Uite ca mai vin si cu retete de post, asa, sa nu va suparati pe mine 🙂
Este prima data cand fac humus, varianta araba la fasolea batuta, mai rapida, daca folisiti naut fiert corservat.
Personal , prefer fasolea batuta, daca ar fi sa aleg intre cele doua.
Ne trebuie:
2 conserve de naut
4 catei de usturoi
2 lg de tahini – pasta de susan
(eu am pus 6 lg de ulei de susan pt ca nu am avut tahini)
3 lg ulei de masline
3-4 lg de iaurt cremos (optional)
1-2 lg zeama de lamaie
sare, piper
seminte de pin, sumac – pt ornat (optional)
Cum se face:
Simplu de tot. Scurgem nautul de apa (pastram lichidul deocamdata).
Punem nautul intr-un robot de bucatarie, adaugam usturoiul feliat, sare, piper, uleiul de masline si cel de susan, 3-4 lg din lichidul in care a fost nautul, iaurtul (optional, eu am pus iaurt si am renuntat la zeama de lamaie)
si mixam bine pana obtinem o pasta fina si omogena.
Daca este prea vascos, mai adaugati cateva lg din lichidul de la naut pana obtineti consistenta dorita.
Punem intr-un bol, turnam deasupra putin ulei de masline si ornam cu putin sumac si seminte de pin (optional).
Sevim cu paine naan daca avem.
Enojoy!
Revin cu reteta pentru naan cat de curand, sunt niste painici delicioase.
Concluzii: Personal, prefer fasolea batuta. E drept ca humusul se face mai rapid daca avem naut fiert la conserva. Dar la fel de adevarat este ca gasim si fasole alba fiarta la conserva, deci… fiecare dupa preferinte 🙂
Il puteti servi si cu lipie arabeasca, daca nu aveti naan.
Rupeti fasii din naan/lipie si luati cu ele humusul din bol. E muuult mai gustos asa decat mancat cu furculita :))
Si mie imi place hummus-ul insa voi prefera meu fasolea batuta.Chiar o sa fac saptamana asta, mi-ai facut pofta. 🙂 Pupic! :*
Arata foarte bine..vorba ta varianta fasolii frecate:)
Nu am mancat niciodata naut ..dar am sa incerc odata.
Pupici
Si eu fac hummus, tot cu naut la conserva, desi e mai gustos cel fiert in casa. Pasta de susan -tahine- joaca rolul principal in aceasta reteta, ii schimba gustul radical! cum nu agreez iaurtul nu l-am folosit niciodata in hummus, doar lamaie. Te sfatuiesc sa incerci si asa, e f gustos!!!
CLAUDIA
nici mie nu-mi place prea tare humus cu totul.dar in alianta ci fasolea noastra e super !
Absolut delicios Edith !!
Iti urmaresc de ceva vreme blogul si chiar am incercat retetele tale. Sunt delicioase! Bineinteles ca mie nu imi ies la fel de aspectoase, dar ma multumesc daca imi ies macar de nota 8 din prima 😛 Am facut si eu o varianta de hummus, tot cu naut (fiert) dar am pus la el si cartof fiert, morcov fiert, ardei rosu si ceapa calite in ulei, zeama de lamaie, chimen macinat, susan putin prajit,usturoi si ulei. Chimenul schimba gustul cu totul, iar cartoful si morcovul ii dau o aroma deosebita!
Ioana, ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine. 🙂
Sunt sigura ca au iesit frumoase si ale tale, la mine contribuie si fotografiile pt aspectul final 😉 Asa ca nu te descuraja 🙂
Cred ca si varianta ta cu morcov, ardei, chimen si mmm ceapa prajitaaa, a fost delicioasa 🙂
Te mai astept!
draga edith, am o intrebare la tine: cu ce blender faci humusul si pateul de ficat? blenderul stick? (mie nu-mi ies asa fine); pe de alta parte nu stiu cum le-as face cu blenderul stick pt ca ale mele nu-s asa lichide.. ; multumim pt retete! esti de mare ajutor 🙂 azi am ,,indulcit,, niste prieteni cu mousse-ul de caise dupa reteta ta (in loc de gelatina am pus seminte psylium dizolvate in compot 🙂 si a fost bine)
Nu folosesc blenderul stick, ci un robot de bucatarie, cum se vede si in poze. Din acela cu lama in forma de S. Trebuie mixat mai mult sa devina mai fin, iar din cand in cand, ce se urca pe pereti, il aduni in jos, in recipient, aproape de cutit 🙂 Nu stiu daca merg facute cu blenderul stick, poate doar hummus-ul, dar pate-ul nu cred.
Ma bucur ca v-a placut mousse-ul. A fost si mai sanatos cu taratele de psyllium 🙂