Stiu, a trecut de mult vremea leurdei. Si eu tot pe atunci am facut placintica asta.
Insa, nu v-o propuneam daca nu aveam solutii pentru a o putea incerca si acum.
Inlocuiti leurda cu spanac si adaugati usturoi.
Sigur va iesi ceva minunat.
Ne trebuie:
1 pachet aluat foietaj (400 g)
cca 5-6 legaturi de leurda (aprox 300-400 g spanac)
1 ceapa mare
cca 200 g branza telemea
1-2 lg de ulei
2 oua
sare, piper
susan, mac
Cum se face:
Lasam la dezghetat foietajul la temperatura camerei.
Calim ceapa, apoi punem peste ea leurda taiata suvite sau spanacul tocat (chiar si congelat).
Amestecam putin pe foc cateva minute adaugand si cateva lg de apa, sare, piper.
Lasam putin sa fiarba.
Dam deoparte si adaugam branza rasa.
Cand compozitia este aproape rece, punem un ou (pe celalalt il pastram pentru uns deasupra).
Omogenizam bine.
Daca folositi spanac, adaugati cu 1 min inainte de a stinge focul 2-3 catei de usturoi pisati
(asta daca vreti sa aduca la gust cu leurda). Insa sunt sigura ca iese f bun si fara usturoi.
Punem hartie de copt in tava mare de la aragaz,
punem foietajul in tava si il taiem in 2 pe lungime.
Punem umplutura impartita in 2 pe fiecare bucata de foietaj (cum se vede in imagine).
Acoperim cu cealalta parte de foietaj. Vom obtine 2 placinte.
Ungem in prelabil marginile cu ou si le presam cu furculita. Facem crestaturi sa respire placinta.
Ungem placintele cu galbenus de ou si presaram susan, mac, la alegere.
Dam la cuptorul bine incins pt cca 25 de minute sau in functie de cuptor, pana cand se rumeneste frumos.
Buna si calda si rece.
E prima data cand vad o placinta cu leurda! Mie imi place foarte mult in salata, dar o sa incerc si reteta ta ..Pozele sunt foarte frumoase.Bravo!
Inca o reteta care suna bine si arata minunat…
Felicitari pentru ceea ce faci, draga Edith. Am facut multe din retetele si de fiecare data a iesit ceva delicios.
Ti-am pregatit un premiu la mine pe blog, poti trece sa-l ridic daca doresti si ai timp.
Cu drag, Narnia !
@Shari: merci frumos, seper sa iti placa daca o incerci 🙂
@Narnia: iti multumesc frumos pt premiu. O sa trec cum am putin timp.
Ma bucur ca ti-au placut retetele incercate de la mine, te mai astept! 🙂
Cred ca a fost delicioasa placinta asta, eu ador leurda gatita in orice fel. Pana la primavara mai am ceva de asteptat, dar cu siguranta voi incerca varianta ta!
Mmmmm,ce bine arata.Poate gasesc si eu pe undeva leurda congelata-merci de reteta 🙂
Livia, pana atunci poti sa o incerci cu spanac 🙂
Maya, ma bucur ca ti-am dat idei, si sper sa gasesti leurda 🙂
Edith!tot retete f.gustoase si bune,bune faci!te intreci tu pe tine!
si eu o voi face chiar miine cu spanac(am in gradina)fara leurda,zici ca fi buna nu?si merge destul de repede!
Te pup!
Minunat, draga mea! Drept răsplată ți-am pregătit un cadou la noi pe blogul cantinei.
Draga mea Tanti Jeni :)), iti multumesc frumos 🙂
Draga mea, toata stima!!!!!Felicitari pentru aparitia in revista si…la mai mare!:)
Placinta am facut-o cu spanac de 3 ori intr-o saptamana:)
A fost extrem de apreciata de cei ce au servit-o(sotul a devorat intr-o seara o portie).Sper sa termini cat mai repede cura si sa revii cu retete delicioase cat mai curand.pupici
Marilena, iti multumesc mult!
Ma bucur ca v-a placut placintica 🙂
Cura nu stiu cat de curand o sa o termin (cand mai calci stramb, na, nu mai da rezultate… si trebuie sa continui mai mult 🙁 ), dar cu retete o sa mai vin 🙂
mama! in ce hal arata! groaznic! deci groaznic! deci groaaaazniiiic!!!!
deci groaznic! am s-o fac si eu. in alta ordine de idei, poti sa ne propui niste retete de placinte sarate de post? (post ortodox, nu catolic). de exemplu, ceva cu praz sau orice-ti vine tie-n minte.
te pup mult!
luiza
Vaaai ce m-ai speriat cand am inceput sa citesc mesaju’ :))
Lizuk, poti face mai multe feluri de umpluturi, de ex ceapa calita sau praz cu ceva cartof cubulete pus peste si calit si el, putina boia, piper, marar… sau praz putin calit cu branza tofu, placinta cu masline (amesteci maslinele tocate marunt cu ceapa calita, verdeata..); sau ceapa calita, ciuperci tocate marunt, marar; spanac, ceapa calita, branza tofu. Sincer nu am facut niciodata, dar rau nu are de ce sa iasa niciuna din variante.
Poate o sa incerc o placinta de post, dar nu promit 😀
Vezi ca mai am si alte mancaruri de post, poate te ajuta.
Am primt leurda proaspata, am tot ce-mi trebuie, am zburat la bucatarie sa o prestez si eu.Iti spun cum mi-a iesit.Blogul si tot ceea ce faci tu aici este la superlativ.Te felicit Edith, ador lucrurile bune si daca sunt si aspectoase,asa cum sunt ale tale… si mai bine…
Nu stiu de ce nu a aparut numele meu, am cont pe google, dar nu m-a lasat, asa ca am aparut ca anonim.Numele meu este Mariana si tare imi place sa gatesc…si sa maminc bineinteles.
Edith, gata, am facut placinta cu leurda. Este…mmmmm…delicioasa.Dupa ce am scos-o din cuptor, nu mai aveam rabdare sa re raceasca, asa ca am taiat o felie si am racit-o pe geam , afara e vint si e racoare, hi,hi,hi…este …bestiala.Am mincat vreo 4 felii si ma gindesc ca trebuie sa-mi hranesc si familia, asa ca, trebuie sa ma opresc.
Eu am facut un mic artificiu, am pus si putin parmezan in telemea, am avut o telemea de oaie, nematurata,iar albusurile de la oua, pt ca am pus doua, le-am batut spuma.Mi-nu-na-ta!!!Te pup.
Mariana, ma bucur tare ca ti-a placut placinta. Leurda nu este pe gustul tuturor. Iar cu parmezan cred ca a fost si mai buna.
Te mai astept! 🙂
am facut si eu reteta ta , mi- iesit super si am postat-o pe blogul meu , sper sa nu te superi ….. blogul tau este unul din preferatele mele, retete, poze … totul e perfect 😉 … bravoo ptr tot ce faci !!!
@catkitchen: ma bucur ca ai incercat-o, si ca ti-a placut.
Am intrat la tine pe blog, dar nu am gasit-o..
Sigur ca nu ma supar, daca pui sursa cu un link e ok 🙂
Buna, am facut-o si eu, este super! Numai ca s-a lasat aluatul putin dupa ce am scos-o din cuptor. Este normal sau trebuia sa procedez intr-un fel anume?
Este normal, asa se comporta aluatulde foietaj, se umfla la cuptor si apoi se mai lasa. Nu trebuie sa te sperii 🙂
Te mai astept si ma bucur ca ti-a placut!
Este EXCELENTA !!! Eu am facut-o cu spanac congelat. Mi se pare ca seamana foarte mult cu placinta greceasca – SPANAKOPITA, dupa care am fost mereu innebunita dupa ce am gustat-o prima oara!!! Multumim mult Edith.
Ala Const
Ala, ma bucur ca ai incercat-o. 🙂
Am si eu reteta de spanakopita sub forma de pateuri: https://www.edithskitchen.ro/2012/02/pateuri-cu-spanac-si-branza.html