tortcaramel 1 - TORT CARAMEL

Nu este cel mai reusit tort, insa a fost facut cu drag pentru Ioan, de ziua lui.
L-am facut pe gustul meu (si al lui evident) cu caramel si caramel si muuult caramel, iar la sfarsit am pus si putin caramel. laugh 1 - TORT CARAMEL

Ne trebuie:

Blat:
5 oua
200g zahar pudra
4 linguri apa rece
100g faina
2 plicuri praf budinca de caramel
un plic praf de copt
IMGP8722 1 - TORT CARAMEL
Crema:
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingura amidon alimentar sau faina
10 g gelatina
Glazura:
6 lg zahar brun
6 lg frisca lichida
100 g unt
 
Sirop:
1 lg zahar
100 ml apa
 
Cum se face:
Blatul
Albusurile se bat spuma cu zaharul pudra si apa rece.
IMGP8725 1 - TORT CARAMEL
Se adauga galbenusurile pe rand, amestecand cu o paleta.
Punem apoi faina amestecata cu plicurile de budinca si praful de copt si se amesteca bine.
IMGP8728 1 - TORT CARAMEL
Punem compozitia obtinuta intr-o tava unsa si tapetata cu faina
(sau puneti hartie de copt – eu am pus hartie pe fundul tavii si am uns cu ulei/tapetat cu faina peretii).
IMGP8729 1 - TORT CARAMEL
Coacem in cuptorul incalzit timp de 30-35 min la foc potrivit.
Dupa ce s-a racit taiem blatul in trei.
Blatul iese incredibil de pufos si aerat. Mi-a placut mult.
 
Crema
Pentru crema multumesc Lissei (careia ii apartine reteta) si Amaliei pe al carei blog am vazut-o.
Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza (atentie sa nu il lasati prea mult ca devine amar),
IMGP8735 1 - TORT CARAMEL
apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede.
Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc
amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana.
Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Iese ca o ciulama care arata asa:
IMGP8755 1 - TORT CARAMEL
Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.
Crema arata asa:
IMGP8756 1 - TORT CARAMEL
Atentie cand puneti crema de caramel in frisca.
Turnati treptat, mixand continuu. Eu asa am facut initial, apoi spre sfarsit am pus o cantitate
mai mare deodata si, datorita faptului ca frisca era rece, s-au facut cateva cocoloase.
In faza asta incepem sa asamblam tortul.
Punem o parte de blat pe un platou si il insiropam cu putin sirop (topim zaharul caramel si tunam
100 ml apa peste si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul).
Punem inelul de la forma de tort in jurul blatului si punem 1/2 crema.
Repetam si cu celelalte parti de blat.
Dam la rece min 2-3 ore (eu am lasat peste noapte).
Glazura:
Caramelizam zaharul, in timp ce se caramelizeaza incalzim bine frisca lichida cu untul.
Cand zaharul este caramelizat uniform, asa:
glazura1 1 - TORT CARAMEL
(atentie sa nu se arda, amestecam des pana se dizolva toti bulgarasii de zahar)
turnam peste el frisca si untul fierbinti.
O sa faca bulbuci, nu ma speriati, omogenizat bine pana se topeste tot zaharul caramel
(evential mai puneti f putin pe foc).
Initial este mai deschisa la culoare. Eu ma asteptam sa se deschida si mai mult
cu frisca si untul. Dar in schimb, s-a inchis la culoare.
glazura2 1 - TORT CARAMEL
Raciti glazura in apa rece si cand incepe sa se ingroase turnati peste tort.
Deasupra am facut o incercare de panza de paianjen.
Am pus 3 patratele de ciocolata alba cu putina frisca lichida intr-o punguta mica,
am legat punguta si am pus-o in apa calda-fierbinte pana s-a topit ciocolata.
Am omogenizat amestecul cu mana prin punga.
Am ornat cu zahar caramelizat in diverse forme.
Bun, pufos, pentru iubitorii de caramel este mmmmm….
tortcaramel1 - TORT CARAMEL