red velvet cake
Un tort tare faimos in America (si nu numai) pe care voiam de multa vreme sa il incerc.
Pe 26 nov a fost aniversarea noastra, am implinit 4 ani de cand suntem impreuna, 4 ani plini si frumosi, cei mai frumosi 4 ani din viata de pana acum 🙂
Cu ocazia asta am facut acest tort care este nu numai tare, tare frumos dar si deeelicios.
Nu am vrut sa va “chinui” cu el si din cauza asta nu l-am postat de atunci. Stiu ca multi dintre voi tineti post si  nu am vrut sa va fac viata mai grea 🙂
Acum, cu siguranta incepeti sa va ganditi la meniul de sarbatori, iar tortul asta, asa rosu cu alb cum este, mi se pare foarte in ton cu sarbatorile de iarna.
Asa ca m-am gandit sa vi-l arat si voua, poate va face parte din meniul vostru.
Ne trebuie:
Pt blat:
250 g faina
1/2 lgt sare
2 lg cacao (puneti doar 1 lg daca aveti cacao care coloreaza foarte tare)
120 g unt
300 g zahar
2 oua mari
1 lgt vanilie
240 ml lapte batut
2 lg colorant rosu (eu am pus vreo 5-6 ca am avut un colorant prost..)
1 lgt de otet
1lgt bicarbonat de sodiu
Pt crema(frosting):
250 g crema de branza
250 g mascarpone
1 lgt vanilie
120 g zahar pudra
400 ml frisca
Cum se face:
Intr-un bol amestecati faina cu praful de copt, sarea, cacaua si lasati deoparte. Fac o paranteza, am citit gresit in reteta si eu am pus praf de copt, in loc de bicarbonat de sodiu.
Din cauza asta nu mi-a crescut foarte tare blatul cred, voiam sa il tai in 4. Voi folositi asa cum scrie in reteta, bicarbonat de sodiu, stins cu 1 lgt de otet si il puneti la sfarsit.
In alt bol bateti bine untul 1-2 minute apoi adaugati zaharul si mixati 2-3 minute dupa care adaugati pe rand ouale si vanilia si mixati pana la incorporare.
(Untul, crema de branza si mascarpone (folosite la crema) sa fie la temperatura camerei.)
Amestecati laptele batut cu colorantul rosu.
Cu mixerul la viteza mica (sau cu o lingura) incorporam in 3-4 etape faina si laptele batut incepand si terminand cu faina.
Turnam aluatul de preferat in 2 tavi de 22-23 cm, in cantitati egale si dam la cuptorul bine incins pt cca 30 minute sau pana cand scobitoarea iese curata.
IMG_7744
Eu nu am avut 2 tavi la fel si l-am facut intr-o singura tava, cu gandul sa il tai in 4. Nu a crescut suficient (din cauza ca nu am folosit bicarbonat cum scria reteta) asa ca l-am taiat in 3.
Cum voiam sa ornez tortul cu blat faramitat, am copt separat putin din aluat intr-o forma de muffins pe care am faramitat-o desupra.
IMG_7761
Nu este nevoie sa faceti asta, mi-am dat seama ulterior, puteti taia “capacul” tortului, astfel il indreptati si o sa arate mai frumos decat al meu 🙂
Scoatem blatul din tava si dupa ce s-a racit complet il invelim in folie de plastic si dam la congelator pt minim ½ ora inainte de a-l taia. Asa se va taia usor si nu se va sfarama.
IMG_7910
Preparam crema:
Intr-un vas mixam crema de branza si mascarpone (care sunt la temperatura camerei, sa fie mai moi) pana obtinem o crema fina, adaugam vanilia
(eu am pus Butter Vanila – Dr Oetker) si zaharul pudra si mixam din nou pana la omogenizare completa.
Separat batem frisca, si o adaugam cate 1-2 lg, pe rand, la crema de branza mixand continuu.
Dam crema la frigider pt min ½ ora pentru a se intari putin.
Scoatem blatul din congelator, il taiem si umplem cu crema. Il imbracam cu crema si il puteti orna cu fulgi de cocos sau cum am facut eu cu blat faramitat.
For sure you will enjoy! 😉