Mi-am adus aminte intr-o zi de salata asta pe care o facea mama cand eram mai mica
(probabil ca pe atunci hamsiile erau printre putinele soiuri de peste care se gaseau…)
si mi s-a facut pofta, pt ca nu mai mancasem de mult timp…
Am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama sa vad cum o facea.
Ne trebuie:
cca 300 g hamsii sarate
1 ceapa rosie
cca 50 ml otet (de mere am pus eu)
2-3 lg ulei
piper
fulgi de chili (optional)
Cum se face:
Curatam si spalam bine hamsiile, indepartam capetele si intestinele
(cu o miscare apasam burta hamsiei pana ajungem la intestine si tragem spre cap, indepartand totul).
Taiem ceapa solzisori fini.
Intr-un bol amestecam hamsiile, ceapa, uleiul, otetul
(punem dupa gust, in functie de cum ne place mai acra sau mai putin acra),
omogenizam si lasam la macerat pana a doua zi.
Punem cativa fulgi de chili desupra (optional) si mancam.
Mie imi place mult, este sanatoasa si imi aduce aminte de copilarie.
Delicios!
Nu numai ca este usor de gatit dar este si foarte delicioasa. Am incercat reteta asta si pot confirma ca este ceva foarte bun.
Pescar Hoinar
Svea, Pescar hoinar, asa este! 🙂
Imi amintesc ca si eu mancam la mama asa ceva. Mi-ai dai idei, o sa incerc si eu!
O zi frumoasa!
Si mama facea salat de asta. Mai punea si cate un cartof fiert. Mi-ai facut pofta, dar, din pacate aici nu se gasesc hamsii.
Buna, si bine v-am gasit.
Edith
Am vazut ca te-ai specializat si in aluaturi.
Spune-mi, paine cu masline ai facut ? Sau un fel de ciabatta….
Buna Vic!
Nu m-am specializat in aluaturi nici pe departe, as vrea eu.. Am facut niste incercari.
Am facut paine cu masline, reteta o gasesti aici: http://edithfrincu.blogspot.com/2008/05/paine-cu-masline.html
Insa nu este gen ciabatta, este o variatiune a painii rapide pufoase (care este bestiala) http://edithfrincu.blogspot.com/2008/04/paine-rapida-pufoasa.html
Te mai astept!
Buna seara,
O reteta simpla si gustoasa. Reteta descrisa e de baza, se mai pot adauga salata verde, rosii, etc. Normal, nu se mai pune sare. Pentru cei care nu pot manca foarte sarat, hamsiile se pot desara in apa foarte rece, 30 min sau o ora, dupa gust. Si ar mai trebui spus ca hamsiile sarate de calitate sunt mai tari, ferme, si au burtile intacte, adica nu le ies maruntaiele din cauza macerarii provocate de pastrarea necorespunzatoare. Chiar daca hamsiile se pescuiesc si in Marea Neagra, nu e usor sa gasesti hamsii sarate de calitate in magazinele romanesti.
Intr-adevar, o reteta foarte simpla si gustoasa..
foarte buna reteta, dar sa facem o rectificare, pe vremea mamei tale se gaseau mai multe soiuri de peste decat acum…rechin, peste spada, ton, merlucius, calcan, pesti de care nici nu ai auzit in zilele noastre, etc.
pina si la terase iti dadea obligatoriu la o halba de bere si doua chiftele de peste…acum e si scump si este si vechi de pe vremea cand Romania avea flota de pescuit…sau importatorii achizitioneaza pestele care este iesit din garantie din cauza vechimii…atentie ce cumparati!
Cum nu s-a auzit in zilele noastre de rechin, ton, merluciu, calcan? te-ai uitat prin supermarketuri? 😉