Prin combinarea armonioasa a celor cinci elemente ale naturii – lemnul, focul, pamantul, apa si metalul – creati un mediu perfect in care va veti simti cel mai bine.
Mediul in care traiti este foarte important pentru a avea o viata linistita si armonioasa. Filosofia orientala Feng Shui ofera cateva indrumari pentru a crea un spatiu armonios din punct de vedere energetic. Cele 5 elemente reprezinta de fapt cinci tipuri de energii care ne inconjoara in permanenta. Asezate in diverse moduri in spatioul care ne inconjoara, creeaza armonii sau dis-armonii, deoarece exista cicluri cu impact pozitiv si impact negativ aura noastra.

O asezare constructiva a celor 5 elemente reprezinta amplasarea celor cinci elemente in asa fel incat sa stimuleze si sa genereze aparitia elementului urmator.
Exista un ciclu constructiv in natura – si deci si in feng shui – care se manifesta astfel:
FOC > PAMANT > METAL > APA > LEMN. Adica:
FOCUL prin ardere devine PAMANT.
Din PAMANT se extrage METALUL.
METALUL topit formeaza APA.
APA hraneste LEMNUL.
Iar LEMNUL prin ardere, produce iarasi FOC, si astfel ciclul o ia de la capat.

O asezare distructiva a ceor 5 elemente reprezinta amplasarea celor cinci elemente intr-o ordine care nu produce crestere si evolutie, ci creeaza dezordine si distrugere, inhiband manifestarea urmatorului element din ciclu, de fapt inversarea ciclului de mai sus, astfel:
FOC > METAL > LEMN > PAMANT > APA.
Adica: FOCUL topeste METALUL.
METALUL distruge LEMNUL.
LEMNUL absoarbe energia PAMANTULUI.
PAMANTUL inghite APA.
APA stringe FOCUL, deci trebuie sa evitati acesta combinatie a elementelor in mediul in care va aflati.

…………………………………………………………………

fs apa 1 - CELE 5 ELEMENTE DE BAZA IN FENG SHUI

ELEMENTUL APA este cel mai important pentru o armonie perfecta a mediului in care traiti. O mica fantana improvizata, un acvariu cu pesti sunt doar cateva detalii pentru a aduce elementul apa in camera dv. Elementul apa poate fi inlocuit cu:
culoarea ALBASTRA, NEAGRA
obiecte ondulate – ca valurile
imagini acvatice (fotografii, tablouri), acvarii, fantani, blouri cu apa proaspata, oglinzi, sticla, materiale transparente si usoare

TOTUSI:
Prea multa apa – creeaza nehotarare si ezitare
Apa distruge focul, este amplificat de metal, este distrus de pamant, este slabit de lemn
In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

…………………………………………………………………


fs foc 1 - CELE 5 ELEMENTE DE BAZA IN FENG SHUI

ELEMENTUL FOC trebuie sa fie prezent in spatiul dv. Este simbolul pasiunii si al actiunii, al miscarii rapide, al activitatii. El reprezinta cea mai mare concentratie de energie yang, si este reprezentat de lumanari, lampi, soba, lampi sau poate fi inlocuit cu:
obiecte de culoare ROSIE, ROZ, PURPURIE, PORTOCALIU
forme TRIUNGHIULARE, PIRAMIDALE
matase, materiale sintetice, desene cu geometrie abstracta, imagini cu animale

TOTUSI:
Prea mult foc – creaza nerabdare si stress.
Prea putin foc – creaza pasivitate si lene.
Focul distruge metalul, este amplificat de lemn, este distrus de apa, este slabit de pamant. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

…………………………………………………………………

fs pamant 1 - CELE 5 ELEMENTE DE BAZA IN FENG SHUI

ELEMENTUL PAMANT este simbolul stabilitatii, al sigurantei, al increderii. Nu este reprezentat de solul pe care se afla casa dv., ci de roci, flori de mina, cristale, argila, obiecte de ceramica sau de teracota, copacei feng shui, figurine sculptate in piatra, un bol cu pietre de rau.
In cazul in care lipseste, poate fi inlocuit cu:
obiecte de culoare MARO, GALBEN, PORTOCALIU, culorile pamantului
forme PATRATE, CUBICE
pietre, ceramica, lut, cristale, nisip, imagini cu munti, deserturi

TOTUSI:
Prea mult pamant – creaza depresie, greutate, blocaje.
Pamantul distruge apa, este amplificat de foc, este distrus de lemn, este slabit de metal. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

…………………………………………………………………

 

ELEMENTUL LEMN trebuie sa fie prezent in orice spatiu.
Lemnul este simbolul cresterii si
fs lemn 1 - CELE 5 ELEMENTE DE BAZA IN FENG SHUI
al progresului. Atentie insa: nu mobila sau obiectele din lemn sunt cele care reprezinta acest element, ci lemnul in forma sa vie: plante si flori, mici copacei de apartament, bonsai, clopotei din bambus sau imagini reprezentand copaci, plante, peisaje din natura. Daca nu puteti avea un copacel in incapere, inlocuiti elementul lemn cu:

obiecte de culoare VERDE, BLEU DESCHIS
obiecte INALTE si SUPLE, dungi dispuse pe verticala, coloane
peisaje naturale, imagini cu copaci si paduri, imagini cu flori si frunze, arbusti, copacei, plante inalte

TOTUSI:
Prea mult lemn – creaza agresivitate si nerabdare
Prea putin lemn – creaza neputinta si neajutorare
Lemnul distruge pamantul, este amplificat de apa, este distrus de metal, este slabit de foc. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

…………………………………………………………………

fs metal 1 - CELE 5 ELEMENTE DE BAZA IN FENG SHUI

ELEMENTUL METAL este simbolul flexibilitatii, al concentrarii. Trebuie sa fie prezent sub forma de obiecte metalice: argint, cupru, aur, bronz, statuete de metal, sfesnice de argint, clopotei metalici etc.
Metalul poate fi inlocuit cu:
obiecte de culoare ARGINTIE, AURIE, CENUSIE, ALBA
forme ROTUNDE, OVALE, SFERICE, buline, cercuri, semicercuri
bijuterii, aur, argint, bronz, cupru, alama, arama, fier forjat

TOTUSI:
Prea mult metal – creaza spirit critic exagerat
Metalul distruge lemnul, este amplificat de pamant, este distrus de foc, este slabit de apa. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Sursa: acvaria.com