mancat de greci de regula ca garnituri la friptura sau la souvlaki.
600 g iaurt gras
3-4 castraveciori
5-6 catei de usturoi
3-4 linguri de ulei de masline
zeama de lamaie (optional – eu nu am pus)
marar
sare, piperCum se face:
Punem iaurtul la scurs intr-o strecuratoare (au am folosit iaurt Cedra de oaie si bivolita).

Curatam castravetii de coaja si ii dam pe razatoarea mare (sau ii taiem marunt),
ii saram si ii punem in alta strecuratoare, pentru a-si lasa zeama.
Iaurtul si castravetii se lasa la scurs pt cca o ora (daca aveti timp, eu am lasat mai mult).
Este indicat sa le lasati mai mult pentru a se scurge bine, in plus iaurtul devine foarte cremos.
Odata scurse (eu am mai strans si in mana castravetii), amestecam iaurtul,
castravetii, usturoiul pisat, zeama de lamaie, mararul tocat fin, uleiul, sare si piper.
Acoperim castronul si dam la rece pentru minim o ora sa se intrepatrunda aromele si sa se raceasca.
Tzatziki se consuma rece, pe felii de paine sau ca garnitura la friptura.
Se pastreaza la frigider cateva zile, iar daca isi mai lasa zeama se scurge.
Buun-bun de tot.
Stiu ca e buuuun de tot, iubesc sosul asta….mmmmmmmmm Pupici !
Asa facem noi tzatziki in familie: Iaurtul ales (cedra)e foarte bun si acum vad ca se gaseste si la noi iaurt grecesc, foarte gros si gras. Absolut delicios. Usutoiul pisat se amesteca cu putina sare pana se face spuma si apoi se adauga un strop de lamaie ca sa ii mai taie din iuteala si ulei de masline. La aceasta compozitie eu adaug, piper si oregano, sau amestec de plante italian (rozmarin, coriandru, busuioc si salvie)si amestec cu o lingura de iaurt. Apoi il adaug la restul de iaurt impreuna cu castravetii. Secretul pe care mi l-a spus un bucatar grec e sa stea tzatziki-ul o zi la frigider pentru ca toate aromele sa se imtrepatrunda.
Si daca tot am vorbit de iaurt grecesc, un desert excelent este iaurt cu miere. Simplu si sanatos, ideal pentru zilele de vara. Peste iaurtul grecesc se adauga un strat de miere si apoi bucatele de nuci (simple sau la prajite la cuptor). Gustul evident e influentat de calitatea si originea mierii de albine si de cea a iaurtului. Oricum e preferatul meu vara, si nu numai. Pofta buna si la cat mai multe retele bune!
Da, Ginuca, e tare bun! Pup!
Multumesc pentru precizari. Imi dau seama ca reteta asta de tzatziki nu este poate chiar 100% cum se face in Grecia. Insa nu am incercat cu alte condimente, mi-a placut asa si numai asa am facut.
Se aseamana Cedra cu iaurtul grecesc? Ca stiu ca cel grecesc e foarte bun…
Trebuie sa fie tare bun desertul cu iaurt miere si nuca 🙂
Te mai astept!
Malista Eleni !
In Cipru se foloseste iaurt din lapte de oaie, cremos si delicat, care se gaseste de cumparat in mici vase din lut ars, foarte dragute. Ei pun menta uscata (mararul este aproape necunoscut in Cipru) si se consuma ca aperitiv sau cu souvlaki, souvla, lamb chops, shieftalia, etc. Intr-adevar este mult mai bun daca sta peste noapte la frigider.
de cand caut o reteta asta am innebunit…mersi mult de tot:*:*:*
@Cristi: esti foarte documentat, fain! Nu am incercat nimic condimentat cu menta, poate ca mi-ar place…
Merci de vizita!
@anonim: ma bucur ca ai gasit la mine! Te mai astept!
Si mie imi place sosul acesta foarte mult! Multumesc pentru reteta!
Cu placere, Irina! 🙂
am stat 7 ani in grecia si v-a spun ca la tzaziki se pun castraveti murati sau in otet ,nu se pun in nici un caz castraveti proaspeti.
Ce spui tu este foarte fals.! Nu am auzit de castraveti murati la tzatziki,si eu fac reteta originala si pot spune ca Reteta de mai sus este ok,numai ca nu pun marar grecii.este delicioasa si cu cartofi prajiti sau la cuptor.
🙂 nici eu, si am fot in grecia de cateva ori 🙂
Stiu ca nu pun marar toti, unii mai pun..
Daga anonim, eu de tzatziki cu castraveti murati nu am auzit. Daca spui ca asa se face in Grecia…(desi ma indoiesc) iti urez pofta buna! Mie sigur nu mi-ar place…
Felicitari pt acest blog Edith!:)
Sarbatori fericite si un an nou cu bucurii!!
La cat mai multe retete!:)
Draga anonima,
Iti multumesc frumos pt cuvintele frumoase si pt faptul ca m-ai vizitat!
Sarbatori fericite si tie si numai bine!
Te mai astept! 🙂
Buna Edith,
Eu am incercat de multe ori reteta asta si am folosit iaurt grecesc de la Brenac ( noi am gasit doar in Cora).Cum n-am mai fost demult in Cora o sa folosesc iaurt Cedra,sa vedem daca e vreo diferenta.Pupici!
Adriana, nu am auzit de iaurt grecesc, dar incearca si cu cedra bine scurs, devine f cremos.
buna,
multumesc din suflet pentru reteta de tzatziki.am incercat-o si eu prima data la ziua fetitei mele si din nefericire am uitat sa o scot din frigider. dar abia am putut sa o devoram noi pe toata, a fost delicioasa. la o saptamana deja am repetat figura ca imi era tare pofta. am folosit Cedra de ambele dati dar am gasit acum un iaurt grecesc(asa ii spune, este extrem de cremos si de gras) de la Olympus asa ca acum vreau sa incerc cu acesta sa vad cum iese.
abia astept sa incerc si alte retete delicioase de la d-voastra si cred ca acum de sarbatori am ocazia 🙂
Laura, ma bucur mult ca ti-a placut tzatziki. Interesant iaurtul de la Olympus de care zici, il voi incerca si eu 🙂
Te mai astept cu drag sa incerci si alte retete de pe blog si te rog spune-mi tu 🙂
In dreapta sunt 2 bannere cu aperitive festive si dulciuri festive din care te poti inspira de sarbatori 🙂
este exact reteta pe care o fac din totdeauna…cu mica diferenta ca nu las iaurtul la scurs…dar aici….in Grecia….noi avem un iaurt gras 10% grasime….se cheama SAKOULAS sau daca gasiti unde locuiti iaurt TOTAL de la FAGE e ideal…si in nici un caz nu se pun castraveti murati….nu am citit toate comentariile…acum vad si firma OLYMPUS….orice iaurt grecesc de la orice firma care are 10% grasime e bun 🙂
Thea, eu nici nu am spus ca se face cu castraveti murati 🙂
Cand am facut eu reteta si am postat-o pe blog nu exista iaurtul grecesc de la Olympus, iar varianta cu iaurtul scurs era singura varinata in Ro pentru a obtine un iaurt cremos, dens pentru a-l folosi la tzatziki. 🙂
Am mancat in grecia si mi-a placut ffff mult. Stie cineva, exact, reteta pe care o folosesc grecii? Am incercat si eu odata dupa o reteta gasita pe net dar a iesit foarte diferit de ceea ce am mancat in grecia.
Tina, asa se face si in Grecia, am intebat eu la diverse taverne. Numai ca la ei iaurtul nu se scurge, pentru ca il au deja gros si cremos. Unii pun marar unii nu. In rest, la fel.