Ne trebuie:
kaiser
ceapa
cartofi
branza pt tartiflette
(cu mucegai)
Pentru sos:
(nu era in reteta originala)
2 linguri de faina
50 ml lapte
4-5 linguri de smantana
(cantitatile variaza in functie de cate portii faceti)
Cum se face:
Am prajit putin kaiser (am pus si cateva fasii de bacon afumat pt mai mult gust).
Iar apoi in grasimea lasata de el am calit ceapa
si le-am pus intr-o tava de jena, intai kaiserul apoi ceapa.
Intre timp am fiert putin cartofii curatati taiati rondele si i-am pus peste ceapa si kaiser.
Am turnat deasupra sosul facut cu smantana, faina si lapte (in reteta original nu era dar nu am vrut sa iasa prea uscata).
Am luat o branza cu mucegai care era mult prea amara pentru gustul meu si ca sa nu o arunc am facut-o asa.
Branza cu pricina:
Si sectiune la cea cu piper:
Am pus branza taiata felii peste cartofi
si am pus la cuptorul incins pana s-a topit branza.
Scoasa de la cuptor:
si portia mea:
Merge fff bine cu gogosar murat.
Bunutza rau.
Trebuie sa o repet cu o branza cu mucegai normala (nu asa amaraaa).
Draga Edith!
Sunt convinsa ca reteta ta este ff buna, dar trebuie sa iti spun ca nu are nicio legatura cu ” tartiflett-ul” original. In primul rand branza speciala nu este cea cu mucegai ci reblochon (care nu se gaseste la noi), apoi, tartiflette nu se mananca niciodata cu gogosari murati si altele…
Draga anonim,
A luat reteta de aici: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/16064/Tartiflette/ (unde s-a folosit branza cu mucegai…) Nu stiu daca are vreo legatura cu reteta originala dar noua ne-a placut.
In ceea ce priveste gogosarul, cred ca fiecare poate manca cum vrea, nu? Era mult prea gras pentru gustul meu…
Anonim are dreptate, daca e sa ne tinem dupa reteta originala, e musai sa folosim reblochon curatat de coaja iar ca sos niste creme fraiche (Cuisine Facile, Ed.Hachette)…dar atunci cum ramane cu imaginatia noastra culinara ? Eu sunt de parere ca avem fiecare dreptul la experimente in functie de propriul gust .
Si eu fac tartifeltte de cateva ori/an (mai ales iarna, la munte) si folosesc alternativ fontina, brie, bavaria blue …adica o branza care se topeste si acopera bine restul ingredientelor. Si cum naiba sa nu mearga cu niste muraturi … si cu un Cotes de Provence rouge cand a fara ninge si sus pe deal, la cruce, urla lupii ?!!!
Cristi, nu sunt o specialista in arta culinara (cum vad ca esti tu 🙂 )… Stiu ca reteta originala era cu un alt fel de branza insa eu am folosit ceva ce nu puteam manca altfel.
Si da, ai dreptate, fiecare mananca cum ii place 🙂