Intrerup sirul “pregatelilor” pentru Revelion pentru a va arata tortul facut
pentru Sf. Ioan-ul meu. Un tort de ciocolata si mandarine buun de tot.
Ne trebuie:
Pentru blat
6 oua
130 g unt
180 g zahar
coaja de mandarina rasa
130 g ciocolata amaruie
(eu am pus 100 amaruie si 30 g cu lapte)
175 g faina
un praf de sarePentru crema si ornat:
500 g mandarine din compot
(eu am facut cu mandarine proaspete – vreo 8-9)
500-600 ml frisca
7-8 g gelatina
40 ml lichior de oua (optional)
100 g ciocolata rasa
vanilie

Cum se face:
Punem la scurs mandarinele (daca folosim proaspete, le curatam de coaja si fiecare felie de pielita).
Facem blatul.
Batem untul (aflat la temperatura camerei) cu 100 g zahar si un praf de sare.
Adaugam apoi coaja de mandarina (eu am pus coaja de la 3 mandarine),
adaugam pe rand cele 6 galbenusuri si mixam dupa fiecare dintre ele.

Apoi adaugam si ciocolata topita.

Restul de 80 g de zahar se bate cu albusurile

si adaugam albusurile batute spuma tare la compozitia de ciocolata de mai sus.

Se pune apoi faina.

Punem compozitia intr-o tava cu peretii rabatabili, tapetata cu hartie de copt pe fund,
iar peretii tapetati cu faina, diametru 26 cm (eu am avut de 24 si a iesit putin mai inalt)
si dam la cuptorul incins pt 45-50 de minute.
Cand e gata, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Dupa 2-3 ore, blatul se taie in doua.

Facem crema:
Amestecam 300 ml de frisca batuta cu vanilie si mandarinele decojite si scurse.
Topim gelatina in putin suc de mandarine – de preferat – (conform instructiunilor de pe plic)
si o punem in crema.

Punem o jumatate de blat pe platoul unde urmeaza sa montam tortul
(eu l-am insiropat putin cu suc de mandarine si zahar),
punem in jurul lui inelul tavii in care l-am copt, apoi punem frisca amestecata cu mandarinele,

si acoperim cu celalat blat si insiropam (doar daca vrem).
Eu am folosit pt insiropat cca 150 ml de suc de mandarine cu 2-3 linguri de zahar pudra dizolvate in el.

Dam la frigider pentru minim 2-3 ore.
Eu am lasat peste noapte.
Restul de 300 ml de frisca il batem (oprim putin pentru ornat) si il amestecam
cu lichior de oua (daca nu aveti puteti sari peste etapa asta – eu am avut si am pus,
dar iese foarte bun si fara).
Scoatem inelul de pe tort

Si il imbracam cu frisca amestecata cu lichiorul de oua, si facem modele din frisca pe care le ornam cu felii de mandarine.
Punem ciocolata rasa sau, pentru a obtine bucati de ciocolata mai mari,
intindem ciocolata topita in strat subtire de cca 1mm pe o hartie de copt,
dam la congelator pt cca 20 minute, apoi o rupem rapid (pentru ca se topeste intre degete) in bucatele.
Eu nu am topit destula ciocolata, iar pe margini nu mi-a mai ajuns si am pus ciocolata rasa.

Mi-a iesit asa:

Ca sfat, blatul mergea taiat in 3, sigur arata mai bine asa.

Este un tort buun foarte aromat, nu foarte dulce, deci buun de tot.