Pentru blat
6 oua
130 g unt
180 g zahar
coaja de mandarina rasa
130 g ciocolata amaruie
(eu am pus 100 amaruie si 30 g cu lapte)
175 g faina
un praf de sarePentru crema si ornat:
500 g mandarine din compot
(eu am facut cu mandarine proaspete – vreo 8-9)
500-600 ml frisca
7-8 g gelatina
40 ml lichior de oua (optional)
100 g ciocolata rasa
vanilie
Cum se face:
Punem la scurs mandarinele (daca folosim proaspete, le curatam de coaja si fiecare felie de pielita).
Facem blatul.
Batem untul (aflat la temperatura camerei) cu 100 g zahar si un praf de sare.
Adaugam apoi coaja de mandarina (eu am pus coaja de la 3 mandarine),
adaugam pe rand cele 6 galbenusuri si mixam dupa fiecare dintre ele.
Apoi adaugam si ciocolata topita.
Restul de 80 g de zahar se bate cu albusurile
si adaugam albusurile batute spuma tare la compozitia de ciocolata de mai sus.
Se pune apoi faina.
iar peretii tapetati cu faina, diametru 26 cm (eu am avut de 24 si a iesit putin mai inalt)
Cand e gata, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Dupa 2-3 ore, blatul se taie in doua.
Facem crema:
Amestecam 300 ml de frisca batuta cu vanilie si mandarinele decojite si scurse.
Topim gelatina in putin suc de mandarine – de preferat – (conform instructiunilor de pe plic)
si o punem in crema.
Punem o jumatate de blat pe platoul unde urmeaza sa montam tortul
(eu l-am insiropat putin cu suc de mandarine si zahar),
punem in jurul lui inelul tavii in care l-am copt, apoi punem frisca amestecata cu mandarinele,
si acoperim cu celalat blat si insiropam (doar daca vrem).
Eu am folosit pt insiropat cca 150 ml de suc de mandarine cu 2-3 linguri de zahar pudra dizolvate in el.
Dam la frigider pentru minim 2-3 ore.
Eu am lasat peste noapte.
Restul de 300 ml de frisca il batem (oprim putin pentru ornat) si il amestecam
cu lichior de oua (daca nu aveti puteti sari peste etapa asta – eu am avut si am pus,
dar iese foarte bun si fara).
Scoatem inelul de pe tort
Si il imbracam cu frisca amestecata cu lichiorul de oua, si facem modele din frisca pe care le ornam cu felii de mandarine.
Punem ciocolata rasa sau, pentru a obtine bucati de ciocolata mai mari,
intindem ciocolata topita in strat subtire de cca 1mm pe o hartie de copt,
dam la congelator pt cca 20 minute, apoi o rupem rapid (pentru ca se topeste intre degete) in bucatele.
Eu nu am topit destula ciocolata, iar pe margini nu mi-a mai ajuns si am pus ciocolata rasa.
Mi-a iesit asa:
Ca sfat, blatul mergea taiat in 3, sigur arata mai bine asa.
Este un tort buun foarte aromat, nu foarte dulce, deci buun de tot.
LA MULTI ANI lui Ioan din partea noastra! Sa fie sanatos si fericit alaturi de tine!
Tortul arata super bine 😛
Va pupam!
Merci frumos,Iza! Si voi sa fiti fericiti! Pup!
mmm… ce bine arata tortul, Edith! Si mie imi place combinatia de mandarine (sau portocale) cu ciocolata!♥♥♥
La multi ani sarbatoritului!♪♪♪
Merci frumos, Cristina 🙂 Daaa, si mie imi place mult combinatia. Avem gusturi comune vad.. si cocosul.. 🙂
La multi ani,Ioan!
Edith,ai facut un tort baban,si arata excelent!De bun,sînt 100% sigura ca este!
Toate cele bune,si fericire va doresc! Pupic!
Multumim frumos, Maya!
Sa stii ca la cat a fost de mare, tot am mai fi vrut cand s-a terminat :)) Te pup!
Vai Edith, ce bine arata tortul si imi plac foarte tare mandarinele , iar combinatia cu ciocolata e de vis…promit sa-l probez…si La multi ani inimiutzei tale! Sa fiti sanatosi si fericiti toata viata!
Rux, merci frumos pt urari! Si tie sa-ti dea D-zeu numai bine!
Ma bucur ca-ti place, sa-l incerci ca e f aromat 🙂
La multi ani, Edith, pentru Ion-ul tau! Sa va dea Dumnezeu tot ce doriti la amandoi si sa fiti fericiti impreuna!
Tortul este extrem de apetisant, yami-yami,si de tentant, nu mai zic 🙂
LA MULTI ANI!…intregii familii…super tortul si cred ca e supergustos…si am o mica nelamurire:la blat nu trebuie praf de copt?…TOATE CELE BUNE IN NOUL AN…
Dana, iti multumesc frumos pentru urari! Si tie iti doresc ce e mai bun! 🙂
Dintre toate prajiturile tale acest tort este cel mai pe sufletul meu.
La multi ani pentru Sf. Ioan.
O zi minunata iti doresc
Ma bucur ca-ti place si multumesc pt urari! 🙂
O zi faina si tie!
LA MULTI ANI !!…de doua ori iti spun…odata pentru acest inceput de an si inca odata pentru Sf.Ion..de aceea urarile sunt pentru voi doi..
…Va doresc din toata inima un An nou cat mai bun, plin de realizari, fericire , sanatate si multe clipe frumoase petrecute impreuna…
te pup 🙂
ps. ai facut un super tort..care merita aplauze la scena deschisa..
Edith draga La Multi Ani sotului tau!!! Tortul arata absolut superb iar prezentarea ca de obicei de mare clasa!! Te pup si un 2009 fericit si plin de realizari!!
Mona, la multi ani pe 2009 si sa fie un an asa cum ti-l doresti!
Iti multumesc mult pentru urari si pt cuvintele tale frumoase!
Te pup!
Laura, iti multumesc frumos! Si tu, impreuna cu sotul tau sa aveti un an asa cum vi-l doriti! Te pup!
La multi ani sotului tau!Edith,tortul arata de milioane,si foarte elegant.si eu iubesc combinatia de cioco si portocale.Felicitari!
Multumesc frumos, Paradis pentru urari si pt ca-ti place tortul!
LA MULTI ANI !!! Sa-ti traiasca inimutza si sa fiti fericiti !!!!
Va pup pe amandoi cu drag. Cat despre tort, imi lasa gura apa…dar sunt tot la cura de slabire 🙁 asa ca tot la privit si 0 mancat.
of, of, of, trec inca odata pe la tortul acesta super delicios…
cand ai timp treci pe la mine, ti-am acordat cateva premii..te pup 🙂
Ginuca, iti multumesc frumos pentru urari! Si tu sa fii fericita si sa ai parte de tot ce-ti doresti!
Bafta cu cura de slabire! 🙂
Mona, dragutza, multumesc frumos, acush ma duc sa vad! Pup!
O intrebare am, asa, de incepatoare in ale bucataritului: Praful de copt de la Oetker se stinge cu lamaie sau otet sau nu?
Merci.
Te pup.
Ioana, cred ca nu te-ai uitat bine, dar la blatul asta nu am folosit praf de copt.
Iar la alte prajituri la care folosesc nu am stins cu nimic praful de copt. Se zice ca ar creste mai bine si ca nu ar mai avea gustul de praf de copt, dar mereu uit sa il sting 😛
ma numar si eu printre oamenii care adora combinatia ciocolata + mandarine/ portocale/ lamai
o sa-i dau reteta mamei ca am pofta 😀
Brontozaurel, daca e asa, sigur o sa-ti placa 🙂
Buna Edith,
Si eu sunt incepatoare: te rog spune-mi cand se incorporeaza faina in blat si cum anume, ca nu gasesc in indicatii… Multumesc mult!
Am adaugat in reteta, merci ca m-ai atentionat. Faina se pune dupa albusurile spuma amestecand de jos in sus, sa nu se lase spuma.
Spor!
Multumesc mult, am sa-l incerc sambata…
Buna. Vreau sa pregatesc acest tort acum de Craciun si as vrea sa stiu cum se procedeaza cu coaja de manadrina. Cum o rad? Nu se va simti printre dinti la blat?
Iar gelatina, este la plic? Eu am gasit in comert pliculete de gelantica de la Dr Oetker pe care scrie Gelatina fin maruntita alba – este un pliculet mic, albasru de 10 g. Mai este si alt fel de gelatina?
Sper sa imi iasa…Am mai incercat de la tine tortul de amandina si dupa ce am facut peste tot numai glazura de ciocolata a iesit un tort bun 🙂
Buna Catalina,
Coaja de mandarina se rade la fel ca cea de lamaie… si nu se simte im blat. Poti renunta la ea, dar ii da o aroma tare buna si e pacat.
Sa speli mandarinele inainte de a le rade si sa nu razi partea alba, sa te rezumi pe cat posibil al partea portocalie a cojii.
Gelatina este la plic albastru de 10g. Aceea este.
Of, asa este, cu glazura faci putina mizerie, dar cu rabdare si putina experienta nu o sa mai faci chiar asa multa mizerie data viitoare. Incearca sa pui tortul pe un gratar, iar sub gratar o tava mai mare ca sa nu se imprastie glazura pe masa 🙂
Spor! Sa imi spui cum ti-a iesit 🙂
Craciun fericit!
Anny a introdus un nou comentariu:
Ah Edith, am facut tortul de ciocolata si mandarine…bineinteles, am sarit peste partea cu lichiorul de oua si l-am taiat in trei, asa cum ai recomandat tu…a iesit o frumusete de tort, ca tot deschid usa frigiderului doar ca sa-l sorb din priviri 😛 De gustat inca nu l-am gustat, il las la rece pana deseara dar sunt convinsa ca e cel putin la fel de bun pe cum arata, multe multeee multumiri 🙂
Verdictul? Tortuletul meu a facut ravagii seara trecuta 🙂 Daca as fi total lipsita de modestie, as spune ca a iesit perfect, dar cum nu sunt, ma limitez la a spune doar….multumesc frumooossss Edith 🙂 Iti doresc un inceput de saptamana cat mai vesel
Anny, tare ma bucur ca ai avut succes. Nici nu aveai cum altfel 😉
Te mai astept sa incerci si alte retete, o saptamana faina sa ai!
Am facut si eu reteta. Nu stiu de ce, blatul nu prea a crescut… poate din cauza untului si a ciocolatei, eram cam “incruzit” cum spune bunica. De asemenea, in cuptor, la copt, a facut niste gauri mari inauntru, parca era svaitzer 🙂 Bine ca la gust era bun.
Apoi, crezandu-ma mai smechera, am adaugat un pic de lapte la frisca, ca asa zice pe cutie, evident a iesit prea spumoasa si nu s-a inchegat cum trebuie, nu prea avea consistenta. Ma gandesc sa inlocuiesc frisca cu branza de vaci sa fie mai cremoasa… stii in genul Prajiturii Fanta (care e dementialaaaaa).
In rest, toate bune si frumoase, au mancat dracii mei, parca se bateau turcii la gura lor… Eu doar fiind mai critica… imi permit sa zic ca nu a iesit cum trebuie :))
Te pup, spor la gatit.
Nu mai tin minte cat a crescut, insa crud nu a ramas la mine.. si nici cu gauri.
Vreau sa-ti spun ca se pare ca depinde ff mult de ingrediente, nush care ar fi explicatia.
Asta vara am facut prajitura fanta de care zici si tu si jeleul nu mi s-a intarit deloc (l-am facut cu nectar de caise…). Aceeasi reteta, aceeasi bucatareasa :))
Deci, ce comcluzie tragem? Niciuna :))
Mergea pusa putin mai multa gelatina in frisca daca ai ai pus lapte in ea… La ce frisca scrie ca tb sa adaugi lapte?? Ca eu nu am vazut..
Una peste alta, bine ca le-a placut, dar imi pare rau ca nu ti-a iesit cum trebuie…
Am folosit Hulala lichida, si pe cutie scrie ca poti adauga lapte pana la 30% din cantitatea de frisca. Am avut 500 ml, cred ca am pus maxim 100 ml lapte… Si desi am adaugat si niste intaritor de la Dr. oetker, tot spumoasa si “fragila” era. Oricum blatul m-a ingrijorat mai mult… poate data viitoare incerc pandispanul clasic, fara unt, sa vad ce iese 🙂
Ciudat si cu jeleul tau… Am facut Prajitura Fanta de vreo 3 ori, ori cu suc proaspat stors ori cu din-astea gen Santal si Pfanner, insa mereu am folosit NUMAI Dr. Oetker ca budinca. Ca am avut suprize cu alte marci.
Eh, experimentam… si cobaii nici nu comenteaza :))
Mie si asa mi se pare ca nu se bate cat as vrea eu de tare, d-apoi sa mai pun lapte.. :))
Chiar nustiu de ce ai avut probleme cu blatul.. Mie mi-a iesit ok, cum se vede in poza.
Da, budinca Dr Oetker am folosit.. habar nu am ce s-a intamplat. Am facut-o cand mergeam la parastas la bunicu’ deci iti dai seama ca fu ditai tragedia 😀 Dc o faceam pt mine si nu iesea, nu era bai.. Faza e ca nu sunt obisnuita sa nu imi iasa..:))
Oricum a fost foaarte apreciata si asa curgatoare 😛
Io acu’ nu vreau sa devin paranormala, dar am observat o treaba la painea facuta in casa in cuptor. Aceleasi ingrediente, aceeasi temperatura, deci tot identic, uneori imi iese super paine, alteori se lasa si nu se coace frumos.
Singura chestie care difera, este starea mea.Atunci cand fac ceva in bucatarie nervoasa sau suparata, nu imi iese!!! La pomana la tataie, plangeam si taiam diverse pt salata de boeuf… cred ca a iesit cea mai proasta salata din viata mea, desi o fac la orice ora, cu ochii inchisi de vreo 15 ani.
Asa ca poate d-aia nu ti-a iesit atunci, erai la un parastas totusi…
Ciudat e de ce nu mi-a iesit mie tortul cu mandarine acum, ca doar nu murise nimeni :)))))
haha nebuna esti!! :))
Nu mah io nu plangeam 😀 Am facut praji acasa la mine.. era pt parastasu’ de 40 de zile.. si nu eram iemotionata deloc 😀
Io cred ca tineam prea tare sa iasa frumoasa :))
Edith vreau sa folosesc frisca naturala de la cofetarie. Any advice? Adaugat intaritor, or alse? Merci frumos anticipat
Draga anonima, stiu ca frisca naturala nu sta asa de “tzapana” dupa ce o bati. Poti pune eventual 10 g de gelatina (in loc de 7-8g cat scrie in reteta) in crema de frisca..
Sper sa iti placa!
edith tot eu( anonima) sunt. Mi-a iesit super tortul, ca delatfel multe dintre retetele tale! Multumesc pt rspunsul prompt caci in weekend ul acela am facut tortul pt ziua copilului,. Frisca am pus din comert( naturala, de la o cofetarie buna). Pe viitor as face acasa. Tu de ce nu te ‘bagi’ la facut frisca naturala? E mai fara e-uri, stii 🙂 Mi-ar prinde bine tipsuri in ce priveste frisca naturala home made.
Blogul tau este excelent, am facut cateva dintre retetele tale si nu am dat gres. Felicitaaaaari!
Draga mea, ma bucur ca ti-a placut tortul.
In ceea ce priveste frisca facuta in casa, trebuie smantana naturala de calitate ca sa iti iasa ceva bun, insa eu nu prea am de unde sa o iau..
Am inteles ca smantana de la milli la 1L ar fi gustoasa, fisca naturala, insa nu se gaseste peste tot si nici nu stiu cat este de naturala…
Te mai astept cu drag sa mai incerci si alte retete!
tortul arataaaaaa…de-ti lasa gura apaaaaa…sigur e delicios si ca sa ma conving trebuie neaparat sa-l fac.
Iulia, e bunut tortul, imi place combinatia de mandarine cu ciocolata.
Sper sa-ti placa 🙂
Vreau sa incerc si eu acest tort in week-end. M-ar interesa cate portii ies din cantitatile tale. Eu am in jur de 12-15 musafiri. Oare trebuie sa dublez cantitatile?
Este un tort normal, il poti imparti in max 10 felii cred. Daca dublezi cantitatile, sa faci 2 torturi..