turte 1 - TURTE

Turtele astea mi le facea bunica mea cand traia, iar la randul ei si ea le-a invatat de la mama ei.
Nu este o reteta deosebita, insa mie imi plac foarte mult.
Am luat reteta de la mama si cum nu prea ma incumet sa fac aluaturi,
este pentru prima data cand le incerc. Turte ca la bunica.
 
Ne trebuie:
450 g faina
7 g drojdie granule (la plic)
300 ml apa
1 lgt sare
5 lgt de zahar
 
Cum se fac:
Se cerne faina intr-un castron mare.
Se face o gaura in mijloc si se pune drojdia.
IMGP7860 1 - TURTE
Punem apa pe foc cu sarea si zaharul si lasam pe foc pana acestea se topesc.
Daca incepe sa fiarba, o mai lasati putin sa se raceasca (trebuie sa ramana calduta).
Punem apa treptat in vasul cu faina, amestecand cu mana, pana obtinem un aluat compact,
 destul de moale si lipicios.
In functie de faina este posibil sa va mai ramana 1-2 lg de apa.
Sau, daca ati pus-o pe toata si aluatul este prea moale, adaugati 1-2-3 linguri de faina in plus.
Framantam aluatul putin Nu foarte mult – eu oricum nu ma pricep),
 apoi il acoperim cu o folie si il lasam la crescut intr-un loc calduros cca 2 ore.
IMGP7864 1 - TURTE
Eu am lasat mai mult, ca am plecat de acasa, si aluatul a crescut ca nebunul,
insa cand miscati castronul, aluatul se lasa.
Aluatul este moale, se manevreaza cu mainile “infainate”.
IMGP7924 1 - TURTE
Luam bucati din aluat (nu prea mari) si le aplatizam pe masa presarata cu faina.
Le dam prin faina si pe o parte si pe alta.
Trebuiesc facute groase de aprox. 7-8 mm (pentru ca in cuptor ele mai cresc).
Pe cat posibil incercam sa le dam forma rotunda (eu nu am reusit la toate).
IMGP7926 1 - TURTE
Incingem bine cuptorul, punem o tava direct pe tabla de jos a cuptroului si lasam sa se incinga bine.
 Puteti sa le coaceti si direct pe tabla cuptorului, dar mie mi s-a parut mai comod sa curat tava.
Punem turtele in tava, si le coacem cu usa cuptorului deschisa.
IMGP7931 1 - TURTE
Ne uitam dupa cca 5 minute la ele, le intoarcem cu o paleta.
IMGP7933 1 - TURTE
Cand sunt facute sunt usor bejulii (dar foarte putin).
Se pun pe o farfurie/platou/tocator si se acopera cu 1-2 prosoape de bucatarie
pe masura ce sunt gata, sa se pastreze calde si sa nu se intareasca.
Asa ies:
turte2 - TURTE
Mie imi place tare mult gustul lor si le mananc goale.
In principiu merg mancate cu orice pentru ca sunt dulci doar idee.
Si un close-up:
turte3 - TURTE