Am gasit de curand foietaj cu unt (cu siguranta exista mai demult, dar nu l-am vazut eu), proaspat, necongelat.
Cautam de mult pentru ca variantele existente pe piata sunt toate cu grasimi vegetale
(margarina – pe care eu evit cat pot sa o consum). Asa ca astzi am facut felii de mere in foietaj.
Insa, ca sa fie de post, puteti folosi foietaj fara unt.
Foaia mea a avut 230 g, insa foile clasice de foietaj au 400 g, deci vor trebui mai multe mere. Va orientati 🙂
Ne trebuie:
2-3 mere
230 g foietaj
2 linguri zahar brun
3 linguri nuci tocate grosier
1/2 lingurita scortisoara
1 lingura gem de caise pentru deasupra (sau alt gem)
Cum se face:
Curatam merele de coaja, le scobim de cotor cu ustensila speciala, apoi taiem felii de cca 0,5-0,7 mm grosime.
(Daca nu aveti acea ustensila de scos cotorul, puteti taia merele rondele si cu varful unui cutit indepartati cotorul.
Ne trebuie o gaura in mijloc pentru infasurarea cu fasiile de foietaj. Sau scobiti cu o forma de metal rotunda pt decupat pasta de zahar).
Eu am mai largit puuutin gaura facuta de ustensila de scos seminte, pentru a avea loc pentru toate fasiile de aluat.
Aluatul de foietaj il dezghetam la frigider si il taiem fasii de cca un deget grosime, apoi fasii mai scurte de cca 5-7 cm lungime,
in functie de cat de mari sunt merele.
Este recomandat sa lucram cu foietajul rece, altfel (cel cu unt cel putin) se lipeste de degete.
Punem merele astfel “costumate” 🙂 in tava, pe hartie de copt si le ungem cu gem de caise/piersici, miere, sau ce vreti voi,
pentru a face aderenta cu zaharul si nuca de deasupra.
Facem un amestec din nucile tocate grosier, zaharul brun si scortisoara, pe care il presaram peste mere.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180-190 C pentru cca 20-25 minute. Atentie sa nu se arda.
Dupa ce le scoatem din cuptor, calde, le putem pudra cu zahar pudra, daca merele folosite sunt acrisoare.
Am postat pe instagram un reel cu filmulet din timpul preprararii.
Enjoy!
Nu înțeleg cum au fost ” costumate” și nu am nici Instagram… vă rog să – mi dați mai multe detalii.
Fasiile de aluat de foietaj se pun din loc in loc pe cercul feliei de mar, le bagi pe gaura din mijloc si le “lipesti” dedesubt. Pui asa 4-5-6 fasii de foietaj, in functie de marimea feliei de mar.
Sper ca am fost destul de clara…
Daca dai click pe cuvantul instagram iti afiseaza vide-ul si fara cont 🙂
Buna!
Poti te rog sa spui de unde ai luat aluat ( foietaj) cu unt si cum se numeste?multumesc!
Liliana, era un aluat proaspat (nu congelat) luat de la Kaufland, parca marca proprie, insa nu stiu daca mai este acum. Il aveam in congelator de cateva luni bune, ratacit pe acolo, deci nu stiu daca se mai gaseste.