Reteta asta o am demult de la o doamna la care am stat in gazda si uitasem complet de el.
Chiar ma gandeam ce tort sa fac de ziua mea si.. mi-am adus aminte de el. Se face usor si este incredibil de bun.
Vreau sa va spun ca le-a detronat pe preferatele mele Tortul amandina si Tortul ganache cu biscuiti.
Ne trebuie:
8 oua
400 g unt 80% grasime
300g zahar
2 lg faina
70g cacao
cca 400 ml frisca
1 sticluta esenta de cafea
Cum se face:
300g zahar+10lg apa se dizolva pe foc,se adauga 70g cacao si se dau in 2-3 clocote se lasa sa se raceasca (compozitia 1)
Se freaca untul spuma, se adauga pe rand 8 galbenusuri si se freaca continuu, adaugam si esenta de cafea – eu as mai fi pus 1/2 sticluta de esenta de cafea dar nu am mai avut…. (compozitia 2)
Se amesteca bine compozitia 1 cu compozitia 2.
Un sfert din compozitie rezultata se amesteca cu 8 albusuri batute spuma si cele 2lg de faina (eu am pus cam 8 linguri cu varf din compozitie).
Restul de compozitie ramasa va fi crema tortului.
Se coace un blat intr-o tava tapetata cu hartie de copt (a mea a avut diametrul 22 cm, in felul asta blatul, stratul de crema si cel de frisca au iesit egale ).
Cand scoateti blatul de la cuptor el este umflat si frumos, insa neavand faina cat alte blaturi, se va mai dezumfla.
Nu va speriati, este normal pentru un blat cu asa putina faina.
Cand se raceste blatul se pune restul de crema deasupra (au am pus inelul tavii in jurul blatului).
Dam la frigider pt cca 3-4 ore, apoi imbracam tortul cu frisca.
Ornam daca vrem si mancaaam.
Si pentru ca nu m-am hotarat care poza imi place mai mult, mai pun inca una 🙂
Enjoy!
mniam mniam, arata super
vai cum arata!!!! trebuie NEAPARAT incercat, mai ales c-a detronat amandina:))) care e si preferata mea.
Arata super si numai cand ma gandesc la combinatia cu cafea imi vine sa-l fac. Din pacate, eu n-am gasit prin Iasi esenta de cafea(ca altfel o foloseam pana acum), dar cred ca voi incerca reteta cu o combinatie de lichior de cafea+expresso concentrat.
Vai ce delicios pare! Pastreaza-mi si mie te rog o bucatica !!! yam !!!
Arata exceptional! Pacat ca am inceput cura de slabire…ca l-as fi facut si azi.
Multumesc ca va place, fetelor 🙂
@Ana Sandu: eu la Mega Image am gasit esenta, prima data cand am vazut la noi.. si am si luat-o. Ai incercat si la Mega?
Oh my! that’s a gorgeous looking torte and so decadent!!!
Asha, thanks a lot, thanks for visiting 🙂
Vaii Edith ce bine arata…saptamana viitoare e ziua mea si ma gandesc ca e cel mai potrivit:X…sper sa gasesc esenta de cafea :-s
La multi ani, Edith! Azi e ziua ta? Arata de vis tortul tau! Felicitari!
Multumesc frumos, Ionela!
Pe 16 a fost ziua mea 🙂
Din pacate nu avem Mega Image in Iasi, dar daca ajung in Bucuresti, Ploiesti sau Constanta sigur le fac o vizita. Imi surade totul asta pentru sambata asta, cand sarbatoresc 7 ani de casnicie 🙂
Neaparat sa iti iei ca e tare buna, si eu o sa mai merg sa imi fac provizii 🙂
Multi ani fericiti va doresc si te astept sa-mi spui cum ti-a placut tortul 🙂
Edith, zi-mi te rog cu ce sa inlocuiesc esenta asta de cafea.
La multi ani, pentru ziua ta! >:d<
Gabi, poti face si fara esenta de cafea, reteta originala nu avea. Sau poti pune putin ness sau capuccino in crema …
sau in loc de cele 10 lg de apa care se adauga peste zahar pe foc, poti pune cafea ff concentrata… Ar fi niste idei, insa daca dai peste esenta asta sa nu o ratezi, mie mi-a placut mult si as fi pus mai multa daca aveam…
La multi ani, Edith!
Tortul arata excelent, am sa il prepar si eu, dupa ce fac o vizita la mega image.
Te pup
Carmen L
Carmen, iti multumesc frumos.
Nu o sa iti para rau daca il incerci, e tare bun 🙂 Pup!
Wow arata incredibil de bine.Am si eu o reteta asemanatoare sub denumirea de suhaida.Foarte frumos si elegant.
Paradis, multumesc frumos. Astept sa vad si varianta ta 🙂
Ioana, scuze, mi-a scapat comentariul tau 🙁
L-ai incercat?
Vai cat de bine arata.Imi ploua in gura….
Delicios tortul!!!
Iar pozele sunt superbe:)
Haplea, Danutza, merci frumos 🙂
Felicitari pentru blog! Recunosc ca mai trag cu ochiul din cand in cand si ma mai inspir din retetele tale delicioase. Revenind la tort: crema practic are aceeasi compozitie cu cea a blatului prespectiv contine 8 oua crude(daca am inteles bine). Nu se poate gasi o solutie pentru ca ideea de a manca atatea oua crude imi cam da o senzatie ciudata si tare as vrea sa fac tortul pentru ca iubesc cafeaua. Inca ceva: se pun 2 lg sau 8 lg de faina? Multumesc, Raluca
Raluca, asa este are cam multe oua, insa mie imi place muult crema asta de unt.
Insa poti face o cremade ciocolata fiarta, la care sa adaugi untul batut spuma la sfarsit sau un ganache din cca 300-400 ml frisca+200-300 g ciocolata, le incalzesti pe foc pana se dizolva ciocolata, dai la rece pt cateva ore (2-3) pana se intareste si apoi bati ca pe frisca.
Astea pot fi 2 alternative in care poti pune esenta de cafea 🙂
Se pun 2 lg de faina 🙂
Spor si te astept sa-mi spui ce crema ai facut pana la urma.
Multumesc mult Edith, am sa fac probabil in weekend pentru ca sotul meu a vazut pozele si a spus ca arata incredibil..asa ca nu scap de bucatarit 😉 abia astept! te voi anunta si pe tine. Ah si inca ceva…esenta de cafea nu stiu dc gasesc aici in Grecia…probabil voi pune in apa cu zahar cafea. Raluca
Raluca, hai ca acum mi-am dat seama..
Daca faci o alta crema nu stiu cum va iesi blatul.. pt ca tb sa pui din crema in blat.. Va trebui sa faci o alta reteta de blat.. dar deja schimbi complet tortul :))
Eu zic sa il incerci asa pentru ca si crema si blatul sunt incredibil de bune 🙂
blatul nu trebuie insiropat?
ms
blatul nu tb insiropat, iese pufos.
Daca vrei, il poti insiropa dar nu foarte mult, pt ca nefiind foarte dens risti sa se inmoaie foarte tare.
Buna, Edith ! Tortul acesta arata asa de apetisat. Chiar cautam ceva cremos si nu foarte dificil de facut pentru o zi de nastere.Crezi ca se poate renunta la esenta de cafea(sarbatoritului nu ii este pe plac)? Si daca renunt la esenta de cafea, afecteaza tare gustul tortului? Sau gustul va fi de ciocolata/crema cacao, nu-i asa?
Multumesc anticipat de ajutor
Daca erai in cautare de ceva cremos, ai gasit exact ce trebuie 🙂
Nu este nicio problema daca nu pui esenta de cafea. Reteta originala nu avea esenta, si da, gustul va ramane de ciocolata/frisca, miam 🙂
Spor si te mai astept.
Poti sa-mi spui si mie te rog le ce temperatura a stat blatul la cuptor si cat timp cu aproximatie. Iti multumesc.
Andreea, cca 180 grade. La temperatura asta se coc majoritatea dulciurilor. Eu am un cuptor fara termometru, asa ca nu folosesc o anumita temperatura exacta.
Il lasi 25-30 min si il verifici cu scobitoarea, sa iasa curata 🙂
Spor!
De mult timp imi face cu ochiul acest tort si acum sunt hotarata sa il incerc saptamana viitoare pentru ziua mea de nastere. Am incercat deja o mare parte din retetele tale (cele care au ciocolata, cafea in special, pentru ca asta imi place, dar si din mancaruri) si mare majoritate sunt foarte bune si destul de simplu de preparat. Desi prietenul meu e bucatar, acasa gatim impreuna si dulciurile sunt specialitatea mea. 🙂
Vroiam sa te intreb ce fel de frisca folosesti tu pentru ca eu de obicei imi fac singura frisca insa pentru acest tort nu cred ca merge, trebuie ceva mai pufos. In cele din comert nu am foarte mare incredere si nu prea le-am folosit insa as vrea o frisca care sa nu se lase si care sa nu se amarasca. Sper sa imi poti raspunde pana cand voi face tortul (joi) 🙂
P.S: Daca vrei, iti pot da o reteta de inghetata de casa (din cate am vazut nu ai publicat niciuna pe blog) fff usor de facut si buna rau (reteta secreta de la mama ) 🙂
Iti multumesc,
Andreea
Andreea, este foarte bun tortul asta,ma bucur ca te-ai hotarat sa il faci 🙂
Inlegatura cu frisca, din pacate gasesc deastul de greu in magazinele unde merg frecvent frisca naturala si cel mai des folosesc Creme Patiserie de la Megle (care este vegetala) si Apla de la Plus (tot vegetala.
Mi se par ok astea, insa nu se compara cu cea naturala care e drept ca parca nu se bate asa de bine.
Sigur, imi poti trimite reteta de inghetata pe adresa: edithfrincu@yahoo.com.
Nu am retete de inghetata pt ca nu suntem foarte mari amatori si plus de asta, am un congelator cam neincapator, care de obicei e plin cu fructe congelate, legume, verdeata, aluat de foietaj etc.. si nu prea mai am loc pt casoletele de inghetata, insa trebuie sa ajung sa incerc cate ceva din retete de inghetata pe care le am 🙂
Te mai astept!
Minunat tortul! Deosebit! A fost apreciat cu superlative de toti invitatii de la ziua fiicei mele. Am totusi o nedumerire privind blatul. Cu toate ca am respectat cu precizie cantitatile si toate celelalte, in momentul in care am amestecat albusurile (batute spuma) cu crema, compozitia rezultata s-a taiat, iar cele doua linguri de faina n-au fost suficiente (dupa parerea mea, ca sa lege compozitia cat de cat). Rapid, dar cu teama, am mai adaugat putina faina si, vazand ca se lasa am pus si un praf de copt, ca sa fiu sigura ca nu va fi un esec total. A fost ok, nu s-a intamplat nimc rau, dar n-as vrea sa se repete episodul si a doua oara. Ce zici, am gresit undeva sau era de asteptat sa se intample asa?
Roxana, ma bucur ca v-a placut si ca ai avut succes cu el 🙂
Blatul asa mi-a iesit si mie, cu aspect de.. “taiat”, dar compozitia era legata, cum vezi in tava, insa cu acel aspect. Iese asa din cauza untului din crema se pare… Dar creste si iese ok dupa ce il coci.
Tie nu iti statea adunata compozitia? Sau avea mici chestii prin el care ii dadeau aspectul de taiat? La mine asa a fost..
La multi ani pt fiica ta!
Te mai astept 🙂
Da Edith, exact asa arata compozitia, numai ca eu m-am panicat putin, de teama sa nu dau gres, sti cum e cand faci ceva pentru o ocazie speciala …
Felicitari pt. blog, mi-a placut inca de la inceput si mi-a inspirat incredere. Am facut cateva din retetele tale, cu succes, iar acum am in plan placinta cu branza BOREK, cred ca e deosebita.
Iti doresc sa te bucuri, alaturi de cei dragi, de Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului.
Paste Fericit!
Buna! Am si eu o intrebare de incepator 🙂 – lg inseamna lingurita sau lingura? Multumesc mult!
Buna,
lg = lingura
lgt = lingurita 🙂
Arata superb tortul!
Andreea, e la fel de bun pe cat arata 🙂 Trebuie sa il incerci 😉
Edith,
Ce gramaj are un pachet de unt in Romania?
200 g
merci ca m-ai atentionat,o sa schimb si in reteta.
buna Edith. scuze ca te deranjez. as vrea sa fac acest tort la botezul fiicei mele si nepotelei, impreuna cu late 2 torturi de pe blogul tau.Intrebarea mea este…cat unt trebuie sa pun 400 grame sau 200grame?multumesc
Buna, in primul rand, nu ma deranjezi 🙂
Untul este 400 g cum scrie in reteta.
Cred ca te-au dezorientat ultimele 2 comentarii.. Intial in reteta scrisesem 2 pachete de unt, si cum am vazut ca nu toata lumea stie cat are un pachet de unt, am trecut gramajul sa fie usor pt toata lumea 🙂
Spor si ai facut o foarte buna alegere, e minunat 🙂
Celelalte doua torturi care sunt?
Buna Edith.Tortul Amandina si tortul ganache.plus aperitive si prajitura cu bilute de cocos..multumesc ca existi ,mai salvat de multe ori cu retetele tale.pup
wow, ce ma bucur! spor, draga mea si sper sa-ti impresionezi invitatii 🙂
Buna, Edith!!! esti fenomenala!!!!cand e vorba de mancare sau dulciuri tu esti inspiratia 🙂 Aseara am facut pentru prima oara tortul acesta..abia astept sa ajung acasa sa vad ce o fi iesit…desi ma uitam si acu la poze, crema mea a iesit mai moale decat a ta.
miha
Miha, cum a fost tortul pana la urma?
Crema fiind cu unt, se intareste la frigider.. a ta nu s-a intarit?
Ma bucur mult ca-ti sunt de ajutor retetele mele 🙂
draga Edit,pentru crestere nu se pune nimic?
nu, nu trebuie agent de crestere.
la lista de ingrediente nu ai scris de cele 70g de cacao…
ia uita-te mai bine, eu vad ca l-am scris !
Ne trebuie:
8 oua
400 g unt 80% grasime
300g zahar
2 lg faina
70g cacao
cca 400 ml frisca
1 sticluta esenta de cafea
foarte bun! Nici nu mai trebuie însiropat. Mulțumesc pt rețetă.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Incredibil!!!! Azi a trebuit să-l fac din nou :)))
Eu sunt cu dieta Dukan și nici nu știu ce gust are, dar ai mei m-au rugat să-l fac în fiecare săptămână … de cel puțin 2 ori!!! 😀
Alina, ma bucur tare ca v-a placut 🙂
Cum ai rezistat sa nu gusti din minunatia asta?? 🙂 Eroina esti!! :))))
cum adica se freaca untul spuma?
exact asa cum mixezi orice crema de unt. Pana devine cremoasa..
Buna ziua! 🙂 am ales sa fie acesta primul tort facut de mine, e trecut in program pentru maine…. nu am esenta de cafea, voi pune un espresso scurt si tare. Va multumesc, am incercat multe retete de pe blog, incepatoare fiind intr-ale bucatariei… 🙂
Ddraga anonima, sper ca ti-a placut tortul. Te astept cu impresii 🙂
Buna! am facut ieri tortul, dezastru total…:( desi am batut albusurile spuma, compozitia mea nu s-a legat deloc cu cele 2 linguri de faina…si blatul mi-a iesit subtire rau, de un deget grosime..:)) pana la urma s-a mancat, chiar daca arata mai mult ca o mamaliga decat ca un tort:))
Imi pare rau ca nu ti-a iesit 🙁 Ai respectat intocmai reteta si cantitatile ingredientelor? Ceva trebuie sa fi omis/facut gresit,altfel nu avea cum sa nu iti iasa..
🙂 Nu-i nimic, perseverez. O sa-l mai fac o data pentru Craciun, impreuna cu alte retete de pe blogul tau. Multumesc mult, am incercat foarte multe retete si majoritatea mi-au iesit.
Am o mica curiozitate, inca de cand am intrat prima data pe blog: cand aveti timp sa gatiti toate minunatiile astea? :))
Nu are cum sa nu-ti iasa daca respecti intocmai cantitatile si indicatiile din reteta 🙂
Gatesc in weekenduri, insa nici eu nu stau asa bine cu timpul in ultima vreme, ca noi toti de altfel.. 🙂
Te mai astept si te rog nu-mi mai vorbi cu dvs 😉
Buna, Edith. Spui ca ai folosit o tava cu diametrul de 22 cm. Eu am tava de 26 de cm. Scade foarte mult inaltimea blatului in acest caz? Trebuie marite cantitatile? Cu drag, Mihaela
Buna Mihaela. Cred ca 26 este prea mare. Fiecare strat a avut cca 2,5-3 cm din cate imi amintes, facut in tava de 20 cm diametru.
Poti incerca sa faci macar din 9 oua si mareste proportional si celelate cantitati: 450 g unt, 340 g zahar…
Buna Edith si LA MULTI ANI!O colega de serviciu este activa pe blogul tau si mi l-a recomandat. Sunt foarte incantata de ceea ce vad aici si chiar am incercat vreo 3 retete printre care si tortul acesta. Mi-au iesit foarte bune(asa spun degustatorii)mai ales ca eu nu prea sunt cu prajituritul. De acum am sa experimentez mai mult.Multumim mlt penru tot Edith!
Mirra, ma bucur ca ti-a placut tortul 🙂
Te mai astept sa te inspiri si in continuare si sa imi spui cum ti-a placut ce ai incercat.
La multi ani!
Foarte bun tortul…..l-am facut si eu cu ocazia zilei sotului meu si a fost un adevarat succes…si a trecut pe locul 1 in topul preferintelor mele, depasint tortul amandina….Multumim Edith !!!!
Ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Si in topul preferintelor mele este inaintea tortului amandina 😛
Edith, tu de unde iti achizitionezi esentele mai speciale? adica in afara de cele de dr. oetker. si aceasta esenta se mai gaseste? deoarece eu nu am gasit-o
Sincer, pe asta nici eu nu am mai vazut-o in mega 🙁 Insa exista cea de cafea de la Dr Oetker. Alte esente ce nu se gasesc in magazine poti gasi pe pastaidevanilie.ro 🙂
Buna Edith,
M-am hotarat sa fac acest tort de ziua fiului meu de 1 anisor si am decis sa fac o reteta dubla si intr-o forma mai mare, adica sa aiba 5 straturi (doua cu crema si 1 cu frisca ) Ar fi in regula?
din cate imi amintesc tortul meu a avut cca 9-10 cm. Nu stiu cat de inalt va iesi cu 5 straturi si nici cum va sta.. Nu am incercat, deci nu ma pot pronunta. Nu ai putea sa faci doua torturi de 20-24 cm diametru, ca sa fii sigura de rezultat? 🙂
buna 🙂
Daca pun la o forma de tort de 24.5cm 9 oua , 450 g unt, 340 g zahar va iesi ok? Am un pic emotii ca la orice prajitura facuta prima data 🙂
In reteta ai spus ca ai pus 8 linguri cu varf de faina din compozitie ..pana la urma pun 2 sau 8 , eventual 9 , atatea galbenusuri atatea linguri de faina?
Multam anticipat
Da, cred ca sunt ok cantitatile astea.
Am spus: Un sfert din compozitie rezultata se amesteca cu 8 albusuri batute spuma si cele 2lg de faina (eu am pus cam 8 linguri cu varf din compozitie). Deci ai grija, nu 8 lg de faina. Poti lua 9 lg din compozitia rezultata din compozitia 1 + compozitia 2, ideea e sa fie cam un sfert 🙂
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
a iesit comestibila :)) am pus mai multe linguri de faina si a iesit putin mai tare dar a fost ok la gust. Problema mare a fost atunci cand am combinat cele 2 compozitii. Prima compozitie(cea cu zaharul topit) s-a intarit la racit si s-a cristalizat cu toate ca am verificat zaharul daca se topise si era topit. In concluzie crema nu a iesit fina … nu stiu de ce..,dar s-a mancat si mama a zis ca e bun .Ma bucur ca ziua ei de nastere a fost mai dulce :)).
Va felicit pentru ceea ce faceti . Am mai incercat acum cateva luni si aperitivul cu verdeata care a iesit foarte bun, baghetele din foietaj care la fel au fost bune. Va pup
Hm.. ce inseamna mai multe lg de faina? In reteta erau doar 2 :(, daca ai pus 9 oua trebuia sa pui undeva la 2 lg jumate… max 3. Compizitia cu apa zahar si cacao nu ar fi trebuit sa se cristalizeze. Ceva s-a intamplat, nu au fost cantitatile care trebuie sau ai lasat-o prea mult pe foc.
Imi pare rau ca nu ti-a iesit, nu se face greu deloc si este foarte, foarte bun la gust.
Poate-l mai incerci odata sa te convingi! 😉
Deci tot blatul consta intr-un sfert din compozitie amestecat cu 2 linguri de faina si 8 albusuri!?
Exact, acestea sunt ingredientele pt blat.
:)))))))))))))))))))))))))))) hahaha, am recitit comentariul meu de mai sus, eu sunt anonimul cel prost care zicea ca nu i-a iesit compozitia..si mi-am dat seama si de greseala: nu batusem albusurile “spuma” , pentru ca nu stiam ce inseamna “spuma” :))) le-am batut pur si simplu cu telul. m-am mai si plans pe blog ca nu mi-a iesit, desi am respectat intocmai pasii! te rog sa ma ierti! 🙂
Vaaai, vaaaai, vaaaaaaaaaai! Si eu asa ma necajesc cand imi spuneti ca nu va iese ceva de la mine.. Si voi, ce faceti? Nu respectati reteta 😉
Albusurile batute spuma (nu credeam ca mai este cineva care nu stie 😛 ) sunt acelea care nu curg din castron cand il intorci cu fundu-n sus 🙂
:))))))))) Multumesc, am aflat intre timp… 😀 eeeheee, radeti acum, dar sunt si eu incepatoare, chiar daca ma apropii de 30 de ani…iar cu tortul asta am riscat mult, fiinda pe vremea aia stiam sa fac doar clatite! :)) si mai voiam sa imi si impresionez prietenul, vai de capul meu! Gata cu gluma, ca il mai fac o data, pentru ziua mea! Am zis!
Buna! Cred ca e foarte delicios acest tort si as dori sa il incerc si eu , insa am o forma de 28cm.Cam ce cantitati sa folosesc pentru a nu da gres? Multumesc
Cred ca ai putea face din 10 oua si cantitatile corespunzatoare: 500 g unt, 380 g zahar, 2 lg cu varf de faina, 90 g cacao, 500 ml frisca lichida.
Te astept cu impresii. 🙂
Edith
Se poate pune doar 200 g unt? Mi pare tare mult 2 pachete de unt! Caloric vorbind 🙈
Nicole, din pacate nu poti reduce cantitatea de unt. Nu va iesi cantitate suficienta pt blat si creama. Insa, manaci o felie o data, nu tb sa mananci mai mult. Crede-ma, merita 🙂