8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
2 plicuri de zahar vanilat
colorant alimentar galben (optional)
Crema 1
250 g mascarpone
2-3 linguri zahar pudra vanilat (dupa gust)
300 g frisca
colorant alimentar galben
Crema 2
Creme Jogo de caise de la Dr Oetker
150 ml lapte
(sau cat scrie pe pic ca nu mai stiu exact)
100 g iaurt
2/3 ciocolata alba topitacompot de pirsici pentru insiropat+zeama de la 1/2 de lamaie
2-3 piersici taiate cubulete si scurse bine
300-400 g frisca pentru ornat
Cum se face:
Batem albusurile spuma cu mixerul cu un praf de sare pana nu mai curg din castron. Adaugam zaharul si zaharul vanilat cate o lingura amestecand incontinuu cu mixerul pana obtinem o spuma fina care sta “bat”. Incorporam galbenusurile in albusuri (de data asta amestecand cu o lingura de lemn sau o paleta de patiserie de sus in jos pentru a nu se lasa spuma – cand incorporam galbenusurile nu amestecam mult pentru ca oricum vom mai amesteca si la incorporarea fainii). Apoi punem faina cate o lingura si colorantul, amestecand in acelasi fel, de sus in jos, cu miscari ample.
Se toarna compozitia intr-o tava cu diametrul de 24 cm tapetata cu hartie de copt, unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se lasa la cuptor cca 30 minute (este gata cand devine bejuliu deasupra si trece “testul scobitorii”.
In cuptor crescuse ca nebunul iar cand l-am scos s-a lasat…
Se bate frisca si se da la rece.
Crema 1
Se amesteca bine cu mixerul mascarpone cu zaharul pudra apoi punem frisca racita, colorantul si amestecam bine cu mixerul. Dam la rece.
Crema 2
Se prepara conform instructiunilor de pe plic, se da la rece cca 30 minute. Se topeste ciocolata alba la bain marie si se toarna peste crema, amestecandu-se bine din nou cu mixerul. Se da la rece (mie nu mi-a iesit prea tare crema asta, asa ca daca vreti sa o faceti va sfatuiesc sa o faceti cu gelatina).
Am taiat blatul in 3. Am insiropat prima foaie cu compot de piersici amestecat cu zeama de lamaie, am pus o parte din crema 1, piersicile taiate cubulete mici,
inca o foaie de blat, crema 2, blat si am imbracat cu crema 1 desupra si pe margini cu frisca.
Am ornat cu frisca (de fapt Ioan l-a ornat ), cu un trandafir din sugus (atentie ca se inmoaie, eu l-am pus pe tort in ultimul moment)
si am scris cu ciocolata alba topita. Nu ma pricep prea tare la ornat si am zis ca mai bine sa fie simplu decat sa cad in extrema cealalta…
Sectiune nu am mai apucat sa pozez, ca s-a mancat prea repede…
Felicitari Edith! Tortul tau arata atat de bine! Mie imi place enorm nuanta aceasta de galben, ii da tortului un aspec “fresh” 🙂 Trandafirul alb e superb! Ai dreptate insa, trebuie atentie la trandafirii din sugus pentru ca se topesc foarte repede. Am incercat si eu niste trandafiri din sugus iar acum de Pasti, i-am pus pe un mini tortulet acoperit cu frisca si dupa 5 minute au inceput sa se topeasca 🙁 noroc ca i-am facut poza imediat :))
Inca o data felicitari!!!Eu ma bucur enorm cand vad ca tot mai multe persoane incep sa faca acasa torturi atat de reusite! Asta ar trebui sa constituie un imbold pentru unele cofaterii care au inceput deja sa faca torturi “in serie”,de o calitate si un aspect care lasa mult de dorit!
Si pentru ca am inteles ca azi e ziua jumatatii tale :)) ii urez “La multi ani fericiti!”
Merci mult, Lily, esti o scumpa! Din pacate sunt cam antitalent la ornat dupa cum se vede… dar a fost facut cu drag si cred ca asta conteaza cel mai mult.
Poate o sa ma mai perfectionez…
Asa e, la cofetarii nu-si mai dau interesul, cele ca tine ar trebui sa isi deschida cofetarii… sa putem lua si noi minunatii de torturi cum faci tu 🙂
o minunatie. aproape ca mananc ecranul.
o zi minunata iti doresc
Merci, James, si merci ca ma vizitezi! 🙂
O zi frumoasa! (dar sunt convinsa ca la tine asa sunt toate:) )
in primul rand :LA MULTI ANI !! -pentru jumatatea ta, multa snatate , fericire si numai bucurii sa aveti pe drumul vietii..
ai facut un tort frumos si deosebit, iar culorile lui calde sugereaza multa dragoste…felicitari…
Iti multumesc mult, asemnea, Mona!
Draga mea Edith, de-abia acum am vazut ce minunatie de tort ai facut!!! Felicitari maxime! …si mai ales pentru cine l-ai facut… 😛
Sa-ti traiasca inimiutza 🙂 …sa ramaneti mereu asa cum v-am vazut in poze: frumosi, fericiti si indragostiti! 🙂
…cu trandafirul ala m-ai dat pe spate!!! :))
Totul ti-a iesit minunat!
Sar’na, Laura! Eeee sunteti voi dragutze ca nu e cine stie ce tortul…
Sar’na de urari, si voi sa fiti sanatosi si fericiti toti 3 frumusei 🙂
super l-ai ornat bravo tie