placinte tigarete

Placintele astea, de origine turceasca (pe numele lor original Sigara böreği), m-au cucerit definitiv. Sunt excelente, pur si simplu se topesc in gura.
Se fac usor si se mananca imediat. Partea proasta e ca au cam multe calorii, dar cum nu le facem in fiecare zi, merg din cand in cand.
Pe zi ce trece imi place tot mai mult bucataria turceasca, deci o sa mai vedeti retete turcesti pe viitor.
Partea cea mai dificila din aceasta reteta este gasitul foilor Yufka, niste foi de placinta turcesti, speciale pentru produsele lor de patiserie.
Le puteti cumpara de la magazinele cu specific turcesc (eu le-am luat de la un magazin de la intersectia cu metrou Iancului), mai este un magazin pe sos Pantelimon am inteles..
Puteti folosi si foi de placinta care se gasesc la noi, dar nu au aceeasi grosime ca yufka.
Reteta Poca
Ne trebuie:
foi yufka
cascaval
branza telemea (de preferat nu foarte sarata)
patrunjel
piper
(cantitatile sunt in fct de cate foi aveti, se pot umple si cu carne)
Cum se fac:
Radem branza, cascavalul, amestecam cu patrunjelul tocat marunt si macinam piper deasupra. Omogenizam. Asta e umplutura.
Eu am facut 2 feluri de umpluturi, in cealalta am inlocuit patrunjelul cu ceapa verde tocata marunt.
Foile sunt triunghiulare, special taiate pentru aceste tigarete.
IMG_1381_1
Exista si foi yufka rotunde, foarte mari, pe care le puteti taia in triunghiuri (le taiati pe toate odata in jumatate, apoi le suprapuneti,
inca o data injumatate si tot asa, pana ajungeti sa obtineti triunghiuri)
Foile mele au fost putin uscate si se crapau la rulare, ceea ce nu este de dorit pentru ca iese umplutura din ele la prajit.
Am udat palmele si am umezit foaia pe fiecare parte, apoi nu am mai avut probleme la rulat.
Procedam ca in pozele de mai jos.
impachetare placinte
Luam cate o foaie de placinta si punem cca 2 lgt de umplutura la 2-3 cm de baza foii, indoim marginile laterale, apoi indoim si marginea de la baza si incepem sa rulam destul de strans.
Ultimii 3-4 cm din foaie se umezesc cu putina apa sa faca aderenta (tineti aproape un bol cu apa cand le infasurati).
IMG_1387_1
Le puteti impacheta pe toate (cred ca sunt cca 30 de foi intr-un plic), le puneti pe un platou, le acoperiti cu o foile de plastic si le pastrati la frigider.
Puteti praji din ele doar o parte, iar restul a doua zi.
IMG_1391_1
Se prajesc in ulei incins – puneti cam un deget de ulei in tigaie (eu am folosit ulei de palmier) si stati cu ochii pe ele, nu dureaza mult pana capata o culoare frumoasa aurie.
IMG_1394_1
Sunt bune rau si calde dar si reci (sau se pot reincalzi putin in cuptor).
Enjoy!
placinte tigarete 1
Si mai de aproape:
placinte tigarete 3