turte cu varza murata

Am eu asa un feeling la unele retete, cum le vad, cum stiu ca or sa-mi placa la nebunie.

Asa s-a intamplat si cu reteta de fata, pe care am vazut-o la Leila.

E minunata, unde mai pui ca e si de post. Asa ca n-o ratati! 🙂

Ne trebuie:

Pt aluat

650 g faina

50 ml ulei

200 ml apa calduta

1/2 lingurita sare

30 g drojdie proaspata

Pt umplutura:

4 cartofi mai maricei

3 maini de varza murata

ulei

sare , piper

ne mai trebuie si putin ulei pt prajit.

Cum se fac :

Fierbem cartofii taiati cubulete in apa cu sare, cand se fierb ii zdrobim ca pentru piure (dar ceva mai grosier) si adaugam 4 lg ulei, sare si piper (recomand muuult piper, e minunata la gust cu piper mult).

Varza acra o tocam marunt, o stoarcem bine de zeama si o calim in 5 linguri ulei circa 10 minute amestecand des.

Amestecam varza calita cu piureul facut mai devreme.

Facem aluatul.

Punem faina intr-un castron mai mare.

In alt vas punem drojdia cu 1/2 lingurita sare si 50 ml apa calduta. Amestecam pana se dizolva drojdia.

In faina facem un cuib in care punem drojdia dizolvata si amestecam cu un pic de faina pana obtinem o maia mai grosuta .

Acoperim vasul si lasam la dospit la loc cald ferit de curent si curent (cca 20 min am lasat eu).

Dupa aceea adaugam 50 ml ulei apoi 200 ml apa calduta treptat amestecand intre timp.

Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale dar nici prea tare

(cantitatea de apa poate varia de la un caz la altul in functie de tipul de faina folosit, asa ca puneti-o treptat ).

Presaram aluatul cu putina faina , acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (cam o ora l-am lasat eu).

Untitled-1

Rupem din aluatul dospit cate o bucata cam de marimea unui mar mai maricel, il presam un pic cu mana pe o

suprafata presarata cu faina si punem in mijlocul fiecarui aluat cate 1 lingura mare cu umplutura .

Tragem usor marginile aluatului peste umplutura , o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina,

o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita (sau la marimea tigaii folosite ).

Untitled-2

Procedam identic si cu restul aluatului (le puteti praji pe masura ce le faceti, numai sa nu uitati de cele din tigaie, sa le intoarceti la timp).

Punem tigaia la incins, o pensulam cu putin ulei si punem placinta in ea.

Acoperim cu un capac si lasam 2-3 minute pana se rumeneste usor.

Inainte de a intoarce pe partea cealalta o pensulam din nou cu ulei .

Cand este gata o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam cu putin ulei .

IMG_6027_1

Repetam procedeul cu celelatle placinte.

Buuune de tot!

Enjoy!

turte cu varza murata 1