Am venit si cu o reteta de post, pentru cei care tin post in perioada asta sau de ce nu, pentru vegetarieni.
O alternativa delicioasa la burgerul din carne: burger vegetal, mai precis burger de naut.
Pentru carcotasi, ca de la carnivor la carnivor, vreau sa va spun ca seamana foarte bine la gust cu cel din carne.
Musai sa-l incercati! Ca sa nu mai spunem ca nautul este foarte sanatos.
Pe langa continutul ridicat de nutrienti (magneziu, fosfor, potasiu, calciu, seleniu), contine si fibre insolubile
atat de necesare unei digestii sanatoase.
Ne trebuie:
2 conserve de naut
4 linguri de ulei
1 ceapa medie (sau 3 fire ceapa verde)
5 catei de usturoi
1/2 legatura patrunjel
6 linguri de fulgi de ovaz macinati
1/2 lingurita de sos iute
1/3 lingurita turmeric (optional – pentru culoare)
sare, piper
– cantitati pentru cca 9 bucati –
Am folosit conserve de naut de la Sun Food – conserve 100% sanatoase.
Este un produs nou, iar acum ca il gasim in supermarketuri, ne va fi mult mai usor sa pregatim retete delicioase cu naut.
Cum se fac:
Scurgem apa din conserve si clatim nautul intr-o sita. Il scurgem bine si il punem in robotul de bucatarie
impreuna 4 linguri de ulei, pentru a obtine o pasta (nu este nevoie sa fie la fel de fina ca la hummus).
Amestecam nautul cu ceapa si patrunjelul tocate marunt, usturoiul pisat, fulgii de ovaz macinati (ii puteti
inlocui cu tarate de ovaz sau pesmet daca doriti), sare, piper, sos iute. Eu, asa cum v-am obisnuit,
am adaugat si turmeric pentru o culoare frumoasa.
Omogenizam bine amestecul cu mana si formam cu mainile usor umede, hamburgeri de cca 8 cm diametru
(sau dupa preferinte). Punem 1 lg de ulei intr-o tigaie antiaderenta si prajim burgerii cca 4 minute pe fiecare parte.
Intoarceti-i cu grija, cu o paleta, pentru ca sunt destul de fragili (pentru a-i obtine mai compacti,
puteti mari cantitatea de fulgi de ovaz macinati pe care o folositi).
Eu le-am mancat cu chifla (doar jumatate, nu ca in foto, ca e prea multa paine), pe pat de rucola si felii de rosii.
Desigur, puteti folosi orice combinatii si sosuri preferati. Ai mei au fost perfecti asa 🙂
Enjoy!
Nu prea sunt adepta nautului sau soia. Parca tot din carne iese mai bun burgerul!
Mie, ca o carnivora ce sunt, mi-a placut mult! 🙂
Am facut si eu…sunt deliciosi.
Cristina, ma bucur ca ti-au placut 🙂
foarte buni, ar trebui sa incerci sa faci si de linte, ies la fel de gustosi 🙂 Eu sunt vegetariana si stiu sa apreciez un burger bun 🙂 ms pt reteta
Anca, da, am si unii de linte pe lista. Sper sa le vina randul curand 😉
Ma bucur ca e pe gustul tau reteta 🙂
nautul din conserva e fiert?eu am naut de la plafar si ma gandesc c atrebuie s ail fierb inainte, dupa ce sta cateva orea bune in apa
Corina, desigur. Nautul din conserve este deja fiert, iar cel de la Sun Food este foarte bun, ti-l recomand 🙂
Folosirea nautului la conserva (ma refer la conservele sanatoase cum sunt cele de fata), scutesc considerabil din timpul pre preparare. 🙂
Buna edith..care este cantitatea propriu zisa de naut(fara lichid ma refer) ? Si eu am tot crud, deci nu stiu ce cantitate treb sa fierb?!
Adina, pe cutie scrie: cantitate uscata 240 g. Insa nu stiu daca tu cantaresti 240 g naut crud va fi cat o conserva. Poti fierbe 400 g de exemplu si pui din ochi restul cantitatilor.. Jonglezi si cu cantitatea de fulgi de ovaz macinati care leaga compozitia. Nu ai cum sa dai gres, ca in fond nu este o prajitura cu cantitati exacte. Ideea este sa pui suficiente condimente pentru a iesi gustos 🙂
I-am facut in seara asta. Sunt deosebiti de gustosi. Singura mea dezamagire e ca la prijit a trebuit sa fiu foarte atenta sa nu se dezintegreze la intors, desi am respectat gramajele nu a iesit o compozitie foarte legata. Dar una peste alta, au iesit foarte buni si cu siguranta o sa ii fac din nou.
Dana, ma bucur ca ti-au placut.
Eu i-am intors cu o paleta, fara probleme.. Zici ca ai respectat toate ingredientele si cantitatile?
nici mie nu mi-au iesit, dar i-am facut culinte. am pus compozitia in frigider, pot sa o repar cumva? multumesc!!
Gabriela, nu am facut cu linte deci nu iti pot spune de ce nu ti-au iesit, daca nu ai urmat intocmai reteta mea… Ce inseamna nu au iesit? Ce se intampla?
Dar cui nu i-au mai iesit??
Sunt super gustosi si atat de usor de facut! Ii pregatesc tot timpul cand plecam la drum. Sunt fanul retetelor tale vegetariene, asa ca…Multumesc!
Loredana, ma bucur tare ca iti plac.
Te mai astept! 🙂
Lichidul din conserva ( aqua faba ) se poate folosi ca inlocuitor de ou in maioneza vegan , bezele , Pavlova etc
Cautati pe net retete aquafaba
Stiu asta, am facut maioneza. https://www.edithskitchen.ro/maioneza-de-post/
Se pot face si la cuptor? Daca da, cum se procedeaza?
Da, se pot face si la cuptor, ii puneti intr-o tava, pe hartie de copt, ii stropiti cu putin ulei si ii pregatiti la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20-25 min.
Multumesc!
Super bun 🤗
Am înlocuit cerealele cu faina de nuca și usturoiul cu leurda 😁
Multumesc
Carmen, ma bucur ca ti-a placut 😉
Se mai gaseste leurda? 🙂