piftie 3 thumb5B15D - PIFTIE DE CURCAN

Sau “racituri” cum i se spune in unele zone ale tarii.

De cativa ani incoace, mama face numai piftie de curcan si vreau sa va spun

ca nici nu vreau sa mai aud de piftia de porc.

Cea de curcan mi se pare mult mai gustoasa si cu siguranta este mult mai sanatoasa.

Este pentru prima data cand fac piftie si culmea, imi iese.

Asa ca cele care nu ati facut pana acum, curaj, sigur va iese!

Am facut-o de Revelion, insa o postez acum pentru cei care vor sa face pentru masa de Paste.

Ne trebuie:

2 aripi de curcan (atat am folosit eu pt 4 portii)

8-10 catei de usturoi

sare

Cum se face:

Punem aripile de curcan la fiert in apa mai multa (ca si cum am face ciorba). Punem si sare.

Apa trebuie sa fie suficient de multa ca sa aiba de unde scadea pt. ca o vom fierbe in jur de 4 ore (la foc mic, cu capac).

Puteti folosi si pulpe de curcan, ideea este sa fie suficiente oase pentru a inchega zeama.

Cand stim ca este gata? In primul rand carnea incepe sa se desfaca singura de pe oase.

Apoi, de la mama citire: ca sa fim sigure ca se va inchega piftia, o fierbem de seara si o lasam sa se raceasca pana a doua zi.

A doua zi vedem cat este de inchegata.

Daca este inchegata bine si suntem multumite de consistenta,

o mai punem pe foc pana se lichefiaza si atat.

Daca nu este foarte inchegata, o mai punem pe foc si o mai fierbem 1-2 ore (la fel, cu capac).

O lasam sa se raceasca (sa fie calduta), scoatem carnea, o maruntim, indepartand-o de pe oase (eu arunc pielita).

Pregatim vasele in care o vom inchega si impartim carnea in mod egal (eu am pus in 4 boluri micute).

Daca vreti (eu am vrut) puteti fierbe putina mazare, rondele de morcov, ou fiert, etc, pe care le puneti pe fundul bolului, inainte de a pune carnea.

Zeama ramasa, o potrivim de sare, si stoarcem in ea usturoiul. Gustam si vedem daca mai trebuie usturoi, fiecare pune dupa gust.

Amestecam zeama bine cu un polonic, apoi o strecuram si o turnam usor peste carne in boluri.

Spun usor, pt ca daca am pus legume, sa nu le deranjam…

Acoperim cu folie de plastic si dam la rece pana a doua zi, de preferat.

Daca vreti sa rasturnati piftia pe o farfurie, asa cum am facut eu, tineti bolul cu piftie in apa calda pt 1 min (sau mai mult)

pana se dezlipeste cand il intoarceti “cu fundul in sus”.

Atentie, nu il lasati prea mult in apa calda prea mult pentru ca se lichefiaza destul de repede.

piftie1 thumb5B15D - PIFTIE DE CURCAN

Ce nu am reusit sa fac, este sa obtin lichidul limpede (desi am incercat sa o vantur, am fiert-o

cu foi de ceapa… tot felul de “leacuri” auzite de la unii de la altii.. insa nu au reusit.

Daca detineti secretul, poate mi-l impartasiti si mie.