pate de ficat

Imi place mult pateul de ficat si recunosc cu mana pe inima ca mai calc stramb

si mai mananc si din cel din comert cand nu am timp/chef sa il fac eu.

Ceea ce nu va sfatuiesc si pe voi, mai ales daca aveti copiluti, nu le dati din cel din comert, este plin de prostii.

Se face foarte simplu acasa, stii ce ai pus si el si este de-li-cios!

Asta este numai una din variantele in care se poate pregati. O sa mai revin si cu altele.

Ne trebuie:

cca 800 g ficat de pui

150 g unt (120g + 30g)

cca 500-600 ml lapte

2 foi de dafin

1/2 lgt cimbru

1 lg legume deshidratate (optional)

5 catei de usturoi

sare, piper

Cum se face:

Spalam bine ficatul de pui si il punem la fiert in lapte cat sa il acopere (cca 500-600 ml).

Punem foile de dafin, cimbrul, legumele deshidratate (se gasesc in plafaruri,

pentru o aroma mai buna, dar puteti sa le omiteti).
Atentie, nu puneti sare deocamdata.

Lasam sa fiarba cca 20-25 de minute.

Cu 5 minute inainte de a-l lua de pe foc adaugam si cateii de usturoi curatati si zdrobiti cu

lama cutitului (nu este nevoie sa il pisati sau sa il taiati felii).

Scoatem ficatul din cratita cu o spumiera, il lasam putin sa se racoreasca, apoi il punem

in robotul de bucatarie impreuna cu untul aflat la temperatura camerei – 120 g.

Mixam bine, adaugam sare dupa gust si piper din belsug.

Topim cele 30 g de unt, punem pateul in boluri/tavite/borcane,

turnam untul topit deasupra si pastram vasele la frigider, acoperite cu capac/folie alimentara cca 2-3 zile.

Daca il puneti in borcane acoperite cu capac cred ca merge pastrat 4-5 zile (la mine nu a rezistat atat..).

Stratul de unt impeidica oxidarea pateului si intarirea lui la suprafata.

Foarte bun, daca nu l-ati incercat inca, este timpul 🙂

Enjoy!

pate de ficat 1