Toata lumea a auzit de tzatziki. Iar cine n-a auzit trebuie sa il incerce…

Este un sos (i se mai spune si salata) cu specific grecesc, foarte usor si racoros,
mancat de greci de regula ca garnituri la friptura sau la souvlaki.
Ne trebuie:
600 g iaurt gras
3-4 castraveciori
5-6 catei de usturoi
3-4 linguri de ulei de masline
zeama de lamaie (optional – eu nu am pus)
marar
sare, piperCum se face:
Punem iaurtul la scurs intr-o strecuratoare (au am folosit iaurt Cedra de oaie si bivolita).

Curatam castravetii de coaja si ii dam pe razatoarea mare (sau ii taiem marunt),
ii saram si ii punem in alta strecuratoare, pentru a-si lasa zeama.

Iaurtul si castravetii se lasa la scurs pt cca o ora (daca aveti timp, eu am lasat mai mult).
Este indicat sa le lasati mai mult pentru a se scurge bine, in plus iaurtul devine foarte cremos.

Odata scurse (eu am mai strans si in mana castravetii), amestecam iaurtul,
castravetii, usturoiul pisat, zeama de lamaie, mararul tocat fin, uleiul, sare si piper.

Acoperim castronul si dam la rece pentru minim o ora sa se intrepatrunda aromele si sa se raceasca.

Tzatziki se consuma rece, pe felii de paine sau ca garnitura la friptura.
Se pastreaza la frigider cateva zile, iar daca isi mai lasa zeama se scurge.
Buun-bun de tot.