Cui nu-i plac crackers-ii? Desigur, cei nesanatosi plini de grasimi hidrogente din comert 😛
Asa ca am cautat o varianta de crackers sanatosi, cu faina de secara si faina de in,
pe care ii putem rontai fara remuscari in orice moment al zilei. Sunt foarte satiosi, nu putem manca
un castron odata cum facem cu cei cumparati :)) Si au avantajul ca sunt si de post.
Ne trebuie:
180 g faina de secara
50 g faina de in
2 lg tarate de grau
2-3 linguri chia (optional)
1 lgt zahar/xylitol
1 lingurita sare
80 g ulei de palmier (sau de masline) – cantarit
150 ml apa calduta
– cantitati pentru cca 120 bucati de 3,5 x 3,5 cm –
Acestea sunt fainurile folosite, le gasiti in orice plafar sau superrmaket mai dotat:
Cum se fac:
Amestecam faina cu xylitol, sare, seminte de chia si taratele de grau.
Turnam deasupra uleiul de palmier (pe care eu l-am cantarit) – atentie, sa fie lichid,
apoi turnam treptat apa calduta. In functie de faina este posibil sa nu va intre toata.
Tebuie sa obtinem un aluat compact, fara parti uscate in el.
Impartim aluatul in 2 sau 3 (pentru a-l putea intinde mai repede) si intindem foaie de cca 1,5 – 2 mm grosime
pe o suprafata usor infainata. Taiem cu rotita zimtata sau nu in patratele de marimea pe care o dorim.
Punem in tava pe hartia de copt si coacem la cuptorul preincalzit la 200 C pentru 8-10 minute. Nu mai mult.
II lasam sa se raceasca 5 minute in tava, apoi ii transferam pe un gratar sa se raceasca complet.
Sunt bune, crocante si sanatoase. Daca nu va place gustul de in, este posibil sa nu va placa nici gustul lor,
asa ca puteti folosi alt tip de faina in loc.
Enjoy!
Nu i am incercat, dar pozele sunt excelente !!!!
Ala, multumesc!
Nu aveai cand sa ii incerci ca abia i-am postat pe blog, insa daca ii incerci sper sa fie pe gustul tau 🙂
Arata bine si sunt cert mai sanatosi decat orice se poate cumpara din oras.
Ii voi incerca si eu, pentru ca barbata-miu a dezvoltat o mare pasiune pentru crackersi de la o vreme si mananca destul de multi – nici nu vreau sa ma gandesc ce lucruri sinistre contin!
Alexandra, sper sa va placa. Voi mai posta o reteta de crackers cu unt de data asta, foarte buni si aia 🙂
Super prezentare!
Thanks for sharing your recipe. Its good to have a hearty snack once in a while
Thanks for visiting! 🙂
Buna Edith, am facut in seara asta reteta doar ca nu mi-au iesit asa inchise la culoare cum ti-au iesit tie. Am pus faina de ovaz in loc de in, aceasta ar putea fi cauza? Mutumesc!
Anca, faina de in este inchisa la culoare, asa cum se vede si in poza pe care am pus-o. Faina de ovaz este mai deschisa, aceasta a fost cauza. Oricum, mai deschisi sunt mai frumosi, nu? 🙂
Dar ti-au placut? 🙂
Au iesit foarte buni, in seara asta o sa fac si biscuitii integrali de post 🙂 (daca tot am materie prima). Te anunt cum au iesit. O sa pun stafide in loc de merisoare. Sper sa nu stric reteta.
Anca, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Te astept cu impresii si despre biscuitii integrali. Sunt tare buni si aia! N-ai de ce sa o strici 🙂
Edith , nu ma voi satura niciodata sa privesc pozele tale !!! Sunt superbe !!
Mltumesc mult, Adina! 🙂
ce bine arata!!!! oare pot sa inlocuiesc taratele de grau cu ovaz ? multumesc!
Taratele de ovaz sunt mai.. grunjoase. Cele de grau sunt mai fine. Poti incerca, si daca iese prea uscata compozitia, mai pui 1 lg de apa in plus..
Hei! I-am facut si eu doar ca ma cam bate timpul de coacere. Cuptorul meu este vechi si obosit si cu siguranta a trebuit sa cresc timpul de coacere. Ii las pana se simt uscati? Gen cand ii pipai in tava sa fie tari ca niste biscuiti? Sau se usuca dupa ce sunt copti si raciti complet? Merci!
Cat timp i-ai lasat si cum sunt? In functie de asta, hotarasti pe viitor…
Daca este preincalzit cuptorul, mai mult de 10 min nu cred ca ar tb sa ii lasi. Se intaresc dupa ce se racesc, la cuptor nu f mult.
Multumesc de reteta, sunt foarte gustosi! Spor in continuare! 🙂
Adina, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Te mai astept 🙂