Imi place mult pateul de ficat si recunosc cu mana pe inima ca mai calc stramb
si mai mananc si din cel din comert cand nu am timp/chef sa il fac eu.
Ceea ce nu va sfatuiesc si pe voi, mai ales daca aveti copiluti, nu le dati din cel din comert, este plin de prostii.
Se face foarte simplu acasa, stii ce ai pus si el si este de-li-cios!
Asta este numai una din variantele in care se poate pregati. O sa mai revin si cu altele.
Ne trebuie:
cca 800 g ficat de pui
150 g unt (120g + 30g)
cca 500-600 ml lapte
2 foi de dafin
1/2 lgt cimbru
1 lg legume deshidratate (optional)
5 catei de usturoi
sare, piper
Cum se face:
Spalam bine ficatul de pui si il punem la fiert in lapte cat sa il acopere (cca 500-600 ml).
Punem foile de dafin, cimbrul, legumele deshidratate (se gasesc in plafaruri,
pentru o aroma mai buna, dar puteti sa le omiteti).
Atentie, nu puneti sare deocamdata.
Lasam sa fiarba cca 20-25 de minute.
Cu 5 minute inainte de a-l lua de pe foc adaugam si cateii de usturoi curatati si zdrobiti cu
lama cutitului (nu este nevoie sa il pisati sau sa il taiati felii).
Scoatem ficatul din cratita cu o spumiera, il lasam putin sa se racoreasca, apoi il punem
in robotul de bucatarie impreuna cu untul aflat la temperatura camerei – 120 g.
Mixam bine, adaugam sare dupa gust si piper din belsug.
Topim cele 30 g de unt, punem pateul in boluri/tavite/borcane,
turnam untul topit deasupra si pastram vasele la frigider, acoperite cu capac/folie alimentara cca 2-3 zile.
Daca il puneti in borcane acoperite cu capac cred ca merge pastrat 4-5 zile (la mine nu a apucat sa stea atat..).
Stratul de unt impeidica oxidarea pateului si intarirea lui la suprafata.
Foarte bun, daca nu l-ati incercat inca, este timpul 🙂
Enjoy!
Ai dreptate,chiar este timpul sa-l incerc,evident reteta asta,arata tare bine si am o poooftaaa.Pupici multi Edith(love your name :D)!
Foarte buna reteta! Si eu prefer tot pateul facut in casa. Cele din comert au “bonus” tot felul de E-uri, potentiatori etc. care ne ruineaza sanatatea. Despre cele vegetale nici nu mai vorbesc … mai ales pentru cei care vor sa tina post si se gandesc ca vor fi mai sanatosi mancand pateu vegetal.
Wow, super bun!!
II dau like!!! Sunt fan pateu!
Aoleu colesterolul meu 🙂
Pregatim destul de des pateu in casa, in special petru petreceri. Chestia cu untul pe deasupra este ingenioasa, imi place.. nu mi-a trecut prin cap 🙂
NUUUU pateului din comert!DAAAAA pateului facut in casa!!arata super pateul tau si foarte sanatos!O zi buna!!
foarte gustos si facut in casa fara e-uri;merita si este f. gustos
Delicios !
MAi mancasem pate facut in casa doar din bucataria mamei, dar ea nu-l fierbea in lapte. Am incercat si eu reteta ta astazi si a iesit delicios. Numai ca am facut prea putin (am avut doar vreo 250 g de ficat) si acum inca ne este pofta … Mai facem! 🙂
Delicios! si eu il fac fiert in lapte.Da’cocotica aia a ta e tare dragalasa!
Dupa o asa reteta minunata cine sa mai cumpere pateu din comert, o probez si eu in weekend. Si imi place pagina ta de facebook.!!!
am adaugat reteta la dosarul cu retete din bucatarie; asta insaemna ca am facut pateul si sigur il voi mai face. baietelului meu de aproape 11 luni i-a placut la nebunie. maine ii fac papanasi fierti cu branza. mersi din nou Edith.
ma bucur ca ti-a placut, Oana! 🙂
Am facut si eu. Foarte bun a iesit. Multumesc pentru reteta!
cu placere, Adela! Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Multumesc pentru reteta, am sa-l incerc sigur, arata superb si dupa ingrediente o sa aiba un gust excelent. Sint un Fan al pateului. Roswitha
Nu am mai facut pate de ficat acasa pana acum. Chiar trebuie sa-l incerc. Multumesc Edith de reteta, esti geniala.
Am facut si eu la un moment dat un pateu din ficatei de pasare. Nu mai tin minte reteta. Ma tenteaza sa o incerc pe aceasta.
Daca n-am scris comentarii la reteta asta pana mi s-a acrit 😉 sper sa-l ia macar acum ,ca ma las pagubasa 😉 Ideea e asta: imi place mult! Edi e terminat dupa pate, asa ca mereu avem in casa! Ce mai adaug eu in plus e Marsala – asta pentru mine separat ;)) sa nu-l betivesc pe pici! Haidi ti pup!!
Of, ce rau imi pare ca nu merg comentariile mereu 🙁
Am mai auzit de alcool pus in pate, dar nu am incercat. E musai 🙂 pup!
Am incercat si eu reteta, e foarte bun..dar e destul de solid incat nu pot sa il intind pe felia de paine.de ce oare? Felicitari pentru retete…minunate.
Raluca, ai respectat cantitatile date de mine?
Daca da, atunci mai lasa-l la temp. camerei sa se mai inmoaie untul din el.. si nu va mai fi asa tare..
Desi eu il puteam intinde pe paine si imediat dupa ce il scoteam din frigider..
Daca nu si nu, taie-l felii subtiri (ca pe un salam) si le pui pe felia de paine. Dar totusi e ciudat.
Chiar astept sa-mi spui daca ai respectat cantitatile. 🙂
Da,am respectat cantitatile. Nu stiu ce s-a intamplat dar o sa il mai fac alta data sa vad cum o sa fie. Multumesc pentru raspuns.
hm… ai pus sare cand a fiert ficatul cumva?
Nu,sare (si piper) am pus cand era in robot.
Bun pateul. Acum trebuie sa gasesc o solutie sa il manance si piciul 🙂
Deci am facut si eu minunatia asta de pate! E super gustos. eu cica gustam sa vad de sare si piper insa as fi fost in stare sa il mananc pe tot inca din blender :)))
De data asta am avut doar 500 gr ficat, insa sapt viit cumpar o cantitate serioasa si fac. mai ales ca astept si oaspeti. o sa ii dau pe spate la micul dejun:))
Eu am pus unt pana a ajuns la consistenta pe care am dorit-o eu , asa ca n-am avut pb ca nu s-ar intinde. Vorba reclamei, o fi si el obosit :))
Multumesc Edith pt reteta!!!!
Dorina, ma bucur mult ca ti-a placut 🙂 Asa este cu gustatul pentru potrivit de sare, si eu patesc la fel :)))
Te mai astept cu drag sa incerci si alte retete 🙂
Weekend frumos!
Oare ar merge si la dukan? dar fara unt.
cu siguranta merge si la dukan. Inlocuieste untul cu branza dulce Lacteea de ex 🙂
Am cautat mai multe retete inainte de a ma apuca de treaba dar ma bucur tare ca am mers pe reteta ta. Celelalte includeau smantana de gatit si o gramada de alte ingrediente care chiar nu sunt necesare. Reteta ta e simpla iar rezultatul a fost absolut delicios.
ma bucur ca ti-a placut 🙂
te mai astept!
f niteresanta reteta ta m-am si apucat de facut acum am pus la racit deabia astept sa vad cum iese
Nicoleta, sper ca ti-a placut 🙂
…am pus reteta la favorite. Poate ma mai salveaza cu micul dejun pt fii-mea, ca e jale…nimic nu-i place. Am mai incercat o singura data pateul la ea, unul cumparat, bio cica. Nu i-a placut! Poate asta are succes!
sper ca i-a placut micutei tale 🙂
Deci vreau sa spun ca imi place la nebunie site-ul tau si am facut o multime de retete din categoria pui,prajituri si supe/creme si sunt delicioase:),problema e ca sunt tare pofticioasa si nu stiu care reteta sa o fac prima data:))) acum as vrea sa incerc si pateul dar intrebarea mea este daca iasa foarte mult pateu din cantitatile de aici,deoarece momentan sunt numai cu fiuletzul meu acasa si nu putem manca foarte mult:D.Mersi mult pt toate retetele gustoase
Roxxy, poti face doar jumatate de cantitate daca esti doar tu cu baietelul. Oricum, proaspat este mult mai gustos 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept 🙂
Buna, Sunt Irina
La robot se da numai ficatul, nu? fara compozitia in care a fiert…… si restul, nu?
Multumesc
Buna Irina,
“Scoatem ficatul din cratita cu o spumiera, il lasam putin sa se racoreasca, apoi il punem in robotul de bucatarie impreuna cu untul aflat la temperatura camerei – 120 g.” Deci da, doar ficatul nu si restul luchidului in care a fiert.
Minunat! Foarte apetisanta poza
Multumesc, Carol!
Poate il incerci, este f bun 🙂
Acum sunt prinsa cu dulceturile. Chiar ar trebui sa fac si eu pateu in casa. Superb ce pregatesti.
Multumesc, te astept cu impresii cand il inceci 🙂
Dragă Edith,
Am făcut rețeta. A ieșit o minunăție! A avut un succes nebun!
Îți mulțumesc! 🙂
Cu placere! Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Mama făcea pate de ficat de pui, mi-ai adus aminte de ea 🙂 Mama punea și castraveciori murați tocați mărunt și un praf de nucșoară
Nu ma dau in vant dupa nucsoara, insa combinatia cu castraveciori murati sigur e bunaaa 🙂
Tare bun, l-am mai facut de cateva ori <3 As vrea sa mai fac si ma gandeam, oare se poate congela?
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Sincer, nu stiu cum se comporta untul congelat. Poti incerca cu o cantitate mica si vezi, cred ca-i singura solutie 🙂
Gata, e la congelator! Astept… 🙂
Astept sa-mi spui cand il dezgheti. Chiar sunt curioasa 🙂
Am revenit 🙂
Gustul a rams la fel, dar parca a devenit ceva mai greu tartinabil. Sau poate doar nu am avut rabdare sa-l tin suficient la temperatura camerei 😉
Sigur am sa mai congelez!
Ma bucur ca a fost ok, da il poti lasa mai mult, sau si mai bine, la frigider peste noapte, sau mai mult, ca la temperatura camerei lasat prea mult sa nu fie probleme.. 🙂
Tocmai am facut din nou. Si parca a iesit chiar mai bun decat data trecuta, cu textura mai cremoasa. Am pus si doua borcanele la congelator 😉
Iti multumesc pentru inspiratie!
Ma bucur tare 🙂
Buna, am pus pateul in frigider, dar voiam sa stiu daca se poate consuma si mai devreme sau doar dupa 2-3 zile.
Cristina, ma bucur ca ai incercat pateul.
Acesta se poate consuma imediat, am spus in reteta cat se poate pastra in firgider ca valabilitate (2-3 zile) 🙂
“pastram vasele la frigider, acoperite cu capac/folie alimentara cca 2-3 zile”
Multumesc mult, se pare ca am inteles eu gresit 🙂
sau nu m-am expirmat eu prea clar 🙂
Cu placere! Sper ca ti-a placut 🙂
Acum l-am făcut și eu însă are o culoare închisă, nu așa roz . Care să fie cauza oare?
Lucia, nici a meu nu este roz… Depinde cum este calibrat monitorul tau sau daca te uiti de pe telefon.. ele nu redau culoarea fotografiilor chiar fidel 🙂
Important este gustul. Ti-a placut? 🙂