Stiu ca a inceput postul Pastelui, vor urma noi retete de post, pana atunci le puteti incerca
pe cele vechi daca nu ati facut-o inca: retete de post.
Astazi insa avem alivenci, dupa reteta lui Radu Anton Roman, ale carui retete si mod de povestire
ma incanta de fiecare data. Am schimbat putin reteta lui, nu am adaugat marar in compozitie,
ci putin zahar si am consumat alivencile cu smantana usor indulcita.
Ne trebuie:
3 oua
100 g malai
1/3 lgt sare
500 g branza de vaci
2 lg zahar
125 ml smantana grasa
30 g unt
75 g faina
unt pentru uns tava+faina
– dimensiune tava: 21 x 25 cm –
Cum se fac:
Mixam branza cu sarea si zaharul timp de 1 minut, apoi adaugam galbenusurile si mixam pana la omogenizare.
Adaugam pe rand, smantana si untul topit. Mixam inca un minut.
Adaugam apoi malaiul amestecat cu faina si mai mixam putin. Lasam compozitia sa se odihneasca 10-15 minute.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare si le adaugam treptat in compozitia de branza.
Omogenizam bine. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina
si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 35-40 minute.
Se serveste cu smantana (usor indulcita sau nu) deasupra.
Delicioasa!
Enjoy!
Nota: puteti face si varianta sarata: sa inlocuiti 1/2 din cantitatea de branza dulce cu telemea rasa si sa adaugati marar/ceapa verde.
M-ai convins sa incerc si eu! Arata prea bine!
E bunuta! 🙂
Buna Edith! 2 întrebări am si eu:
1. Ai folosit brânza dulce?sau se poate folosi orice fel de brânza?
2. Smântâna este din cea lichida sau normala???
Multumesc si spor la bucătărie, fotografie si orice lucru minunat pe care il creezi si cu care ne făcu zilele mai frumoase.
Multă sănătate!
Emilia, da, am folosit branza dulce, din cea proaspata (branza de vaci cum ii zice in popor). Nu stiu daca merge si cu telemea (poate doar o parte din cele 500 g)
Smantana fermentata, nu lichida.
E minunata. Eu nu am pus zahar dar am pus o legatura de marar . Delicioasa, usor de facut, si ce imi place… merge ca pachetel la scoala… Buna si dupa doua zile in frigider.
Mm, bun. Varianta satata 🙂
Excelenta reteta mama mea a facut-o azi si a tinut mortis sa va multumeasca. este minunata Multumin.
Cu placere! 🙂
Acum am scos-o din cuptor.Am facut varianta cu branza sarata.Am pus250g branza dulce, 100g branza de burduf si 150g telemea de vaca, razalita si marar.Am lasat-o la racit, am portionat-o si am gustat.Super buna , lejera si foarte fina.Astept cu nerabdare si o servesc familiei.Multumesc mult pentru toate retetele. Pana acum nu am dat gres cu nici una. Am in cuptor varianta dulce de Alivenci…
Multumesc pentru idei 🙂
Ma bucur ca ti-au placut si te mai astept! 🙂
Excelente si Alivencile cu aluat dulce. Eu am folosit faina integrala si merge foarte bine si am pus putin turmrtic pentru culoare. Multumesc pentru inspiratie!