Biscuiteii astia, desi nu sunt cei mai aspectuosi din lume, sunt cu siguranta printre
cei mai buni pe care i-am mancat. I-am facut deja de doua ori si s-au “topit” instantaneu.
Ne trebuie:
200g zahar brun
100 g unt moale sau margarina
1 ou (galbenus separat de albus)
1/2 lingurita vanilie
140 g faina
1/4 lingurita sare
75 g nuci maruntite fin
gem de care va place
(eu am pus de prune cu piersici)– cantitati pentru 35 de bucati –

Cum se fac:

Se mixeaza zaharul (puneti neaparat zahar brun, daca nu toata cantitatea, macar partial)
untul, vanilia si galbenusul.

Se adauga faina. Se obtine o coca destul de tare:

Se pune coca la frigider impartita in 2.

Luam pe rand cele doua bile si le transformam in bilute diametrul de cca 2 cm
(lucrati repede cu coca pt ca se inmoaie f repede).

Bilutele astfel obtinute, se dau prin albus batut, apoi prin nuca.
Se pun pe tava la distanta de 2 cm intre ele.

Se apasa fiecare bila in centru cu degetul mare (eu am folosit coada unui curatator de cartofi).

Asa aratau inainte de a le da la cuptor:

Se coc la 180 grade vreo 10 minute sau pana sunt gata (la mine a durat vreo 15 minute).
Sa le mai controlati din cand in cand, pt ca au tendinta de a se “imprastia” in timpul coptului
si nu-si mai pastreaza forma rotunda uniforma.
Inainte sa le scot din cuptor cu vreo 3-4 minute, le-am scos, “remodelat” putin cu ajutorul cutitului pe parti
si cu ajutorul unei cozi de lingura cilindrica, am mai apasat pe adancitura din mijloc.
Suna complicat, dar va asigur ca nu este… Photobucket
Asa aratau scoase de la cuptor:

Se lasa sa se raceasca 1 minut apoi se pun pe platou.
Dupa 30 minute se umplu cu gem
(eu am pus de prune cu piersici – mi se pare ca gemul acrisor merge cel mai bine cu nuca…).
Daca vrei ca gemul sa stea mai “teapan” si sa nu se lipeasca din cauza lui fursecurile intre ele,
puteti fce ca mine: am dizolvat 1/2 lingurita de gelatina (sau poate chiar mai putin) in putina apa
– conform instructiunilor – si am amestecat cu gemul.
Apoi, nu le suprapunem, lasam gemul sa se intareasca (eventual undeva la rece).

Sunt minunate! Putin crocante in prima zi datorita zaharului brun, dar se topesc in gura.
Dupa o zi se mai inmoaie dar raman la felde delicioase.
Vi le recomand cu incredere. Eu sunt fan declarat Photobucket.

Se pastreaza mai multe zile in casolete.