Prajitura asta o face mama de cand ma stiu.
Buna si pufoasa si acrisoara, merge cu mai multe tipuri de fructe, insa cu visine e preferata mea.
Ne trebuie:
100 g unt
200 g zahar pudra
250 g faina
3 oua
150 ml lapte
1/2 plic praf de copt
vanilie
cca 800 g visine (sau alte fructe)
5-6 lg de zahar (pentru visine)
Cum se face:
Scoatem samburii la visine si le punem intr-o sita, presaram 5-6 lg de zahar deasupra si le dam la rece pentru 2-3 ore (minim).
De preferat ar fi daca ati putea sa le puneti de seara pana dimineata.
Zeama ce se scurge de la ele, impreuna cu zaharul vor forma un sirop delicios pe care l-am baut diluat cu apa. Cu cat le lasati mai mult la scurs, cu atat veti obtine mai mult sirop.
Frecam untul (la temp camerei) cu 2-3 lg de zahar, treptat adaugam cate un galbenus si cate 3-4 lg de zahar.
Punem vanilia si un praf de sare, apoi laptele, si praful de copt amestecat cu faina.
Albusurile se bat spuma si se amesteca in compozitie.
Se rastoarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (dimensiune tava: 20/30 cm).
Se coace la foc iute (in cuptorul bine incins inainte) cca 10-15 min, apoi o scoatem din cuptor
si punem deasupra, repede, visinele.
Dam din nou la cuptor si mai lasam cca 35-40 de minute.
Cand este gata pudram cu zahar.
Buna parfumata si racoroasa.
Enjoy!
Buuuna 😛
Superbe fotografii Edith 🙂
Buna rau!
Merci frumos, Isa! 🙂
Arata foaaaarte bine, iar pozele-s de milioane!!
Mi-ai facut o poftaaa, o sa o incerc zilele astea negresit!
Merci!
Iulia
Iulia, merci frumos. Siigur o sa-ti placa daca o incerci!
Te mai astept.
cam “RUMENITA”:D
Da, merci de observatie! Asta-i cuptorul, rumeneste cam mult. Daca imi dai tu altul, il accept cu placere 😀
In rest, merci ca ti-ai facut timp sa critici! In mod sigur esti o gospodina desavarsita! 😀
da, ce pot spune sant ATENTA ;;)
ma bucur pentru tine, asa nu ti se vor arde niciodata prajiturile :))
asa “rumenita” cum zice anonima ta vizitatoare, as devora juma de tavaaaa!! Si dupa o ora si cealalta jumatateee! :))
POate ma incumet sa o fac, daca nu, ii dau mamei reteta =))
Prajitura cu visine e preferata mea iar a ta arata dementiaaal!!
Tot eu sunt!
Voiam sa ii spun drei(dnei) anonime, ca e atenta sa critice, dar la ortografie nu prea. Corect este “SUNT” nu “sant”!!! Asa sunt unii, nu sunt in stare nici sa scrie corect, insa vin si critica! Nu mai intra aici draga, daca e asa arsa mancarea.
Pfff ce oameni!!
Na ca m-am enervat, scuze Edith! :))
Vaai Elena, ce m-ai facut sa rad. :))
Da, eu nu am vrut sa ii fac observatie, o las pe ea sa fie rea, eu ii tolerez pe vizitatorii astia… Ce pot face?
Incearca neaparat prajiturica pentru ca e dementialaaa (si nu exagerez) 🙂
Te mai astept!
Da Pozele sint ca de obicei de super calitate.
Asta este singurul punt marcant al Blogului…mai mult in orice caz ca la alte sute de bloguri unde inafarä de lucru släbut si prezentarea este slabä.
Numai cä asta nu este meritul tä ci a sotului täu….
Nui räutate in Comentarul acesta si nici invidie , numai obiectivitate…
Gourmand
Merci ca ti-ai facut timp sa lasi un comentariu, fie el si nefondat. Comentariu pe care apropo, a trebuit sa il citesc de 2 ori sa imi dau seama ce vrei sa spui. Esti ff coerent!!
In primul rand nu sunt casatorita si in al doilea rand de unde stii tu cine face pozele?? Poate am angajat un fotograf profesionist. :))
Eu zic sa te mai informezi!!
Ba e si rautate si invidie comentariul tau, ambele la un loc. Obiectiv poti fi numai cand de informezi, iar tu esti total dezinformat, pentru ca TOATE fotografiile sunt facute de mine!
Daca tu crezi ca un barbat ar face poze cu buline rosii te inseli amarnic :))
un om calculat e cel care accepta criticile si incearca sa vada partea buna a lucrurilor,ce sa spun comentatoarea noastra Elena Pascu face din tantar armasar….iar legat de reteta , suna bine, si cu siguranta e gustoasa, mie imi plac prajiturile mai siropoase 🙂
Draga anonima, daca tie ti se pare ca nu am acceptat critica atunci nu stiu ce sa mai zic!
Pur si simplu am spus ca imi arde cuptorul. Atat…
In ceea ce priveste comentariile altor utilizatori, nu cred ca sunt subiectul acestei retete.
Ma bucur ca iti suna bine reteta, chiar daca nu arata bine, sper ca daca o incerci sa iti placa…
Buna Edith! am descoperit de curand blogul tau, si iti multumesc ca iti faci timp sa ne impartasesti si noua din minunile tale culinare. vreau sa-ti spun ca am mai intrat si pe alte site-uri unde sunt prezentate retete, si al tau e la superlativ! felicitari! cat despre cei care critica… sa demonstreze si ei de ce sunt in stare! pana una-alta…sa mai invete gramatica limbii romane! din nefericire pt anonima respectiva, are greseli crase, nu numai “sant”-ul sesizat pe buna dreptate de Elena! hai ca m-am enervat si eu!:)) dar chestia cu… “nu este meritul tä ci a sotului täu”…meritul este “al” si nu “a”, “Nui räutate”, din cate stiu eu e “nu-i”, “Pozele sint” … ce sa mai zic…. nici macar nu si-a insusit observatia Elenei, ca e vorba despre “sunt”. dar… critica e mai presus de stiinta! te pup, Edith! pentru mine, daca mai conteaza…. esti speciala!
Buna Dana, esti tare draguta si iti multumesc.
Eu cred ca prima anonima nu este aceeasi cu cea de-a doua anonima cu greselile gramaticale..
Dar asta e fix treaba lor. Niciodata nu am afirmat ca mancarurile mele sunt cele mai… aratoase, apetisante, etc. Daca ele/ei simt nevoia sa se ia de aspectul mancarurilor nu pot decat sa trag concluzia ca am de-a face cu niste gospodine desavarsite. 🙂
Iti multumesc ca iti plac retetele mele, sper sa incerci ceva daca nu ai facut-o inca.
Te mai astept! 🙂
Eu ador visinele!Desi nu ar trebui vreau sa fac aceasta reteta doar ca visine gasesc doar in compot in aceasta perioada:ce zici merg si alea?
Merg si din compot !!! Am luat de la Lidl si le-am lasat la scurs. Edith, buna prajitura !
Cris, ma bucur ca ti-a placut. Cred ca a afost buna si cu visine din compot, insa cu visine crude cred ca imi place cel mai mult 🙂
Elena, cred ca merge sa folosesti si visine din compot, insa iti recomand sa cauti visine congelate (la raionul cu legume-fructe congelate) se gasesc mereu. Iese mult mai buna prajiturica. 🙂
e buna ca reteta dar vreau sa stiu daca se pot folosi si visinele deja insiropate.iti sunt recunoscatoare daca imi dai raspuns
Draga Anonim, la ce te referi cand zici visine insiropate?? La compot de visine? Daca da, raspunsul este da, le poti folosi, am spus chiar in ultimul comentariu.
Iar daca tu conservi intr-un anumit fel visinele si sunt in sirop, sigur ca le poti folosi, bine scurse intr-o sita.
Insa la fel cum am spus mai sus, mie cel mai mult imi place cu visine crude, asa ca daca gasesti congelate ar fi perfect.
Te mai astept!
in sfarsit o reteta de prajitura pufoasa care nu are nevoie de o mie de oua. 🙂 abia astept sa vad cum iese. acum o prepar. I’ll let you know! 😉
Agata, te astept cu impresii. Sper ca ti-a placut 🙂
O prajitura delicioasa!!!!!!!!!!Azi am facut-o si a iesit din prima!Multumesc ptr prezentarea retetei!
Anisoara, ma bucur ca ti-a iesit si ti-a placut 🙂
Sper sa mai incerci si alte retete de la mine.
Te mai astept! 🙂
Delicioasa! Tuturor ne-a placut, copii au fost incantati!
Fotografiile sunt excelente, ca intotdeauna!
Ramona, ma bucur mult ca v-a placut
Si iti multumesc pt compliment. 🙂
Te mai astept!
Draga Edith, dupa ce ca esti o bucatareasa nemaipomenita, esti si un fotograf desavasit.FELICITARI!!!eu nu stiu ce inseamna zahar farin si voi folosi zahar normal.ureaza-mi succesc ca eu sunt cam ghinionista la prajituri.nu prea imi ies mie, nuj de ce.nu am talent:(
Emilia, iti multumesc frumos, esti tare draguta.
Zaharul farin este zahar pudra. Nu stiu daca va iesi la fel cu zahar normal….
Ai mai incercat vreo reteta de la mine si nu ti-a iesit?
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit asta.
Pffff!!!!cum sa nu incerc retete de la tine?dar mai ales, cum sa nu imi iasa?!la cat de frumos explici (si mai ales ca raspunzi si la intrebarile fanilor) si un copil poate gati retetela tale.am facut clafoutis, praj cu branza dulce, fursecuri cu ciocolata, prajitura asta, limonada cu capsuni, dovlecei pane.toate au iesit exceptional.nu mai am nevoie de google pentru retete.la tine gasesc de toate.
Ma bucur mult ca ti-au placut. Te mai astept cu drag! 🙂
Draga Edith, sunt cu prajitura in cuptor. Poate cuptorul meu coace prea tare, am pus-o la 220 grade pt cele 10-15 min, eu am tinut-o numai 10 si deja era tare deasupra, a trebuit sa indes visinele cu degetul in blat. Oare asa si trebuia? mai e vreo sansa sa le acopere coca?
Dianette
Dianette, 220 grade?? Este o temperatura f mare. Din cauza asta s-a intarit asa repede. Tu asa coci toate prajiturile? Eu nu am copt nicio prajitura la temp asta 🙁
180C e temperatura la care se coc cam toate prajiturile. Eu cand am facut prajitura asta aveam un cuptor clasic.. si din cauza asta nu am scris o temperatura.
Nu cred ca se mai acopera visinele de aluat.. insa trebuie sa fie buna si asa. Insa te rog, da temp. mai mica, pt ca o arzi sus si jos si la mijloc nu va fi facuta.
eu de obicei nu fac prajituri… of 🙁
la cat oare s-o dau, acum e cam 170
E ok si 170 grade. Iti spusesem in comentariul anterior, 180 e temp la care se coc cam toate prajiturile..
Cum ti-a iesit pana la urma?
Si ulterior, “foc potrivit” ce inseamna??? Si eu sunt cu ea in cuptor si am avut aceeasi problema (s-a intarit) ca nu am citit comentariile pana acum 🙁
Nu vad unde am scris “foc potrivit”… In 10-15 minute nu cred ca are cum sa se intareasca intr-atat incat sa nu mai intre visinele macar pe 1.2 in ea. O prajitura are nevoie de 30-40 de min sa se coaca in general. Deci este exclus sa se intareasca in 10 minute.
e coace la 180C, ca orice prajitura. La inceput poate 190-200, pana se pun visinele.
Nu aveam cuptor cu grade cand am facut aceasta prajitura, insa daca citeai comentariile ai fi vazut..
Sper sa iti iasa.
Buna Edith sunt Simona si vreau sa te antreb daca pot sa folosesc visine din visinata altele nu am acum an casa
Buna Simona. Nu am incercat cu visine din visinata.. Poti incerca, insa nu iti garantez gustul 🙂
va fi oricum o prajitura… betiva 😛 Sigur se va mai avapora alcoolul la cuptor, insa nu stiu ce gust final va avea.
Insa poti folosi orice alte fructe: prune, caise, piersici, nectarine.. 🙂
ok ati multumesc am facuto si nu am dat gres recunosc am avut o strangere an suflet dar a iesit super visinele erau scoase din visinata cu ceva timp an urma deci nu mai avea aceasi tarie mai ales ca leam tinut an zahar nu vreau sa ati schimb reteta fiindca si mama mea o face foarte des prajitura ta dar sa sti ca sunt multumita de cum a iesit si a mea pupici si ati multumesc ptr reteta pa
Simona, ma bucur ca ti-a placut 🙂
te mai astept!
Prima tura a iesit cu toate visinele deasupra – banuiesc ca din acelasi motiv nici nu a crescut, desi sunt la prima prajitura din viata mea deci nu stiu daca trebuie sau nu sa creasca, dar parca a iesit destul de…subtire 🙂
Cuptorul a fost la 230 primele zece minute deci nici o sansa sa mai intre visinele.
M-am incapatanat si azi incerc a doua oara – cuptor 180 de grade, de data asta am pus visinele din start ca sa fiu sigura, vedem ce iese, e la cuptor 🙂 Multumesc de raspuns.
230 este o temperatura f mare (ca sa stii pe viitor, daca zici ca nu ai experienta..) 🙂
180 este temp. la care se coc majoritatea prajiturilor. Tu cel mult ar fi trebuit la inceput sa coci la 200, sa zicem.
Ti-a iesit pana la urma? 🙂
Sper sa mai incerci si alte retete de la mine, cu mai mult success 🙂
Scuze, “foc potrivit” citisem la alta reteta ca fiind la prima prajitura a trebuit sa citesc mai multe ca sa inteleg tot procesul, apoi am ales-o pe a ta pentru ca are mai putin zahar si aluatul arata foarte bine 🙂
Da, a iesit!! E foarte buna si arata bine desi am pus visinele de la inceput (visinele fiind congelate ca nu exista altele aici). O sa incerc si altele pe viitor dar deocamdata o sa repet reteta asta pana ma satur de ea – abia am descoperit visinele congelate intr-un magazin rusesc 😀
Nu inteleg ”frecam untul”, adica cu lingura de lemn pana iasa apa sau folosim mixerul? multumesc anticipat
poti folosi si mixerul.. Reteta este a mamei si ea folosea lingura, cu ani in urma..
Mie chiar ca mia iesit rumenita:)))la 7 min am scos prajitura si am bagat visinile,au ramas la suprafata pt ca numai intrau.cuptorul a fost la 150 de grade.
Prajiturile se rumenesc mai bine in cuptor.e logic sa fie rumenita cum trebuie.altfel o mananci necoapta.mie mi se pare foarte bine rumenita asa si trebuie facuta o prajitura.
ma bucur ca iti place 🙂
Arata super……maine o voi incerca si eu,multumesc pentru reteta..
Iudita, sper ca ti-a placut 🙂
Edith,
cind spui foc iute, care este temperatura?
Pune-o la 190-200 grade initial, apoi il muti la 180
Ce cantitate este 5-6 lg de zahar ? multumesc
cantiate in grame? nu stiu exact, undeva la 20-25 g/lingura dar masori cu lingura… nu e mai simplu asa?
Foarte buna si usor de facut (chiar si pentru incepatori). Multumesc pentru reteta! Simona
Cu placere, Simona! Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Prajitura aceasta este fabuloasa! Hrană pt trup si suflet! Iubitul meu a fost încântat! Mulţumim ca împarti cu noi ceea ce stii! Tu faci lumea un loc mai frumos! Si mai savuros!
Andreea, ma bucur tare-tare ca v-a placut 🙂
Si iti multumesc! ♥
Aceasta nu e poza ta?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=680426265360634&set=a.190521274351138.42352.101126869957246&type=1&theater
Ba da, Stefy, am lasat un comentariu acolo, dar nu s-au deranjat sa o scoata..
Buna Edith. Sunt foarte bune retetele tale, eu ti-am mai spus de altfel. Am facut foarte multe retete de la tine si toate mi-au iesit exact asa cum ai spus.
Ce rugaminte am la tine: te rog sa imi spui la cate grade punem cuptorul cand coacem primele 10-15 min.si apoi la cate grade restul timpului de copt. Este foarte important sa stiu asta, pentru ca nu toate prajiturile se coc la aceeasi temperatura, clar! conteaza textura blatului, compozitia, etc.
Multumesc.
Legat de comentariile pe care le fac unii/unele: este nevoie de mult calm si de acceptare, pentru ca pana la urma site-ul este vizitat de oricine, deci e clar ca trebuie sa te astepti la “tot felul de comentarii”, mai mult sau mai putin rautacioase.
Important este ca tu ai un site pe care il viziteaza multa lume si unde orice reteta pe care o incerci – iese exact la fel! Difera cuptorul! la cele care se coc in cuptor, desigur. In rest – e important ceea ce faci, este frumos si multa persoane carora le place sa gateasca si nu numai, incearca retetele tale.
O zi frumoasa in continuare si mult succes!
Ana, la 200 C o poti coace in primele minute.
Pe vremea cand am facut reteta, aveam un cuptor pe gaz, clasic, fara grade 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept sa te inspiri 🙂
Buna Edith!
Te admir de ani de zile, pregatesc retetele tale, sunt desavarsite si precise.
Dupa ce am parcurs comentariile, nu pot decat sa te incurajez si sa sper ca vei sfida criticile rautacioase/nefondate. Mai ales ca sunt anonime. Mai ales ca habar nu are la cate grade se coc prajiturile. Am cuptor vechi cu care m-am obisnuit, stiu ce inseamna foc potrivit. Si chiar daca nu mi-ar placea ceva, nu as comenta, pentru ca mai intai apreciez munca ta, gestul tau de a impartasi cu noi talentul tau.
Cu consideratie,
Eniko
Eniko, ma bucur tare ca iti plac retetele mele si ca le incerci 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept sa te inspiri! 🙂