Astazi avem o prajiturica mai dietetica, mai sanatoasa (fara faina, iar zaharul il puteti inlocui cu xylitol – cum am facut si eu)
cu gust de portocala. Combinata cu glazura de ciocolata (la care nu va recomand sa renuntati) este nemaipomenit de buna.
A doua zi este si mai buna, iar faptul ca este o prajitura dietetica, este un plus.
Ne trebuie:
2 oua
1 portocala
2 mere
6 linguri ulei
1/3 lingurita sare
300 g fulgi ovaz macinati
80 g zahar
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 lingurite praf de copt
ciocolata neagra pentru ornat (optional)
– cantitati pentru o tava de 22 x 32 cm –
Cum se face:
Spalam bine portocala (eu folosesc un detergent de vase vegetal si am spalat-o cu el) si o punem
la fiert in apa sa o acopere 1 deget (cu tot cu coaja). Din momentul in care incepe sa fiarba, lasam 10 minute.
Scoatem portocala din apa si o lasam la racit, apoi o taiem in 6-8 bucati si scoatem samburii (cu tot cu coaja).
Macinam fulgii de ovaz (eu am folosit o rasnita de cafea). Puteti folosi si faina de ovaz (va iesi o prajitura mai fina).
Punem in robotul de bucatarie (sau in blender) portocala, oul, uleiul, zaharul, sarea, merele curatate
de coaja si taiate cuburi si punem robotul in functiune pana obtinem o compozitie omogena.
O puteti vedea in poza de mai jos, in poza din stanga, pusa peste fulgii de ovaz macinati amestecati
cu praful de copt si bicarbonatul. Omogenizam bine.
Punem compozitia intr-o tava pe hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina
si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30-35 minute.
O portionam cand se raceste. Facem o glazura dintr-o ciocolata neagra topita impreuna cu 3-4 lg de lapte
si 1 lingurita de ulei cu care glazuram prajitura. Eu am ornat cu bucatele de coaja de portocala confiata.
Aroma puternica de portocala, ciocolata, mmmmm.
Enjoy!
Arata foarte bine si cred ca e delicioasa dar nu prea am inteles ceva,portocala cu tot coaja se macina?
Da, se spala bine si se pune la fiert cu coaja. Apoi se taie bucati si se mixeaza. Cu coaja. O sa specific si in reteta sa fie mai clar 🙂
Multumesc tare mult!!!
te astept cu impresii! 😉
Bună Edith,
chiar acum o fac, dar zaharul când se pune, că nu scrie în rețetă??
Oana, mi-a scapat. In blender cu toate celelalte. Adaug acum, merci!
Eu eram cu prăjitura începută, așa că n-am mai așteptat răspunsul tău și am făcut cum m-a tăiay capul, adică am amestecat zaharul cu „uscatele”, adică ovăzul, bicarbonatul și praful de copt. O altă găselniță, de nevoie, a fost să pun 200 g făină de ovăz și 100 g tărâțe de ovăz, că asta aveam în casă. Am terminat-o, am scos-o de la cuptor, am pus glazura și acum ornez cu bucățele de portoca confiată. Ooops, au venit musafirii, revin cu impresii după degustare 🙂
Oana, sper ca v-a placut 🙂
Revin cu impresii. A ieșit foarte bună, nu prea dulce (ceea ce e pe gustul meu), dar aromată. Consistența normală, nu fărâmicioasă, nu gumoasă. Ciudat, dar am zbârcit-o cu glazura 🙁 Adică după ce am topit ciocolata (Heidi, neagră, 85%), am adăugat laptele și uleiul, s-a cam întărit, adică nu mai curgea, am uns-o pe blat. Am topit ciocolata la microunde, asta să fie problema? Din cauza asta nu a fost prea aspectuoasă, am mai dres-o cu bucățelele de portocaală confiată deasupra. Aaa, încă ceva: cum o tai tu în triunghiuri??
Oana, data viitoare pune-le pe toate de la inceput la bain marie, cioco+lapte+ulei 🙂 Nu am microunde, nu am avut niciodata. Dar probabil faptul ca ai pus la sfarsit uleiul si laptele nu i-a convenit ciocolatei :)))
Prajitura nu e nici sfaramicioasa nici gumoasa, facuta cu fulgimacinati. Cu faina de ovaz nu am incercat.
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Da, Edith, cred că asta a fost, mai ales că am pus lapte rece în ciocolata topită!
Revin cu întrebarea mea de grădiniță: cum se taie în triunghiuri?? Poate faci un desen pentru toante ca mine :))
Oops, data viitoare le pui pe toate la bain marie de la inceput 😉
Faza cu triungiurile nu-i nicio inginerie. Tai prajitura dreptunghiuri, apoi pe fiecare dreptunghi inca o taietura pe diagonala 🙂
Edith am facut-o! ☺si eu tot in blender am pus zaharul, data viitoare ma gandesc sa bat albusul separat poate creste mai mult prajitura. A iesit foarte gustoasa, aromata si un pic elastica, asa trebuie sa fie, oare.? Dupa cum arata pozele am crezut ca va fi sfaramicios blatul, cava in genul blatului de tarta. Am folosit faina de ovaz si poate asta este pricina☺Nu-i nici o problema este minunata la gust si cu siguranta am sa o mai fac de multe ori de acum incolo. Data viitoare pun doua portocale si un mar. Te pup, nota 10 cu felicitari, noua ne-a placut tare mult.
Maya, ma bucur ca ti-a placut.
Gumoasa nu a fost a mea. Nici sfaramicioasa. Nu a crescut mai deloc si nu a fost pufoasa, insa a fost aromata si buna. Poti bate albusurile data viitoare si poate va iesi mai pufoasa…
Gumoasa cred ca a fost de la faina, zic.. Nu am incercat-o decat cu fulgi de ovaz macinati, ca-i mai dietetica 😉
Interesanta reteta … am sa o incerc si eu. 🙂
Am facut-o din nou aseara, la cerinta publicului mancacios.
Vai, ce populara este prajiturica asta! Ma bucur tare! 🙂
Prajiturica asta are un mare defect……se termina foarte repede. De data asta am pus 2 portocale, un mar si fulgi de ovaz, a iesit mai aromata, mai buna decat prima data. Multumesc inca o data☺
Maya, nu a iesit compozitia prea moale? Cu 2 portocale, ma gandesc ca asa ar fi trebuit sa iasa.. 🙂
Nu, deloc. Portocalele au fost de marime medie .
Am facut-o. Aromata si gustoasa. Am înlocuit o parte din fulgii de ovăz cu tarate de grau si a mers de minune. As înlocui si zaharul ca sa fie “mai” dietetica. Multumesc pt rețetă!
Ma bucur ca ti-a placut! Clar merge inlocuit si zaharul. Eu folosesc mai mereu xylitol pt prajituri 🙂
Rapida si foarte gustoasa!Iar mirosul emanat te imbie “de la o posta”! Sa sti ca nu am adaugat oul, am inlocuit zaharul cu zahar brun si a iesit delicioasa. Iar in loc de glazura de ciocolata am facut o glazura de pudra de roscove.
O sa incerc cat de curant si tortul raw care arata splendid si cred ca e foarte delicios ! Felicitari!!!
Alina, e bine de stiut ca iese si fara ou. A fost “legata” sau sfaramicioasa?
A fost ‘legata’, fulgii de ovazau ‘ leagat’ compozitia chiar daca sunt macinati. In general, fulgii de ovaz ‘ leaga’ orice compozitie.
De ce este necesar să punem praf de copt? Aș vrea să îi dau și fetiței mele de 1 an și 4 luni și praful de copt e prea chimic pt ea. Crezi că aș putea renunța la el? Mulțumesc!
Adriana, asa am preluat si eu reteta. Nu am incercat-o fara praf de copt. Insa cum nu a crescut prea tare, o poti incerca si fara praf de copt cred…
Mulțumesc frumos! O voi încerca și revin cu rezultatele 🙂
Te astept, Adriana! 🙂
Ar fi aceeasi cantitate de xyilitol in cazul in care inlocuim zaharul?
Da 🙂