Din categoria comfort food, mancare consistenta de vreme rece, supa asta este tot ce iti trebuie intr-o zi rece
si mohorata de toamna sau de iarna. Este densa, cremoasa si delicioasa, aromata cu usturoi,
cimbru si rozmarin si consistenta de la carnea de pui, cartof, mazare, faina..
Ne trebuie:
cca 600 g piept de pui
o ceapa
2 morcovi
cca 50 g radacina de telina
2 cartofi medii
cca 150 g mazare congelata Edenia
1/4 lingurita cimbru uscat
1/4 lingurita rozmarin uscat
700 ml lapte dulce
200 ml smantana pentru gatit
3 linguri de zeama de lamaie
cca 60 g unt
4 linguri de faina (mai cu varf)
1 lingurita usturoi granule
sare, piper
Cum se face:
Punem la fiert pieptul de pui taiat bucati – sa se fiarba mai repede, in cca 1,5 litri de apa.
Luam spuma, adaugam sare si o ceapa, un morcov si un ardei gras mic
(intregi pentru ca le vom scoate ulterior, evident curatate – acestea sunt legume in pus fata de cele din reteta).
Eu am adaugat si ceva os de la pieptul de pui, pentru un plus de gust la supa.
Cand carnea este fiarta, strecuram supa (o pastram) si rupem fasii carnea dupa ce se racoreste putin.
Calim ceapa tocata marunt in jumatate din untul topit, pentru 4-5 minute, amestecand din cand in cand, apoi adaugam
morcovul si telina taiate felii/cubulete. Mai sotam 2-3 minute si adaugam apoi supa de pui strecurata anterior (am avut cca 1 litru),
cartofii taiati cuburi potrivite, rozmarinul si cimbru, sare, acoperim cu capac si lasam sa fiarba.
Dupa cca 5 minute adaugam si mazarea si carnea de pui si acoperim din nou, lasand sa fiarba inca cca 10-12 minute.
Intr-o craticioara medie, topim restul de unt si adaugam faina si amestecam bine pana la omogenizare.
Adaugam treptat laptele, amestecand sa nu faca cocoloase (eu am folosit o spatula pentru a sparge micile cocoloase formate,
apoi, pe masura ce am adaugat lapte si a devenit mai subtire, am revenit la tel). Asezonam cu sare si piper si usturoiul granule si lasam
sa dea un clocot la foc mic, apoi stingem focul.
Adaugam amestecul de faina si lapte, smantana pentru gatit si zeama de lamaie peste supa in care legumele au fiert intre timp
si lasam pe foc inca 1-2 minute.
O mancam cu pofta, pentru ca este delicioasa.
Enjoy!