Mai este destul de putin pana ne luam la revedere de la aromatele (mai mult sau mai putin, dupa noroc..) capsuni.
Nu uitati sa va faceti provizii la congelator, pentru mai tarziu 🙂
Astazi avem niste jeleuri minunate de capsuni pe care cu siguranta cei mici le vor adora.
Eu le-am facut cu indulcitor Xylitol si evident ca am mancat si eu 😀 desi nu am voie.
Fetele care tineti dieta Dukan si sunteti la croaziera, voi sa nu faceti ca mine :)))
Ele se pot consuma doar de cei care sunt la Consolidare sau Stabilizare.
Puteti folosi si alte fructe: cirese, visine, caise, piersici.
Ne trebuie:
700 g capsuni
150 g zahar (eu am pus Xylitol)
14 g de gelatina (7 foi)
zeama de la 1/2 lamaie
inca 2 lg de zahar pentru desupra
Cum se fac:
Capsunile se spala in mai multe ape si se curata de codite.
Le taiem bucatele mici (asta ca sa nu mai bagam blenderul in ele la sfarsit)
si le punem la fiert impreuna cu zeama de lamaie si zaharul/indulcitorul.
Fierbem cca 40-50 de minute, amestecand din cand in cand.
Pasam putin cu furculita daca mai raman bucati mai mari de capsuni.
Hidratam gelatina pt 5 minute, apoi stoarcem bine foile de gelatina de apa
si le punem peste capsuni (la care am stins deja focul, dar nu s-au racit).
Omogenizam bine.
Turnam compozitia intr-o tavita captusita cu folie de plastic, lasam sa se racoreasca si
pastram la frigider pt minim 5-6 ore (eu am lasat peste noapte).
Taiem compozitia cubulete si punem jeleurile pe un platou intins, sa nu se atinga intre ele
si le lasam la temperatura camerei, intru-n loc racoros cca 24 h.
Le dam apoi prin zahar/indulcitor si le mai lasam inca 10-24 h la temepratura camerei sa se “usuce” mai bine
(la voi sper sa reziste, la mine nu au rezistat, si dupa cum se vede in poze,zaharul se topea
pentru ca nu au stat la temperatura camerei deloc, le-am dat prin zahar imediat ce le-am scos din frigider).
Daca vreti ca zaharul sa ramana intreg pe ele, fara sa se topeasca, procedati ca mai sus.
Asta-i tot!
Enjoy! (daca vreti, langa o limonada de capsuni)
Imi plac mult, iar pozele sunt de poveste! 🙂
O sa incerc si eu, desi, vorba ta, nu cred ca rezista 48 h sa nu ne atingem de ele :)))
arata bine!
Arata de vis!!
Pai cum sa ti asa ceva pentru 24 de ore si sa nu te atingi de ele :). Poate daca pleci de acasa?
Ce frumos !!!
Adica, ar trebui sa salivez pe langa ele 48 de ore??? :O Pai, cred ca ar/as rezista, cum sa nu! Mai iau cate una din cand in cand ca sa “testez” textura, dupa care, cand mai raman 1-2 bucati plec de acasa o zi si-o noapte … lol.
Doamne, Edith, ma ucizi incet cu pozele astea!
Fiica-mea ar fi foarte interesata de jeleul asta!Poate ii fac o surpriza:)
Superbe poze…..si reteta….tocmai le-am pus in tavita…abia astept sa le degust maine.
Felicitari
wow, arata superb! de cand asteptam eu postarea aceasta 🙂
sunt superbe si mega delicioase! Abia astept sa le fac si eu! Pupicei
Va multumesc frumos!! Ma bucur ca va plac 🙂 E cam greu ce-i drept sa ne uitam la ele 48 h :)) D-aia la mine nici nu au rezistat, poate rezista la voi 😉
Elena, Ana Maria, va astept cu impresii 🙂
Uite ca am revenit si cu impresiile…tot ce pot sa spun ca au fost absolut delicioase…desi recunosc ca dupa ce le-am scos din frigider le-am dat gata…deci nu stiu cum ar fi fost daca le lasam sa se “usuce”
Multumesc de reteta…o astept inca de cand ai pus teasing-ul pe facebook.
Pozele si retetele tale sunt minunate, felicitari !
:*
Ana Maria, ma bucur tare ca ti-au placut 🙂
Poate mai faci o tura si alea rezista sa le “usuci” putin 😉
Au o alta consistenta si sunt parca si mai bune 😉
Te mai astept!
Ce frumusele sunt… Ii fac si eu piticului meu maine!
Din astea mananci cat mai multe ca parca niciodata nu se saturi de ele.Pup!
Mmmmm ce bunatate!!!!
iar m-ai “lovit” sa stii ca o sa le savurez langa o limonada cu ghimbir sau o socata cu capsune… asta dupa ce cumpar gelationa si le prepar, bien sur
Chiar nu stiam ce sa mai fac cu capsunile din gradina, sigur am sa testez si eu daca rezist ispitei de a nu ma atinge de ele 48 de ore :))
Draga Edith, ma bucur ca te-am descoperit si de abia astept sa mesteresc cat mai multe retete de pe blog. Am o mica sugestie: Scrisul mi se pare deosebit de mic si de obositor. Cred ca daca l-ai mari la 11 sau 12 ar fi perfect. Ochii imi obosesc cam repede incercand sa citesc retetele :(.
Sper sa tii seama de recomandarea pe care ti-am facut-o si iti urez multa inspiratie pentru retetele noi.
Flores
Draga Flores, am marit putin fontul, sper sa fie ok acum. Mie mi se pare mare, sper sa nu li se para si altora. Dar daca il dau mai mic decat este acum, iar o sa fie mic. Nu am setari pentru dimensiune decat in procente, e ciudat cumva..
Te mai astept!
Edith, am fost plecata in concediu si ia uite peste ce minunatii dau la tine de cand nu am mai intrat.
Am zis ca, acum ca m-am intors ma apuc de dukan asta al tau, musai :)) Ca prea bine arata tot ce faci 😉
Weekend frumos iti doresc!
Amelia, sper ca ai avut un concediu frumos 🙂 Si eu abia il astept pe al meu 🙂
Daca incepi dieta dukan, te astept cu drag sa te inspiri. Si daca nu o incepi, eu tot te astept 😉
o zi faina!
ce bine arata! eu cred ca le voi pune putin in deshidrator, sa le ajut sa se usuce mai repede!
Adnia, e perfecta ideea cu deshidratorul 🙂
Te astept sa-mi spui cum ti-au placut 🙂
Ce bunatate, trebuie neaparat incercat.In we merg la cules de capsuni si o portie o rezerv pentru jeleuri.Ai idee cat pot fi pastrate?
Johanna, habar nu am, ca la mine nu au rezistat nici sa se usuce cele 48 h :))) Banuiesc ca 3-4-5 zile tin, intr-o cutie inchisa, dar eventual cu putina aerisire, sa nu se faca condens si sa se topeasca zaharul.. 🙂
Superbe poze! Crezi ca merg înlocuite foile de gelatina cu un pliculeț de gelatina praf?
Multumesc! 🙂
Sigur, potipune gelatina granule, dar nu un plic ci 14g (ar veni cam 1 plic si jumatate, plicurile cu granule de la Dr Oetker stiu ca au 10g).
Sa respecti instructiunile de pe ambalaj pentru preparare, insa sa o dizolvi pe baie de abur in doar 2-3 lg de apa – nu 500 ml parca.. cat zice acolo.
Ideea cu foile de gelatina e ca numai trebuie dizolvate in lichid (asa nu mai subtiezi compozitia in care le pui cu apa in care a trebuit sa le dizolvi..) si sunt vegetale. Gelatina granule este animala si miroase tare urat cand o prepari, dupa nu mai miroase..
Buna Edith! Pot fi facute cu dovleac sau rubarbar? Ca mi-ar placea sa le incerc acum, in croaziera 😀
Sigur (daca rubarba este permisa in croaziera…). Eventual adaugi esenta de capsune 😉
Rubarba este permisa, e considerata leguma 😀 Am facut dulceata din ea (am pus esenta de capsune si in ea) si a iesit buna, dulce-acrisoara, dar cam prafoasa (am impresia ca asa e planta asta). Mai sunt unele retete de prajituri pufoase cu rubarba, poate vrei sa experimentezi 🙂 o poti gasi la Billa.
cat xylitol se pune ? 150 gr ca si zaharul ? ms
da, xylitolul are cam aceeasi putere de indulcire cu a zaharului.
Arata splendid! Cred ca voi inlocui jeleurile cumparate cu acesta reteta