Pentru iubitorii de caramel, such as myself :P, astazi va prezint un minunat cheesecake cu nuci si caramel.
Ta-daa-aam!
Mi-a placut atat de tare incat este foarte posibl sa o fac din nou de Paste. Pentru cei care nu doriti doar dulciuri traditionale de Paste, este o alternativa minunata.
Nu va speriati ca este reteta mai lunga, nu este greu de facut…
Ne trebuie:
Blat
250 g biscuiti cu cacao
100 g unt (topit)
Blat
250 g biscuiti cu cacao
100 g unt (topit)
Umplutura:
600 g crema de branza (am folosit Frichesso de la Plus)
esenta de vanilie (am pus butter vanilla-Dr Oetker)
160 g zahar cu granulatie mai fina
2 oua
1 lingura faina
80 g nuci tocate cu cutitul
Glazura:
70 g zahar brun
70g unt
4 lg frisca lichida
70 g zahar brun
70g unt
4 lg frisca lichida
+
jumatati de nuci pt ornat
(Ingrediente pt o ptava cu diametrul de 20-21 cm)
Cum se face:
Maruntim bine biscuitii (eu i-am maruntit in robotul de bucatarie), turnam peste ei untul topit si uniformizam bine compozitia.
Turnam amestecul intr-o tava cu peretii detasabili, tapetata pe fund cu hartie de copt si presam bine cu dosul unei linguri pana obtinem un blat compact si uniform.
Dam la frigider pana pregatim umplutura.
Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu zaharul si vanilia pana obtinem un amestec fin si omogen.
Adaugam ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Apoi adaugam faina cernuta si omogenizam.
Adaugam nucile maruntite cu cutitul (eu nu le-am maruntit foarte mult, sa se simta).
Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si coacem la cuptprul incins in prealabil la 150-160 grade, timp de 45 de minute.
Dupa cele 45 de min, stingem focul si lasam tava in cuptor. Dupa 15-20 de min. intredeschidem putin usa cuptorului si lasam sa se raceasca acolo, treptat, ca sa nu crape.
Dupa ce s-a racit, o punem in congelator 10-15 min pana facem glazura (puteti sari peste etapa asta, eu am vrut sa fie rece, sa se inchege glazura mai repede pe ea).
Facem glazura. Topim zaharul intr-un vas mic, atentie sa nu se arda, amestecati continuu.
Cand toti bulgarasii de zahar s-au topit, punem smantana lichida si 1/2 din unt si amestecam pe foc pana compozitia este omogena.
Atentie, cand puneti frisca, vor sari stropi si se va inchega zaharul!
Luam glazura de pe foc si punem restul de unt, amestecand pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca, dupa ce s-a racit am pus in congelator
pt cca 5-10 minute sa se mai ingroase – verificati, amestecand in ea – ca nu vrem sa curga toata de pe cheesecake, nu? :))
Indepartam inelul din jurul cheesecake-ului si transferam (cu grija!!!) prajitura pe un platou. Cum procedez eu: bag sub prajitura doua palete, pe directie diametral opusa,
si cu atentie si o miscare rapida, transfer pe platou.
Turnam glazura deasupra si cu o lingurita intindem pe toata suprafata. Cum cheesecake-ul are o suprafata “copaiata” luam cu lingurita glazura si varsam artistic :)) pe laterale.
Puteti sari peste etapa asta, putin mai migaloasa 😛
Ornam cu jumatati de nuci sau cu nuca maruntita, cum va place.
Dam la frigider pt 2-3 ore. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata.
Foaarte bunaaa!
Enjoy!
Concluzii: A fost tare buna, insaaaa, data vitoare as face mai multa glazura, poate inca 1/2 de cantitate daca nu dubla 😛 Acum.. fiecare dupa gust, eu sunt fan caramel :))
Dupa cum vedeti, am ornat-o cu nuci pecan. Este prima data cand cumpar, eram tare curioasa sa vad cum sunt.
Pentru cei care nu ati incercat si sunteti curiosi, sunt aproape identice cu nucile noastre, asa ca nu e niciun fas, mai sunt si scumpe :))
Super reteta!!! Am si salvat-o si am sa o fac si eu.
Superb ti-a iesit cheesecake-ul! as manca si eu vreo jumatate din el :)))
ma amuza concluzia la care ai ajuns cu nucile pecan! :)) asa si eu, mi-am dorit foarte tare sa le gust, pana la urma le-am comandat online si, vorba ta, fas, tot ca nucile noastre! nu-s rele, dar tare-s scumpe! :))
reteta suna foarteee bine,dar am o intrebare.,nu se poate folosi branza de vaci normala?
La glazura se foloseste smantana lichida sau frisca? Pentru ca la explicatii ai spus odata smantana si apoi frisca. As vrea sa o incerc si eu de Paste ca tare imi plac prajiturile cu branza.
si eu sunt fan caramel, de curand am descoperit dulce de leche gata preparat si nu ma pot opri pana nu ermin borcanul.).
Draga Edith, arata… YUMMY acest cheescake si simt o maare nevoie sa-l incerc de Pasti :))
Te rog mult sa-mi spui ce diametru are tava ta cu fund detasabil, pentru a putea adapta cantitatile la tava mea (care are 28 de cm).
Multumesc mult!
Ciao Edith…super idee.Eu am facut un cheese cake cu fructe de padure inspirata de la tine si mi-a trecut prin cap sa incerc o varianta cu ciocolata..dar tu cu acest cheesecake cu caramel m-ai dat gata…arata suuuper fain si te cred pe cuvant cand spui ca-i si taaare bun…puup!!(Iuliana Tanase-fanul tau nr.1)
Foarte bine arata, foarte delicioasa! O zi frumoasa!
Fetele, ma bucur ca va place, poate o incercati ca e tare buna 🙂
@Anonim: se poate folosi si branza de vaci, insa nu o sa iasa asa cremoasa, iese mai uscata… Incearca sa gasesto o branza mai cremoasa.
@Anonim: poti folosi frisca lichida sau smantana lichida, oricare din ele.. (cele dulci din care se face frisca..)
Ancutza, unde ai gasit dulce de leche? Esti in Ro?
Am gasit eu dar e cam scump cam 20 de lei per 100 g parca are borcanasul…
Cami, scrie in reteta dimensiunea tavii: 20-21 cm 🙂
Iuliana, pup! Sa o incerci si pe asta ca e buna-buna 🙂
SI cu cioco tot vreau sa incerc insa nu am apucat..
nu, sunt in Italia dar l-am gasit la un magazin etnic, era din Spania sau Americ latina, l-am exterminat asa de repede ca am uitat sa-l notez. Nu reuseam s ama opresc…apoi am incercat si dulce de leche facut de nestle dar nu se compara(oricum era facut si asta intr-o tara araba, ca in Italia nu-l vand in magazine obisnuite). mai bine ca nu-l gasesti, creeaza dependenta:):).
Arata divin!!! Iar caramelul acela imi tulbura privirea!!!! Eu as manca in nestire caramel! Mii de multumiri pt reteta!!!
In afara ce crema de branza specificata in reteta, se mai poate folosi si alta marca sau alt tip? (de ex mascarpone??)
Felicitarii. Mi a placut felul de prezentare. Am salvat reteta. Vreau sa o fac o surprize sotului meu e inebunit dupa prajitura caramel.. O zi frumoasa,
Cristina, te astept cu impresii 🙂
Ir pt glazura se poate folosi si zahar tos, in loc de brun???
Scuze, nu am observat! :”>
Oricum felicitari inca o data pentru toate retetele minunate pe care le realizezi!
Hey I found picture of your cake on the Internet and it looked so delicious that I translated recipe with Google translator and now I am going to try to bake it on my own. Wish me luck.
Greetings from Poland 🙂
Arata demential!Chiar este o idee super buna de desert pt sarbatorile pascale.Merci.
@Diana T: Da, sigur poti folosi si mascarpone, sau cu Philadelphia sau alta crema de branza.
Poti folosi si zahar tos 🙂
Te astept cu impresii 🙂
@Cami: iti multumesc frumos! 🙂
Hello, greetings to Poland!
I’m glad you’ve found my recipe and you like it 🙂
If you have any difficulties in translating it please let me know, I would be glad to help!
@Haplea: merci, ma bucur ca iti place, sper sa o incerci 🙂
So ok I’ ve got few questions.
Most of your recipe is clear but what do ‘lg’ and ‘cuptprul’ mean? And how big is your cake-tin?
Once again,
Agnes from Poland 🙂
Hi Agnes!
“lg” – Table spoons
“cuptorul” (missspelled “cuptprul”) – the oven
Cake tin is 21 cm in diameter. (works also 20-22cm).
Hope it helped 🙂
Hristos a inviat!
Am executat cheesecake-ul, l-am si taiat azi dimineata. Mi-a iesit si este foaaaarte bun!
Am mai facut 2 praji de pe alte bloguri dar care nu ai iesit prea grozav asa ca… m-ai prins de clienta pe viitor. Numai de la tine o sa gatesc!
Multumesc!
Cami, ma bucur tare ca ti-a placut si ca o sa imi fii “clienta” pe viitor 🙂
Te mai astept cu impresii cand incerci ceva!
Buna
Pot folosi altceva in locul celor 4 lg de frisca ? Nu de alta dar sa cumpar o cutie pt 4 lg ……
Buna Dana, poti incerca cu 3lg de lapte.. Sper sa iasa ok, nu am incercat. Ideea este ca frisca devine mai vascoasa la caldura si ajuta la inchegarea glazurii. Dar posibil sa iasa ok ca are si untul.
Eu am fol o cutie de 200ml, restul il poti bate si manca cu capsuni (ca tot au aparut acum pe pata.. 🙂
Pe asta trebuie neaparat sa o incerc.
De inaltare, odata cu fripturica ta de miel sigur o incerc.
Arata minunat, multumim pentru retetele delicioase pe care ni le oferi! deja sunt fan :))
Ileana, te astept cu impresii dupa ce le incerci pe ambele. Sper sa iti placa
Merci ca esti fan,te mai astept cu drag! 🙂
eu am gasit dulce de leche la carrefour (iasi) la radionul de lactate
suuper, multzam pt pont! O sa ma uit si eu dupa el cand mai ajung prin Carrefour. 🙂
Buna, Edith ! Multumesc pentru retetele tale ingenioase pe care le tot incerc de ceva vreme, numai ca nu am apucat sa-ti si “spun” asta:) .
Un mic sfat as avea, daca-mi permiti, dat in cunostinta de cauza(dupa ce am incercat mai multe variante)! E mult mai reusita si cremoasa daca se foloseste smantana lichida in loc de frisca, iar pentru a evita murdarirea peretilor si a aragazului cand turnam smantana pentru caramel,trebuie sa o fierbem separat intr-o craticioara si abia apoi sa o turnam peste zaharul caramelizat.Acesta nu se va face bulgari, iar compozitia va fi dementiala si va fi gata mult mai repede!Pupici cu drag.
Diana, multumim pentru sfat!
Sper sa nu uit pana data viitoare cand voi face o glazura de caramel!
Te mai astept!
Am incercat reteta. A fost super, drept care o voi face si de Revelion. Este ceva deosebit, foarte fin.
anaina, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
super reteta, multumim
Edith poti gasi crema de lapte si la cei care aduc produse din Moldova, Ucraina, la rusi, de altfel ei au inventat-o
Gabriela, sper sa iti placa daca o incerci 🙂
Am gasit intre timp lapte condensat, am luat un bax :)) Inca nu l-am folosit la nimic 😀
multumesc pentru pont oricum 🙂
Arata demential, deja inghit in sec, maine il execut si eu ca mor de pofta 😀
Pupici!
Dana, sa-mi spui cum ti-a placut 😉
Edith, e demential, doar ca eu am renuntat la nuci si am adaugat niste frisca, multumesc de reteta, pup!
Dana, ma bucur mult ca ti-a placut 😉
Buna Edith, crezi ca mi-ar iesi prea joasa daca tava mea este de 24 cm? Nu de alta, dar nu stiu cum sa modific cantitatile daca este cazul pentru diferenta de 3 cm. Incerc sa o fac pentru masa de Paste si as dori sa imi iasa. Multumesc!
Isabela
Isabela, cred ca va iesi destul de joasa in tava de 24 cm.. pt nici a mea nu a fost f inalta.
Zic ca mai bine o faci asa:
Blat: 350 g biscuiti, 150 g unt,
Umplutura: 3 oua, 800 g de branza, 210 g zahar, 2 lg rase de faina, 100 g zahar brun.
Glazura: 80 g zahar brun, 80g unt , 5 lg frisca lichida
Te astept cu impresii.
A, as mai avea o intrebare: aici nu gasesc biscuiti cu cacao, asa ca voi folosi biscuiti simpli. Crezi ca e ok? Isabela
poti folosi fie biscuiti fara cacao sau daca vrei pui 1 lg de cacao in compozitie, peste ei
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt, Edith. O sa o fac maine si revin cu impresii. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Edith, cheesecake-ul a avut mare succes printre invitati. Trebuia sa pun mai putini biscuiti, a iesit cam gros stratul. In rest, minunat! Multumesc! Isabela
Isabela, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Este posibil sa fi avut o tava mai mica de 20-21 cm, din cauza asta ti-a iesit blatul mai gros… Te mai astept!
wow,abia astept sa incerc reteta asta!
Buna Edith,
Sunt o “clienta” mai veche si te deranjez cu o intrebare: nucile din compozitia de branza pot fi un pic prajite/uscate la cuptor inainte? Se schimba gustul semnificativ? Ador caramelul insa nucile…not so much 🙂 Nu imi place deloc gustul de nuci crude si ma gandesc ca desi compozitia intra la cuptor, nucile tot gustul ala il vor avea fiind in mediu “umed” 🙂 Cheesecake oricum fac, glazura de caramel m-a convins din prima – voi merge pe varianta “dublu sau nimic” cu cantitatea :))
Multumesc frumos pentru raspuns si mult succes in continuare.
P.S. Nu e cinstit…faci mancare atat de buna si fotografii atat de frumoase (le vad pe Facebook :P)…noua celorlalti ce talente ne mai raman? 🙂
Georgiana, sigur poti praji nucile inainte. Sau le elimini de tot daca nu iti plac. Ssau folosesti stafide/nuca de cocos in locul ei…:)
Esti tare draguta si iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
Talent este pt toti, depinde fiecare de cat a avut noroc. Sa stii ca si eu mi-as fi dorit mai mult 😉
Multumesc frumos pentru raspuns! 🙂
Buna Edith, se poate inlocui glazura doar cu dulce de leche?Sau e mai bun cu glazura de caramel?
Poti folosi si dulche de leche, depinde de gusturi. Sigur o sa iasa bun si asa. Eventual, in timp, le incerci pe ambele si vezi care iti place mai mult 😉
de abia astept sa incerc reteta asta! arata delicios si, ca si tine, si eu sunt maaaaare fan caramel. e a doua pe lista mea de praji care trebuie incercate, prima e cheesecake-ul cu piersici, pe care am s-o fac maine, cand implineste fiul meu 9 luni 🙂
multumim de retete!
si inca ceva: pozele… sunt extraordinare! daca n-ar fi ele asa cum le faci tu, probabil ca n-ar fi asa de tentant.
ma bucur ca iti plac retetele mele.
La multi ani puiutului tau si sper sa iti placa ce incerci de la mine 🙂
Te mai astept!
Buna! As dori si eu tare mult sa incerc reteta ta; am o mare frica insa ca nu se incheaga (asa am patit la alta reteta, cu amidon in loc de faina). De aia fac mereu cu “kaesekuchenhilfe” care are amidon si poate si praf de copt? Nu-mi dau seama din denumirele alea de euri, si tocmai din cauza eurilor vreau sa incerc ceva natural ca reteta ta.
Deci sa recapitulez ce ma intriga: timpul si faina 🙂
Cu ajutorul ala de prajitura, se tine 70-80 minute la 160 grade cuptor cu aer fierbinte , 180 grade cuptor normal, pe raftul al treilea de jos (sa nu se maroneasca rau). Iese intotdeauna uj deliciu, nici o plangere aici. Tava recomandata de ei e de 26cm (compozitia e 750 gr quarc, 4 oua, 250 ml lapte, etc..deci 1000 ml lichide).
ESti mai experimentata in prajituri cu branza, crezi ca diferentele astea vine de la branza in sine? Adica quarq versus crema de branza?
Sper sa nu te superi de intrebari..mereu fac greseli de genul schimbatul retetei ca mi se pare mie ca ceva e in neregula, mereu nu-mi iese, evident, si nici a doua ora nu-mi mai vine sa fac. Dar pt o kaesekuchen buna, fac orice:)
Sincera sa fiu nu am inteles ce vrei sa afli.. Poate o sa revii sa fii mai explicita.
In legatura cu reteta mea de cheesecake, o poti incerca cu incredere, pt ca iese daca respecti intocmai cantitatile si timpul de preparare.
Buna, Edith!
Tocmai ce l-am gustat! L-am facut de aseara, l-am bagat la rece, iar sosul caramel l-am facut azi. Mi-a iesit cam gros si nu a curs ca el tau, dar l-am intins cum am putut.
Vroiam sa iti spun ca am facut intr-o forma de 26cm si a iesit foarte ok. E adevarat ca nu e foarte inalt, dar nici mic. E blatul cam de 1cm si crema cam de 2cm.
La gust e foarte bun si singurul lucru adaugat, a fost ananasul in crema. In rest, am respectat intocmai.
Foarte bun si se face foarte usor.
Ma bucur ca ti-a placut, Alexandra!
te mai astept!
Ce sa ma astepti, Edith, ca numai pe site-ul tau sunt. :)) A devenit cartea mea de bucate, de mai bine de 1 an jumate. Felicitari si multumesc!
:))) daca e asa, ma bucur 😉
Am facut-o din nou, numai ca acum am pus mult mai mult ananas, iar pe deasupra un jeleu de fructe, in care am bagat multe fructe de padure 🙂 Nucile nu le-am pus nici prima data, nu imi plac deloc, iar acum am renuntat si la caramel. Imi place, ne putem “juca” in multe feluri cu reteta asta!
Sarbatori fericite, draga mea!
Mmmm deja e cu totul alt cheesecake, dar desigur foarte delicios!
Ma bucur ca te inspir. Te mai astept!
Un an nou cu sanatate si bucurii!
Am facut cheesecake-ul acesta de Craciun si a avut un mare succes. Caramelul…un deliciu, iar nucile preferatele mele. Doar colegele de serviciu au avut ceva de comentat, blatul din biscuiti. Ar putea fi inlocuit cu alt fel de blat?
Ela
Ela, cheesecake-ul la origine are blat din biscuiti. Nu stiu cum s-ar comporta un blat normal, pentru ca va fi moale si tu trebuie sa torni compozitia de branza peste el… Doar cheesecake-urile facute la rece le poti face cu blat normal, copt inainte, de grosimea unui deget..
am făcut acest cheesecake cu nuci și caramel de Crăciun… e unul dintre cele mai bune deserturi cu brânză pe care le-am gustat vreodată… iar invitații au fost absolut încântați. mulțumesc pentru rețetă!
Georgiana, ma bucur tare ca ti-a placut cheesecake-ul! 🙂
Poate mai incerci si alte cheesecake-uri 🙂 https://www.edithskitchen.ro/?s=cheesecake
Buna,
Pentru acest cheesecake pot folosi si branza de vaci de la Lidl de se vinde la galetusa(speciala pentru prajituri)?
Andrada, daca este branzica aceea fina de care am auzit, da. 🙂
Am reusit! Am facut acest cheesecake si sunt atat de incantata de rezultat! se face atat de simplu si e atat de efect! multumesc pentru reteta si la cate mai multe publicari de acest gen!
Ana, ma bucur tare ca ti-a reusit cheesecake-ul 🙂
Te mai astept sa te inspiri 🙂
Mie nu mi-a iesit 🙁 L-am lasat mai mult de 45 de minute in cuptor pentru ca nu parea facut. Era foarte moale compozitia.Nu am reusit sa topesc toate brobonelele de zahar dupa ce am adaugat smantana si untul 🙁 dar o sa-l mai incerc.
Alis, ce inseamna ca nu ti-a iesit? Are doua oua in compozitie nu se poate sa nu se inchege… Cuptorul a fost preincalzit? L-ai copt la 180 C? Cuptorul functioneaza ok?
Trebuie folosit un zahar cu granulatie mai fina (asa cum am scris si in reteta) sau poti folosi zahar pudra.
La caramel te referi ca nu s-a tipit zaharul? trebuia sa mai ameteci in el la sfarsit, poate ajuta.
Imi pare rau ca nu ti-a iesit… 🙁
Cuptorul a fost preincalzit, dar am copt cheesecake.ul la 150 C 🙁 (asa am vazut in reteta. Stiu, greseala mea:( ) Toti au spus ca a fost delicios. Mai am de lucrat la aspect 😀 Saptamana asta il incerc iar. Iti multumesc mult :*
Ah, deci asta a fost motivul. Rar se coace ceva sub 180 C. 🙂
Bună şi felicitări pentru site!
Să înțeleg că nu este corectă temperatura de 150-160?
La glazură, când am adăugat frişca, s-a întărit tot zahărul. De două ori am încercat şi s-a întărit. Ai idee de ce? 😥
Amalia, scuze, cand am raspuns anterior, nu mai retineam ca in reteteta scrie ca se coace la 150-160 grade. Daca asa am scris, asa este. 🙂
Tu stii sa ai probleme cu cuptorul? Poti pune o temperatura putin mai mare daca e asa.
Cum am spus si in comentariul anterior, daca ai respectat intocmai reteta (si nu cumva nu ai uitat sa pui ouale in compozitie 🙂 ) nu avea de ce sa nu se inchege. Orice cheesecake cand este cald este mai moale, apoi cand se raceste se intareste. tot ce pot sa cred (daca ai respectat intocmai cantitatile si ingredientele) este ca iti face probleme cuptprul si de fapt nu se incalzeste la temp. la care il setezi.. Altceva nu stiu ce sa spun 🙁
In ceea ce priveste glazura, este normal sa se intareasca, pun un lichid peste zaharul fierbinte topit. Am spus si in reteta “Atentie, cand puneti frisca, vor sari stropi si se va inchega zaharul!” Ce trebuia sa faci este sa fi lasat pe foc si sa fi amestecat pana cand zaharul se topea. 🙂
Sper ca te-am ajutat si o vei mai incerca 🙂
Astept sa-mi spui.
Bună. După ce am adăugat frișca, zahărul s-a tranformat într-o piatră tare, deși am respectat toate instrucțiunile. Ce nu e în regulă? 🙁
Este normal sa se intareasca, pun un lichid peste zaharul fierbinte topit. Am spus si in reteta “Atentie, cand puneti frisca, vor sari stropi si se va inchega zaharul!” Ce trebuia sa faci este sa fi lasat pe foc si sa fi amestecat pana cand zaharul se topea. 🙂
Buna Edith, vreau sa incerc si eu reteta. Imi ppti da cantitatile pt o tava cu diametru de 28 cm?
Andreea, cred ca ai putea folosi 800g-1 kg de crema de branza si sa maresti cantitatile proportional, iar pt blat, 300-330 g biscuiti si cca 120-130 g unt.
Multumesc de raspuns. Oare sta de joi pana sambata? Sa il fac joi si sa se serveasca sambata.
da, este ok, sa il pastreazi acoperit si la frigider 🙂
Edith, din nou eu. Am uitat ca imi trebuie si frisca lichida la aceasta prajitura si din greseala am batut toata frisca pt celelalt tort pe care l-am facut. Oare as putea folosi frisca facuta?
Inca un detaliu a iesit cheesecake ul inspre margine putin maroniu. Asa trebuia?
Andreea, scuze de intarziere, mi-am luxat piciorul si nu mi-a mai ars de intrat online.. Acum nu te mai ajuta raspunsul meu din pacate, ii pare rau. 🙁
La glazura doar frisca lichida, nu batuta, valabil pt orice fel de glazura sau pt cand topesti ciocolata si in reteta se pune impreuna cu ea si frisca lichida. Doar lichida, nu batuta tb sa folosesti.
Probabil s-a rumenit mai mult de la cuptor… Ai respectat intocmai timpul si temperatura de coacere?