Nu este cel mai reusit tort, insa a fost facut cu drag pentru Ioan, de ziua lui.
L-am facut pe gustul meu (si al lui evident) cu caramel si caramel si muuult caramel, iar la sfarsit am pus si putin caramel. 

Ne trebuie:
Blat:
5 oua
200g zahar pudra
4 linguri apa rece
100g faina
2 plicuri praf budinca de caramel
un plic praf de copt

Crema:
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingura amidon alimentar sau faina
10 g gelatina
Glazura:
6 lg zahar brun
6 lg frisca lichida
100 g unt
Sirop:
1 lg zahar
100 ml apa
Cum se face:
Blatul
Albusurile se bat spuma cu zaharul pudra si apa rece.

Se adauga galbenusurile pe rand, amestecand cu o paleta.
Punem apoi faina amestecata cu plicurile de budinca si praful de copt si se amesteca bine.

Punem compozitia obtinuta intr-o tava unsa si tapetata cu faina
(sau puneti hartie de copt – eu am pus hartie pe fundul tavii si am uns cu ulei/tapetat cu faina peretii).

Coacem in cuptorul incalzit timp de 30-35 min la foc potrivit.
Dupa ce s-a racit taiem blatul in trei.
Blatul iese incredibil de pufos si aerat. Mi-a placut mult.
Crema
Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza (atentie sa nu il lasati prea mult ca devine amar),

apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede.
Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc
amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana.
Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Iese ca o ciulama care arata asa:

Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.
Crema arata asa:

Atentie cand puneti crema de caramel in frisca.
Turnati treptat, mixand continuu. Eu asa am facut initial, apoi spre sfarsit am pus o cantitate
mai mare deodata si, datorita faptului ca frisca era rece, s-au facut cateva cocoloase.
In faza asta incepem sa asamblam tortul.
Punem o parte de blat pe un platou si il insiropam cu putin sirop (topim zaharul caramel si tunam
100 ml apa peste si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul).
100 ml apa peste si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul).
Punem inelul de la forma de tort in jurul blatului si punem 1/2 crema.
Repetam si cu celelalte parti de blat.
Dam la rece min 2-3 ore (eu am lasat peste noapte).
Glazura:
Caramelizam zaharul, in timp ce se caramelizeaza incalzim bine frisca lichida cu untul.
Cand zaharul este caramelizat uniform, asa:

(atentie sa nu se arda, amestecam des pana se dizolva toti bulgarasii de zahar)
turnam peste el frisca si untul fierbinti.
O sa faca bulbuci, nu ma speriati, omogenizat bine pana se topeste tot zaharul caramel
(evential mai puneti f putin pe foc).
Initial este mai deschisa la culoare. Eu ma asteptam sa se deschida si mai mult
cu frisca si untul. Dar in schimb, s-a inchis la culoare.

Raciti glazura in apa rece si cand incepe sa se ingroase turnati peste tort.
Deasupra am facut o incercare de panza de paianjen.
Am pus 3 patratele de ciocolata alba cu putina frisca lichida intr-o punguta mica,
am legat punguta si am pus-o in apa calda-fierbinte pana s-a topit ciocolata.
Am omogenizat amestecul cu mana prin punga.
Am ornat cu zahar caramelizat in diverse forme.
Bun, pufos, pentru iubitorii de caramel este mmmmm….

Si eu ador caramelul! Ti-a iesit tare frumos!
Te asteapta un mic premiu la mine pe blog! Te pup!
Si eu si eu sunt fan caramel! M-ai dat peste cap Edith!!!
Merci frumos, Flor! Acum ma duc sa vad.
Ina, fa-l in cazul asta! 🙂
Edith’s,te asteapta un premiu la mine pe blog.
Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
Multumim.
Multumesc frumos, Vicky!
La multi ani lui Ioan! Ti-a iesit foarte frumos tortuletul.Gustul pot doar sa mi-l imaginez:) Te pupic,Edith!
Ehehei, ce tortan fain! Sa-ti traiasca berbantul, la multi ani si din partea noastra!
Stii reclama de la twix? Aia cu… caramel, caramel! Ei, uite asa striga ala mic al meu, caci numai dulciuri cu caramel ar manca.
In primul rand, se cuvine sa ii transmit La multi ani lui Ioan.
In al doilea rand tortuletul tau este delicios si f. cremos si cu muuuult caramel! Mi-ar fi placut mult sa vin in vizita la o feliuta cat de mica. Pupici si un weekend placut.
Iulia, merci frumos! E taaare bun si gustul 😉
Pupici!
Gabi, merci frumos, venind de la tine e un compliment 😛
Merci frumos pt urari!
Daaa, caramel,caramel :))
Marcela, multumesc frumos!
Si mie mi-ar fi placut, daca nu ai fi atat de departeee…
Pup!
Hmmmmmm, muuuuuult, muuult caramel.Exact pe gustul meu!
La multi ani lui Ioan!
Merci frumos, tartoras!
Da, si pe gustul nostru a fost! 🙂
Cat de bine arata si cat de bun tra sa fie!! Edith ne tii numai in retete una si una!! La multi ani lui Ioan!!! Pupppp!! :))
caramel…mmmm….delicios!ai realizat un tort minunat,ca tot ceea ce vad pe aici…te asteapta ceva premii la mine!
wow ce tort frumos.Si mie imi place caramelu….tocmai am prestat unul cu zahar ars.Al tau arata beton….si de la mine ai premii.te pup.o duminica faina.
@Iulia: Merci frumos!
Tu vorbesti de retete una si una? 😉 Pup!
@alison: multumesc frumos. Ma duc sa vad.
@paradis: Multumesc frumos! Si pt premii! Te pup!
La cum arata cred ca a fost foarte bun….primul dulce care-l fac o sa fie asta ….imi plac ingredientele din crema…mmmm
Felicitari Edith!!!! pozele sunt superbe ca de obicei
edith,cu placere!m-am mai uitat la tort nitel:suuuper!
Multumesc frumos, Lory!
Crema e buuna la fel si blatul 🙂
Abia astept impresiile cand il incerci.
Te pup!
@Alison: merci ca-ti place 🙂
Poate il incerci 😉
I adore caramel! This cake is so beautiful.
Mie nu prea imi place caramelul dar din tortul tau as gusta imediat!
@mikkey: thanks a lot! And thanks for your visit!
@Irina: merci, merci 🙂
Tortul este exceptional, sunt inebunita dupa caramel, arata superb, felicitari Edith.
Merci frumos, Vicky!
Minunat arata! Poate o sa ma incumet sa il incerc si eu!
Acum ti-am descoperit intamplator blogul si sunt foarte incantata.
Toate arata asa de bine, ca nici nu stiu cu ce sa incep mai intai 😛
See ya!
Multumesc, Ana!
Sper sa-ti placa ce incerci de la mine 🙂
Te astept sa-mi spui!
Ciao,am revenit(sunt Iulia din Italia),cu felicitari pentru tortul caramel,l-am facut si a fost nemaipomenit de bun.De atunci sotul ma tot intreaba :cand imi mai faci tortul ala bun?cu caramel?Cine vrea sa-l incerce ,sa-l faca fara probleme ca e nemaipoment,poate o sa-ti trimit ceva retete de paste(originale)cand o sa am timp.Mult succes si mersi de reteta!pupici!
Buna Iulia!
Ma bucur ca v-a placut tortul!
Astept cu interes retetele de paste cand ai timp. Mai ales ca sunt origiale 🙂
L-am facut, in sfarsit! O nebunie de caramel!!! L-am mai dus si in vizita si acasa ma tot gandeam la el……ramane printre favorite. Multumesc pt. reteta, te puppp!
Flori, ma bucur ca ti-a placut! Asa este, e tare bunutz 🙂
Te pup!
draga Edith, jos palaria! eu mor dupa caramel si tocmai cautam o reteta ca vine ziua sotului si cum facem in familie trebuia sa fac ceva sa imi plac si mie nu?:)noroc cu reteta ta! felicitari pentru blog si te astept si pe la mine, te-am trecut ijn pagina mea de bloguri prietene:)Ma bucur ca te-am descoperit, noroc cu teo! ca la ea te-am vazut la dragi mie.Eu am adresa http://epurasha2bb.blog.gustos.ro/ te astept sa vezi si mancarurile mele desi eu mai mult fac din astea haioase pt.copii, inspiratia mea fiind bebe Teo de 6 luni jumate si micuta Deea de 2 ani si 3 luni
epurasha, multumesc de vizita, sper sa iti placa tortul 🙂
La multi ani sotului! 🙂
Am incercat sa fac si eu tortul si am dat gres la crema de 2 ori . Prima data cand am adaugat siropul peste galbenus s-a facut cocoloase iar a doua oara cand am pus laptele peste zaharul topit s-a ales , s-a prins tot zaharul de lingura si a ramas o ”zeama lunga ” .Nu stiu unde gresesc , daca poti sa ma ajuti .
Dana, imi pare rau ca nu ti-a iesit. Cand ai pus laptele peste zaharul caramelizat, laptele era fierbinte? In mod normal dc este fierbinte nu are voie sa se intample ce ti s-a intamplat tie…
Alta idee nu am, daca ai urmat exact instructiunile din reteta chiar nu stiu ce sa-ti zic, imi pare rau…
Eu o singura data am facut crema si mi-a iesit cum ai vazut..
Prima data cand am facut ceva din retetele tale a fost tortul Amandina de revelion si a avut un succes imens (impreuna cu prietenul meu am fost organizatori sefi ai petrecerii). Apoi am facut tortul de caramel de ziua mea, in martie. Toata lumea l-a laudat si mie mi-a placut tare mult asa ca acum il fac pentru a doua oara. Acum am blatul in cuptor si arata fantastic. Multumesc pentru retete si asteptam si altele! Apropo…Paste fericit !!!!
Andreea, tare ma bucur ca ai avut succese cu retele de la mine! Ai ales doua dintre preferatele mele 🙂
Un Paste fericit si te mai astept!
Buna Edith! Te-am descoperit de curand printr-o prietena, si vreau sa te felicit pentru tot ce gatesti si nu in ultimul rand pentru prezentare 🙂 Am si eu o intrebare, probabil imi vei raspunde tarziu….acum pregatesc tortul cu caramel, blatul e la cuptor, as vrea sa te intreb legat de crema….m-am cam zapacit ca am emotii sa nu gresesc, si nu am inteles daca in crema se pune frisca lichida sau frisca solida? Astept raspunsul tau cu nerabdare!
Doina, frisca in crema se pune batuta 🙂
Multumesc pt cuvintele frumoase si te mai astept cu drag 🙂
Sper sa nu fi raspuns prea tarziu.
Buna Edith!Sotul meu este innebunit dupa tot ce este cu caramel dar din pacate a doua incercare la crema asta al doilea esec.. De ce cand amestec galbenusurile amestecate cu amidonul in laptele cu zahar ars mi se aduna galbenusurile ca o omleta farimitata…Unde gresesc?
Draga anonima, chiar nu-mi dau seama ce se intampla… Nu ar trebuisa se “branzeasca” galbenusurile.. Adaugi treptat siropul de zahar ars fiebinte? Sau il pui pe tot odata? Incearca sa pui cate putin si sa amesteci in timp ce il torni..
Imi pare tare rau ca de doua ori ai avut problema asta 🙁
Crema de galbenusuri cu lapte se imbranzeste pentru ca nu a mestecat continuu crema, practic s-a transformat intr-o omleta dulce 🙂 am patit si eu o data si m-am invatat minte: foc mic si amestec continuu fara sa fiarba crema, e f important sa nu fiarba crema. Valabil pt orice crema de galbenusuri: crema de vanilie, crema diplomat
In cazul cremei asteia, trebuie sa fiarba pentru ca are amodon si tb sa se ingroase..
Eu stiu ca daca nu mesteci continuu se taie, eu asa am patit o data. Oricum crema de galbenusuri cere putina experienta si eventual 1-2 esecuri pana sa o reusesti 🙂 mie asa mi se pare, o crema putin mai pretentioasa
..eu am spus ca se amesteca continuu.. daca nu se respecta exact reteta nu-i vina mea 🙂
Buna, Edith, as vrea sa incerc tortul acesta maine, pt ziua mea, care de duminica. Imi poti spune, te rog, ce diametru are forma ta de tort?
Buna Camelia, da, vad ca m omis sa scriu aici (desi de obicei scriu..).
Nu mai tin minte exact, ca am mai multe tavi, insa posibil sa fi avut 22-24 cm. Nu mai mult.
Te astept cu impresii si la multi ani! 🙂
Buna, din nou, Edith. Revin cu un post in cere vreau sa-ti spun ca am facut tortul, a iesit grozav. Singurul lucru care nu l-am respectat, a fost glazura. Eu am preferat sa-l imbrac in frisca, fiindu-mi putin teama ca, punand glazura, va iesi prea dulce. Data viitoare voi incerca si cu glazura, sa vad totusi cum iese. Urmatoarea prajitura va fi Creme A La Creme, pe care o voi incerca pt Paste. Imi recomanzi sa pun si eu cioco in plus la glazura, sa se taie frumos sau respect reteta originala? Te pup si multumesc atat pt urare, cat si pt retetele tale.
Camelia, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Mie nu mi s-a parut prea dulce.. acum, fiecare cum prefera 🙂
Creme a la creme este o alegere perfecta, e tare buna 🙂
Poti sa nu mai pui cioco in plus, e ok si asa. Glauzura iese usor gelatinoasa asa.. nu curge. 🙂
M-am indragostit de acest tort. Abia astept sa-l incerc. Iubesc aroma caramelului. Pana acum am pus glazura de ciocolata pe tortul meu cu crema de caramel, dar cu glazura ta sigur va fi fenomenal! Multumesc.
Rita, sper sa-ti placa, te astept cu impresii 🙂
Cat este tava de mare? Multumesc…
nu mai retin exact, mi-a scapat sa scriu vad.. Cred ca undeva la 23-24 cm diametru.
Buna Edith, am o intrebare: galbenusurile se bat si ele inaite sa le adaugi peste albusul spuma sau se adauga asa cum sunt ele din ou? Multumesc Frumos! Bianca, Brasov
Bianca, galbenusurile le pui asa peste albusurile spuma. Asa se procedeaza la orice pandispan/prajitura, daca nu se mentioneaza in reteta ca se freaca cu zahar inainte 🙂
Edith, de ce zici ca nu-i reusit? Nu-i prea bun sau nu arata prea bine? Pentru ca de mult caut un tort cu caramel, si acum cand l-am gasit sa nu-mi zici ca nu-i pe atat de grozav pe cat suna reteta si pe cat arata.
Adina, la gust este mai mult decat delicios. Eu ma refeream la aspect: glazura nu mi-a ajuns sa o pun si pe margini, ciocolata alba s-a intarit prea repede si nu l-am putut orna frumos.. etc 🙂
Recomand cantitate dubla de glazura pentru a-l acoperi in intregime 🙂
Vreau si eu sa-l fac saptamana viitoare. Vad ca blatul e aerat, cum spui, foarte fain, insa mi se pare putin siropul cu care ai insiropat. Spune-mi,te rog, care e consistenta tortului? Eu il prefer insiropat bine, as gresi daca as face mai mult sirop? N-as vrea sa dau gres, la tine arata irezistibil!
Ionela, poti face mai mult sirop si hotarasti pe moment cat pui. Insa sa nu pui foarte mult, pentru ca blatul fiind aerat, risti sa se flescaie.
Al meu nu a fost f insiropat pentru ca nu imi place asa 🙂
Am reusit sa- fac pentru ieri, e cu adevarat fantastic, ramane la favorite. Chiar daca nu mi-a iesit perfect, sunt hotarata sa-l refac, la sarbatori, poate,dupa post. Sa-ti spun acum ce am gresit. La blat am pus albusurile la mixat odata cu zaharul si apa si am mixat de mi-au iesit capacele pana a iesit spuma. cred ca mai usor era sa frec intai albusurile, apoi sa adaug zaharul,nu? a iesit incredidil de pufos, cu greu l-am taiat. A crescut mult la cuptor, apoi s-a lasat. Nu stiu cum ar fi trebuit sa fac ca sa nu se lase. A fost greseala de la albusuri? Poate si praful de budinca a fost altfel. Eu sunt in Grecia si aici am gasit la 112g plicul. Continutul era galben, de aceea si blatul meu a iesit mai deschis la culoare. In Romania imi amintescca era maro deschis. Apoi la crema am folosit frisaca neindulcita si nu a iesit prea dulce. Am lasat-o la frigider mai putin de juma de ora si s-a intarit ca abia am intins-o apoi. N-am vrut sa mai pun cercul la tort si rau am facut. Glazura am facut-o in portie dubla, dar a fost prea mult. Foarte buna, a echilibrat cu crema care n-a iesit prea dulce. Cred ca daca as fi intins-o in strat subtire, ar fi ajuns si o singura portie. Siropul l-am facut tot in portie dubla, data viitoare il fac chiar triplu, chiar daca e aerat si se topeste in gura, parca n-ar fi stricat inca un pic de sirop. Mii de multumiri! Nu stiam ca pot face o asa explozie de caramel acasa!
Ma bucur ca ti-a placut. Acum stii cum sa il faci exact pe gustul tau 🙂
Aici budinca are 50 g.. Cred ca nu a iesit atat de afanat blatul, ca tu practic ai pus dublu.
Si mie mi s-a lasat blatul.. Nu cred ca ai ce-i face.
Buna ziua,îmi puteti spune va rog ce fel de friscă folositi ? Doresc să îl fac joi
Buna ziua. Nu mai retin ce frisca am folosit la aceasta reteta, insa recomand smantana pentru frisca, indiferent de marca si nu frisca vegetala (in niciun caz Hulala)