Un dulce de sezon, fara coacere, racoros si deloc greu de facut. A fost dulcele pe care l-am ales anul asta pentru ziua mea.
Cheesecake la rece este unul din dulciurile mele preferate, astazi in varianta cu zmeura.
Click pentru alte retete de cheesecake, dietetice sau nu, cu coacere, la rece sau… de baut 🙂
Ne trebuie:
Pentru blat:
220 g biscuiti digestivi
100 g unt topit
Pentru crema de branza:
450 g crema de branza (la temperatura camerei)
400 g smantana pentru frisca
120 g zahar (eu am folosit xylitol)
6 foi de gelatina (12 g)
vanilie
un praf de sare
4-5 picaturi esenta de zmeura (optional)
colorant rosu (optional)
Pentru jeleu:
500 g zmeura
5 linguri zahar (xylitol)
4 foi de gelatina (8 g)
– cantitati pentru o forma de 20-21 cm –
Cum se face:
Pentru ca am vrut sa aleg o varianta mai sanatoasa, nu am folosit zahar, ci xylitol fin de la NoSugarShop.ro.
Blatul:
Maruntim biscuitii in robotul de bucatarie, turnam peste ei untul topit si omogenizam bine,
pana obtinem binecunoscuta consistenta de nisip umed. Punem inelul unei tavi pe un platou,
iar in interiorul lui presam cu o lingura compozitia de biscuiti. Dam la frigider pana pregatim umplutura.
Umplutura:
Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu sarea, vanilia si zahar/xylitol si smantana pentru frisca,
pentru cca 2 minute pana se dizolva zaharul.
Inmuiem foile de gelatina in apa rece pentru 3-4 minute, le stoarcem bine si le dizolvam in 2-3 linguri de lapte cald.
Atentie! Nu fierbeti gelatina!
Turnam gelatina dizolvata in lapte peste compozitia de branza, si mixam putin pana la omogenizare.
Eu am ales sa fac o parte din compozitie roz si am pus in ea esenta de zmeura.
Am descoperit cu ocazia asta esenta de zmeura de la NoSugarShop.ro care are un gust atat de real
si bun incat a imbogatit gustul cheesecake-ului, facandu-l si mai delicios.
Gasiti la ei, printre alte esente si esenta de fructe de padure, asa ca un cheesecake cu fructe de padure ar fi minunat!
Deci, am oprit 1/3 din compozitia de branza, am adaugat putin colorant rosu si 4-5 picaturi de esenta de zmeura
(atentie! este foarte concentrata, adaugati treptat si gustati!).
Am pus compozitia alba peste blatul de biscuiti, apoi am pus si compozitia roz si am marmorat putin cu o furculita.
Dam la rece 2-3 ore, dupa care putem trece la prepararea jeleului de zmeura.
Jeleul:
Punem pe foc zmeura cu zaharul/xylitolul si lasam sa fiarca cca 20-25 min (cum avea cam mult lichid, eu am inlaturat 4-5 linguri din el
si 2 linguri pentru a dizolva gelatina (in prealabil inmuiata 3-4 minute in apa rece si bine stoarse).
Lasam zmeura sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina dizolvata in lichidul lasat de ea la fiert.
Omogenizam bine si turnam compozitia peste compozitia de branza si mai lasam la frigider minim 3-4 ore
(eu intotdeauna las peste noapte pentru cele mai bune rezultate la taiere).
Daca vreti un jeleu mai fin, il puteti trece prin sita dupa ce il fierbeti, insa va trebui sa folositi 800 g -1 kg de zmeura
pentru ca va scadea cantitatea prin strecurare.
Am ornat (mult spus, recunosc! 🙂 ) cu ciocolata alba topita (2-3 patratele – optional).
Inlaturam incet inelul din jurul cheesecake-ului, feliem si servim cu maaare placere!
Enjoy!
Edith, drag, super arata! Am sa te întreb asa: ce crema de brânză ai folosit și dacă pot pune miere în loc de îndulcitor? Ms
Jana, multumesc! 🙂
Nu am facut niciodata cheesecake cu miere, insa poti incerca. Gusti compozitia si o faci cat de dulce vrei…
De data asta am incercat o crema de branza varsata (de la Hochland parca au zis ca este), luata de la raionul de branzeturi din Carrefour. Buna si cremoasa.
Suna bine ideea ta, am sa încerc 😉 eu încerc sa incorporez miere în deserturi. Sa vedem cum iese.
Edith ce branza se mai poate folosi,si spune-mi te rog unde gasesc foi de gelatina si cum arata ca eu nu am folosit nicioadata,desi am auzit mereu si mi se pare asa ciudat 😉
Cristina, cel mai bun cheesecake iese cu crema de branza. De ce nu vrei sa folosesti crema de branza? 🙂 Poti folosi mascarpone sau ricotta.
Foile de gelatina le gasesti in supermarketurile/hypermarketurile mai mari si arata asa: https://www.edithskitchen.ro/wp-content/uploads/2014/06/crema-tarta.jpg
Fac cu crema de branza dar nu stiu daca o sa stiu sa cumpar ceea ce trebuie =D ,o sa notez cum ai scris tu,e o branza cremoasa?
da este foarte cremoasa, marca cea mai des intalnita (banuiesc ca nu stai in Ro..) este Philadelphia 🙂
O gasesti sub denumirea de Cream cheese (in engleza – in alte limbi nu stiu cum ii zice..)
Superb arata, Edith! Cred ca este foarte racoros si parfumat, perfect pentru canicula asta de care nu mai scapam.
Multumesc, Laura! 🙂
Minunat! Eu folosesc branza de vaci la galetusa de la Lidl.
Si nu este innecacioasa si uscata? Pentru cheesecake eu prefer mereu crema de branza 🙂
Desi nu iti scriu de fiecare data cand incerc ceva, de data asta tin sa-ti multumesc din suflet! Ai mei s-au lins pe degete (am comandat cu o colega minunatii de esente, abia astept sa le folosesc! 😉
ma bucur tare ca ti-a placut 😉
Buna Edith! arata foarte bine cheesecake-ul. Am o intrebare, se poate oare folosi zmeura congelata, eventul o las la scurs toate noaptea…Legat de branza de vaci de la lidl, asa m-am gandit si eu, cand mi-a zis o prietena si astazi am luat si eu, si clumea cand am deschis-o sa vad cum arata, pentru ca as fi vrut sa fac prajitura cu bilute de branza si cocos, spre marea mea bucurie, e chiar foarte cremoasa si asemanatoare cremei de branza, deci e extraodinara. Maine iau foile de gelatina si ma pun pe treaba la primul meu cheesecake 🙂
Ioana, merge si cu zmeura congelata. O lasi sa se decongeleze intr-0 sita. Ce se scurge e ok. Apoi o pui pe foc cu zaharul si o fierbi. La sfarsit, daca are prea multa zeama, o iei cu lingura (si o bei! 😉
te astept cu impresii 😉
L-am executat in weekend. A fost demential! Am folosit branza de vaci de Lidl, insa o sa caut un inlocuitor pe viitor pt ca mi s-a parut fada si acrisoara…s-a imbunatatit ulterior pt ca am adaugat si o cutie de mascarpone. Din galetica de 1 kg de branza am executat si cheesecake cu caramel….deci 2 variante …una sa zicem “cruda” si alta coapta. ambele senzationale…
Irina, ma bucur tare ca ti-au placut ambele.
Secretul pentru un cheesecake delicios este crema de branza care trebuie sa fie buna, gustoasa, nu din cea prea acrisoara.
Cum am spus si inc omentarii, pentru cheesecake-ul asta, am folosit crema de branza vrac Hochland, luata de la Carrefour raionul branzeturi. Buna la gust. O recomand. Eu o voi mai folosi cu siguranta.
multumesc din suflet pentru aceasta reteta usoara cat si pentru rezultatul ei foarte “light”. A fost un tort delicios!imbratisari (ah, am adaugat la blat nuci si merisoare=miam miam)
Roxana, cu mare drag! Te mai astept! 🙂
Buna ziua. Nu pot decat sa va felicit pentru acest cheesecake superb. De indata ce l-am zarit nu m-am putut abtine sa nu il fac si eu, o singura problema am, mi-am comandat si eu de pe nosugarshop aroma de zmeura care nu e nici decum precum cea din imagine ci are culoarea unui vin roze. Este normal acest lucru? Pe langa aceasta am mai comandat alte 5 de diferite arome si vreau sa stiu daca trebuie sa le trimit inapoi sau sa le pastrez. Va multumesc frumos
Cristina, poate a schimbat producatorul aspectul, ar trebui sa dai un telefon la No Sugar Shop sa intrebi. Este cel mai indicat. Nu cred ca trebuie sa le trimiti inapoi. Un telefon rezolva totul 🙂
Eu am luat esenta prin luna august cred (sau sf de iulie…), deci orice e posibil.
Aroma cum este? La a mea este ff buna si aproape identica cu a fructelor. Se pune f putina.
Inca nu am folosit-o. M-a cam speriat culoarea cand am vazut-o. Vreau sa fac in seara asta cheesecake-ul de mai sus doar ca la ora asta sunt inchise pietele si voi cumpara zmeura congelata. Sper sa fie la fel de buna. Daca tu spui ca ai incredere in ei, vad eu ce o iesi. Sper doar sa nu imi stric viitoarele preparate. Eu am luat 6 arome pentru ca vreau sa incep sa fac macarons. Sper sa nu am surprize
eu sper ca schimbarea culorii a fost singura modificare 🙂
Astept sa-mi spui 🙂
Buna,sunt noua pe aici si nu am apucat sa citesc alte retete…ce tip de smantana pentru frisca folosesti?
Adnana, in ultima vreme am folosit doar smantana pentru frisca de la Dorna.
Multumesc frumos pentru raspuns, arata super, de abia astept sa il incerc 🙂
te astept cu impresii 🙂
Nu am facut cheesecake-ul, in schimb am incercat tortul cu ganache de cioco si jeleu de zmeura…si afost un adevarat succes :). Multumesc frumos!!!
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Si cheesecake-ul e taare bun.
Buna Edith,
Doresc sa pregatesc acest cheesecake de Craciun pentru tatal meu care are diabet tip 2. O sa folosesc biscuiti digestivi pentru diabetici, xilytol (care am vazut ca este ok) si o sa exclud vanilia.
Am 2 intrebari: 1- daca xilytolul confera un gust amar cum se intampla de ex in cazul steviei si cu care nu ma prea impac, si 2- daca aroma de zmeura din poza ta este indicata si in cazul persoanelor cu diabet.
Multumesc si iti urez o zi frumoasa!
Felicitari pentru blog,
Hani
Buna. Xilitolul nu confera gust amar. Este foarte asemanator cu zaharul la gust, iar daca il gusti ca atare, iti lasa o senzatie de usoara racoare in gura. In deserturi e f ok, nu zici ca nu au zahar.
Nu stiu sa-ti spun nimic despre esenta. Ar trebui sa trimiti un mesaj celor de la nosugarshop. Ei cu siguranta te pot sfatui mai bine.
Spor si te mai astept! 🙂
Edith in sfarsit m-am incumetat si eu sa fac cheesecake-cul si vreau sa-ti spun ca a iesit perfeect,doar ca am folosit biscuiti petit beuire,si zahar normal,si jeleul l-am facut cu capsuni,un deliciiu.
Cristina, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂 Si cu zmeura e minunata! 🙂
Te mai astept!
Buna Edith! Esti o adevarata sursa de inspiratie :). Am facut acest tort pentru sora mea, care este o impatimita a prajiturilor cu branzica – a fost incantata de combinatia de dulce cu zmeura. Iar torul a fost delicios!
Asteptam si alte idei creative 🙂
Simo, ma bucur tare ca v-a placut!
Te mai astept!
Buna Edith, cu ce as putea inlocui foitele de gelatina? Nu gasesc deloc pe unde am cautat 🙁
Cu gelatina granule. Insa sa o prepari in cateva linguri de lichid, nu 500 ml cum scrie pe plic. In rest, urmezi instructiunile de pe plic.
Insa in Carreforu au sigur. Si in Mega cred. Sunt mult mai usor si rapid de preparat foile de gelatina decat gelatina granule.
Buna ziua.Smantana pentru frisca trebuie batuta separat si pe urma adaugata, sau doar mixata impreuna cu crema de branza si restul?
Se procedeaza exact cum am scris in reteta: “Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu sarea, vanilia si zahar/xylitol si smantana pentru frisca,
pentru cca 2 minute pana se dizolva zaharul.”
Deci impreuna, nu separat. Spor! 🙂
Asa de bun si de simplu! Un gust divin! Plus ca nu pot sa cred ca poti face asa repede o prajitura si cu asa putin efort! Acum ca am mancat prima feliuta, mi-e teama ca nu ma voi putea opri .. :))
Laura, ma bucur tare ca ai incercat-o si ti-a placut! 🙂
Buna Edith, am facut acest tort ieri ..ii extraordinar de bun …esti o sursa de inspiratie 🙂
Andreea, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Ce smantana pentru frisca ai folosit? Vreau sa îl fac în acest weekend. Mulțumesc.
De obicei folosesc smantana pentru frisca La Dorna. Dar poti folosi orice iti place 🙂
Buna ziua,
Vreau sa fac minunatul cheescake al dvs si vreau sa va intreb daca pot inlocui crema de branza cu mascarpone ,iar cadac nu cu ce fel de branza il pot face? Pana la urma branza de la lidl la galetusa este ok sau nu?
Banuiesc ca in loc de zmeura pot folosi si visine conservate la borcan,binenteles scurse
Multumesc mult si felicitari pt blog
Andreea, de ce nu vrei sa folosesti crema de branza? Iese usor acrisor si parca mai bun asa?
Sigur, poti folosi si mascarpone si branza de la Lidl la galetusa (nu o stiu, da cu siguranta merge pt cheesecake).
Poti folosi si visine conservate, dar va trebui sa le mixezi cumva cred, cu un robot de bucatarie sau un blender de mana, daca sunt mai maricele.
Sa-mi spui cum a iesit poate pui si o poza pe pagina de facebook 🙂 https://www.facebook.com/EdithsKitchen/
Multumesc si te mai astept! 🙂
Multumesc din suflet pentru raspuns
De indata ce voi face cheescake-ul il voi posta!
M-am gandit la mascarpone pentru ca deja il am.
O seara minunata!
Am inteles, sigur o sa-ti placa 🙂
Am încercat rețeta …e foarte buna 💝
Otilia, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Buna, ce tip de crema de brânza ai folosit?multumesc
Flory, nu mai retin exact ce am folosit in reteta asta.
Insa cel mai des folosesc asa: crema de brsnza din Kaufland marca proprie, cea din Mega Image 365 (cele grase, nu light) si vrac, de la Carrefour raftul cu branzeturi – de la Hochland. Toate sunt ok. Ultima (desi posibil sa aiba amidon adaugat…) mi se pare cea mai gustoasa.
Edith, ai folosit vreodata vegegel? Daca da, care e echivalentul la gelatina normala?
Loredana, nu am folosit. Ar trebui citit pe albalaj ce face exact, sa nu fie doar echivaletul lui Tort gelee, cel de pus deasupra pt luciu.
Nu, e gelatina varianta vegetariana. Inca nu i-am dat de cap cam cat trebuie sa pun sa echivaleze cu gelatina normala.
Am inteles. Ar tb sa fie instructiuni pe pachet, cum este si la cea animala..
Crema de branza LaDorna e buna?
sigur 🙂
Buna Edith! Vreau sa te intreb si eu ce se intampla daca pui mai mult unt in biscuiti? Am o tava mai mare decat cea folosita de tine si am calculat gresit cantitatea de unt… Cheesecake ul este deja la frigider, dar vruiam sa stiu la ce ma astept la degustare.😁🙈 Multumesc frumos!
Laura, va iesi mai tare baza de biscuiti probabil, pt ca se va intari untul. Insa, daca o lasi la temperatura camerei 5-10 minute va fi ok 🙂
Eu am facut ieri reteta este incredibila si foarte delicioasa toti au laudat-o . Mai aveti retete de cheesecake asa bune ? 😡
Draga Andra, ma bucur ca ti-a placut cheesecake-ul. 🙂
Acestea sunt retetele de cheesecake pe care le am pe blog: https://www.edithskitchen.ro/?s=cheesecake
Daca pe viitor vrei sa mai cauti retete dupa nume sau ingrediente, poti folosi cu incredere butonul de search din meniu 🙂