Un aperitiv delicios, numai bun pentru picnicuri (ca tot se apropie 1 mai…), petreceri sau pur si simplu pentru micul dejun.

Au avantajul ca se pot face din timp, congela si coace cand avem nevoie. Se pot pastra 1-2 luni la congelator,

congelate initial pe o suprafata plana, apoi puse in pungi zip-lock sau caserole cu capac.

Noi le-am consumat cu un sos de rosii, home-made, insa merge la fel de bine si cu ketchup sau fara.

Ne trebuie:

un aluat de foietaj de 800 g

Pentru umplutura:

3 cepe

4 linguri de ulei

500 g ciuperci (brune am folosit eu)

1/2 legatura patrunjel

sare, piper

Pentru deasupra:

1 ou

susan, mac

Pentru sos:

1 conserva rosii Sun Food

5 catei de usturoi mari

1/2 lingurita zahar

1/3 lingurita sare

1/3 lingurita oregano

Pentru sos am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti.

– cantitati pentru cca 45 bucati –

Cum se fac:

Lasam foietajul sa se dezghete la temperatura camerei (sau peste noapte in frigider).

Calim ceapa tocata marunt in ulei, cu sare cca 5-7 minute. Adaugam apoi ciupercile tocate destul de marunt

si lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand se evapora toata apa.

Stingem focul si adaugam piper (mie imi place sa pun mult) si patrunjelul tocat marunt.

Luam una din cele doua foi de foietaj (pachetele de 800 g au doua foi), iar pe cealalta o pastram la frigider.

Intindem usor aluatul de foietaj pe o suprafata infainata si decupam cercuri/patrate

in mijlocul carora punem 1 lingurita de umplutura. Pliem si sigilam cu o furculita marginile.

Eu am folosit o forma cu care m-am cam chinuit, dar voi puteti face si varianta cu furculita, daca nu aveti forma de genul asta.

Am uns marginile cu ou batut, pentru a nu se desface la copt.

Cand sunt gata umplute pateurile din prima foaie le dam la congelator, pe un platou intins, pentru minim o ora

(daca vrem sa le coacem in aceeasi zi) sau pentru mai multe ore daca le coacem in alta zi…

Initial nu le-am congelat si au cam “explodat” in cuptor, asa ca daca vreti sa stea “cuminti” si frumusele 😛 le congelati ca mine.

Asa arata cele “explodate” 😛

Marginile ramase din aluat dupa decupare le-am framantat usor si am intins o alta foaie, nu le aruncati! 🙂

Le punem in tava, ungem cu ou si presaram susan sau mac deasupra si le coacem, congelate, la cuptorul preincalzit la 200 C pentru 15-17 minute.

Pentru sos:

Prajim 4 catei de usturoi taiati felii in ulei pentru 10-15 secunde in ulei (atentie, nu mai mult, sa nu se arda!),

adaugam rosiile cuburi, sare, zahar si oregano si il lasam sa fiarba la foc mic cca 15-20 minute,

pana capata o consistenta mai groasa si se evapora lichidul in exces, amestecand din cand in cand.

In ultimele 5 minute punem si cel de-al 5-lea catel de usturoi zdrobit (pentru aroma mai intensa).

Lasam sa se raceasca si pasam cu blenderul de mana pana obtinem un sos fin.

Enjoy!