cheesecake cu nuci si caramel 1
Pentru iubitorii de caramel, such as myself :P, astazi va prezint un minunat cheesecake cu nuci si caramel.
Ta-daa-aam!
Mi-a placut atat de tare incat este foarte posibl sa o fac din nou de Paste. Pentru cei care nu doriti doar dulciuri traditionale de Paste, este o alternativa minunata.
Nu va speriati ca este reteta mai lunga, nu este greu de facut…
 
Ne trebuie:
Blat
250 g biscuiti cu cacao
100 g unt (topit)
 
Umplutura:
600 g crema de branza (am folosit Frichesso de la Plus)
esenta de vanilie (am pus butter vanilla-Dr Oetker)
160 g zahar cu granulatie mai fina
2 oua
1 lingura faina
80 g nuci tocate cu cutitul
 
Glazura:
70 g zahar brun
70g unt
4 lg frisca lichida
+
jumatati de nuci pt ornat
(Ingrediente pt o ptava cu diametrul de 20-21 cm)
 
Cum se face:
Maruntim bine biscuitii (eu i-am maruntit in robotul de bucatarie), turnam peste ei untul topit si uniformizam bine compozitia.
Turnam amestecul intr-o tava cu peretii detasabili, tapetata pe fund cu hartie de copt si presam bine cu dosul unei linguri pana obtinem un blat compact si uniform.
Dam la frigider pana pregatim umplutura.

Untitled-1

Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu zaharul si vanilia pana obtinem un amestec fin si omogen.
Adaugam ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Apoi adaugam faina cernuta si omogenizam.
Adaugam nucile maruntite cu cutitul (eu nu le-am maruntit foarte mult, sa se simta).
Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si coacem la cuptprul incins in prealabil la 150-160 grade, timp de 45 de minute.
IMG_4444
Dupa cele 45 de min, stingem focul si lasam tava in cuptor. Dupa 15-20 de min. intredeschidem putin usa cuptorului si lasam sa se raceasca acolo, treptat, ca sa nu crape.
Dupa ce s-a racit, o punem in congelator 10-15 min pana facem glazura (puteti sari peste etapa asta, eu am vrut sa fie rece, sa se inchege glazura mai repede pe ea).
Facem glazura. Topim zaharul intr-un vas mic, atentie sa nu se arda, amestecati continuu.
Cand toti bulgarasii de zahar s-au topit, punem smantana lichida si 1/2 din unt si amestecam pe foc pana compozitia este omogena.
Atentie, cand puneti frisca, vor sari stropi si se va inchega zaharul!
Luam glazura de pe foc si punem restul de unt, amestecand pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca, dupa ce s-a racit am pus in congelator
pt cca 5-10 minute sa se mai ingroase – verificati, amestecand in ea – ca nu vrem sa curga toata de pe cheesecake, nu? :))
Indepartam inelul din jurul cheesecake-ului si transferam (cu grija!!!) prajitura pe un platou. Cum procedez eu: bag sub prajitura doua palete, pe directie diametral opusa,
si cu atentie si o miscare rapida, transfer pe platou.
Turnam glazura deasupra si cu o lingurita intindem pe toata suprafata. Cum cheesecake-ul are o suprafata “copaiata” luam cu lingurita glazura si varsam artistic :)) pe laterale.
Puteti sari peste etapa asta, putin mai migaloasa 😛
Ornam cu jumatati de nuci sau cu nuca maruntita, cum va place.
Dam la frigider pt 2-3 ore. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata.
Foaarte bunaaa!
Enjoy!
cheesecake cu nuci si caramel
 
Concluzii: A fost tare buna, insaaaa, data vitoare as face mai multa glazura, poate inca 1/2 de cantitate daca nu dubla 😛 Acum.. fiecare dupa gust, eu sunt fan caramel :))
Dupa cum vedeti, am ornat-o cu nuci pecan. Este prima data cand cumpar, eram tare curioasa sa vad cum sunt.
Pentru cei care nu ati incercat si sunteti curiosi, sunt aproape identice cu nucile noastre, asa ca nu e niciun fas, mai sunt si scumpe :))