Reteta de astazi, pateuri cu spanac este simpla si gustoasa, merge la orice ora,
fie ca mic dejun, fie ca gustare, fie ca cina sau aperitiv la o petrecere.
Umplutura poate varia dupa preferinte, astazi este cu spanac si branza, cunoscuta si sub numele de spanakopita.
Ne trebuie:
un pachet foi de placinta
300 g spanac proaspat (sau congelat)
150 g telemea oaie (am pus eu, puteti folosi feta ca in reteta originala)
1 legatura ceapa verde (puteti folosi o ceapa uscata)
1/2 legatura marar
2 lg de smantana
3 lg de unt
5-6 lg ulei
1 lg zeama de lamaie
piper
Cum se fac:
Umplutura:
Spanacul se curata bine, se spala si se opareste pt cca 5 minute in apa fierbinte.
Se scoate cu o sita din apa si se toaca destul de marunt.
Ceapa se taie marunt si se caleste intr-o lingura de ulei. Punem spanacul peste ceapa,
branza rasa sau sfaramata, smantana, piper, mararul tocat marunt si zeama de lamaie.
Lasam sa se racoreasca. Am terminat cu umplutura.
Trecem la manevrarea foilor. Atentie, foile de placinta se usuca foarte repede, tineti-le acoperite
cu un prosop de bucatarie usor umezit dupa ce le scoateti din ambalaj si le intindeti.
Luam cate 3 foi odata. Le taiem in 3 pe lungime, apoi ungem fiecare foaie cu untul topit amestecat cu ulei.
Intr-un colt al fiecarei fasii (compusa din 3 suprapuse) asezam o lingura cu carf de umplutura,
apoi indoim coltul foii pana la marginea de jos, sa acoperim umplutura.
Apoi indoim din nou in sus, apoi din nou (ca si cum ati impacheta un steag..) si continuam tot asa pana la capatul fasiei.
Sper ca imaginile sa va explice mai bine decat mine 😛
Punem triunghiurile astfel obtinute in tava pe hartie de copt, le pensulam cu putin amestec
unt topit+ulei
si coacem la cuptorul incins in prealabil pentru cca 15-20 minute pana se rumenesc usor.
Sunt la fel de bune si calde si reci.
Enjoy!
Le iubesc!
Ce frumuseti de placintele! Sa le mananci cu ochii, nu alta 🙂
Interesante retetele tale . Iti propun ca pe viitor sa faci si un filmulet pt fiecare reteta pregatita de tine iar aici sa postezi doar 1-3 min cu momentele cheie in pregatirea “bunatatilor” , sunt sigur ca celor care au incercat retetele tale , cum iti ies tine nu prea seamana cu ce facem noi acasa
Cristina, Deli, multumesc de vizita 🙂
Robert, ma bucur ca gasesti retetele mele interesante.
Vreau sa te intreb, tu te-ai gandit bine inainte sa “imi faci aceasta propunere”? Sincer, tu stii ce inseamna sa faci o reteta, sa o fotografiezi, sa o explici si sa o postezi pe blog? Cu siguranta nu.
Stii ce inseamna sa filmezi o reteta, sa editezi imaginea si sa faci selectii cu “1-3 minute cu momentele cheie”?? Stii cat timp si cate resurse trebuie investite in aceasta actiune? Sunt sigura ca nu. Altfel nu ai mai veni cu asemenea “propuneri”.
Te-ai gandit vreun moment ca eu imi castig existenta din cu totul altceva si ca nu am timpul necesar pentru a pune in practica propunerile tale? Si ca acest blog este facut din pasiune si nu din obligatie sau ca job?
Eu zic sa te mai gandesti si daca tu ai fi dispus sa faci asa ceva, jos palaria!
Sa stii ca si acasa ies preparatele ca ale mele daca sunt facute cu putina atentie si si indemanare, nu este nevoie de altceva. Oricum preparatul de fata nu necesita foarte multe abilitati…
Usurel 🙂 , era o simpla propunere . De durat nu dureaza asa mult cum crezi tu , iar o simpla si banala camera de filmat care sa fie fixata pe “masa de operatie” fara ca tu sa apari, pt ca eu cred ca aici e “motivul” , iar de facut un filmulet de 3 minute … sa zicem ca ai sa muncesti maximum 30min in plus sa realizezi un filmulet pt o reteta , cea mai complicata . Plus eu cred ca cei ce te urmaresc ar fi incantati
oh, de cand le asteptam :)Arata bestial!
Imi place tare mult metoda aceasta de impachetare si o folosesc destul de des, cu tot felul de umpluturi! Spanacul e dragostea vietii mele, deci sunt fanul numarul 1 al acestei retete :*
Arata minunat!
Edith, acum ca s-a deschis subiectul, iti spun ca si eu mi-as dori retete video de la tine.
Insa, nu mi-as fi permis niciodata sa iti cer asta.. Imi pot numai imagina cata munca sta in spatele sutelor de retete de pe blog pe care ni le pui la dispozitie, care arata atat de bine si sunt atat de bine explicate. Asa ca, o munca in plus consider ca nu mai am dreptul sa ver..
Pentru mine, tu si celelalte bloguri culinare pe care le urmaresc sunteti o mana cereasca, pe cuvant. Am experimentat atata in bucatarie datorita voua, incat aveti recunostinta mea vesnica 🙂
Avem ce gustarii si astazi, multumim de reteta!!
cu drag! 🙂 Sper ca v-au placut 🙂