tortamandina - TORT AMANDINA
Amandinele sunt prajiturile noastre preferate de la cofetarie.
Gasind mai de mult reteta Pocai de miniamandine mi-a ramas gandul la ea, asa ca, cu ocazia
aniversarii a 2 anisori de cand suntem impreuna am zis sa fac ceva buuun care ne place mult la amandoi.
Asa mi-a venit ideea sa transform reteta de miniamandine in tort.
Rezultatul? Un tort ciocolatos suuuuper delicios!
                                                                                                                                                                                                                                      Reteta Poca
Blatul
6 oua
200 g zahar
30 ml apa
30 ml ulei
20 g cacao
8 linguri faina
Batem albusurile spuma batz, adaugam zaharul, mixand in continuare pana devin tari.
Apoi adaugam apa, si galbenusurile frecate cu uleiul, si amestecami cu o lingura, de jos in sus, pana se incorporeaza albusurile.1 1 - TORT AMANDINA

Apoi se adauga cate putin din faina amestecata cu cacao, omogenizand amestecul.
Turnam aluatul intr-o tava nu foarte mare, unsa cu ulei si tapetata cu faina,
iar pe fundul ei punem si hartie de copt.

Tava mea a avut diametrul de 24 cm (dar merge facut si in tava de diametru 26 cm).
2 1 - TORT AMANDINADam la cuptor pt 30-35 de min la 175 de grade, in ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 190 de grade.IMGP5215 1 - TORT AMANDINA

Blatul se lasa la racit apoi se taie in doua.

3 1 - TORT AMANDINA

Siropul
400 ml apa
200 g zahar (eu am pus doar 150 g)
2 plicuri capucino de ciocolata
Punem toate ingredientele pt sirop intr-o craticioara la fiert, si din momentul
in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Siropul se lasa la racit.

Crema
3 galbenusuri
150 g zahar pudra
250 g unt
3 linguri cacao
Intr-un castron punem untul partial topit si il mixam bine 1-2 minute.
Adaugam zaharul pudra si se mixam pana se dizolva zaharul.

111 1 - TORT AMANDINA

Apoi adaugam galbenusurile si cacaoa si mai mixam in continuare cca 1 minut.
Mie tocmai aici mi s-a stricat mixerul si a trebuit sa le amestec cu lingura…

4 1 - TORT AMANDINA

Punem pe platou prima jumatate de blat si insiropam, punem crema peste,

7 1 - TORT AMANDINA

nivelam bine apoi punem si celalat blat si insiropam din nou.
Eu am intepat blatul superior din loc in loc pentru ca siropul sa intre mai bine.

5 1 - TORT AMANDINA

Lasam astfel tortul asamblat la frigider 2-3 ore (eu am lasat peste noapte).

Glazura
200 g ciocolata (eu am pus una amaruie si una cu lapte)
150 g smantana lichida pt frisca
50 g unt

8 1 - TORT AMANDINA

Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.

9 1 - TORT AMANDINA

Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia si arata asa:

6 1 - TORT AMANDINA

Glazura ramane moale si cremoasa, chiar si dupa ce se intareste. Pana sa o pun pe tort am tot gustat din ea… si nu ma mai opream.
Amestecam in ea din cand in cand pana se mai raceste, apoi o turnam peste tort, incet incepand din centru.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Nici macar cu alt strat de glazura.
Dupa ce glazuram intreg tortul, dam la frigider pentru minim 1 ora.

7 2 - TORT AMANDINA

In mod normal, aici s-ar fi terminat prepararea tortului.
Eu am pus si ceva glazura de caramel deasupra, sa il ornez.

10 1 - TORT AMANDINA

Insa aici am facut o mica prostie. Am folosit glazura de caramel de la Dr Oetker,
in care am pus 20 ml apa si 1 lgt de smantana lichida.
Si mi-a iesit prea subtire, asa ca decorul nu a iesit cum as fi vrut.
Daca folositi glazura asta puneti doar 15-20 ml de apa cum scrie pe plic…

Nb: recomand sa scoateti tortul de la frigider cu cca 15-20 min inainte de servire pentru a se mai inmuia crema.

Insa gustul este minunat!
Va recomand acest tort cu toata increderea.
E prima data cand il fac, dar cu siguranta nu va fi ultima.

Si o feliuta pentru voi.

felietort - TORT AMANDINA