Astazi avem o tarta cu lamaie, mai precis cu lime de data asta, dietetica, ce se poate consuma
in dieta Dukan. Insa nu numai ce tin dieta dukan o pot incerca. Este o reteta sanatoasa,
ideala pentru cei care iubesc dulciurile dar nu vor sa consume dulciurile clasice cu unt, faina, zahar
si grasimi. Desi pare ca are multe ingrediente si ca se face greu, se face foarte usor. Musai sa o incercati.
Ne trebuie:
Pentru crusta:
6 lg tarate de ovaz
4 lg tarate de grau
2 lg branza degresata (0,2%)
2 lg xylitol (sau alt indulcitor)
4 oua de prepelita (sau un ou mic)
3 lg de lapte (+ extra daca mai este neoie)
vanilie
un praf de sare
Pentru crema:
2 oua (sau 10 oua de prepelita)
1 lime (zeama si coaja rasa)
3 lg cu varf de amidon
4 lg xylitol
250 ml lapte 0,1% grasime
2 foi de gelatina (4 g)
un praf de sare
un varf de lingurita turmeric (optional)
– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –
Cum se face:
Crusta:
Amestecam toate ingredientele intr-un bol, Intindem aluatul intr-o tava cuperetii detasabili
(cu mana si/sau cu lingura), inclusiv 2-3 cm pe peretii tavii. Trebuie sa obtinem un amestec nici foarte tare
nici f moale, ce poate fi intins cu o lingura.
El oricum se va intari la copt. Daca amestecul este prea tare, mai puneti 1-2 lg de lapte.
Daca amestecul este prea moale, adaugati inca 1 lg de tarate de ovaz. Marginea de sus eu am indreptat-o
taind-o cu un cutit.
Coacem crusta la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20-25 minute.
Lasam sa se raceasca in tava, desfacand peretii laterali, pentru a se raci mai repede.
Crema:
Radem lime-ul si apoi stoarecm sucul.
Batem ouale, punem peste ele amidonul, zeama de lime, laptele, xylitolul, sarea si turmericul (pentru culoare – daca folosim)
si punem pe foc, amestecand continuu cu un tel timp de 3-4 minute. Crema se va ingrosa.
Hidratam foile de gelatina in apa rece pentru 3-4 minute si le adaugam in crema calda, impreuna cu
coaja rasa de la lime si lasam crema sa se racoreasca.
Turnam crema peste crusta coapta anterior (si racita) – punem inapoi inelul tavii dupa ce l-am deschis
sa se raceasca crusta – si dam la frigider pentru minim 3 ore pentru a permite cremei sa se intareasca.
Optional, putem orna cu putina coaja rasa de la un alt lime.
Tarta se poate taia in 6-8 felii si se poate consuma in 3 zile.
Buna, aromata, racoroasa, lejera.
Daca nu tineti dieta, o puteti servi cu putina frisca. Mmmmm, buna de tot tarta cu lime. 🙂
Enjoy!
Note: lg = lingura (primesc de multe ori intrebari de la voi: ce reprezinta lg sau lgt)
Cantitatile sunt pentru o tarta cu diametrul de 18 cm si a avut cca 2,5-3 cm inaltime. Daca folosti o forma mai mare, mariti usot cantitatile.
Puteti folosi un alt indulcitor decat xylitolul (recomand sa evitati indulcitorii lichizi sau solizi artificiali).
Daca folositi gelatina granule, se lasa la inmuiat in 2-3 lg de lapte pana se umfla, apoi se incalzeste usor pana se dizolva (nu o fierbeti!) si o adaugati in crema calda.
Ce faina este crema de lime!
Arata magnificc!! nici nu zici ca este de dieta, parol! 🙂
Nu tin dieta Dukan (am auzit de ea…) dar tarta asta o s-o incerc negresit. Nicicand nu e tarziu sa mancam un desert mai sanatos. Multumesc, Edith!
Wow! Arata delicios. 🙂
Multumesc! 🙂 Ma bucur ca va place 🙂
Buna 🙂
daca vrem sa punem zahar, nu indulcitor, ce cantitate folosim?
Multumesc
Irina, xylitolul are cam aceeasi putere de indulcire ca si zaharul. Deci poti pune aceeasi cantitate.
Este valabil pentru toate retetele Dukan la care am folosit xylitol. 🙂
Sper sa-ti placa 🙂
Arata extraordinar si cred ca e si tare buna. As vrea si eu sa o incerc dar nu am decat o forma mai mare. Pentru o forma cu diametrul de 24-26 cm, cam care ar fi cantitatile, ai idee? Cam inca jumatate din ce ai dat tu ca si cantitati, sau chiar dublu? Multu
Ala, eu zic sa le dublezi. Asa cred ca iese ok. 🙂
Te astept sa-mi spui cum a fost 🙂
Tocmai am terminat-o, dar cam greu cu crema. Se ingroasa brusc, si am inceput sa ma agit ca nu ma asteptam desi invarteam in ea. S-a mai inmuiat cand am pus gelatina ca mai avea putina apa in ea. Uuuh! DAAAAR, Gustul e demential. Desi nu arata super ca am lasat crema sa se mai raceasca si nu s-a mai intins f bine. E ca la mare, cu valuri :). Multumim Edith.
Ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
Nu stiu de ce ti s-a intarit asa tare crema de nu ai mai putut sa o intinzi. Ai respectat intocmai cantiatile?
Da Edith, cantitatile le am respectat. Poate aveam “focul” dat cam tare sau am tinut-o pe foc mai mult decat ai spus… Crede-ma ca o voi mai incerca, asa ca o sa iasa ea si mai bine 😉
Buna buna…Ai un blog minunat si suuuperb.Il ador de numa` , numa`.Vreau sa te intreb daca pot folosi gelatina praf in loc de foi de gelatina….Multumesc si multa bafta :* :*
Multumesc frumos! 🙂
Da, poti pune gelatina granule, o dizolvi in 1-2 lg de lapte (nu mai mult:) )
Te astept cu impresii!
Buna din nou.Acum am terminat-o…Imi pare rau,nu am gasit lime prin zona asa ca am facut-o cu lamaie.Si cum nu am avut forma ca a ta am facut in forma de tarta de silicon…A iesit foarte faina..Asa mai rustica..Sper ca si musafirilor mei sa le placa…Am ales sa presar pe desupra niste ceai verde pt putina aroma.Multumesc din inima ca existi,ca faci retete asa frumoase si ca am de unde sa ma inspir ^_^ :*
Iti atasez si un link sa vezi cum a iesit
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1625610_646471902065065_472903785_n.jpg
Ioana, multumesc pentru foto 🙂 Ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
Poate o incerci si in varianta cu lime (eu ador lime-ul 🙂
Te mai astept sa te inspiri si iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
Buna seara draga Edith…In seara aceasta mi s-a facut pofta din nou de acea delicioasa tarta cu lime si daca tot am gasit lime in zona mea am zis sa o bucataresc repede.Iti las un link cu produsul final si iti multumesc inca odata ca esti aici sa ne inspiri si sa ne faci viata mai buna pe perioada dietei Dukan …
P.s :Si eu ador lime-ul foarte mult…Mai ales parfumul sau minunat. Te pup
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1920155_657048617674060_2078099789_n.jpg
Ioana, multumesc pentru foto 🙂
Ma bucur tare ca ti-a placut! Te mai astept pentru ca urmeaza alte retete dukan minunate! 🙂
ffffoarte gustoasa! pacat ca nu pot manca mai mult de o portie pe zi…as devora-o pe toata!!!pupici!!!
Daa, e cam greu sa te limitezi la o felie/zi 🙂 Insa contine 6 lg de tarate si 3 de amidon, deci o poti imparti in 3 si manca mai mult de o felie/zi 🙂
Am facut tarta cu lime,nu una ci doua.Una am dat-o(cuiva care nu putea crede ca n-are faina in ea) si una am servit-o cu familia mea de Pasti.Te felicit din suflet pentru reteta si pentru site.Esti minunata ca ne ajuti cu idei si cu generozitate si cu retete…Alte femei dorm covrig pe cite o reteta si se cred atotstiutoare…Stiu din experienta ca in bucatarie(ca si in viata) dragostea si repetitia fac totul…inca odata felicitari,draga mea….
Daniela, ma bucur tare ca ti-a placut tarta 🙂
Iti multumesc pentru civintele frumoase si te astept cu impresii cand mai incerci ceva 🙂
ce dimensiuni are form , daca nu va suparati 🙂
Ramona, scrie in reteta 🙂 – cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –
multumesc , nu am fost atenta imi cer scuze 😛
Draga Edith, as vrea sa stiu ce fel de branza degresata trebuie folosita. Nu imi este clar ce anume branza trebuie folosita. De asemenea, te-as ruga foarte, foarte mult sa-mi dai cantitatile exacte pentru o forma cu diametrul de 28 cm. Cu nenumarate multumiri, Manuela
Manuela, nu mai stiu ce marci de branza degresata se gasesc acum din pacate, reteta este de acum 6 ani. Parca atunci am folosit Lacteea cu 0,2% grasime. Daca tii dieta Dukan, sunt sigura ca cunosti tipurile de branza permise. 🙂
Nu am facut tarta in tava mai mare, probabil ca pt o tava de 28 cm diametru, poti dubla cantitatile.