pateuricuspanac 1 thumb3 1 - PATEURI CU SPANAC SI BRANZA

Reteta de astazi, pateuri cu spanac este simpla si gustoasa, merge la orice ora,

fie ca mic dejun, fie ca gustare, fie ca cina sau aperitiv la o petrecere.

Umplutura poate varia dupa preferinte, astazi este cu spanac si branza, cunoscuta si sub numele de spanakopita.

Ne trebuie:

un pachet foi de placinta

300 g spanac proaspat (sau congelat)

150 g telemea oaie (am pus eu, puteti folosi feta ca in reteta originala)

1 legatura ceapa verde (puteti folosi o ceapa uscata)

1/2 legatura marar

2 lg de smantana

3 lg de unt

5-6 lg ulei

1 lg zeama de lamaie

piper

Cum se fac:

Umplutura:

Spanacul se curata bine, se spala si se opareste pt cca 5 minute in apa fierbinte.

Se scoate cu o sita din apa si se toaca destul de marunt.

Ceapa se taie marunt si se caleste intr-o lingura de ulei. Punem spanacul peste ceapa,

branza rasa sau sfaramata, smantana, piper, mararul tocat marunt si zeama de lamaie.

Lasam sa se racoreasca. Am terminat cu umplutura.

Trecem la manevrarea foilor. Atentie, foile de placinta se usuca foarte repede, tineti-le acoperite

cu un prosop de bucatarie usor umezit dupa ce le scoateti din ambalaj si le intindeti.

Luam cate 3 foi odata. Le taiem in 3 pe lungime, apoi ungem fiecare foaie cu untul topit amestecat cu ulei.

Intr-un colt al fiecarei fasii (compusa din 3 suprapuse) asezam o lingura cu carf de umplutura,

apoi indoim coltul foii pana la marginea de jos, sa acoperim umplutura.

Apoi indoim din nou in sus, apoi din nou (ca si cum ati impacheta un steag..) si continuam tot asa pana la capatul fasiei.
Sper ca imaginile sa va explice mai bine decat mine 😛

Untitled1 thumb3 4 - PATEURI CU SPANAC SI BRANZA

Punem triunghiurile astfel obtinute in tava pe hartie de copt, le pensulam cu putin amestec

unt topit+ulei

IMG 8540 1 thumb6 1 - PATEURI CU SPANAC SI BRANZA

si coacem la cuptorul incins in prealabil pentru cca 15-20 minute pana se rumenesc usor.

Sunt la fel de bune si calde si reci.

Enjoy!

pateuricuspanac1 thumb3 1 - PATEURI CU SPANAC SI BRANZA