Sau “racituri” cum i se spune in unele zone ale tarii.
De cativa ani incoace, mama face numai piftie de curcan si vreau sa va spun
ca nici nu vreau sa mai aud de piftia de porc.
Cea de curcan mi se pare mult mai gustoasa si cu siguranta este mult mai sanatoasa.
Este pentru prima data cand fac piftie si culmea, imi iese.
Asa ca cele care nu ati facut pana acum, curaj, sigur va iese!
Am facut-o de Revelion, insa o postez acum pentru cei care vor sa face pentru masa de Paste.
Ne trebuie:
2 aripi de curcan (atat am folosit eu pt 4 portii)
8-10 catei de usturoi
sare
Cum se face:
Punem aripile de curcan la fiert in apa mai multa (ca si cum am face ciorba). Punem si sare.
Apa trebuie sa fie suficient de multa ca sa aiba de unde scadea pt. ca o vom fierbe in jur de 4 ore (la foc mic, cu capac).
Puteti folosi si pulpe de curcan, ideea este sa fie suficiente oase pentru a inchega zeama.
Cand stim ca este gata? In primul rand carnea incepe sa se desfaca singura de pe oase.
Apoi, de la mama citire: ca sa fim sigure ca se va inchega piftia, o fierbem de seara si o lasam sa se raceasca pana a doua zi.
A doua zi vedem cat este de inchegata.
Daca este inchegata bine si suntem multumite de consistenta,
o mai punem pe foc pana se lichefiaza si atat.
Daca nu este foarte inchegata, o mai punem pe foc si o mai fierbem 1-2 ore (la fel, cu capac).
O lasam sa se raceasca (sa fie calduta), scoatem carnea, o maruntim, indepartand-o de pe oase (eu arunc pielita).
Pregatim vasele in care o vom inchega si impartim carnea in mod egal (eu am pus in 4 boluri micute).
Daca vreti (eu am vrut) puteti fierbe putina mazare, rondele de morcov, ou fiert, etc, pe care le puneti pe fundul bolului, inainte de a pune carnea.
Zeama ramasa, o potrivim de sare, si stoarcem in ea usturoiul. Gustam si vedem daca mai trebuie usturoi, fiecare pune dupa gust.
Amestecam zeama bine cu un polonic, apoi o strecuram si o turnam usor peste carne in boluri.
Spun usor, pt ca daca am pus legume, sa nu le deranjam…
Acoperim cu folie de plastic si dam la rece pana a doua zi, de preferat.
Daca vreti sa rasturnati piftia pe o farfurie, asa cum am facut eu, tineti bolul cu piftie in apa calda pt 1 min (sau mai mult)
pana se dezlipeste cand il intoarceti “cu fundul in sus”.
Atentie, nu il lasati prea mult in apa calda prea mult pentru ca se lichefiaza destul de repede.
Ce nu am reusit sa fac, este sa obtin lichidul limpede (desi am incercat sa o vantur, am fiert-o
cu foi de ceapa… tot felul de “leacuri” auzite de la unii de la altii.. insa nu au reusit.
Daca detineti secretul, poate mi-l impartasiti si mie.
Buna piftia de curcan! Si noua ne place mai mult decat cea de porc. Eu limpezesc zeama cu albus de ou. Daca este tulbure, inainte de a pune usturoiul, adaug in zeama fierbine un albus de ou batut putin cu telul. Tot cu telul amestec atunci cand torn albusul in zeama. Las, fara foc, 5-6 minute, mai agit cu telul si strecor zeama. Daca este nevoie, se repeta operatia. Dar, reuseste din prima, garantat. Bine, mai depinde si de cantitatea de zeama, daca e multa se folosesc 2 albusuri. Si eu o sa fac piftie de curcan, voiam sa ma las pe tanjeala, dar mi-ai facut pofta. Felicitari, Edith.
Draga Edith, nu ti-am mai scris de mult, ca fiind in ultimul an de facultate, m-am cam lasat de gatit din lipsa de timp. Noroc cu mami 🙂
Insa am un raspuns pentru tine. Poate ai facut si nu ai mentionat in reteta, poate la tine se spune altfel la ce vreau sa-ti spun si nu am inteles eu 🙂
Ca sa iasa lichidul limpede si pentru piftie si pentru supe trebuie carnea sa fie mai intai oparita. Pui carnea cu apa pe foc, dar nu o lasi sa fiarba ci cat sa iasa spuma aceea bine de tot. Apoi scoti carnea, o speli bine si o pui in apa curata, intr-o oala curata si continui reteta in mod obisnuit. E mult mai sanatos pt ca iese tot ce e rau in carne si plus ca zeama o sa fie limpede-limpede. Mamei mele ii iese mereu… 🙂 Sper ca ti-am fost de ajutor si daca stiai de asta, imi cer scuze! 😀
O zi frumoasa!
Buna piftia …imi place de oricare o fi !
Personal nici eu nu am facut de curcan ,ar fi cazul sa incerc 😉
Sarbatori Pascale Fericite!
Vai, Edith, cata dreptate ai, subscriu la tot ce-ai scris tu la inceputul postarii: piftia de curcan (sau de cocos, as adauga) e cea mai buna ever! De Anul Nou n-am avut incotro si am facut cu carne de porc, dar sincer nu prea m-a incantat! Acum insa am primit un curcanas de la tara si de-abia astept sa-l fac piftie 😛
Arata grozav!!
Ce-mi place siragul ala de mazare..
Super efect;;)!!!!
Super arata imi place si aspectul.
Ioana, este o simpla reclama platita, nu o recomand eu si nici nu spun ca am folost-o si ca ar fi buna.
Si la tv se face reclama la margarina.. si tot ne uitam, nu?
Draga Edith, iti doresc sa ai parte de sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sanatate si tot ce iti doresti in 2015 sa ti se implineasca! Toate retetele tale sunt excelente si imi ies de fiecare data perfect!
Eu reusesc sa fac piftia foarte limpede pt.ca pun carnea la fiert in apa rece, fara legume, la foc f.f.mic, Incepe sa fiarba destul de greu, dar merita, pt.ca toata lumea ma intreaba cum de le fac atat de limpezi. Legumele le adaug mai spre sfarsit, cand carnea este aporoape fiarta.
Ana, multumesc mult! Sarbatori fericite si tie! 🙂
Si eu pun carnea in apa rece de la inceput (asa fac si la ciorbe..). Si legume nu pun deloc. Le-am avut fierte separat, pt salata de boeuf si am pus morocv si mazare, pt culoare. Dar nu stiu de ce nu iese clara.
Te mai astept cu drag!
Elena, Merat, va multumesc mult pentru sfaturi. Cu siguranta o sa incerc metodele voastre ca tare as vrea o piftie limpede 🙂
Sper sa fie de ajutor si altor fete sfaturile voastre, va multumesc inca o data!
Nicoleta, un paste fericit sa ai!
Ralu, m.t., Surac, multzam de vizita! 🙂
La multi ani in Noul An si numai de bucurii sa ai parte. am vrut sa fac piftie de curcan de revelion, pt ca facusem de purcel la Craciun, dar nu am mai gasit aripioara cand am fost la cumparaturi; acum insa trec din nou pe lista.sunt de acord cu Merat pt zeama limpede. eu la orice supa/ciorba, am invatat de la mama soacra sa arunc apa dupa primele clocote cand a fiert carnea, iar zeama la piftie cand o torn, o strecor, mai ales ca eu fierb in apa legume ca pt supa, fie piftie de curcan sau de purcel. mi se pare mai gustoasa. mersi de reteta de rulada cu cacao, a iesit minunata, si de coronita cu carne. o sapt. frumoasa
Raluca, iti multumesc frumos pt urari! Si tu sa ai un an cu bucurii multe si sanatate!
O sa incerc si eu asta cu aruncatul apei, eu mai fac asa cand folosesc carne afumata la ciorbe, dar la pui/curcan nu am incercat pt ca mi se pare ca va iesi supa chioara 😀 Dar o sa incerc cuprima ocazie cand mai fc piftie, pt ca supele imi ies limpezi…
O sapt frumoasa sa ai si tu si te mai astept!
A trebuit sa vad filmul, sa gasesc cartea “Mastering the Art of French Cooking” ca sa aflu cum limpezeste frantuzoaica bouillion-ul.
Se bate albus de ou in supa rece, apoi se fierbe tot amestecand cu telul, apoi se strecoara. Se pare ca albusul de ou ar aduna toate particulele.
Daca incearca cineva , astept feed back…
Multumim ca ai impartasit cu noi.
Sunt curioasa si eu dc functioneaza…
Asa ca astept vesti 🙂
Draga edith, ca sa-ti iasa zeama de la piftie limpede, ai sa rizi dar metoda verificata este sa strecori zeama printr-o sita peste care ai asezat in prealabil o bucata consistenta de…vata. Ea va retine absolut toate particulele si vei avea limpezime de cristal. Metoda vericata de vreo 50 de ani. Succes
Multumesc pentru pont! Hm.. greu de zis daca voi aplica metoda asta 😛