Astazi avem o gustare delicioasa care poate fi folosita cu succes pe post de aperitiv si la mesele festive sau
la mesele cu prietenii: bruschete de mamaliga cu ceapa caramelizata.
O combinatie delicioasa intre mamaliga, ceapa caramelizata dulce-acrisoara si branza gorgonzola. Yum!
Reteta este cu dedicatie pentru iubitorii de ceapa caramelizata. Daca nu va place aroma de ceapa prajita, reteta asta nu este pentru voi 😛
Ne trebuie:
Pentru mamaliga:
cca 1 litru de apa
200-220 g malai
sare
Pentru topping:
2 cepe mari
4 linguri ulei
1 lingurita zahar brun
1 lingura otet balsamic
4-5 linguri de rosii pasate din conserva Sun Food
chilli sos (optional)
branza gorgonzola / telemea/ de burduf
sare, piper
Am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti,
pe care le am mereu la indeamana.
Cum se fac:
De preferat, se foloseste mamaliga veche de o zi. Dar putem
Cum se face mamaliga:
Punem apa la fiert, cand incepe sa fiarba adaugam sarea si malaiul in ploaie, amestecand cu un tel (asta impiedica formarea de cocoloase).
Cand incepe sa se ingroase, scoatem telul si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn pana terminam de adaugat tot malaiul.
Lasam sa fiarba, la foc mic, amestecand din cand in cand cca 10-12 minute. O rasturnam pe un platou si o lasam sa se raceasca bine.
Intre timp pregatim toppingul: taiem ceapa sorzi mai grosi si o calim in tigaie antiaderenta cu ulei si sare, acoperit, la foc mic,
amestecand din cand in cand timp de 10 minute. Adaugam zaharul, otetul balasamic, rosiile pasate cu blenderul vertical, piper si sosul chilli (daca folositi)
si mai lasam pe foc inca 3-4 minute, amestecand. Eu am pus si o mana de baby spanac pe care il aveam in frigider, dar e optional.
Cand mamaliga s-a racit o taie felii subtiri si apoi patratele sau dupa preferinte, le ungem cu putin ulei si le pune mpe grill 10-15 minute pe fiecare parte.
Punem cate o lingurita de topping pe fiecare bucata de mamaliga apoi deasupra cate un cubulet de branza.
Le mancam cu multa pofta ca-s delicioase!
Enjoy!