De-acum ca vine vremea rece, parca-i o placere sa aprinzi cuptorul sa coci ceva.
Astazi avem saratele cu telemea, reteta clasica, de la mama, absolut delicioase, numai bune de rontait la un film bun.
Pentru cei care tin dieta, avem si varianta de saratele dietetice.
Ne trebuie:
150 g unt rece
350 g telemea de oaie
500 g faina
2 oua
100 g smantana
1/2 lingurita turmeric (optional – pentru culoare)
Pentru deasupra:
1 ou batut
mac, chimen, susan (dupa preferinte)
Cum se fac:
Dam pe razatoarea mare branza telemea si untul (f. rece), apoi le punem in bolul unui mixer impreuna cu faina
(amestecata cu turmericul – daca puneti), ouale si smantana
si punem mixerul in functiune pana obtinem o compozitie omogena.
Puteti face aceasta operatiune si cu mana, la fel de bine.
Formam o bila din aluat (care va fi unul nelipicios) si o impartim in doua pentru a putea lucra mai usor cu el.
Intindem o foaie de cca 5 mm grosime si taiem fasii late de cca 1 cm. Punem fasiile de aluat in tava,
pe hartie de copt si ungem cu ou batut. Presaram deasupra mac, chimen, sau susan, dupa preferinte.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20 minute.
Le lasam 2-3 minute in tava, apoi le socoatem pe un platou pentru a se raci complet.
Ies multe bucati, nu le-am numarat, insa suficiente pentru cateva persoane.
Bune-bune, Enjoy!
buna seara.nu putem inlocui telemeaua de oi cu cea de vaci?sincer nu ma impac cu cea de oi.va multumesc.o seara buna si o saptamana frumoasa
Oana, sigur, poti folosi telemea de vaca. Mie mi se par mai gustoase cu cea de oaie (poate pentru ca o ador 🙂
Sper sa fie pe gustul tau!
Uau! Mi-au iesit foarte bune! Din pacate am facut numai o jumatate de portie pentru ca mi-a fost teama ca nu imi vor iesi! Multumesc Edith!
Simona, ma bucur ca ti-au placut 🙂
De ce ai crezut ca nu iti ies? Ai mai incercat ceva de la mine si nu ti-a iesit?
Da, ai dreptate, nu s-a întâmplat să nu îmi iasă ceva făcut după rețetele tale! 🙂
Asta nu poate decat sa ma bucure! 🙂
Ciau Edith, imi scuzi familiaritatea, dar parca ne-am cunoaste…Vreau sa te felicit pentru toata munca ta de pe blog, in care se simte daruirea, priceperea si placerea gatitului. Te urmaresc de multa vreme, dar niciodata nu am comentat nici o reteta. Am o experienta lunga de gospodina, asa ca imi permit sa-ti sugerez ceva la reteta de saratele: cind ungi cu ou aluatul intins pune si un firf de lingurita de boia dulce in ou…va da o culoare mai frumoasa la copt. Dupa aceea poti pune seminte de susan, mac, chimen. Inca o data: FELICITARI ! Te voi citi si pe mai departe, cu siguranta !
Dorina, te rpg, aici toti vorbim la pertuu, nu ai de ce sa iti ceri scuze 🙂
Iti multumesc pentru sugestie. Le va da si o tenta picanta, mmmm..
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept sa te inspiri si, de ce nu, cu sugestii 🙂
As vrea sa fac si eu aceasta reteta si intrebarea mea este: Vad ca nu puneti niciun afanator, nu trebuie nici praf de copt nimic? Nu ies prea rigide? Multumesc
Nu trebuie niciun agent de crestere. Ies fragede de la smantana 🙂
Foarte bune au iesit Edith! Am facut doar jumatate de portie din lipsa de timp si aproape s-au terminat, sigur voi reface reteta de Sarbatori! Multumesc din suflet!
Mirabela, ma bucur ca ti-au placut. 🙂
big, big, big like! foarte bune si atat de usor de facut!
ma bucur ca ti-au placut, Laura! 🙂
Felicitari pentru blog si pentru retele mereu insotite de poze foarte reusite! Totusi, nu ma pot abtine sa nu va intreb de ce nu precizati sursa unor retete, din moment ce sunt inspirate de undeva… Spre exemplu, reteta de fata este preluata pas cu pas de pe Jamila Cuisine. Acelasi lucru se intampla si in cazul Cheescake-ului cu capsuni. Va urmaresc cu interes blogul si admir ceea ce faceti. Nu e o rusine sau un lucru rau ca va inspirati de undeva pentru retetele dvs. atata timp cat precizati sursa. Sper sa nu luati in nume de rau observatia mea pentru ca nu aceasta mi-a fost intentia. Mult succes in continuare!
Draga Alexandra, reteta de fata este de la mama (cum am spus in reteta). Asa face ea saratelele.
In ceea ce priveste cheesecake-ul cu capsuni, am cautat acum cheesecake-ul Jamilei (pe care o citesc din cand in cand) insa cantitatile sunt total diferite. Doar pentru ca arata ca al ei, trebuie sa fie luata reteta de la ea?
Ai vazut pe net cate cheesecake-uri cu capsuni asa sunt? Chiar nu mai inventeaza nimeni roata acum, crede-ma.
Nu cred ca ai bagat de seama (chiar la ultima reteta postata), mentionez sursa de inspiratie chiar daca este un site strain, cu atat mai mult unul romanesc.
Daca ati fi la fel de ingrijorati si pe blogurile unde se iau retete cu copy-paste (uneori cu foto cu tot), ce bine ar fi 😉
Din pacate timpul nu-mi permite sa fac o politie a blogurilor culinare :)) se pare ca precizarea surselor tine de constiinta fiecaruia. “Ghinionul” face sa urmaresc 2-3 bloguri de acest gen care mi se par a fi cele mai bune, printre care si al dvs. 🙂 Inca o data, felicitari pentru blog, o sa-l urmaresc cu interes in continuare!
Se pot face si fara branza in compozitie?
Nu, nu se pot face fara branza..
Rapide si gustoase!! Felicitari!
Florentina, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Buna.
Voiam să te întreb cât timp țin sărățelele ?
Eu am făcut acum și voiam să opresc pentru Crăciun: țin 10 zile sau poate sa le congelez ?
Oana, sincer nu stiu cate zile tin (ca sa mai fie si ok la gust si textura). La mine mai mult de 3-4 zile nu cred ca au rezistat niciodata 🙂
Poti congela aluatul necopt eventual (desi nu am incercat si nu stiu daca se mofica cumva textura aluatului dupa dezghetare&coacere).
Sa ne spui la ce varianta ai apelat si cum a fost, poate mai au nevoie si alte persoane 🙂
As vrea tare mult sa incerc reteta asta, ai mei sigur ar fi incantati de aceste saratele. Insa locuiesc in Spania si magazinul romanesc cel mai apropiat e la 25 de kilometri. Ma intreb daca pot folosi altfel de branza in loc de telemea.
Monica, da, poti folosi branza feta de ex, sau ce gasesti tu asemanator pe acolo, insa nu cred ca vor fi la fel de bune ca cele facute cu telemea de oaie 🙂
Sa-mi spui cum ti-au placut.
Am reusit sa fac rost de telemea de vaca si am facut. Sunt foarte bune! Data viitoare o sa incerc cu alta branza.
Monica, ma bucur tare ca ti-au placut. Cu telemea de oaie mi se par cele mai bune 🙂