Bine v-am regasit pe anul asta. Sa aveti un an asa cum vi-l doriti!
Iubesc ruladele. De orice fel. Asa ca pentru Revelion nu am mai facut tort, ci rulada asta.
Dintre preparatele de Revelion, pe asta ati ales-o pe Facebook sa fie prima pe blog.
Ati avut si de ce, este delicioasa!
Ne trebuie:
Pt blat:
5 oua
2 linguri faina
3 lg de cacao (cernuta)
5 linguri zahar
Pt crema:
250 g mascarpone (la temperatura camerei)
300 ml frisca batuta
4-5 lg zahar pudra
vanilie (optional)
4-5 lg de dulceata de visine (sau de care va place)
4 foi de gelatina (7-8 g)
Pt ornat:
3-4 cubulete de ciocolata alba
cateva picaturi de ulei
Cum se face:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Cand sunt tari adaugam treptat cate o lg de zahar, mixand continuu pana obtinem o spuma tare.
Adaugam apoi galbenusurile pe rand, amestecand cu o lingura/paleta .
Apoi adaugam faina cate o lingura, in ploaie si cacaoa. Lingurile de faina nu trebuie sa fie nici prea cu varf nici rase, ci potrivite, pentru ca rulada sa nu iasa foarte densa si sa nu se crape la rulare.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt
(eu am facut in tava de la aragaz 30×35 cm) si nivelam bine cu lingura.
Coacem la cuptorul incins pt cca 10-12 minute, in functie de cuptor.
Recomand sa verificati inca dupa 8-9 minute si sa o incercati cu scobitoarea sa evitati sa o coaceti prea mult, sa nu devina casanta.
Udam un prosop curat si il stoarcem bine, il punem pe masa si cand rulada este gata o rasturnam cu fata pe prosopul ud. Udam cu mainile hartia de pe blat si o despindem usor.
Apoi rulam in prosop blatul si il lasam asa pana facem crema.
Crema:
Batem bine frisca, intr-un alt vas mixam mascarpone-le pana devine cremos, adaugand cate 2-3 lg de frisca treptat in timp ce mixam continuu.
Punem si zaharul pudra, mixam bine. Daca vreti mai dulce, mai puteti pune zahar in plus.
Nu uitati ca va fi si dulceata.
Inmuiem foile de gelatina in apa rece, le scurgem bine de apa si le punem pe foc in 4-5 lg de lapte,
cateva secunde, amestecam pana se dizolva.
Lasam sa se racoreasca si adaugam gelatina peste compozitia de mascarpone si frisca.
Intindem crema pe blat, punem din in loc in loc dulceata si rulam.
Imbracam rulada in folie de plastic si dam la rece pt minim 3 ore (eu am lasat-o peste noapte).
Pentru ornat, punem ciocolata la topit intr-o punguta impreuna cu uleiul, omogenizam compoziita bine cu degetele prin punga, pana se topeste toata ciocolata,
taiem punguta la un colt si ornam rulada.
Taiem rulada felii groase de un deget.
Minunata!
Enjoy!
La multi ani, Edith scumpa ! <3
Arata minunat rulada ta, ca tot ceea ce faci dealtfel. <3 Am facut si eu una pt Craciun, dar nu am apucat sa pozez nimic din ea. :))) De fapt nici n-a apucat Craciunul ! :)) Te pup cu drag ! xoxo
Imi plac la nebunie ruladele! Daca au si mascarpone cu atat mai mult!
Demential arata!!!
Un an nou fericit pline de succese culinare! Arata minunat rulada, incerc si eu. 🙂
scumpa mea Edith, arata bestial aceasta rulada! te pup cu mare drag :*
La multi ani, Edith ! Ce pofta mi-ai facut,arata exceptional!!!!
Bestiala rulada ta! Am sa o incerc si eu! Pupic!
Iui..ce bine arata…yamy yamy..merita facuta
Pupici si an nou fericit
Foarte bine arata si cred ca este la fel de gustoasa pe cat de aratoasa.
La multi ani!
cum termin bucataria incerc si eu reteta asta, arata demential!
Arata extraordinar de bine !!!! …. eu de Revelion am facut tort cu blat de cacao , crema mascarpone si visine , deci …. ador combinatia asta !!
La multi ani,Draga Edith!Un an minunat sa ai,cu sanatate si belsug !Arata super tare rulada,am s-o incerc cat de curand!Pupici multi si numai bine!
la multi ani!!! super reteta ta! daca poti fi un pic mai explicita inlegatura cu glazura de la sfarsit , nu inteleg cum sa topesc inpunga si unde….? sau e ora prea tarzie si nu am eu imaginatie :-). multumesc anticipat!!!
La multi ani pe anul acesta.
Am facut si eu rulade de la tine ,dar ciocolata pusa asa deasupra ,nu stiu de ce la taiat a “zburat ” de pe rulada.Poate trebuie doar un anume tip de ciocolata .Eu am pus “Kandia”
Multumesc si numai bine
Tatiana
super arata!!!
Arata de nu se poate!!! Am trecut-o pe lista de facut neaparat!
Arata super bine! Am trecut-o deja in lista de facut urgent!!! Pup
Fetele, va pup! ma bucur ca va place!
Multumesc de vizita! 🙂
Draga anonim, procedezi asa: iei o punguta mica, dintr-un plastic nu prea subtire, pui ciocolata si uleiul in ea, o legi cu o sarmulita si o scufunzi in apa calda ( nu foarte fierbinte). O lasi acolo pana ciocolata se topeste (mai amesteci din cand in cand cu degetele prin punga, sa se omogenizeze ciocolata cu uleiul).
Apoi tai punguta la un colt, putin si ornezi.
Acum ai inteles? 🙂
Tatiana, nu depinde de tipul de ciocolata. Asa “zboara” dupa ce se intareste. Pune ceva mai mult ulei cand topesti ciocolata, sa ramana mai moale chiar si dupa ce se raceste pe rulada, si atunci nu mai “zboara” 🙂
nu stiu ce gust va avea,dar nu pot sa ma abtin sa nu fac si eu reteta asta !
un gust minunat, te asigur! 🙂
reteta este minunata, am incercat-o week-endul asta si am fost tare incantata de ea, blatul este super pufos si gustos, iar crema foarte buna mai ales in combinatia cu dulceata. sincera sa fiu de cand am vazut reteta postata, numai la ea m-am gandit. felicitari!
Simona, ma bucur mult ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
te mai astept!
Ador ruladele. Vreau sa o incerc. Dar nu am inteles partea cu foile de gelatina. Unde se gasesc? Sunt plicuri calsice de gelatina sa ceva special?
Cristina, gelatina se gaseste la noi in doua forme: granule la plic de 10 g si foi la plicuri de 12 g (parca..).
Granulele au dezavantajul ca sunt gelaitina animala.. cele foi sunt vegetale. Insa foile nu se gasesc peste tot, numai in anumite supemarketuri..
Orice gelatina ai folosi,folosesti cantitatea mentionata in reteta: 7-8 g
Arata foarte bine!Imi place!Felicitari!Iti doresc o seara frumoasa!
lagmina, multumesc, ma bucur ca iti place 🙂
cum rulez blatul in prosopul ud?cu tot cu prosop?nu se rupe daca il deschid iar pt a pune crema?
Blatul se ruleaza in prosop, ajutandu-te de prosop.
Asta se face tocmai pentru a ramane moale, a nu se intari si crapa cand il rulam cu crema.
Nu se va crapa.
Gasesti aici poze mai amanuntite cu procesul de rulare: https://www.edithskitchen.ro/2010/12/rulada-cu-crema.html
iti multumesc din suflet.esti un ajutor,o minune pentru toate gospodinele
Draga anonima, sa inteleg ca ai incercat-o? 🙂
Ti-a placut 🙂
Cu mult drag, iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
Te mai astept sa te inspiri! 🙂
buna am si eu o intrebare…e super buna rulada..am facut-o si eu ieri dar nu s-a ingrosat grema era f lichida…oare pentru ca am uitat sa las laptele cu gelatina sa se racoreasca si dupa sa o pun? am pus-o fierbinte:(
Buna,
In mod normal ar fi trebuit sa se intareasca la frigider, chiar daca ai pus-o fierbinte pe foaie..
Nu cumva ai fiert laptele cu gelatina? 🙁 Nu ai pus mai mult de 4-5 lg de lapte, nu?
Ai respectat sigur toate cantitatile la crema si nu ai omis niciun ingredient?
Ca altfel nu-mi pot explica de ce a ramas moale. Imi pare rau.
Poate o mai incerci odata, daca zici ca ti-a placut. Sunt sigura ca o sa iasa 🙂
Iti multumesc ca mi-ai raspuns…cu siguranta am sa o mai incerc..nu ma las asa cu una cu doua:))) ai niste retete minunate care le-am tot incercat si eu fiind pasionata de gatit. Felicitari..Bv
Felicitari pt.aceasta rulada!!!!e mai mult decat minunata…eu am inceracat-o cu gem de fructe de padure si a iesit cu un gust dulce-acrisor care era superrr….si am mai incercat crema si la tortul bietelului meu cand a facut luna trecuta 1 anisor…vreau sa-ti zic ca am ramas fara tort toata lumea mai vroiaaaa ca a iesit fff bun….multumesc si tine-o tot asa!!!!bv
Scuze, mi-a scapat comentariul tau..
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Sa-ti traiasca baietelul!
buna! am facut si eu aceasta rulada:)vreau sa te felicit si sa iti spun ca e nemaipomenita:)mi-a iesit ca in foto, dar eu am folosit in loc de dulceata, zmeura si am mai adaugat deasupra glazura de ciocolata:)a iesit divina!!! mult spor in toate!
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Te mai astept!
Se poate inlocui mascarpone cu Pic Frisch de exemplu? sau orice alta branza?
Pic Frisch este crema de branza? In principiu nu as recomanda sa folosesti crema de branza sau alt fel de branza, pentru ca gustul va fi usor acrisor si nu fin si dulce cum ar trebui 🙂 Insa ramane la alegerea ta 😉
Buna..imi puteti spune va rog de ce mi s-a branzit frisca in momentul cand am inceput sa o mixez cu mascarpone? Am folosit hulala bine racita.. Vad ca nimeni nu a patit..
Oh, imi pare rau. Nu stiu sa iti zic, este posibil sa o fi mixat prea mult? sau sa fi fost mascarponele de o calitate mai proasta si sa fi avut apa?
esec total…am luat iar alta frisca si mascarpone, mi-a iesit crema, dar era ff multa! era stratul gros de crema, nu am putut sa rulez ca iesea pe dinafara…apoi s-a rupt blatul in toate partile..cu toate ca atunci cand l-am rulat simplu, nu se rupsese…ce ma fac? nu e multa crema?
Se vede in poze cat a fost stratul de crema la mine.. La tine a fost mult mai gros? Trebuia sa nu o pui pe toata… Blatul l-ai rulat i prosop umed cum am explicat in reteta? Daca da, nu trebuia sa se rupa… Imi pare rau ca nu ti-a iesit, ceva trebuie sa nu fi respectat din ce am zis eu in reteta.
da..in prosop umed. am vazut stratul tau. e mai subire. dar crezand ca trebuie toata compozitia, am lasat-o asa. si eu tot in tava de aragaz am facut. din cate stiu toate au aceiasi marime. inca o intrebare; suprafata ruladei trebuie sa fie umeda? ca asa mi se face dupa ce o scot din prosopul stors. scuze ca te sacai..
nu trebuie sa fie f umeda…
daca nu gasesc foi de gelatina, pot sa folosesc gelatina granulata? sau tort gel?
da, poti folosi gelatina granule, 7-8grame (ceva mai putin de un plic..) Tort gelee este pentru imbracat fructele de deasupra tartelor, nu merge folosit in cazul asta.
Mi-a iesiiiiit!! Acum am pus crema mai putina! Super! Ce fina! Ce arome! 😀
Ma bucur ca in sfarsit ti-a iesit si ca ti-a placut 🙂
Diana, dezastrul in bucatarie, e pusa pe fapte mari ! 😀 mi-am luat tot ce imi trebuie(bine, am luat gelatina granule…vad io cum ma descurc….) si maine dimineata, ma apuc de pregatit aceasta minunata rulada. Ultima data am avut o experienta foarte neplacuta cu gelatina :))) la tarta de capsuni cu branza.. nu stiu de ce imi aleg cele mai complicate retete de pe site-ul tau.. in fine, sa imi tineti pumnii, revin maine sa va spun daca imi merit apelativul de dezastru sau nu! 🙂 seara buna!
Diana, iti tin pumnii.
In legatura cu gelatina! Unplic stiu ca are 10 g, deci nu il pui chiar pe tot. Il dizolvi in 5-6 lg de lapte fierbinte (infierbanti laptele si pui gelatina, iei de pe foc si omogenizezi). Daca nu se topeste toata, mai pui ibricul 2-3 secunde pe foc, iar il ridici si amesteci. Apoi pui gelatina in crema si omogenizezi bine. Crema trebuie sa fie la temp. camerei sa nu faca cocoloase.
Iti recomand pt viitor foile de gelatina, se dizolva ff repede si nici nu au mirosul urat al gelatinei granule 😉
Spor!
Mdeci…tocmai am terminat-o! Nu stiu ce sa zic, daca a iesit sau nu :)) ideea e ca am facut-o, doar ca atunci cand am scos-o din prosop, mi-am dat seama ca foaia si-a cam redus dimensiunile… nu stiu de ce, am lasat-o 10 minute, am testat-o cu scobtoarea..parea gata…doar ca mi-a ramas destula crema, insa nici cat sa mai fac inca o foaie, cel mai probabil o s-o arunc 🙁 Multumesc mult pentru sfaturi, chiar nu stiam exact cum sa prepar gelatina, eu sunt in Bulgaria si aici nu am gasit gelatina foi… O sa vad mai pe seara ce a iesit 🙂 Craciun fericit !
Diana, foaia se strange usor din cate imi amintesc insa nu foarte mult. Nu stiu de ce a ta s-a redus mult si ti-a ramas crema.. Imi pare rau..
Sper ca ti-a placut 🙂
Nu m-am lasat si am mai facut inca o foaie. ca mi-a fost mila sa o arunc:)) a fost cam saraca. Dar buna rauuuuuu!!!:) multumesccccc!
Trebuia sa o faci mai mica pe a doua, poate din 3 oua… 🙂
Acum este a treia oara cand fac rulada asta. Este foarte buna!
Multumim Edith!
Lia, cu placere! Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Din pacate crema e multa si foarte lichidai, iar cand am rulat blatul a iesit peste tot…Pacat
Anca, ai facut blatul in tava de la aragaz? Aluatul iese mare, este nevoie de o cantitate suficienta de crema sa-l acopere. Cantitatile date nu sunt mari.
In legatura cu crema, ai pregatit gelatina cum trebuie? Cata apa ai pus sa o dizolvi? In niciun caz nu trebuie pus 500 ml cat scrie pe plic… Multe persoane fac asa. Cand folosesti gelatina la creme, ea trebuie dizolvata in putin lapte, 4-5 lg maxim, nu mai mult.
Daca mi-ai da mai multe amanunte despre cum ai procedat, poate ne-am da seama unde ai gresit, pt ca in mod sigur ceva ai facut gresit. Sunt multe persoane care au incercat-o si nu au avut probleme..
Buna, arata minunat rulada! As vrea sa o fac si eu dar spune-mi te rog, prescurtarea pt “lg” inseamna linguri sau lingurite? Multumesc tare mult!
Cristina, lg = lingura, lgt = lingurita. Este valabil pentru toate retetele mele in care gasesti prescurtarile astea 🙂
Spor!
Multumesc inca odata! Sarbatori minunate!
Sarbatori fericite, Cristina! 🙂
A iesit suuuper! Sper sa apuce ziua de maine 🙂
Multumim pentru minunatele retete!
Cristina, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
offf! nu stiu ce am gresit, dar mi s-a taiat crema! :(((( si baltul iesise perfect! :(((( Am incercat sa nu mixez prea tare mascarpone, dar tot s-a taiat!
Laura, daca spui ca nu ai mixat mult, chiar nu-mi dau seama ce s-a intamplat 🙁 Ce ai facut cu crema? Ai aruncat-o?
Iti spun un secret, chiar daca se taie, in cremele in care pui gelatina nu se va vedea dupa ce se intareste 😉
Cred ca frisca era de vina! n-am aruncat-o pentru ca era tarziu si nu mai aveam chef sa o iau de la capat. Asa ca am folosit-o! Si bine am facut! intr-adevar nu se simte! :)) Buna, buna de tot! :* Merci de raspuns. Apreciez enorm! :*
Cu mult drag! Ma bucur tare ca nu ai aruncat-o si a fost totul ok.
Te mai astept! 🙂
A iesit super rulada!!! Multumesc, Edith! Combinatia de mascarpone cu blat cu mult cacao si visinele acrisoare din dulceata e foarte faina! Cu certitudine o sa o mai repet!
Ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Buna Edith.Vreau sa te intreb la ce temperatura trebuie copt blatul ca nu imi iasa nicicum,imi iasa tot prea moale si necopt :((.Multumesc mult
Antonela, eu coc prajiturile la 180 C. Sigur nu iese moale si necopt pentru ca este subtire 🙂
Buna! Eu sunt Madalina, am inercat si eu reteta ta, putin schimbata, in loc de dulceata am folosit zmeura. A iesit fenomenal de gustoasa! Multumesc pentru reteta! Acum ma pregatesc sa o fac in portie dubla….. sper sa imi iasa la fel de bun! Pentru a face mai mult este suficient sa dublez cantitatile….sau exista si un alt sectet?
Madalina, ma bucur ca ti-a placut rulada 🙂
Eu te sfatuiesc sa faci doua pe rand, ca daca dublezi cantitatile, nu vei stii sa le imparti exact in 1/2 si nu stiu cum iti va iesi rulada 🙂
Spor!
Foarte buna, nu ma pot satura de ea <3
Andreea, ma bucur tare ca-ti place 🙂
Super buna rulada!! Am făcut-o weekend-ul acesta și a ieșit extraordinara! Felicitări pentru blog, am încercat multe rețete de pe blogul tău și toate au fost o reușita:-*
Denisa, ma bucur tare ca ti-a placut.
Te mai astept cu impresii cand incerci ceva 🙂
Buna! Te rog sa imi zici daca trebuie adaugat praf de copt. Eu am facut-o si nu a crescut mai deloc. Multmesc!
Codruta, nu trebuie adaugat praf de copt, este un blat de pandispan. Nu creste decat f putin.. Nu a iesit ok rulada?
Este delicioasa!!!!! Multumim!
Cristina, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Bună Edith. Sunt o maaare fana a rețetelor tale și pregătesc aceasta rulada de vreo trei ani (atunci am descoperit-o si tot atunci m-am îndrăgostit de ea :)). Totuși ieri, pentru prima data mi s-a tăiat crema, ca deh graba strica treaba… Se pare ca mixasem prea mult mascarponele cu frișca, iar crema era apoasa și nelegata. Nici o problema, am refăcut crema, inarmata cu multa răbdare și mi-a ieșit perfect, ca de obicei. Mulțumesc pentru rețeta aceasta grozava și pentru multe alte rețete cu care nu am dat gres niciodată în fata familiei și a invitatilor!
Buna Luminita 🙂
Ma bucur ca iti place rulada asta.
Asa ete, mascarpone daca este mixat prea mult, se taie. Insa o poti folosi si asa taiata, pt ca datorita gelatinei nu se va observa. Si eu am patit si nu am avut alt mascarpone in casa sa o refac.
Blatul a iesit prea subtire, iar crema a fost prea multa.
Probabil a fost tava mai mare sau ouale mici..