Pastitsio sau lasagna greceasca. Este un soi de variatiune a retetei originale pentru ca eu nu am facut sos bechamel
si nici nu am avut 3 straturi in sectiune: paste la baza, carnea la mijloc si sosul bechamel deasupra.
Si nici n-am pus ciuisoare sau nucsoara, scortisoara mi s-a parut suficienta (dar voi daca preferati si mai aromat, puteti pune).
Dar per total, ca gust este acelasi lucru 🙂
Ne trebuie:
200 g paste
Pentru sosul cu carne:
cca 400 g carne de porc tocata (puteti folosi amestec, pui..)
o ceapa mare
o conserva de rosii Sun Food
1 lingurita scortisoara
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
Pentru sosul cu branza:
200 ml smantana pentru gatit
100 ml lapte
100 g parmezan ras
cca 150 g iaurt grecesc
– cantitati pentru cca 4 portii –
Cum se face:
Calim carnea + 1 lingura de ulei, sare si piper (daca este grasa, nu mai adaugati ulei) pentru cca 15 minute, acoperit,
amestecand din cand in cand, pana incepe sa se rumeneasca.
Adaugam ceapa tocata marunt si mai lasam pe foc cca 10 minute, amestecand din cand in cand.
Adaugam rosiile din conserva, scortisoara si lasam sa fiarba acoperit cca 10 minute, amestecand din cand in cand.
La sfarsit oprim focul si punem patrunjelul tocat.
Intre timp fierbem pastele al dente (eu am folosit penne integrale) si facem sosul de branza.
Infierbantam bine smantana lichida si laptele apoi adaugam parmezanul. Inchidem focul si adaugam iarutul grecesc.
Omogenizam.
Adaugam pastele fierte peste sosul de carne si omogenizam bine.
Intr-o tava (unsa cu ulei daca nu este antiaderenta), punem pastele amestecate cu carnea,
iar deasupra turnam sosul de branza.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20 minute +5-10 minute pe functia de grill ca sa se rumeneasca deasupra.
Bun si aromat!
Enjoy!