem foile de gelatina in apa rece pentru 3-4 minute, le stoarcem bine si le dizolvam in 2-3 linguri de lapte cald.

Atentie! Nu fierbeti gelatina!

Turnam gelatina dizolvata in lapte peste compozitia de branza, si mixam putin pana la omogenizare.

Eu am ales sa fac o parte din compozitie roz si am pus in ea esenta de zmeura.

Am descoperit cu ocazia asta esenta de zmeura de la NoSugarShop.ro care are un gust atat de real

si bun incat a imbogatit gustul cheesecake-ului, facandu-l si mai delicios.

Gasiti  la ei, printre alte esente si esenta de fructe de padure, asa ca un cheesecake cu fructe de padure ar fi minunat!

esenta de zmeura - Cheesecake cu zmeura

Deci, am oprit 1/3 din compozitia de branza, am adaugat putin colorant rosu si 4-5 picaturi de esenta de zmeura

(atentie! este foarte concentrata, adaugati treptat si gustati!).

Am pus compozitia alba peste blatul de biscuiti, apoi am pus si compozitia roz si am marmorat putin cu o furculita.

Dam la rece 2-3 ore, dupa care putem trece la prepararea jeleului de zmeura.

Jeleul:

Punem pe foc zmeura cu zaharul/xylitolul si lasam sa fiarca cca 20-25 min (cum avea cam mult lichid, eu am inlaturat 4-5 linguri din el

si 2 linguri pentru a dizolva gelatina (in prealabil inmuiata 3-4 minute in apa rece si bine stoarse).

Lasam zmeura sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina dizolvata in lichidul lasat de ea la fiert.

Omogenizam bine si turnam compozitia peste compozitia de branza si mai lasam la frigider minim 3-4 ore

(eu intotdeauna las peste noapte pentru cele mai bune rezultate la taiere).

Daca vreti un jeleu mai fin, il puteti trece prin sita dupa ce il fierbeti, insa va trebui sa folositi 800 g -1 kg de zmeura

pentru ca va scadea cantitatea prin strecurare.

Am ornat (mult spus, recunosc! 🙂 ) cu ciocolata alba topita (2-3 patratele – optional).

Inlaturam incet inelul din jurul cheesecake-ului, feliem si servim cu maaare placere!

cheesecake cu zmeura 1 - Cheesecake cu zmeura

Enjoy!

cheesecake cu zmeura 2 - Cheesecake cu zmeura