borek cu branza

Din nou o reteta turceasca, ce poate sta foarte bine pe masa voastra de Paste.

O placinta cu branza buuna-buuna, facuta in stil turcesc, cunoscuta la ei sub numele de börek.

Ne trebuie:

500 g foi yufka (5 foi mari rotunde sunt in pachet)

450-500 g branza telemea

1 legatura de patrunjel

piper

4 oua

300 g iaurt

80-100 ml apa

boia iute/dulce, seminte de susan (optional)

IMG_2551_1

Cum se face:

Radem branza pe razatoarea mare (sau o sfaramam cu furculita daca se sfarama usor) – eu am pus telemea de oaie, este preferata mea.

Tocam marunt patrunjelul si il punem peste branza, rasnim piper din belsug, omogenizam si dam deoparte.

Intr-un bol, batem ouale, adaugam iaurtul, omogenizam si apoi punem treptat cca 100 ml apa, omogenizand bine compozitia si dam deoparte.

Ungem cu putin ulei o tava (30×20 cm) si asezam o foaie de placinta yufka (sunt mari, rotunde, lasam marginile sa iasa din tava, ca in imagine).

Luam o alta foaie si o rupem bucati mari si le punem peste foaia intinsa initial in tava.

IMG_2562_1

Punem cu polonicul din amestecul de ou/iaurt/apa 3-4 polonice peste aluatul rupt in bucati (cca 1/3 din cantitate), apoi punem un strat de branza (1/2 din cantitate) , pe care il intindem in strat uniform.

tava placinta

Apoi punem alta foaie rupta bucati (chiar o foaie si jumatate), din nou 1/3 din amestecul de ou-iaurt si restul de branza.

Deasupra punem iar foaie rupta bucati, pastram o bucata in forma de dreptunghi cam cat tava pentru deasupra. Dupa ce punem foaia rupta, strangem peste ea si capetele care ieseau din tava si punem deasupra foaia dreptunghiulara oprita.

Punem deasupra ultima parte din amestecul de ou-iaurt.

Am presarat deasupra putina boia pt culoare si seminte de susan.

IMG_2572_1

Pentru o mai buna exemplificare urmariti filmuletul asta.

Dam la cuptorul bine incins pt cca 40-45 de minute.

O feliem calda sau rece. Evident, rece se va felia mai bine.

Foarte buna si deloc greu de facut.

Enjoy!

borek cu branza 3

Concluzii: Desi explicatiile au fost mai lungi, nu va speriati, se face destul de usor.

Foile Yufka le puteti gasi in magazinele cu specfic turcesc din Bucuresti (unul este in zona Iancului si altul in Pantelimon – cele de care stiu eu).

Puteti folosi si foile noastre de placinta insa sunt mai subtiri, asa ca va trebui sa folositi mai multe.

Nu uitai de ideile pentru Masa de Paste!

Acestea fiind spuse, va urez spor la treaba si sa aveti un

Paste Fericit si linistit alaturi de cei dragi!