Iar am facut o tarta buna. Buna rau. De sezon. Tarta cu capsuni.
Se face usor, nu ne chinuim sa intindem foaie, are un aspect rustic si este tare buna.
Eu am facut-o mai light, am folosit xylitol in loc de zahar. Musai sa o incercati si voi! 🙂
Alte idei cu capsuni gasiti aici.
Ne trebuie:
Pentru aluat:
300 g faina
80-100 g zahar
1 lingurita praf de copt
vanile
un praf de sare
1 ou
100 g unt rece
Pentru umplutura:
800 g capsuni (eu le-am cantarit curatate)
cca 8-10 lg de zahar (daca va place mai dulce, puteti pune 12)
1 lingura amidon
– cantitati pentru o tava de cca 24-26 cm diametru –
Cum se face:
Va arat intai o metoda de a inlatura coditele capsunilor, care pe mine m-a cucerit. Folosim un pai de plastic.
Am vazut-o undeva pe net si am surprins in imagini pasii pentru voi.
Centrul care se elimina poate fi mancat pe parcursul procesului de curatare :)))
Acum trecem la umplutura. Odata curatate capsunile, le taiem in 4/6 si le punem pe foc impreuna cu zaharul.
Le lasam sa fiarba cca 15 minute, amestecand din cand in cand. Ale mele au lasat multa zeama, asa ca am
scos din vas cca 200 ml lichid (din care, by the way puteti obtine delicioase limonade, daca adaugati apa rece).
Am amestecat amidonul cu 2 linguri din lichidul eliminat (racit !) si il adaugam peste capsune. Fierbem inca 2 minute.
Lasam sa se raceasca.
Ne ocupam de aluat: amestecam faina, cu praful de copt, sarea, zaharul (eu am pus un varf de lingurita de turmeric pentru culoare),
iar peste ele adaugam oul usor batut, vanilia si untul rece taiat cubulete.
Amestecam cu mana pana obtinem o compozitie sfaramicioasa ca in imaginea de mai jos:
Punem 2/3 din compozitie in tava, pe hartie de copt, si presam bine cu mana, ridicand si pe peretii tavii 1-2 cm.
Adaugam umplutura de capsune (care s-a racit partial intre timp) si deasupra presaram restul de aluat.
Eu am folosit o tava dreptunghiulara de 30 x 11 cm si o tava rotunda de 16 cm diametru.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30 minute.
O feliem cand se raceste.
Este minunata! O puteti face cu zmeura, afine, prune…
Enjoy!
Minunata tarta ai facut, Edith!! Acush trec prin piata si diseara “o comit”! Saru’manaaaa
ah, am uitat sa-ti zic ca imi place tare metoda cu paiul. O sa o aplic si eu 🙂
Mihaela, te astept cu impresii 🙂
Super, super delicioasa!
Minunata, eu tocmai am incercat cu fructe de padure☺️
Anca, ma bucur ca ti-a placut. Trebuie sa fie tare buna si cu fructe de padure 🙂
Alina
Buna, merge si tava de tarta mare de 28 cm?
Alina, nu stiu ce sa-ti zic. S-ar putea sa fie prea putin aluat/umplutura… Sa ramana prea putin aluat pentru deasupra (sau deloc). Nu garantez.
multumesc de raspuns
daca pun sirop de artar in locul zaharului?mentin acelasi nr de linguri?
Corina, nu stiu sa-ti spun, nu prea folosesc siropul de artar pentru indulcit. Insa in cazul asta, va trebui sa elimini mai mult de 200 ml de lichid, avand in vedere si cantitatea de sirop de artar adaugata.
Edith, vreau si eu sa fac tarta in weekend-ul asta, dar am forma de 28 cm, ce parere ai daca folosesc o portie si jumatate, ar fii suficient ? Pentru ca am vazut ca ai mentionat dimensiunile de 24, 26 cm pentru tava si nu am forme de aceste dimensiuni.
Laura, o portie si jumatate s-ar putea sa fie cam mult pt 28 cm. Adica stratul de deasupra va fi mai compact, nu se vor vedea capsunile ca la mine. Daca nu te deranjeaza asta, poti incerca si asa. Insa capsuni recomand sa folosiesti doar 1 kg…
Sau poti incearca sa pui 1-2 oua de prepelita in plus si putina faina, putin zahar si ceva capsuni in plus.. 🙂
Excelenta reteta, tocmai mananc o felie. E prima tarta pe care o fac si imi place ca nu a trebuit sa intind foaie, mi se pare mai simplu cu genul asta de aluat sfaramicios. Si in plus, parca are si mai putin unt decat aluatul clasic de tarta, ceea ce din punctul meu de vedere e un lucru bun.
Dana, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Asa este, foarte comoda, ca nu mai trebuie sa intindem aluatul si are si mai putin unt 😉
Te mai astept!
Eu am facut-o aseara 🙂 Abia astept sa o incercam astazi! Arata si miroase de nota 10 😀
Andreea, astept impresii 😉
NEMAIPOMENITA! Foarte, foarte buna. Blatul crocant, si umplutura asa dulce-acrisoara. Perfecta 🙂 Sambata vreau sa o incerc pe cea cu branza si capsuni 🙂 Sper sa mai fie capsuni pe atunci 😉
Andreea, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
am făcut-o de patru ori până acum 🙂
http://cara.sunphoto.ro/culinary/97542612
Arcadia, ce frumoasa ti-a iesit! Ma bucur ca ti-a placut!
Multumesc pentru poza 😉
buna, acum am descoperit retetele tale si imi fac foaaarte multe cu ochiul :)) Duminica am invitati si deja am ales cateva aperitive pe care sa le prepar ..Am o rugaminte, am niste prune la congelator si as vrea sa fac o tarta cu ele. Ce crezi? le pot prepara ca pe capsuni sau trebuie sa schimb ceva? te pup si revin cu impresii direct de la invitati luni |:)
Flori, am doua tarte cu prune pe blog: https://www.edithskitchen.ro/tarta-cu-prune/
https://www.edithskitchen.ro/tarta-cu-prune-2/
Sper sa iti faca vreuna cu ochiul 😉
Te astept cu impresii! Spor!
multumesc..revin luni 🙂
ok, astept impresiile 🙂
Bună! Crezi că aş putea înlocui făina albă cu cea integrală?
Anda, nu am incercat-o, dar cred ca merge. Incearca sa pui mai putina faina (vreo 260-270 g) si adaugi treptat restul pana la cantitatea din reteta. Stiu ca se comporta usor diferit cea integrala.
Facut, mancat! Delicioasa si foarte usor de facut! Multumim Edith!
Cu drag! Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Salut!
Intrebare: de un pot achizitiona o tava dreptunghiulara, ca cea pe care ai folosit-o pentru reteta de tarta?
Carmen, posibil sa fi luat-o de la Kitchen Shop, nu mai retin exact 🙁
Cauta pe net: “tava dreptungiulara pt tarta” si vezi ce gasesti.