S-a mai domolit caldura, iar pe furtuna merge sa coacem o tarta buna.
Imi place ceapa calita. Mult. Iar combinata cu ton si masline a fost o minunatie.
Asa ca va invit sa incercati tara asta de-li-cioa-sa!! 🙂
Veti avea ceva mai mult de curatat si taiat la ceapa, dar merita!
Ca sa nu “plangeti”, tineti putina apa in gura in timp ce curatati&taiati ceapa.
Ne trebuie:
Pentru blat:
2 lingurite de drojdie uscata
1 cana cu apa calduta
2 lg de ulei de masline
400 g faina (eu am folosit faina integrala)
1 lgt sare
Pentru umplutura:
4-5 lg de ulei
cca 10 cepe maricele
sare, piper
cimbru
un pumn de masline
1 cutie de ton bucati in suc propriu
Cum se face:
Facem intai aluatul. Daca nu aveti timp/chef sa faceti acest aluat dospit, puteti folosi aluat de foietaj cumparat.
Punem drojdia in apa calduta si lasam cca 5 minute.
Amestecam drojdia+apa cu uleiul, faina si sarea intr-un bol (sau in robotul de bucatarie cu paletele pentru framantat).
Framantam putin, pana omogenizam aluatul. Daca mai este nevoie, adaugam putin apa calduta.
Trebuie sa obtinem un aluat elastic.
Ungem un bol cu putin ulei, punem aluatul inauntru, acoperim cu un prosop/folie alimentara
si lasam la crescut cca o ora.
Intre timp ne ocupam de umplutura. Curatam ceapa si o taiem solzisori.
O punem la calit cu cateva lg de ulei, sare si piper, intr-o tigaie neaderenta.
Pentru operatiunea asta, am folsit o tigaie ceramica achizitionata destul de recent
de care sunt foarte multumita. O sa va spun despre ea intr-o postare viitoare.
Lasam ceapa la calit cca 15-20 de minute, amestecand din cand in cand, pana se caramelizeaza usor
(reteta originala spunea ca se lasa pana la o ora.. insa mi s-a parut prea mult).
Adaugam spre sfarsit si cimbrul (uscat sau verde).
Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe o suprafara usor infainata si il framantam putin.
Intindem aluatul pana obtinem o foaie cu dimensiuni de cca 40 x 30 cm sau patrata cat tava de la aragaz.
(eu am intins o foaie de 33 x 23 cm si a iesit cam groasa).
Il punem in tava, pe hartia de copt, acoperim cu o carpa si mai lasam 10 minute sa se odihneasca.
Apoi punem ceapa caramelizata peste blat, tonul scurs bine de apa, maslinele fara samburi si cateva crengute de cimbru verde (daca aveti).
Coacem la cuptorul bine incins cca 20 de minute.
Foaaarte buna si calda si rece, cu un pahar de bere langa.
Enjoy!
Thanks Asha / Helen for a great recipe!
ce faina este.stiam eu ca pestele si maslinele fac casa buna dar nu ma gandisem la o tarta.
eu tai ceapa in doua si o pun pe o farfuriuta ,apoi 5 minute la congelator si gata!nu mai plang de mila ei cand o tai.
pupicei
Delicios arata…dar eu vreau sa stiu cum ai reusit sa intinzi blatul asa perfect, parca nu e natural :)) esti o adevarata maestra….cat timp ti-a luat?sincer 😀 Miky
nu-i buna …nu-i buna…nu-i buna…te roggg…nu-mi strica curaaaa…!!!!!!!
Minunat!!!! Uite cum mi-ai dat meniul paste cap:) Ma pregateam sa fac o pizza si ghici ce o sa fac? Te pup.
Looks delicious. I love tuna on pizza but don’t get it much here. Good photos.
Sarah, am mai auzit de metoda asta. O sa incerc si eu. Merci. 🙂
Miky, scuze ca raspund cu intarziere. Nu mai stiu cat mi-a luat. Vreo 5 minute?!?
Aluatul il intind cu facaletul si pe lungime si pe latime, iar pe lungime, si iar pe latime, si tot asa 🙂 Daca are tendinta de a-si strica forma, mai ajustez marginile usor cu palma..
Nu stiu dc ai inteles ceva 😀
Dana, sper ca ti-a placut daca ai incercat-o 🙂
Coco, imi pare raaau 😛
Lisa, thanks for visiting 🙂
Ce ai tu in poza nu este cimbru, ci rozmarin
Da Cristi, evident ca este rozmarin! Cimbrul l-am pus in tarta, rozmarinul este doar pt decor (terminasem cimbrul verde…).
am facut si mi s-a parut interesanta dar si foarte buna . Alina-BRAILA.
Ma bucur ca ti-a placut, Alina! 🙂
Superba reteta . Superb blog. Superbe poze. Sunt abonata la noutatile tale, pt ca pur si simplu nu ma pot satura de ele. Esti un bucatar excelent. Eu am 17 ani, si de curand am descoperit pasiunea pt gatit, iar tu esti un indrumator foarte bun. Felicitari pt toata munca !
Mihaela, iti multumesc frumos!
Felicitari ca la 17 ani gatesti cu pasiune. Te mai astept sa te inspiri 🙂
edith,cum iese blatul?tare sau fraged?sunt curioasa daca poate manca si cel mic…are aproape 2 ani… 🙂
Criss, iese cam ca un blat de pizza 🙂