Astazi avem un cheesecake de post. Cum vine asta?
Pai, in loc de branza am folosit tofu. Tofu silken, un tofu moale si cremos pe care il puteti cumpara de pe internet.
I-am adaugat si ananas si am obtinut un cheesecake gustos si sanatos dar zic eu si aratos.
Poate fi folosit cu succes si la mesele de sarbatoare ce vor urma si puteti inlocui bineinteles tofu cu crema de branza.
Ne trebuie:
Pt. blat:
100 g migdale crude
60 g biscuiti digestivi sau graham
2-3 lg fulgi de cocos
4 lg de ulei de cocos
4 lg de zeama de compot de ananas
Pt crema:
600 g tofu silken
5-6 lg de zeama de compot de ananas
2/3 dintr-o conserva de compot de ananas (numai fructul)
120 g unt de cacao
vanilie, esenta de ananas
4 lg de zahar sau miere (eu am folosit xylitol)
Pt jeleu:
1/3 dintr-o conserva de compot de ananas (numai fructul)
2 foi de gelatina (cca 4 g)
8-10 lg compot de ananas
sofran (opional)
– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –
Cum se face:
Blatul:
Maruntim bine migdalele si biscuitii in robotul de bucatarie.
(va asigurati ca biscuitii sunt de post, daca tineti post)
Adaugam peste ei untul de cocos topit si zeama de compot.
Omogenizam si punem “firimiturile” rezultate in forma de tort, presam bine cu o lingura,
pentru a obtine un strat uniform. Dam la rece pana facem crema.
Crema:
Scurgem tofu de apa si il punem in bolul mixerului impreuna cu zeama de compot si xylitolul.
Puteti folosi si tofu normal, nesarat si zahar, insa nu va mai iesi la fel de fin.
Mixam cmpozitia, adaugand si untul de cacao topit, vanilia si cateva picaturi de esenta de ananas.
Adaugam apoi si ananasul taiat cubulete mici.
Turnam compozitia peste blat si dam la congelator pana preparam jeleul.
Jeleul:
Fierbem zeama de la compot pentru 2-3 minute cu sofranul
(puteti sari peste aceasta etapa,eu am vrut sa obtin un galben mai intens).
Il lasam sa se racoreasca putin. Inmuiem folile de gelatina in apa rece pt 5 minute,
apoi le stoarcem de apa si le punem peste zeama de la compot (care s-a mai racit intre timp).
O lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Scoatem cheesecake-ul de la congelator si punem anasul deasupra bucatele taiate marunt.
Turnam incer si zeama de compot cu gelatina si sofranul (racita intre timp).
Dam la frigider pt minum 4-5 ore (eu mereu las peste noapte).
Indepartam peretii tavii, mutam pe un platou si portionam.
Nota: Musai folosit aroma de ananas, atlfel tofu nu are un gust chiar placut.
Ca sa nu spuneti ca nu v-am avertizat! 🙂
Enjoy!
Am folosit compot de ananas de la Sun Food, pe care il puteti gasi aici.
Compotul de ananas de la Sun Food contine doar 5,4% zahar,
in timp ce majoritatea brandurilor existente pe piata au in medie 16% zahar,
asa ca vi-l recomand cu drag.
OMG!!! M-am lipit de monitor! Pare…ireala, parca ii simt parfumul…ma omori!
Multumesc Anca! Ma bucur ca itiplace 🙂
Cat de bine arata!! 🙂
Am dat un search pe net si am gasit tofu silken 🙂
Acum ca suntem in post o sa o incerc cu tofu,dar de sarbatori mmmm cu crema de branzaa.
Multumim si pt pontul cu esenta de ananas, nu stiam ca putem gasi la noi asa ceva 😉
O zi frumoasa iti doresc, Edith!
Ileana
Ileana, multumesc, ma bucur ca iti place! 🙂
E tare aromata esenta de ananas, ma bucur ca iti sunt de folos informatiile pe care vi le dau 🙂
O zi faina si tie si daca o incerci te astept cu impresii.
HMMMMM……foarte bine arata :)…o reteta super.Am o singura problema ,aici nu gasesc unt de cacao,ce as putea folosi in loc?…uleiul de cocos?..te pup Edith.
Cerasela
Cerasela, sigur, poti folosi unt/ulei de cocos 🙂
Ce culori frumoase !!!! <3
Multumesc 🙂
Yum Yum. Arata f bine, abia astept sa-l fac. Stiu ca exista si ananas la cutie fara zahar. Avea la Kaufland dar nu mai stiu numele.
LuLu.
Nu stiam ca exisa si compot de ananas fara zahar. Chiar o sa ma uit in Kaufland. merci 🙂
PS: gelatina nu e de post. Poate o inlocuim cu agar-agar sau tarate de psyllium.
LuLu
gelatina folii este vegetala 😉
Desigur poate fi folosit si agar-agar dar nu tarate de psyllium pentru un jeleu..
Mmm, apetisant la maxim!!!Cred ca e un adevarat deliciu racoritor!Pup!
Multumesc, Licuta. Pup! 🙂
Tocmai eram in cautarea unui dulce deosebit si de post, pe deasupra!Reteta ta a venit la fix, o voi pregati pentru a gusta din ea Episcopul Sloboziei si Calarasilor, tine-mi pumnii.Arata impecabil, sper sa-i placa si Preasfintitului!
Gela, sper sa va placa. Musai sa pui esenta de ananas, tofu simplu nu este foarte placut la gust.. 🙂
Arata minunat! Ingredientele sunt fff interesante! Imi place!
Daca nu folosesc tofu, ce crema de brânză sa folosesc:mascarpone sau ricotta? Multumesc
poti folosi fie mascarpone fie crema de branza (gen philadelphia). Cu ricotta sa nu iasa prea uscata..
Ce pot folosi in locul uleiului de cocos si al untului de cacao? se poate folosii unt simplu?
Asa cum am spus si in reteta si in comentariul de mai sus, o puteti face si cu lactate. Crema de branza/mascarpone in loc de tofu silken, unt (sau chiar gelatina) pentru a inchega crema de branza si unt pentru baza 🙂
Bun Edith…arata grozav! <3 o inrebare: ce dimensiuni are tava?
Scrie dupa ingrediente. 18 cm
Musai sa pui esenta de ananas daca o faci cu tofu. Daca o faci cu crema de branza, nu este nevoie…