Gasind mai de mult reteta Pocai de miniamandine mi-a ramas gandul la ea, asa ca, cu ocazia
aniversarii a 2 anisori de cand suntem impreuna am zis sa fac ceva buuun care ne place mult la amandoi.
Asa mi-a venit ideea sa transform reteta de miniamandine in tort.
Rezultatul? Un tort ciocolatos suuuuper delicios!
6 oua
200 g zahar
30 ml apa
30 ml ulei
20 g cacao
8 linguri faina
Apoi adaugam apa, si galbenusurile frecate cu uleiul, si amestecami cu o lingura, de jos in sus, pana se incorporeaza albusurile.
Apoi se adauga cate putin din faina amestecata cu cacao, omogenizand amestecul.
Turnam aluatul intr-o tava nu foarte mare, unsa cu ulei si tapetata cu faina,
iar pe fundul ei punem si hartie de copt.
Blatul se lasa la racit apoi se taie in doua.
Siropul
400 ml apa
200 g zahar (eu am pus doar 150 g)
2 plicuri capucino de ciocolata
Punem toate ingredientele pt sirop intr-o craticioara la fiert, si din momentul
in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Siropul se lasa la racit.
Crema
3 galbenusuri
150 g zahar pudra
250 g unt
3 linguri cacao
Intr-un castron punem untul partial topit si il mixam bine 1-2 minute.
Adaugam zaharul pudra si se mixam pana se dizolva zaharul.
Apoi adaugam galbenusurile si cacaoa si mai mixam in continuare cca 1 minut.
Mie tocmai aici mi s-a stricat mixerul si a trebuit sa le amestec cu lingura…
Punem pe platou prima jumatate de blat si insiropam, punem crema peste,
nivelam bine apoi punem si celalat blat si insiropam din nou.
Eu am intepat blatul superior din loc in loc pentru ca siropul sa intre mai bine.
Lasam astfel tortul asamblat la frigider 2-3 ore (eu am lasat peste noapte).
Glazura
200 g ciocolata (eu am pus una amaruie si una cu lapte)
150 g smantana lichida pt frisca
50 g unt
Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.
Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia si arata asa:
Glazura ramane moale si cremoasa, chiar si dupa ce se intareste. Pana sa o pun pe tort am tot gustat din ea… si nu ma mai opream.
Amestecam in ea din cand in cand pana se mai raceste, apoi o turnam peste tort, incet incepand din centru.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Nici macar cu alt strat de glazura.
Dupa ce glazuram intreg tortul, dam la frigider pentru minim 1 ora.
In mod normal, aici s-ar fi terminat prepararea tortului.
Eu am pus si ceva glazura de caramel deasupra, sa il ornez.
Insa aici am facut o mica prostie. Am folosit glazura de caramel de la Dr Oetker,
in care am pus 20 ml apa si 1 lgt de smantana lichida.
Si mi-a iesit prea subtire, asa ca decorul nu a iesit cum as fi vrut.
Daca folositi glazura asta puneti doar 15-20 ml de apa cum scrie pe plic…
Nb: recomand sa scoateti tortul de la frigider cu cca 15-20 min inainte de servire pentru a se mai inmuia crema.
Insa gustul este minunat!
Va recomand acest tort cu toata increderea.
E prima data cand il fac, dar cu siguranta nu va fi ultima.
Si o feliuta pentru voi.
Wow!!!arata GE_NI_AL!!!!!!!!!!!!!Felicitari!!Si cred ca glazura nici nu e mult prea dulce ca la amandina.Super!
Ti-a iesit frumos, tocmai pentru ca glazura a fost prea subtire; eu, cel putin, asa vad, o glazura interesanta, in degrade. Cred ca e delicios.
Arata nemaipomenit de bine Edith draga! Felicitarile mele pt. tort si pentru cei doi ani impreuna. Noi avem 15, ne apropiem de 16. Pare mult timp de cand suntem impreuna, dar parca ne-am cunoscut doar ieri. Te pup.
Ce frumos ti-a iesit tortul!
FELICITARI!
@Gargarita: multumesc frumos. Da, nu e asa dulce din cauza ciocolatei negre.
@Didona: Cred ca daca glazura de caramel ar fi fost mai consistenta, cred ca ar fi aratat mai bine contrastul de culori pe tort.. Asta e, alta data sa nu mai fac prostii 😛
Merci! 🙂
@Deea: multumesc frumos 🙂
@Marcela: 15 ani?? woow, muulti inainte si merci ca iti place :0 Te pup!
Mooor Edith de pofta, tortul arata de nota 20 😀
te-am votat, dar te astept si la mine pe blog la concurs 🙂 sper sa participi ca tu faci lucrui minunate
Merci de vot, Isa! O sa vin si la tine.. desi am o singura reteta de fursecuri. O sa le trimit pe alea 🙂
OK Edith abia astept, sparge tu gheata sa le dai curaj si la alte fete 😛
Oki, hai ca trimit cum am putin timp 🙂
Edith, intr-adevar minunata reteta lui Poka pentru amandine… si eu le-am facut de curand, poate le-ai vazut pe blog… TORTUL TI-A IESIT SUPER!!!!!
Multa bafta la concurs, sper din suflet sa te inscrii si la concursul meu… premiul este un cantar de bucatarie, care cred ca ti-ar fi foarte util 🙂
Sunt 3 categorii… te poti inscrie la toate 3.
Pupici,
Teo
Teo, multumesc frumos. O sa vin si la tine la concurs. Numai sa ma gandesc cu ce reteta.. 🙂
Edith,superb arata tortul tau!Îmi place si decoratia,si ambientul în care est prezentat.De la mine ai nota 10,si bineînteles votul meu!
Te pup!
(deci asta era comentarul de pe siteul ala.Nu stiu daca va aparea si acolo.Momentan era în curs de moderare,dar tastasem aiurea un semn în adresa de mail..si poate nu-l accepta fara mail corect..si înca odata nu m-a lasat sa criu 😀 )
Mmmmmm….. mi-ai facut pofta de amandine! Super arata tortul si feliuta, felicitari!
Maya, multumesc muuultde tot! A aparut si pe site comentariul. Multumesc frumos ca-ti place! Nota 10 venita de la tine inseamna mult ;;)
Lily, multumesc frumos! Venind de la o specialista in torturi ca tine, ma bucura enorm ca-ti place 🙂
Felicitari! Te-am votat si eu draga Edith si cu siguranta voi face acest tort cu ocazia sarbatorilor de iarna. Am incercat mai demult si mini-amandinele Pocai si au fost o reusita, cu atat mai mult acest tort. Astept sa gatesc si sa gust si alte bunatati de-ale tale!
Amalia
Amalia, iti nultumesc frumos! Reteta intr-adevar e f buna 🙂
Merci de vizita si te mai astept! 🙂
pff:X i hate you:D
ce bine arata :O salivez aici :))
acuma stiu ce sa ii zic la mami sa faca de paste:D
:)) Merci frumos!
Sigur o sa-ti placa!
Te astept cu impresii dupa ce il mananci 😛
Draga Edith, chiar saptamana trecuta am facut, pentru ziua sotului meu, tortul amandina dupa reteta ta (cu exceptia blatului, pe care l-am cumparat, neavand mult timp la dispozitie, din pacate). Vreau sa iti spun ca tortul a iesit o minunatie, mai bun decat la cofetarie; crema a fost de vis…si, cu fiecare zi care trecea, tortul se facea mai bun, mai bun (si din pacate, mai putin…). Sunt hotarata ca data viitoare sa fac si blatul (cu reteta de la tine, desigur). Iti multumesc mult de tot!!!! Daniela
Uitasem: m-am aventurat si am facut si trandafirasi din Sugus; nu asa de frumusei cum sunt ai tai, dar pentru o premiera a fost foarte bine…o sa mai exersez..Daniela
Daniela, intr-adeva crema e foaarte buna, iar glazura e preferata mea 🙂
Ma bucur ca ti-a placut! Ai dreptate, pe zi ce trece tortul se face mai bun (si mai putin din pacate).
Sunt sigura ca data viitoare or sa-ti iasa super trandafirasii (eu de atunci n-am mai facut..)
Merci ca ai incercat tortul si te mai astept!
Hey Edith, sunt o incepatoare in ale bucatariei..dar mi-am promis mie ca am sa incerc toate retele care imi plac de la tine de pe blog..ieri am incercat cu acest tort amandina..fiind mica si zapacita..nu mi-a crescut blatul..cred ca am dat focul prea tare..(nu am gradatie la cuptor doar doua liniute:)anyway..am improvizat cu un blat din comert..insa crema si glazura..sunt incredibileeeee, am si doua nepotele care s-au lins pe degete..cred ca data viitoare incerc tortul de caramel..multumesc ca existi si ca faci atatea minunatii:D
Silvia, nu-mi dau seama de ce nu ti-a crescut blatul… Chiar imi pare rau. Esti sigura ca nu ai omis vreun ingredient sau ca ai urmat cu exactitate indicatiile? Sa stii ca nu am facut nimic in plus fata de ce scrie in reteta (e valabil pt toate retetele pe care le gasesti la mine).
Sunt sigura ca daca il mai incerci odata nu are cum sa nu-ti iasa, si ai sa vezi ca nu se compara cu blatul cumparat 🙂
Intr-adevar glazura si crema sunt mortale!
Ma bucur ca te pot ajuta, sper sa revii cu ipmresii cand mai incerci ceva. Spor la bucatarit! 😛
de pus am pus tot ce scria in reteta..si a iesit bun..am gustat din el..insa mi s-a ars putin pe fund si nu a crescut, din cate stiu eu..de la bunica ..daca dau focul prea tare.. incetinesc cresterea blatului..comestibil era..chiar foarte bun..dar necrescut:(( si l-am pus primul si peste el pe celalat din comert..a iesit o minunatie. si da ai dreptate e mai bun cel facut in casa..poate data viitoare imi creste..wish me luck 😀
Silvia, imi permit sa iti dau un sfat: data viitoare cand faci un blat, incingi bine cuptorul inainte, apoi cand bagi blatul la cuptor , dai focul la mediu (spre minim daca stii ca arde cuptorul – la al meu cam asa se intampla…).
Si, ca sa eviti sa se arda prea tare pe fund, pune tava in care coci blatul pe tava mare de la aragaz (sau intr-o alta tava mai mare). Si neaparat hartie de copt pe fundul tavii (si asta mai atenueaza din arsura).
Good luck si te astept sa-mi spui ca ti-a crescut bine. 🙂
okey am sa incerc..thanks
Draga Edith,
si eu am facut tortul si a iesit excelent.Dar am pus in blat si praf de copt, ceea ce nu scrie in reteta.Ma gandesc ca din cauza asta nu i-a iesit Silviei. Crema am modificat-o putin, am facut o crema de suhaida.Oricum, toata lumea a fost incantata, multumim pt. reteta.
Draga anonima, ma bucur ca v-a placut. Spune-mi si mie te rog, cum este crema suhaida? Ca nu am auzit… 🙂
Blatul nu contine praf de copt. Asa este reteta. In poze se poate vedea cat mi-a crescut mie (nu spectaculos, dar a crescut). Ideea e ca blatul sa fie mai dens ca sa se poate insiropa bine. Un blat mai pufos se flescaie dc este insiropat mai mult. Din cauza asta reteta nu are praf de copt.
Te mai astept!
Ai dreptate ca a iesit mai moale blatul si nu a avut chiar o tinuta buna dar mi-a fost frica sa nu imi creasca daca nu pun praf de copt.
la noi in cofetarii se gaseste crema de suhaida de cumparat si este super buna.la crema ta am adaugat si albusele batute si am fiert totul pe abur pana s-a ingrosat.Partea proasta este ca si crema este mai moale dar la gust a fost ft. bun.Probabil o sa incerc blatul si fara praf de copt dar…cu emotii!imi iese sau… nu imi iese?
Daca mi-a iesit mie, iti iese si tie, sigur 😉
Am inteles cum e cu crema. Crema asta de unt sta tzapana, baltul dens, deci va sta bine felia 🙂
am repetat experienta si de data asta mi-a iesit blatul. I’m happy
Silvia, I’m hapyyy too 🙂
Vezi, ti-am zis ca o sa reusesti 😉
Spor in continuare la bucatarit si te mai astept!
Buna Edith,
Ma pregatesc sa fac tortul amandina in weekend pentru aniversarea unei prietene si vreau sa-ti pun cateva intrebari:
1. Vor fi in jur de 16 persoane la petrecere. Crezi ca ajung cantitatile pe care le dai tu, sau sa mai adaug jumatate din cantitati si sa coc in tava de 30 de cm?
2. Crema nu iese prea “untoasa”? Ma gandeam sa o inlocuiesc cu ganache, dar nu sunt sigura ca merge, mi-e teama sa nu fie o diferenta prea mare de consistenta intre blatul insiropat si ganache-ul care se intareste. In acelasi timp, mi-e teama sa nu fie prea grasa crema cu unt.
3. Cand ai pus glazura, tortul era deja pe platoul pe care l-ai servit? Eu va trebui sa duc tortul de la mine la locul petrecerii si ma gandeam sa-l montez direct pe platou, chiar cu riscul de a lasa “scurgerile” de glazura pe langa tort. Mi se pare ca arata mai “home made”. Tu cum ai facut?
Beatrice, o sa iti raspund punctual:
1. nu ajuge tortul la 16 pers. Te-ai gandit f bine sa mai faci in plus jumatate de cantitate. In tava de 30 de cm cred ca o sa iasa perfect. Eventual il poti taia in 3 (si la mine ar fi mers..)
2. Crema este untoasa, mancata simpla, dar cu atata blat nu s-a simtit deloc gretoasa. Mie mi-a placut mult. Sigur ca poti face si ganache. Si crema de unt sa stii ca se intareste destul de tare, insa eu nu am insiropat blatul atat de mult cum este la amandina din comert. Deci Dpn’t worry, orice alegere de crema vei face, va fi delicios. 🙂
3. Cand am pus glazura tortul era pe platoul pe care l-am servit, da.
Daca te uiti in poza in care este tortul glazurat (fara nimic pe el) se vede glazura care a curs pe marginea platoului (a curs si pe masa.. dar asta e alta poveste :P).
Ce poti face tu (ce nu am facut eu.. :D) este sa tai niste dreptunghiuri de cca 6-7 cm latime si 17-18 cm lungime din hartie de copt si sa bagi pe sub blat de jur imprejur, in felul asta glazura va curge pe hartie si nu va murdari platoul. Iar aspectul de home made… ramane la alegerea ta 🙂 Eu prefer ca platoul sa fie mai.. ingrijit 🙂
Spor la treaba, sigur va placea invitatilor!
Merci, Edith. Probabil ca voi dubla cantitatile, ca sa ramana si de portia a doua pentru cine mai vrea. Ma gandesc chiar sa-l coc in doua reprize si sa tai fiecare blat in doua. Va iesi un tort mai inalt, deci mai festiv, numai bun pentru o aniversare. Cat despre crema, ramane sa ma hotarasc pana maine, cand ma apuc de tort. Cred ca in sirop o sa pun si un pic de rom (prietnei pentru care fac tortul ii placeau mult amandinele din comert din Romania si stiu ca aveau rom). Excelent sfatul cu hartia pusa sub tort, o sa-l urmez intcomai.
Da, cred ca e cel mai bine asa. Sa dublezi si cant. de crema si de glazura. 🙂
edith, tocmai am terminat de facut tortul. Defapt e la frigider acum pt inca 3 ore :). De cum l-am vazut ieri pe site am stiut ce sa fac azi. Daca o sa iasa frumos o sa iti trimit si o poza ;;)
Draga anonima, astept poze 😉 macar o feliuta virtuala 😛
http://s791.photobucket.com/albums/yy195/tuborg_ada/?action=view¤t=Photo-0022.jpg
http://s791.photobucket.com/albums/yy195/tuborg_ada/?action=view¤t=Photo-0023.jpg
Habar nu am cum sa pun pozele:))
asa ca ti le-am lasat asa:D
Sper sa iti placa si felicitari pt reteta.
Adelina, merci pt poze, e perfect asa.
Ti-a iesit fain, mi-ai facut o pofta.. asa de dimineata 😛
Merci ca ai incercat reteta si te mai astept!
Buna Edith, am facut si eu tortul ieri pentru ziua sotului. A iesit de te lingi pe deshte. Am citit si celelalte comentarii si am vazut ca a mai pus cineva praf de copt in blat, asa am facut si eu, tot de frica sa nu-mi creasca…. si a crescut…. si dupa a dat inapoi…. dar a ramas suficient de inalt, dar cam deformat asa. Oricum nu aspectul a contat si gustul, e delicios. Data viitoare o sa pun mai putin zahar in sirop ca era un pic cam dulce pt gustul meu. Ieri i-am taiat si motzul baietelului nostru de un an si 5 luni si i-am dat si lui din tort, dupa nu mai scapam de el ca vroia mereu sa-i dau.
Peste 3 sapt o sa fie si ziua mea, asa ca o sa mai incerc si alt tort de la tine ca arata fffff bine toate, si sigur sunt la fel de bune.
Multumim mult pentru ce faci aici. Eu n-am mai facut niciodata tort pana acum, tu mi-ai dat curaj sa mai incerc.
Pupici multi.
Buna Relly, ma bucur ca asta a fost primul tau tort si ca ti-a iesit atat de bun. Praful de copt nu era necesar cum am mai spus si mai sus.
Ma straduiesc ca din retete sa nu lipseasca vreun ingredient,asa ca daca nu este scris, nu se foloseste.
Insa nu-i bai ca s-a lasat putin, sunt sigura ca a fost la fel de bun.
Dupa tortul amandina printre preferatelele mele se numara tortul ganache cu glazura si tortul ganache cu biscuiti. Acum.. e alegerea ta pe care il increrci 🙂
La multi ani anticipat si te astept sa-mi spui ce ai incercat!
Multumesc Edith. Ma gandeam eu ca nu trebuie praf de copt daca nu ai scris, dar eu ca sa fiu sigura ca-mi creste am pus, data viit nu mai pun.
Cu siguranta o sa-ti spun cum mi-a iesit, deja m-am gandit pe care-l fac.
Pupici.
Am facut si eu tortul – bun, dar data viitoare voi face niste modificari. In primul rand, voi face mai mult sirop si voi pune rom in el, mie imi plac amandinele foarte insiropate, iar cantitatea din reteta abia daca a umezit blatul (care, apropos, a iesit foarte bine cu cantitatile date de tine, Edith). In al doilea rand, glazura mi s-a parut mult prea dulce, deci cantitatea de zahar farin poate fi redusa fara probleme, chiar la jumatate as zice eu (cu grija la consistenta, totusi). In al treilea rand, tortul trebuie scos de la frigider cu cel putin o ora inainte sa fie servit, altfel crema de unt e prea tare. Am putut observa asta cand toata lumea a trecut la portia a doua – era mult mai bun, pentru ca statuse pe masa deja.
Dincolo de aceste observatii personale, oaspetii mei au fost mai mult incantati de tort (pe care l-am decorat SENZATIONAL cu flori proaspete comestibile – nu stiu ce sunt, dar se gasesc aici, la mine, in Canada, in pachetele de 10-12 bucati, numai bune de pus pe torturi).
Multumesc pentru reteta!
Beatrice, fiecare dupa gust, face modificarile care ii plac.
Mie mi s-a parut perfect asa.
Ce-i drept, blatul nu balteste de sirop, ca la cele din cofetarii, se vede si din poza.
In ceea ce priveste untul, ma bucur ca ai adus in discutie, trebuie sa mentionez in reteta, asa este, crema se intareste destul de mult si e bine sa fie scos mai din timp.
Glazura nu are zahar farin. Daca ti s-a parut prea dulce poti pune numai ciocolata amaruie.
Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut cu amendamentele de rigoare 🙂
Te mai astept!
Am gresit, la crema, nu la glazura m-am referit cand am zis de zahar farin. Intr-adevar, fiecare dupa gust. De fapt, la creme ai loc de improvizatie, cel mai important e sa-ti iasa blatul bine. Si, cum spuneam, a iesit perfect asa cum il dai tu, fara praf de copt. Chiar o sa folosesc reteta pe post de blat “universal”, e foarte reusita si deloc greu de facut. Plus ca suporta si sirop, dar poate fi folosit si ca atare.
Eu l-am copt intr-o forma cu fund detasabil si, de teama sa nu se prinda, dar si ca sa inalt putin forma, in caz ca blatul crestea peste inaltimea ei, am tapetat-o cu hartie pe fund si lateral. Am facut insa greseala sa ung hartia, asa ca blatul nu a putut sa se “prinda” de ea cand a crescut. A iesit putin mai “strans” in partea de sus, cumva ca un trunchi de con, ca sa explic mai bine, deci nu perfect cilindric. Dar s-a ornat bine si asa. O sa tin minte si n-o sa mai ung hartia data viitoare. Asta e un sfat bun si pentru alte cititoare care vor sa faca tortul.
Merci pentru reteta, cred ca o sa incerc sa fac amandine si in tava dreptunghiulara, sa le tai ca pe prajituri, ca tare mi-e dor de cele din Romania.
Buna! Felicitari pentru toate retetele, sunt super. Vreau sa te intreb daca pot sa imbrac tortul doar in glazura, fara ciocolata topita + smantana+ untul. multumesc.
Pisica, sigur ca poti imbraca doar in glazura (te referi la cea de la Dr Oetker la plic, nu?).
Insa nu stii ce pierzi. Glazura asta de cioco unt si frisca lichida este o nebunie si ii da tot farmecul tortului.
Tu poti incerca cum vrei 🙂
da la glazura Dr Oetker ma refeream…cred ca fac pana la urma glazura de cioco unt si frisca…multumesc mult 🙂
Nu o sa-ti para rau 🙂
Sa folosesti ciocolata de calitate.
Sper sa nu patesti ca mine, am gustat-o si nu ma mai puteam opri din.. “gustat” :))
Sa scoti tortul din frigider cu cca 15 min inainte de a-l servi.
Spor!
Craciun Fericit Edith!!!
Am facut iar tortul, a iesit la fel de bun, dar mai aratos de data asta. Am vrut sa ti-l arat si tie. 😉
[IMG]http://i200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/P1050179.jpg[/IMG]
Si aici baietelu meu care il degusta:
[IMG]http://i200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/P1050185.jpg[/IMG]
[IMG]http://i200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/P1050188.jpg[/IMG]
Pupici si Un An Nou plin de bucurii si impliniri!!!!
Relly, iti multumesc frumos pt poze. Ti-a iesit un tort fain iar micutul tau e tare scump!
Un an nou asa cum ti-l doresti si te mai astept! 🙂
Buna edith! De mult citest retetele tale si am si incercat cateva mai simple, dar nu ti-am scris pana acum.De data asta nu ma pot abtine.Este ziua mea pe 27 octombrie, dar musafiri o sa am maine si m-am hotarat sa imi incerc mana la un tort de cat sa cumpar prajituri…si am ales tortul amandina.De ce iti scriu acum? Sa iti spun ca mi-a iesit SUPER.Nush ce am facut (mai ales ca sunt o incepatoare in bucatarie) dar arata extraordinar,aproape ca cel din poza ^_^.Am stat numai cu reteta in fatza si am urmat pas cu pas indicatiile tale,doar ca in loc de glazura de caramel(nu ma prea omor dupa el) am ras ciocolata deasupra.Inca nu l-am taiat,maine o sa am placerea,dar din cate am gustat:crema,sirop,glazura, nu are cum sa nu fie delicios.Apropo,glazura este …uhhhh…to die for….abia m-am abtinut sa nu o mananc. Multumesc pentru retete.Si sa fii sigura ca o sa mai incerc si altele.Numai bine.Andreea,Craiova.
Andreea, ma bucur mult ca ti-a iesit tortul. Dupa cum zici sunt sigura si eu ca o sa iti placa.
Deci ai patit ca mine cu glazura, nici eu nu ma pot opri din gustat cand o fac la cate un tort.. La fel si crema.
Te mai astept cu drag sa incerci si alte retete si sa vii cu impresii.
La multi ani si tot ce iti doresti sa ti se indeplineasca!
Buna seara! am si eu o intrebare. Glazura e facuta la bain marin? sau pur si simplu pe foc direct? ca am mai vazut si la alte retete, dar am o teama sa fac si eu ca difera de la bain marin la foc direct! Multumesc frumos
O seara placuta!
Buan Ada!
Glazura este facuta pe foc. Numai nu lasi frisca sa fiarba, doar sa se infierbante ca sa se topeasca untul si ciocolata.
Daca era la bain marie scriam in reteta 🙂
Spor si te mai astept!Sper sa iti placa.
Edith!!!!!!!!!!!!!! Mi-a iesit tortul!!!! Mai putin glazura :)) da’ma perfectionez data viitoare, imi cumpar glazura gata facuta de la Dr Otker :)) Multumesc de sfaturi!
Alexandra ma bucur insa nu inteleg de ce nu ti-a iesit glazura!!! 🙁
Nu e greu de facut, daca respecti intocmai instructiunile. Nu se compara cu cea cumparata, te asigur.
Poate totusi mai faci o incercare, ca e pacat, e foaaarte buna.
arata fantastic !
o sa incerc
multumesc
Crisa, ma bucur ca iti place.
Daca il incerci sper sa iti placa, pt ca e taare bun 🙂
Te mai astept!
Mirela vrea sa va zic ka este pentru prima data cand fac acest tort si mi-a iesit la fel ca in poza si foarte bun la facut cu ocazia zilei de nastere a lui sotul meu care pe data de 23 noiembrie a inplinit 40 de ani si imi era putin teama ca nu o sa imi ieasa dar mi-a iesit din prima si foarte bun asa ca va sfatuiesc sa il incercati nu este greu de loc si se manaca f f f repede pupicii si bafta la cele care il fac nu o sa va para rau si nu dureaza mult bafta inca odata si pupicii.
Mirela, ma bucur tare ca ti-a placut si ca ti-a iesit frumos!!
Te mai astept!! 🙂
Buna, Edith! Vineri a fost ziua sotului meu, asa ca ti-am facut o vizita inainte si am “furat” cateva idei. In primul rand, am vrut sa fac tortul amandina, dar, din pacate, apucasem sa cumpar un blat, asa ca din tortul tau am imprumutat doar crema si glazura (foarte bune amandoua!). Al doilea strat de crema (pt.ca blatul cumparat are trei straturi) l-am compus din frisca si bucati de ananas “ingropate” in frisca. Blatul l-am insiropat cu sirop de ananas. Am stat cu maaari emotii pana a doua zi cand l-am taiat, dar am avut o surpriza uriasa pentru ca a fost super, super bun. La asemenea amalgam de arome, creme, siropuri, etc., cred si eu ca am stat cu teama 🙂 Data viitoare am sa fac cu blatul de amandina. Stiu de acum ca va fi extraordinar! Si, daca tot suntem la torturi, iti spun ca mi-am cumparat si esenta de cafea ca sa fac tortul cu cafea si cacao 🙂 Am mai facut de la tine de Sf.Ion si checul aperitiv cu verdeata, care a fost foarte bun. Inca o data, multumesc pentru idei! 🙂
Edith, spune-mi te rog daca inlocuiesc ciocolata neagra/cu lapte cu ciocolata alba, crezi ca iese o glazura buna de ciocolata alba? Caut o reteta de glazura de cioco alba si nu gasesc? 🙂 vorba aia: toate retetele sa vina la mine 😀
multumesc frumos, te pup!!
Mihaela, eu zic ca nu are de ce sa nu iasa, insa te sfatuiesc sa pui 250 g de cioco alba pt ca este mai moale decat aia cu lapte, si muuult mai moale decat cea neagra. Poate chiar 300 g… ca sa fii sigura ca nu va ramane ff moale dupa ce se raceste.
Dana, ma bucur mult ca ti-a placut ce ai incercat de la mine. NEaparat sa incerci si cu blatul asta, pt ca este mai dens si insiropat nu se inmoaie asa tare ca cel cumparat.
Astept impresii dupa ce incerci tortul cu cafea si caco. 🙂
Te mai astept!
Edith,
Tortul acesta este minunat. Am incercat si eu reteta ta si mi-a iesit destul de bine. Blatul nu mi-a crescut prea mult/am mai facut altul si l-am suprapus peste primul -dar per total reteta ta este fantastica. A avut mare succes la oaspeti.
Am o intrebare la tine:
Pot sa combin reteta ta de glazura cu ciocolata alba + o crema de capsuni proaspete + zeama de lamaie + miere + vanilie (toate aceste ingrediente puse pe foc pt cateva min)….vine ziua de nastere a fetitei mele si mi-as dori sa aiba parte de un tort colorat in roz…crezi ca este posibila si varianta aceasta?
Multumesc in avans pentru sfaturile tale.
Elena
Elena, blatul nu creste mult pt ca nu are praf de copt, insa pe al meu puteam sa il tai in 3… Ai avut tu o tava cu diametru mai mare?
In legatura cu glazura roz.. Chiar nu stiu ce sa iti zic. Glazura alba nu am facut, cred ca o sa trebuiasca putin mai multa ciocolata (mai pui 50 g in plus..).
Poti incerca sa fierbi capsunile pe foc cu putin zahar pana se leaga ca o dulceata, apoi sa le pasezi cu mixerul vertical, apoi sa le amesteci cu glazura facuta deja. Nu am incercat, deci nu iti pot garanta reusita, e o sugestie.
Poti eventual pune un plic de tort gelee rosu in ele sai fi sigura ca se incheaga dupa ce le amesteci cu glazura…
Ar mai fi o solutie, fierbi capsunile cum am zis, cu putin zahar (eventual taiate bucati), pui un plic de tort gelee rosu si pui deasupra tortului, cu inelul pus in jurul lui si dai la rece 1 h.
Apoi faci jumatate din cantitatea de glazura (la fel, pui putina cioco alba in plus, pt ca nu are acceasi consistenta cu cea amaruie sau cu lapte). Scoti inelul tortului si imbraci tortul pe parti in glazura. Asa sunt sanse mai mai de reusita cred eu.
Dar daca ai timp si ingrediente de stricat 😀 incerca si prima varianta, ca poate functioneaza si aia.
Spor si te astept sa imi spui cum ai facut 🙂
Edith,
Nu am reusit sa pun in practica toate aceste idei minunate de la tine…baietelul meu nu s-a simtit bine in week endul acesta(cred ca ii dau dintisorii)iar eu am fost prea obosita/nedormita ca sa mai gatesc ceva.
El,insa, se simte un pic mai bine acum -asa ca am sperante mari -culinare- pentru week-endul ce vine:)
O saptamana vesela si solara de la noi!(aici a venit primavara deja:)
Draga anonima, sanatate multa baietelului tau! 🙂
In Bucuresti ninge de azi dimineata intr-una :(( Si noi asteptam primavara cu nerabdare..
Buna,
Acum ceva vreme fiind in pana de idei in ceea ce priveste bucataria, cautand pe net am gasit blogul tau care m-a cucerit din prima. Astazi chiar voi incerca amandina, reteta pe care o caut de multa vreme, a ta pare cea mai gustoasa. Felicitari pt ceea ce faci.
Buna draga anonima,
Ma bucur tare ca iti place blogul meu, sper sa iti di placut tortul 🙂
Te mai astept sa incerci si alte retete!
Buna ziua, Iulia ma numesc! Am o intrebare intrebatoare : frisca lichida pt glazura poate fi din cea vegetala, de ex Hulala?
Buna Iulia.
Sigur, poti folosi orice fel de frisca lichida, fie vegetala fie naturala.
Te astept cu impresii. 🙂
Copilul meu este alergic la ciocolata (dar nu si la cacao). Cum as putea face glazura fara sa folosesc ciocolata sau sa folosesc produse la plic?
Ceva gen unt, cacao, zahar?
Ina, nu te-as sfatui sa fol glazura la plic, mai ales daca dai si la copil.
Poti incerca o glazura din:
200 g zahar, 2 lg de cacao, 10 lg lapte, 100 g unt, le fierbi pe foc,amestecand intr-una, pana se ingroasa. Untul nu trebuie sa se “aleaga” deasupra, fierbi pana nu mai sta untul deasupra si se ingroasa. O torni cand e calduta peste tort (nu fierbinte, pt ca va fi mai lichida).
Spor!
Multumesc frumos!
Prajiturile preferate ale mamei sunt amandinele, asa ca de ziua ei am facut tortul propus de tine. A iesit DEMENTIAL! Mi-a fost tare frica, dar am respectat reteta intocmai si chiar m-am mirat cat de mult mi-a crescut blatul, fara praf de copt. Ma gandesc sa-l mai fac odata in weekend, ca prea bun a fost!
Svea, la multi ani cu intarziere mamei tale!
Ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
delicios ……….
Absolut delicios ! Am respectat reteta doar ca am taiat blatul in trei pentru a avea doua straturi de crema .
Nu este prima data cand incerc retetele tale si de fiecare data au iesit super .
Lili, ma bucur ca ti-a placut. Cu blatul taiat in 3 sigur a iesit si mai frumos 🙂
Te mai astept si ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine! 🙂
Draga Edith,
am facut si eu tortul amandina ptr ziua fetitei mele (careia nu-i prea place frisca), dupa reteta ta. A iesit f bun, asa ca iti multumesc pt reteta. Glazura a fost incredibila, iar invitatilor nu le venea sa creada ca e facut in casa.
Dar am avut si emotii, ptr ca blatul, dupa ce a crescut frumos in cuptor, mi s-a lasat si s-a deformat dupa ce l-am scos. Ma intreb de ce, ptr ca nu am pus praf de copt. L-am aranjat eu, nu-i vorba, dar ma intreb cum ti-a iesit tie asa frumos.
Oricum, ma bucur ca am descoperit reteta ta si cu siguranta o sa-l mai fac,
Crina, ma bucur mult ca ti-a placut tortul.
Nu stiu de ce ai avut probleme cu blatul. Din cate imi amintesc si la mine parca s-a lasat, dar fff putin.. Dar intr-atat incat sa se deformeze.. mi se pare tare ciudat, avand in vedere ca in final tb sa iasa un blat dens care se poate insiropa din belsug si nu unul ff pufos ca un pandispan.
Chiar nu stiu ce sa iti zic.. Imi pare rau. Nu am facut nimic in plus fata de ce scrie in reteta (asta este valabil la toate retetele de pe blog..).
Bine totusi ca pana la urma l-ai dres.
Eu zic sa il mai incerci odata si vezi atunci cum iti iese. Nu ar trebui sa ai deloc probleme. 🙂
Te mai astept!
Draga Edith,in acest moment iau o pauza de la preaprarea tortului…am o PROBLEMA 😀 asa cum spunea si crina mai sus..blatul a crescut foarte frumos lacuptor,dar dupa ce l-am scos a inceput sa se lase…ma gandesc ca e din cauza fainei..posibil ca acele 6 lg de faina sa fi fost prea putin pline?:D
Draga mea, inca odata nu stiu ce vi s-a intamplat si imi pare rau 🙁
Ai pus cumva praf de copt?
In mod normal de la lingurile putin mai pline de faina nu avea de ce sa se intample asta..
Si acum, nu il poti taia nici macar in doua blatul? Daca il poti taia, eu zic ca nu mai ai nicio problema 🙂
Sepr sa va placa
nu am pus praf de copt..am respectat reteta exact cum scria:D am reusit sa il tai…dar mi se parea un pic moale la mijloc si mi-e teama ca atunci cand il voi insiropa se va muia prea taare:D
daca e moale la mijloc inseamna ca nu e copt 🙁 Ai facut testul cu scobitoarea? a iesit curata?
Daca nu a fost copt suficient, inseamna ca d-aia s-a lasat. Cat l-ai lasat la cuptor? Eu dau minuntele orientativ, dar sa stii ca depinde de fiecare cuptor in parte in cat timp se coc prajiturile.
Chiar imi pare rau 🙁
Insiropeaza-l mai putin ca sa nu se inmoaie de tot.. Oricum amandina e plina de sirop 🙂
am facut un alt blat :)a iesit foarte bine acum…data trecuta am pus prea putina faina:)
Pfiu, m-am linistit 😛
Tot blstul asta l-ai facut, nu?
Ce emotii imi dati voi cand nu va ies retetele, mai fetelor! 🙂
La prajituri trebuie sa respecti exact cantitatile 🙂
:)) tot blatul asta l’am facut…abea astept sa’l savurez..
Draga Edith, eu locuiesc in Zurich si am indraznit sa fac tortul Amandina pentru petrecerea fetitei mele mari, care a implinit 4 ani saptamana trecuta. Am facut tortul cu 3 randuri de blat si 2 de crema, in forma mare dreptunghiulara deoarece am avut petrecere mare cu 14 copii plus parinti :)! Tortul a incantat toate papilele gustative, a iesit delicios! Iti multumesc pentru tot ceea ce faci! Pupici cu drag 🙂
tortul asta am sa-l fac de Craciun. am o intrebare… fetitei mele ii plac fructele de padure. pot sa presar pe crema dintre foile blatului fructe de padure? sa nu fac vreo prostie! multumesc! Craciun fericit! Mult noroc in tot ce faci!
Dana, poti pune fructe de padure. Te sfatuiesc sa le impingi cumva in crema, nu doar sa le pui peste crema. Astfel, cand se va intari crema, va contine si fructele…
Craciun fericit si tie si te mai astept! 🙂
Elena, mii de scuze, mi-a scapat comentariul tau 🙁
Ma bucur mult ca ti-a placut. Cred ca a iesit minunat in forma dreptunghiulara. 🙂
La multi ani feteitei tale (cu intarziere..).
Te mai astept cu drag!
Buna ziua,
Am facut torul si a iesit demential!!!! Un succes total!! Multumesc mult pentru reteta!!!
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
te mai astept!
Edith, cred ca tu nu esti din lumea asta pentru ca reteta ta e divina! Am facut-o de ziua sotului meu si a iesit dementiala! De cand ma tin sa iti scriu si sa iti multumesc, pentru ca am reusit sa imi impresionez maxim soacra!!! Gata, declar tortul tau amandina tort oficial de impresionat soacrele :)))))
Am sa mai incerc si alte retete de pe blogul tau, imi plac pentru ca au ingrediente la indemana si marea majoritate nu par foarte grele, deci sunt adecvate unei incepatoare ca mine in ale bucatariei…
Multumesc mult pentru reteta!
Cu drag,
Georgiana
Draga mea Georgiana, iti multumesc pentru aprecieri, esti foarte draguta!
Reteta nu este a mea, deci sunt “foarte de pe lumea asta” :))
Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Te mai astept cu drag si in continuare sa incerci alte retete de la mine.
M-am hotarat sa ii fac o surpriza prietenului meu de ziua lui. El fiind un “chocoholic” incurabil 🙂 Am zis ca nu am cum sa dau gres cu tortul asta, din punctul de vedere al ciocolatei. Cu talentul meu culinar, care lipseste cu desavarsire…e alta poveste :)) De 5 minute am scos din cuptor blatul si e la racit alaturi de sirop. L-am facut in forma de 26cm. Am respectat intocmai cantitatile si pasii. A crescut tare frumos si uniform. Acum stau cu inima ca un purice ca sa nu se pleosteasca.
Andreea, nu are praf de copt, deci nu are de ce sa se pleosteasca. Si apoi, se pleosteste cum il scoti din cuptor, dupa 5 minute deja nu mai face nimic ;))
Sper sa va placa tortul, este tare bun 🙂
Mi-a iesit suuuuuuper bun! Nu s-a pleostit deloc. Ca sa nu mai zic de glazura….ca si tine, am tot gustat-o si iar am gustat-o :)) Iar la linsul cratitei speram sa nu se mai termine :)) Credeam ca siropul este prea mult, dar blatul s-a comportat impecabil si l-a absorbit pe tot…poate chiar mai era nevoie de putin. Prietenul meu a fost tare incantat. Multumesc pentru reteta 😀
Andreea, ma bucur ca v-a placut 🙂
te mai astept!
Multumesc mult pentru reteta, l-am facut si eu astazi si a iesit minunatt…si delicios…a avut un mare succes :*
Eu l-am ornat cu capsuni pt ca imi place mult crontastul…ti-as pune si o poza dar nu stiu cum…oricum retetele tale sunt minunate si e de mare ajutor ca explici totul.
Ana Maria, ma bucur tare ca ti-a placut. Cred ca a aratat superb ornat cu capsuni. 🙂 Te mai astept!
Buna,astazi am incercat si eu aceasta minunata reteta ,va fi ziua fetitei mele si am zis sa mai incerc si altceva,nu ii place frisca deloc,ciocolata este preferata ei,de aceea aceasta reteta cred ca va fi pe gustul ei .Am respectat reteta ad literam,mi-au iesit niste blaturi deosebit de frumoase(am facut doua torturi),maine dimineata ii voi face glazura si il voi orna,voi face niste frunzulite din ciocolata si voi scrie pe el cu ciocolata alba topita ,sincer cred ca va iesi o nebunie
Buna Cami, scuze mi-a scapt comentariul tau.
Ma bucur tare ca l-ai incercat. Sper ca ti-a si placut 🙂
Cred ca a iesit tare frumos ornat, mi-ar fi placut sa-l vad.
Te mai astept!
Buna,vreau sa va spun ca am incantat pe toata lumea cu acest tort,a iesit absolut delicios.Am intampinat cateva probleme cu ornatul,nu mi-au iesit frunzele de ciocolata si nici nu am putut sa scriu cu ciocolata alba(am gresit eu undeva….asta e…)am scris cu frisca si am pus ca ornamente bilute mici multicolore(din comert),intr-un final totul a iesit minunat(deja sunt multe persoane care vor sa incerce acest tort)
PS-glazura este ceva de vis,deosebita
multumim Edith pentru aceasta reteta,pupici
Ma bucur tare ca ti-a placut, Cami! 🙂
Posibil sa fi topit ciocolata alba la temp. prea mare si d-aia s-a “branzit” cumva, nu? Iesea cu cocoloase din punguta de ornat? Data viitoare, incalzeste putin apa doar, nu o fierbe. Sau pune apa fierbinte de la robinet, apoi pune ciocolata intr-o punguta, leag-o bine si pune-o in apa. Ajuta cu mana, prin punga ciocolata sa se amestece uniform in punguta, pana se topeste toata, apoi tai la un colt si ornezi. Eu asa fac 🙂
Te mai astept! 🙂
Buna, am o nelamurire…nu lipseste cumva praful de copt de la aluat?
Simona, acest blat nu contine praf de copt. Intrucat va fi insiropat trebuie sa fie ceva mai compact si nu ff pufos ca un pandispan 🙂
Am reusit si eu sa fac acest tort Crema pur si simplu ma innebuneste. Mai trebuie sa il ornez si sa mergem cu el la sarbatorita. (sper sa fie si super gustos, pt ca aspectuos nu e cum ti’a iesit tie Edith, nu le am cu taiatl blatului;)) ). revin cu parerile tortului:P
Ma bucur tare ca iti place crema 🙂
Sper ca i-a placut si sarbatoritei, te astept sa-mi spui 🙂
Draga Edith, am facut tortul Amandina care a iesit bine, dar cu o problema, desi cred ca am respectat regulile, poate incerci sa intelegi unde ar fi putut fi problema. Crema, care in momentul in care am batut-o la mixer era moale si cremoasa, dupa noapte in frigider a tortului a devenit prea tare pentru o crema interna. Nu stiu unde as fi putut sa gresesc, m-as gandi sa reduc cantitatea de unt, daca as vrea sa il mai fac. Multumesc anticipat daca imi vei raspunde, e cam multa vreme de cand nu s-a mai scris pe aici 🙂
Veronica
Am spus in reteta ca tortul se lasa cam 15-20 minunte afara din frigider inainte de taiere, ca sa e inmoaie crema. Sau, data viitoare poti pune 4-5-6 lg de lapte cand mixezi crema.
Raspunsesem cuiva in septembrie, asa ca nu era chiar mult timp de cand nu s-a scris, avand in vedere ca reteta este din 2008 🙂
Oricum eu raspund tuturor comentariilor, indiferent cat de veche e reteta, sau de cand nu s-a mai comentat la ea 😉
Buna Edith !
Urmaresc mai multe site-uri culinare, insa cu retetele tale ma identific cel mai mult ! Iti multumesc pentru asta.
Nu am sa dau o lista cu ce am gatit de la tine, pentru ca sunt foarte multe 😛
Insa, in ultimele saptamani, am facut Tortul Krantz ( de-li-cioos !!) si acest Tort Amandina, pe care il voi mai face o data maine.
Si am o nelamurire: toate bune si frumoase, pana la crema. 🙁 Am folosit 200 gr unt Napolact, si 50 gr Unt din acela normal, UNT 🙂 Si crema s-a taiat. Nu inteleg de ce. Daca ma poti ajuta cu o sugestie, ar fi super super.
Iti doresc o seara placuta si.. la cat mai multe postari !!!!!
Buna Iolanda, iti multumesc frumos pentru cuvintele tale. Ma bucur ca ai incercat multe retete de la mine si sper ca ti-au placut 🙂
In legatura cu crema, este posibil ca unul din tipurile de unt sa fi avut apa. Incearca cu alt tip de unt, eventual cu 80% grasime, nu din cel cu 65%. Era moale, la temperatura camerei cand ai inceput sa il mixezi, da? Alt motiv nu vad.
Te astept sa-mi spui cum a iesit daca il mai faci odata 🙂
O seara faina si tie!
l-am facut. am marit un pic cantitatile, pentru ca tava mea de tort e de 25 cm diametru. a iesit foarte bine,blatul creste, crema e foarte aromata ( am adaugat si rom, ca ne place). il recomand din toata inima. multumesc pentru reteta.
Ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept! 🙂
este delicios…mi-a iesit super..am facut si tort dar si prajitura doar ca la prajitura compozitia blatului a fost dubla deoarece am pus-o intr-o tava mai mare, dreptunghiulara…multumim tare mult pt retete(aaa…am mai incercat si prajitura fanta care mi-a iesit perfect)..multumesc!
Ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine! Te mai astept! 🙂
Buna
ce inseamna in grame cele 8 linguri de faina.
Multumesc, Maria
Maria, nu stiu exact in grame, insa pui 8 linguri nici rase nici foarte cu varf.
Nu ai masurat niciodata faina cu lingura? Mama facea pandispanul numai cu faina masurata cu lingura 😉
Buna
Imi place aceasta reteta. cu crema adevarata de unt. dar am facut jumatate din cantitatea de sirop si am facut chiar fondant de ciocolata pt glazura.
A iesit super chiar daca cu blatul am cam dat-o in bara… vina mea
Multumesc, Maria
Maria, ma bucur ca ti-a placut. Dar ce s-a intamplat cu blatul?
Buna Edith,
Am si eu o intrebare:ce fel de faina ai pus pentru blat? 000?
Multumesc mult. Arata delicios. Il incerc pentru ziua tatalui meu in acest weekend.
Te pup,
Anca
P.S. Blatul chiar nu contine nici un agent de crestere(praf de copt, amidon, etc)??
Da, am folosit faina 000. Blatul nu contine niciun agent de crestere. (amidonul este agent de ingrosare 🙂
tin sa iti multumesc pentru reteta in numele sotului si a intregii familii.fac reteta cam o data pe saptamana si de fiecare data cand farfuria ramane goala, toata lumea ma intreaba cand mai fac.reteta e super asa cum este.e tortul perfect pentru noi.multumim inca o data.
Anamaria, ma bucur mult ca v-a placut 🙂
Am o intrebare destul de urgenta: tot bat untul cu zaharul pudra si nu se dizolva zaharul. As putea face ceva ca sa se intample asta? Multumesc!
Zaharul pudra se dizolva repede.. Nu se simte. Ai pus cumva zahar tos? Daca da, mai mixeaza putin, de tot nu se va dizolva..
Credeam ca trebuie sa se dizolve complet. A iesit foarte bine in final, am primit multe feedbackuri pozitive. Multumesc pentru raspunsul rapid!
Ma bucur ca ai avut succes cu el 🙂
si eu am facut tortul si a iesit foarte bun, i-a placut si fetitei mele, care dorea ceva cu multa ciocolata, cacao, etc; il voi mai face
Iulia
Iulia, ma bucur ca v-a placut. Te mai astept! 🙂
Smantana lichida se poate inlocui cu altceva?cu lapte de exemplu pentru ca eu nu am gasit pe nicaieri
Cu frisca lichida (mi-e greu sa cred ca nu gasesti). Nu pune lapte, nu va iesi la fel 🙂
Crezi ca functioneaza daca maresc cantitatile la 3 foi si decorez tortul cu fondant? caut un tort mai “stabil” si care sa nu se darame de la greutatea fondantului… daca ai alta reteta care crezi ca ar functiona, se primeste cu multumiri 🙂 Alina
Alina, daca ai dexteritate si folosesti tava cu diametrul de 24 cm (sau 22-23), si blatul asta se poate taia in 3. Tortul este f stabil, crema de unt se intareste, din cauza asta am si recomandat scoaterea lui de la frigider cu 15-20 min inainte de a-l taia/consuma. Mai stabil de atat nu am. Ganache-ul nu este atat de stabil 🙂
Iti recomand insa sa il incerci si in varianta cu glazura asta care este absolut dementiala 🙂
Edith, multumesc pt raspuns. Pentru siguranta, cred ca mai bine folosesc tava mare cu cantitati marite 🙂 o sa incerc glazura altadata, acum vreau sa il decorez mai fancy, ca piticotul implineste un an 🙂 Am o intrebare in legatura cu crema. Daca galbenusurile raman crude, cat de safe e pt invitati, si cat timp tine la frigider? Multumesc, Alina
Hm.. nu stiu ce sa-ti spun. Eu sunt reticenta doar la albusuri crude 😀 Cand eram mica mancam galbenus de ou frecat cu zahar… 🙂
Poti sa elimini galbenusurile si sa adaugi 20-30 ml lapte in loc. La mine a “rezistat” vreo 2-3 zile, ca l-am mancat 🙂
S-a facut 🙂 tortul e foarte stabil, a tinut foarte bine la fondant, dar a fost si foarte greu…din pacate nu am avut suport pentru a-l aranja pe verticala (am facut trei de marimi diferite, ultimul cu frisca, sa poata piticot sa il manance:)), asa ca le-am pus pe un platou mare pe toate trei. Data viitoare imi cumpar suport pentru construit pe orizontala 🙂 Am renuntat la galbenusuri, ca sa nu am surprize si am pus ciocolata in schimb (am scos si zaharul, altfel era prea dulce). Multumesc pentru reteta! Alina
Alina, ma bucur ca a fost ok. Poate il incerci si in varianta asta, este foarte gustos cu glazura asta 🙂
Buna.Vreau si eu sa fac tortul asta insa am unele nelamuriri: 1. Vad ca nu ai pus praf de copt..sigur imi creste si mie asa? Oare daca pun risc sa il stric? 2. Ce unt ai folosit ? (daca iti mai aduci aminte,ca vad ca e o reteta destul de veche) mie mereu imi pluteste desupra la glazuri..FELICITARI PENTRU RETETE!
Mihaela, blatul nu contine praf de copt. Va creste, dar nu foarte mult. Ideea e sa ramana dens, ca sa poate fi insiropat. Daca este f pufos, cand il insiropezi se flescaie..
Unt de obicei folosesc din cel clasic, Albalact daca nu ma insel.. Nu am avut probleme. Eu zic sa incerci reteta asta de glazura, eu nu am avut probleme cu ea niciodata, desi nu folosesc mereu acelasi fel de unt.
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Buna. Am incercat reteta si a iesit fooooooarte buna. Am primit numai laude. Multumesc foarte mult si cu siguranta voi incerca mai multe !
Ana Maria, ma bucur tare ca ai avut succes cu el. 🙂
Te mai astept cu impresii cand mai incerci ceva!
Draga Edith, l am facut de sf valentin si a iesit deliciouuus, desi eu nu prea sunt fan ciocolata imi trebuia unul sa imi fac pofta.. blaturile le am copt individual.. 3 la numar intr o forma de inima de silicon si au iesit super.. a fost devorat de intreaga familie.. poop
Ma bucur ca v-a placut, cred ca a fost tare frumos! 🙂 Te mai astept!
Am făcut acest tort cu mici modificări: blatul, deşi l-am copt în tavă de 28 cm, am reuşit să-l tai în 3. A crescut, nu am pus praf de copt (cum am observat că au făcut unele persoane care au comentat aici), l-am copt la 175 grade 30 minute (căldură doar jos) şi 5 minute la 190 grade, s-a ars un pic pe fund, îl puteam scoate după 30 minute. Am respectat instrucţiunile din reţetă. Am făcut mai mult sirop pentru că am citit într-un comentariu că ar fi fost bine să fie o cantitate mai mare. 600 ml apă + 300 zahăr + 4 plicuri capuccino cu ROM. Am însiropat blaturile până musteau de sirop şi mi-au rămas vreo… 250 ml. Când am mâncat tortul am observat că blaturile se însiropaseră doar deasupra, aşadar sigur puteam pune toată cantitatea… Data viitoare voi pune sirop cu încredere, pentru că blaturile absorb foarte mult. Untul din cremă l-am bătut vreo 10 minute, apoi am pus zahărul pudră şi am mai amestecat cu mixerul 10 minute. Data viitoare fac un pic mai multă cremă, poate din 300 grame de unt şi păstrez un pic pentru a orna cu ea. Deşi am amestecat mult, zahărul nu s-a dizolvat complet, dar crema a fost bună la gust. Pentru glazură am folosit 300 grame de ciocolată – 1 neagră + 2 cu lapte (m-am gândit că poate stric ceva şi am nevoie de mai multă) şi am crescut proporţional cantitatea celorlalte ingrediente. Mi-a rămas un pic, dar nu cred că m-aş fi descurcat cu glazura făcută din doar 200 de grame de ciocolată (probabil şi din cauză că am făcut un tort de diametru mai mare). Am respectat instrucţiunile, nu am atins-o cu nimic după ce am turnat-o, deasupra s-a nivelat singură. Pe margini am ajutat glazura cu o spatulă, luând glazura de pe farfurie şi ridicând-o pe pereţii tortului, iar apoi i-am ornat cu decoraţiuni de ciocolată de la Dr Oetker (bucăţele mici de ciocolată), având grijă să nu presar şi deasupra tortului. Sunt foarte încântată de glazură, de cum s-a aşezat, nivelat, întins, de luciul ei, de cum s-a întărit. Sigur o să mai fac acest tort. Folosind extra siropul de această dată 😀 Mulţumesc foarte mult pentru reţetă Edith şi pentru explicaţii.
Ioana, ma bucur ca ti-a placut tortul
Si multumesc pentru precizarile facute, cu siguranta vor ajuta si alte persoane ce vor sa il incerce 🙂
Te mai astept!
Foarte bun tortul! L-am facut vineri seara, sambata am serbat ziua fetitei mai mici, a implinit 2 ani. A fost foarte fericita in fata unei asa felii de ciocolata… o data nu strica. Toata lumea a avut numai cuvinte de lauda si sotul m-a rugat sa pastrez reteta, e de repetat! Multumesc, Edith! La cat mai multe asemenea delicii!
Ma bucur tare ca v-a placut 🙂
Te mai astept sa te inspiri!
Nu ai scris in reteta câtă faina trebuie :((
Sigur ca am scris, 8 linguri faina, cum altfel il incercau atatea persoane pana acum? 🙂
Imi cer scuze, am observat după ce am citit mai bine, de pe tableta rândurile se mai intersecteaza. E un tort minunat, gustos, musafirii au fost foarte incantati.
Ma bucur ca v-a placut 🙂
Foarte bun tortul!!!!!! Am fost laudata de cei din jurul meu !!!!! L-am facut de doua ori si a fost un real succes!!!!! Multumesc pentru retele minunate pe care ni le impartasesti!!!!!
Mary, ma bucur ca v-a placut 🙂
Te mai astept!
Buna Edith,
Spune-mi te rog daca se simte gustul de capuccino la acest tort caci vreau tare mult sa il fac tinand cont de faptul ca toate retetele ce le-am facut de la tine mi-au iesit insa sotului nu ii place cafeaua. Vreau sa guste un desert romanesc caci ii plac dulciurile cu ciocolata.
Sa inlocuiesc mai bine plicurile cu o esenta de rom sau portocale?
Multumesc anticipat pt. raspuns
si iti doresc sa ai parte de niste Sarbatori de iarna minunate ca si tine!
Mada, imi pare rau ca nu am fost pe faza 🙁
Nu se simte deloc gustul de cappuccino, il poti folosi linistita.
Sarbatori fericite! 🙂
Draga Edith,
Multumesc, multumesc pentru ca exista acest blog. Tortul tau Amandina l-am facut de mai multe ori in ultimii ani. Inclusiv la petreceri cu muuulta lume. L-am facut si cu “etaj” cu multe emotii. A stat neasteptat de bine , nu s-a rasturnat . Este un tort foarte bun ! A fost foarte laudat 🙂
Raluca, ma bucur tare ca ti-a placut totul si ti-a iesit asa cum ti-ai dorit 🙂
Te mai astept cu drag!
blatul este asadar fara praf de copt?
Da, fara praf de copt.
Super, cel mai bun tort pe care l-am facut. Sa tot mancam asa bunatate. Multumesc pentru reteta.
Cu placere! Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Bună ! Am citit cu drag comentariile, surprinsă ca toate sunt pozitive. Asta îmi dă încredere ca tortul va ieși perfect. Insa speram ca imi poți oferi o alternativa in privința smântânei lichide folosite la glazură. Locuiesc in Marea Britanie și din pacate, la magazinele din zona nu găsesc asa ceva, nici macar frișcă lichidă. Mulțumesc anticipat și felicitări pentru tot ce faci!
Alexandra, din ce se face frisca acolo? 🙂
Whipping cream ar trebui sa existe, cred eu. Aceea este smantana lichida, la cutii de carton tetrapack. Daca chiar nu gasesti, poti incerca sa folosesti cca 100-120 ml lapte.
Cu siguranta iti va iesi bine daca respecti intocmai reteta. Te astept sa-mi spui. 🙂
Este cel mai bun tort de ciocolata. L-am facut de cateva ori si a fost foarte apreciat. Merge f bine si ornat cu frisca.Multumesc mult pentru reteta.
Ma bucur ca v-a placut 🙂
Sa incercati si cu glazura, este minunata.
Cred ca l-am facut de 20 de ori pana acum, pentru noi, pentru doctorita, pentru veterinar, mereu alcoolizat usor, ba cu Cointreau, ba cu rom de 80 de grade, Stroh Rum, ba cu Grand Marnier si-n crema si-n sirop si n-am avut decat aplauze, dar la greu…multumesc Edith !!!
:))) Ma bucur tare ca va place!
…iar glazura ganache tot cu putin lichior, reteta de aluat de trufe elvetiene, bineinteles cu cioco Lindt…si tot a iesit mai ieftin decat mizeriile de cofetarie…