Imi place mult placinta cu praz si cartofi si cum reteta nu este inca pe blog am zis sa va arat si voua cum o fac eu.

Este delicioasa si binevenita acum, fiind o placinta de post.

Am descoperit de curand foile de placinta rustice de la Edenia si am zis sa le incerc. Sunt mai groase decat cele clasice,

deci veti avea niste placinte mai savuroase.

Ne trebuie:

1 pachet foi pentru placinta rustice Edenia

450 g praz curatat

cca 600 g cartofi

cca 100 ml ulei

2 linguri sos chilli (optional)

sare, piperCum se face:

Spalam cartofii si ii fierbem in coaja. Ii lasam sa se raceasca si ii curatam si ii dam pe razatoarea mare.

Intre timp, curatam prazul, il spalam bine si il tocam marunt fideluta. (eu l-am cantarit dupa ce l-am curatat, am avut 2 bucati mari)

Punem 4-5 linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta si punem prazul si sare si acoperim cu capac.

Calim pana cand prazul se inmoaie, amestecand din cand in cand, cu atentie sa nu se arda.

Daca este nevoie, puteti adauga 2-3 linguri de apa. Il lasam sa se racoreasca,

apoi il amestecam cu cartofii rasi, adaugam piper din belsug si sosul chilli (daca folosim).

Eu am folosit o tava mare, asa ca placinta nu a iesit prea inalta. Daca vreti o placinta mai groasa, folositi o tava mai mica.

Punem intr-un pahar uleiul si adaugam si apa, in fir subtire, amestecand cu pensula.

Am avut cam 1/2 de cantitate apa si 1/2 ulei.

Am procedat asa, intrucat umplutura placintei nu are lichid si vrem ca placinta sa nu iasa uscata.

Ungem tava cu ulei, adaugam o foaie, o ungem cu emulsia de ulei+apa, adaugam o alta foaie,

si apoi punem jumatate din umplutura, intinsa uniform, apoi punem 3 foi de placinta, pe rand, ungandu-le cu emulsie pe fiecare,

adaungam si apoi restul de umplutura.

Deasupra punem inca doua foi de placinta, fiecare unsa cu emulsia de ulei+apa, inclusiv pe cea de desupra,

pe care o si intepam din loc in loc cu cutitul. In pachet au fost 7 foi.

Eu am fost nevoita sa tai putin foile de placinta, sa fie cat tava – 25×34 cm

(am facut operatiunea cu foarfeca pe care o am in bucatarie).

Coacem placinta la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 25-30 minute.

Dupa ce o scoatem din cuptor, o stropim putin cu apa si o acoperim, lasand-o sa se raceasca. Astfel, evitam ca placinta sa se usuce.

Se taie rece de preferat, pentru a se taia bine.

O consumam cu o salata de rosii sau muraturi acre. Este delicioasa.

Enjoy!

Note:

Pentru o placinta mai inalta, folositi o tava mai mica si puteti taia foile de placinta in doua, obtinand dreptunghiuri de cca 30 cm latura mare.

Tava folosita de mine a acut 25×34 cm si a trebuit sa tai din ele usor pe margini pentru a nu obtine niste margini de placinta prea groase.

Cat timp asezam foile in tava, le ungem cu emulsie si punem umplutura, recomand ca restul foilor de placinta sa le acoperiti

cu un prosop de bucatarie udat cu apa si bine stors, pentru a nu se usca si deveni foarte casante la manevrare.