Nu stiu daca mai este un secret ca sunt mare amatoare de bacon. Sunt de parere ca orice este mai bun

cu bacon. Astazi avem o specialitate italieneasca pe care am incercat-o pentru prima data in Italia,

acum cativa ani – arancini cu baconArancini – sunt niste chiftelute umplute de regula cu sos ragu cu mozzarella si mazare,

date prin ou si pesmet si prajite in ulei. Insa sunt des intalniti si cei din orez cu diverse adaosuri,

varianta cu orez (evident cu adaos de bacon, ceapa si parmezan) este cea

aleasa de mine astazi.

Ne trebuie:

150 g bacon

1 ceapa mare

250 g orez

3-4 linguri de parmezan ras

sare, piper

6-7 linguri faina

2 oua

6-7 linguri pesmet

ulei pentru prajit

Pentru sos:

2 linguri ulei

1 ceapa

3 catei de usturoi

1 conserva rosii Sun Food

1 lingurita zahar

1/2 lingurita chilli sos (optional)

sare

– cantitati pentru cca 25 bucati –

Am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti,

pe care le am mereu la indeamana.

Cum se fac:

Prajim baconul taiat cubulete mici intr-o cratita antiaderenta pana devine aproape crocant. Ilscoatem pe o farfurie.

Inlaturam din ulei (daca este cazul, lasam cca 2-3 linguri de ulei in cratita) si calim ceapa tocata marunt, pentru cca 10 minute,

amestecand din cand in cand. Adaugam orezul si cca 1 litru de supa fierbinte de pui/de legume sau apa.

Lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand, in ultimele minute adaugam si baconul.

Potrivim de sare si piper si cand orezul este fiert si lichidul evaporat in totalitate,

inlaturam de pe foc si adaugam parmezanul ras. Lasam sa se raceasca bine.

Formam bile din orez (cu mainile usor umezite) si le punem pe un tocator, pana terminam toata compozitia de orez.

Intr-un bol mic batem ouale, intr-o farfuriuta punem faina, in alta pesmetul.

Dam fiecare bila de orez prin faina, apoi prin ou si apoi prin pesmet si le punem pe un alt tocator.

Punem ulei cca 2 degete si cand este foarte incins, prajim arancini pana se rumenesc frumos.

Intre timp facem si sosul, prajim ceapa in ulei, adaugam usturoiul pisat, conserva de rosii, sare, zahar si sosul chilli (daca folosim).

Lasam sa fiarba la foc mic, cca 20 minute, amestecand din cand in cand. Spre sfarsit adaugam piper.

Il lasam sa se raceasca putin si il pasam cu blenderul de mana pentru a obtine un sos fin.

Servin arancini calzi sau reci cu sosul de rosii.

Enjoy!