Inca un aperitiv pe care l-am avut pe masa de Craciun.
Este tare aratos si, contrar aparentelor, nu se face greu deloc.
Reteta Maya
Ne trebuie:
Pt. foaie
1 bucata de cascaval 300 g (Emmentaler)
Pt. umplutura:
200-250 g sunca presata
3 oua fierte(tari)
1 ceapa mica
2-3 catei de usturoi
125 g unt
150 branza topita
patrunjel verde tocat foarte marunt
sare, piper
(rulada este suficienta pentru 6-8 persoane, alaturi de alte aperitive)
Cum se face:
Sunca presata, ceapa, usturoiul pisat, ouale fierte si patrunjelul, toate tocate marunt se pun într-un bol.
Se adauga untul (la temp. camerei, taiat cubulete) si branza topita si se amesteca bine pana la omogenizare (eu am preferat sa folosesc mixerul putin). Potrivim de sare si piper.
Punem apa la fiert intr-o cratita, cand fierbe, luam de pe foc si punem in ea bucata de cascaval.
Acoperim cu un capac si lasam sa se topeasca cascavalul, aproximativ 20 de minute (depinde de felul cascavalului si grasimea lui).
Este indicat sa faceti o proba cu furculita,dupa 10-15 minute.
Daca furculita patrunde bine bucata de cascaval si simtiti ca este moale – este gata!
Cand cascavalul este moale, scoatem cu o paleta cu gauri cascavalul din apa si il intindem
cu sucitorul cat este cald, intr-o foaie subtire (30×35 cm mi-a iesit mie).
Am pus folie transparenta pe masa, in care am si infasurat-o ulterior.
Fac o paranteza. Reteta cerea Emmentaler. Mie nu imi place aroma lui, dar m-am temut
ca cu un alt fel de cascaval nu va iesi. Insa sunt tentata sa incerc cu un cascaval normal data viitoare… Nu cred ca are de ce sa nu iasa..
In poza este o bucata de 400 g, insa am taiat dintr-o margine 100 g.
Revenim la reteta. Ungem foaia obtinuta cu pasta de mai sus . Am uitat sa pun patrunjeul in compozitie, asa ca l-am presarat deasupra.
Nu mi-a parut rau, pt ca a dat o pata de culoare pe felii la taiere.
O rulam cu ajutorul foliei, strangem capetele foliei si dam la rece pt 2-3 ore (la mine a stat peste noapte).
Mie mi-au ramas cam 3 lg de umplutura pe care am mancat-o asa.
Taiem felii groase de 1 deget.
Buna si tare aspectuoasa.
Merge bine cu gogosar murat sau cu castraveti, rosii, ardei…
Enjoy!
Alte idei pentru aperitvele de Revelion puteti gasi apasand pe poza de mai jos (sau pe aceeasi in sidebar).
eu am incercat reteta aceasta cu un cascaval obisnuit, dar folosind o bucata mai mare, de cca. 500-600 g. Poate si din cauza asta, sau poate pentru ca ar fi trebuit sa stea mai mult in apa calda, mijlocul rolei de cascaval mi-a ramas tare, si nici partea care s-a inmuiat bine nu arata excelent, nu prea putea fi intinsa cu sucitorul.
Drept pentru care, am trantit cascavalul in robot, dupa care am intins cu sucitorul cascavalul maruntit, peste care am pus umplutura, si a iesit foarte bine si asa 🙂 cel mai probabil o sa repet experienta si de Revelion 😉
Demential arata!! Nici mie nu-mi place Emmentaler, da voi incerca cu un alt timp de cascavete si te anunt cum mi-a iesit! Cat despre umplutura e dementiala. O folosesc pentru oua umplute. Ai avut parte numai de bunatati Edith! Te imbratisez cu drag!
Reteta este excelenta, nu stiu de ce nu am facut-o pana acum! O facea si matusa mea, pur si simplu disparea din platou cand se punea pe masa…
Paula, cred ca nu ai lasat destul cascavalul in apa. Poate unele tipuri de cascaval tb lasate peste 20 minute..
El trebuie sa fie moale nu doar in exterior, ci si in mijloc, furculita sa nu opuna rezistenta cand intra.
O sa incerc si eu cu cascaval data viitoare.
Anto, Cristina, asa e, e bunuta foc.
Va pup!
arata minunat! te pup draga Edith, sarbatori fericite in continuare :*
Eu am facut reteta aceasta de mai multe ori cu cascaval Hochland clasic
in pachet vidat si a iesit foarte bine,insa,am introdus in apa cascavalul in punga lui si am lasat
apa sa clocoteasca foarte usor.Apoi
am intins foaia punind cascavalul
intre doua folii de plastic.E mai comod.
Dana
Emily, pup, multumesc la fel :*
Dana, e o idee buna asa cum ai facut tu si e bine de stiut ca merge cu cascaval normal.
Multumim pentru info 🙂
Va urmaresc de ceva timp si sunteti o sursa de inspiratie pt mine,insa acum am o intrebare,nu este gretoasa rulada?ma gandesc ca branza topita impreuna cu untul si cascavalul este o combinatie “grasa”,si m-am gandit sa va intreb ca a-ti mancat deja.Multumesc anticipat si sarbatori fericite.
Draga mea, in primul rand te rog spune-mi “tu”.
Apoi, in ceea ce priveste rulada, eu am mancat si goala cu paine si nu mi s-a parut gretoasa.. Are ceapa si poate din cauza asta.
Insa la masa de Craciun am servit-o cu gogosari murati.
O poti servi cu legume crude (rosii, castraveti, ardei) sau cu muraturi 🙂
Sper sa-ti placa si sa nu ti se para gretoasa.
La multi ani!
:)mmmmm, reteta asta arata excelent! Sunt sigura ca emmentaler-ul a dat o aroma mai aparte preparatului tau decat daca ai fi folosit cascaval. Mie emmentaler-ul asta imi place foarte mult, pentru aroma lui dulceaga, si cu siguranta voi prepara si eu rulada acasa. Te felicit Edith pentru blogul tau – pozele te lasa fara cuvinte :)!
Simona, mie nu prea imi place emmentaler-ul, dar sigur, depinde de gusturi 🙂
Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si te mai astept! 🙂
Multumim pt reteta! Eu am facut-o de revelionul trecut cu cascaval obisnuit si a iesit perfect! Toti cei care au mancat din rulada au spus ca este foarte buna. Probabil ca totul depinde de cat de bine se inmoaia cascavalul ca sa iti iasa bine la intins.
Incercati-o fara teama si nu veti regreta.
LA MULTI ANI !
Ma bucur ca ti=a placut si ti-a iesit bine 🙂
Te mai astept! La multi ani!
Aceasta rulada nu s-ar putea face cu un carnat de casa in mijloc?
E o idee buna sa pui un carnat la mijloc 🙂