Reteta asta o am demult de la o doamna la care am stat in gazda si uitasem complet de el.
Chiar ma gandeam ce tort sa fac de ziua mea si.. mi-am adus aminte de el. Se face usor si este incredibil de bun.
Vreau sa va spun ca le-a detronat pe preferatele mele Tortul amandina si Tortul ganache cu biscuiti.
tort cu cafea
Ne trebuie:
8 oua
400 g unt 80% grasime
300g zahar
2 lg faina
70g cacao
cca 400 ml frisca
1 sticluta esenta de cafea
IMG_8724

(esenta de cafea am cumparat-o din Mega Image)
Cum se face:
300g zahar+10lg apa se dizolva pe foc,se adauga 70g cacao si se dau in 2-3 clocote se lasa sa se raceasca (compozitia 1)
Se freaca untul spuma,se adauga pe rand 8 galbenusuri si se freaca continuu, adaugam si esenta de cafea – eu as mai fi pus 1/2 sticluta de esenta de cafea dar nu am mai avut…. (compozitia 2)
Se amesteca bine compozitia 1 cu compozitia 2.
Un sfert din compozitie rezultata se amesteca cu 8 albusuri batute spuma si cele 2lg de faina (eu am pus cam 8 linguri cu varf din compozitie).
1
Se coace un blat intr-o tava tapetata cu hartie de copt (a mea a avut diametrul 22 cm, in felul asta blatul, stratul de crema si cel de frisca au iesit egale ).
Cand scoateti blatul de la cuptor el este umflat si frumos, insa neavand faina cat alte blaturi, se va mai dezumfla.
Nu va speriati, este normal pentru un blat cu asa putina faina.
2
Cand se raceste blatul se pune restul de crema deasupra (au am pus inelul tavii in jurul blatului).
Dam la frigider pt cca 3-4 ore, apoi imbracam tortul cu frisca.
Ornam daca vrem si mancaaam.
tort cu cafea 1
Si pentru ca nu m-am hotarat care poza imi place mai mult, mai pun inca una 🙂
Enjoy!
tort cu cafea 2